Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PSP online - granie przez Wi-Fi
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Butcher
Trochę dziwi mnie, że do tej pory jeszcze nikt nie założył tego tematu - zwłaszcza w dobie popularności XboxConnect.
Nikt z Was nie gra na Xlinku ? A może nie wszyscy wiedzą, że wystarczy do tego 100 zł i najtańsza Neostrada ?
To najwyższa pora aby poznać nowy smak zabawy na PSP - takedown wykonany na cwaniaku z Anglii smakuje inaczej niż zabawa z AI twisted.gif

Tutaj znajdziecie listę kompatybilnych kart sieciowych Wi-Fi i ruszajcie na zakupy. Ściągnijcie niezbędny programik ze strony Xlinka (dział Download, wybór systemu) - warto poczytać wymogi odnośnie systemów innych niż XP.
Wszelkich ustawień należy dokonać według tej instrukcji, krok po kroku.
Ważna jest też kolejność uruchamiania PSP, łączenia z Wi-Fi oraz samym softem Xlink. Wszystko w powyższym topicu...

Gram od paru dni w Burnouta i WipEout Pure - rewelacja. Nie ma lagów (Neo 128) lub bardzo sporadyczne, w "pokoju" każdej gry mamy czat - można pogadać przed wyścigiem.
Zasada kompatybilności jest ta sama co w Ad Hoc (bo stricte biorąc to ten sam typ połączenia), czyli grać między sobą można tylko na tych samych wersjach regionalnych - np. posiadacz gry w PAL musi szukać innych ludzi z PAL. Łatwo się dogadać na czacie i zawsze ktoś się znajdzie...
Powodzenia rolleyes.gif
SIKI
Jaką masz karte i ile za nią dałeś?
Czy granie online wymaga 2.0?
Granie w PES5 przez PSP - masakra cool.gif
Butcher
Jeszcze raz uczulam na listę kompatybilności - Xlink do pracy wymaga tzw. "trybu mostkowego" (promiscuous mode) w kartach, dlatego nie każda będzie hulać. Karty z listy zostały potwierdzone przez użytkowników forum.
Ja kupiłem kartę D-Link DWL-520 za 100 zł (uwaga na wersję 520+ (plus) - parę osób pisało że nie działa (chociaż jest na liście), więc dla świętego spokoju kupiłem tylko 520).
Konfiguracja zajęła mi 15 minut - chociaż kilkanaście tematów na ich forum w temacie ustawień świadczy, że nie zawsze jest tak różowo... Sami twórcy Xlinka ostrzegają, że konfiguracja ich softu i karty sieciowej może być inna dla każdego PC (kwestia ustawień systemu), ale IMO warto zaryzykować. Zwróćcie uwagę, że "obrazkowa isntrukcja" w linkowanym temacie dotyczy laptopa, którego nie posiadam (mam zwykłe PC i Neo na USB), a mimo wszystko zadziałało.
Przed konfiguracją należy poczytać Quick Start aby określić rodzaj swego połączenia z netem i związane z tym wymogi Xlinka (Port Forwarding).

Do gry w zupełności wystarcza przesył 11 mb/s, karta oczywiście musi mieć support standardu Wi-Fi 802.11b...
Firmware nie ma znaczenia - można grać na 1.5.
shady
hyh.gif kupuje karte Wi-FI, będzie pieknie smile.gif
yanczi
Mógł by ktos podac jakas nazwe taniej-dobrej i ogolnie dostepnej karty wi-fi
puszczyk
mam pytanko. jak mam neostrade i mam router-switch i komp podlaczony jest do 1 wejscia w tym routerswithchu to czy jak wloze wifi karte do kompa to bedzie mozna jednoczesnie miec neta w kompie i psp?

ps.jak mialem x'a i chcialem polaczyc x'a z PC musialem zrywac tamto polaczenia. z gory dizkeuje za pomoc.
yanczi
Pomocy !!

kupielem karte sieciowa [ d-link 510 ] i kompletnie nie wiem ajk sie z to zabrac confused.gif caly czaspo wgranie sterwonikow itp mam napis [ not connected.. confused.gif ] on jaby szukal tylko 2 komputera nie wie mco mam zrobic zeby psp go znalazl i jak to zrobic. w opcjach sieci widac [ nie polaczony ] prosze o pomoc lub o kontakt od kogos kto moze mi pomoc moje gg; 3703879 tel: 502 903 903
Shinji-kun
hmm a ja mam takie pytanko,a mianowicie:mam neo 512 podlaczone do pc (USB),nie mam zadnego routera,czy jak bede mial tylko karte Wi-Fi (D-Link DWL-520) to bede mogl grac i korzystac z neta w psp ??!!
Butcher
Na początku października serwery Xlinka padły z powodu zalewu spamu i wzmożonego ruchu. Na szczęście naprawa awarii była kwestią czasu - najpierw uruchomiono sam system do grania, potem przywrócono cały serwis www.
W związku z powyższym uaktualniłem linki w moich postach tego tematu - wszyscy zainteresowani mogą ponownie korzystać.

shinji16 - ta karta wystarczy w zupełności do grania przez Xlink w trybie Ad Hoc, ale nie uzyskasz dostępu do www na PSP.
Shinji-kun
czyli zeby korzystac z przegladarki musze miec router,jesli tak to jaki ??aha i chyba jak mam to urzadzenie to moge korzystac z obu trybow (ad-hoc i infrastructure) ??!!
quattro
witam was smile.gif czy muszę mieć neo+ żeby cieszyć się netem w PSP? Bo mam neta przez siećke (tzn. serwer jest u sąsiada -5mb i dzielimy bodaj na 10 kompów) i nie wiem czy gdy kupię >TĄ< kartę to będę mógł korzystać z dóbr grania z Etiopijczykiem? smile.gif tzn. nawet gdybym kupił kartę D-LINK'a DWL-520 to czy mimo, że nie łączę się przez modem USB (neo+) tylko przez sieć to będę mógł "mieć neta" w mojej PSP???? Bardzo proszę o odpowiedź, zadawałem podobne pytanie bodaj na ogólnym, ale odp. nie otrzymałem sad.gif Pozdro dla fan-boy'ów PSP!!! smile.gif
daelk
Panowie,chcialem odpalic burnout,ale nie w ad-hoc'u...i konsola nie znalazla zadnych hostow/gier...Czy w ogole jest mozliwe znalezienie w ten sposob kogos do grania,czy pozostaje tylko xlink/xbc albo ktos blisko z druga psp?(a i jeszcze jedno:przegladalem sporo stron z przegladarki psp'owej i w pewnym momencie wyskoczyl komunikat "not enough memory"czyli za malo pamieci(pewnie chodzi o jakas podr. pamiec konsoli,ale nie jestem pewien..)Co wtedy robic najlepiej?Kasowac ta cache?czy moze zamykac strone zanim sie otworzy nastepna?czy ktos sie juz z tym spotkal?
Walker
To i ja zadam pytanie.
Jestem wielce zainteresowany graniem na PSPku ale mam łącze radiowe a jest ono w postaci skrzyneczki przyczepionej do mojego kompa za pomocą kabla który się wykręca, nie wiem jaki to rodzaj bo nie znam się na tym ale czy jest dla mnie jeszcze jakakolwiek nadzieja w kwestii grania na PSPku?
SIKI
łącze 16,8 kbs?? xD
ZAPOMNIJ xD
Walker
Eee... Moje? Moje łącze to 256 kbs confused.gif
A przepustowość to 11 MB/s
marshall
Siema...Kupilem karte TP-LINK TL-WN550G i teraz nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac.Ale moze od poczatku, internet mam pod USB, udostepniam polaczenie drugiemu komputerowi przez sieciowke, wlozylem ta karte i staralem sie zrobic tak jak jest to opisane na stronie xlinka ale niestety ciagle mam napisane ze karta nie polaczona. Moglby ktos z was mi opisac jak to wszystko skonfigurowac zeby wszystko chodzilo, i czy wogole ta karta cos mi da Z gory dzieki za odpowiedz
ShtaS
Walker<- owszem 256 masz ale to sa kilobity i w dodatku dotyczy downloadu, a z reguly upload jest asymetrczyny czyli wyniesie kolo 128, co jak powiedzial moj porpzednik wynosi 16 kilobajtow:) jesli chcesz przeliczyc na kilobajty to musisz na 8 podzielic smile.gif w Twoim przypadku to wychodzi 32(download), czyli chyba nadal za malo, bo min. to pewnie 128 przy uploadzie confused.gif:/ ja mam tak samo, no co takie zycie, jedynie neoshit lu czello zostaje confused.gif
Sebas
Rejestrował się ktoś na www.yourgamingname.com ? Otrzymaliście już PINy?
Shinji-kun
QUOTE(Sebas @ 11 11 2005, 00:50) *

a co daje zarejestrowanie sie tam ??I po co ten Pin ??
wrog

Po tygodniu dostałem NAD, wczoraj PIN (trzy tygodnie chyba).

Jak masz europejskie PSP, to wpisując na tej stronce kod z czerwonej karteczki możesz założyć konto na Central Station. Pewnie będzie wymagane do gier online na PSP wydanych w Europie.
konrado0905
kto ma do sprzedania kod z czerwonej karti??
quattro
QUOTE(konrado0905 @ 12 11 2005, 09:05) *

a co on daje to powiem ci czy sprzedam smile.gif tylko nieściemniaj, że zniżka 5% na jajka hyh.gif

edit... już wiem do czego służy:) nie sprzedaje smile.gif i tu wada kupowania kosnoli w usa i japan.... smile.gif
IzzY
a więc co daje? I dlaczego wada?

-edit- sorki przeczytalem last page (pisząc myślałem, że tam nic nie ma sad.gif ) i wiem już.
Sebas
Ja się zarejestrowałem 4 tygodnie temu, jeszcze nie dostałem PINu a pozostało mi 17 dni na jego wprowadzenie. Jak myślicie mam poprosić o nowy? Wyzeruje mi się wtedy ten licznik dni jakie pozostały do wprowadzenia PINu?
wrog
Poczekaj jeszcze tydzień i dopiero odśwież prośbę o przysłanie. Sprawdź jeszcze czy czegoś w adresie nie pomyliłeś albo czy nie wpisałeś czasem polskich znaków. Licznik się nie wyzeruje, dostaniesz po upływie czasu bloka, którego zdejmie wpisanie PINu.
MichAelis
a z konta z ps2 nie da sie korzystac?
Sebas
QUOTE(wrog @ 12 11 2005, 23:07) *

Poczekaj jeszcze tydzień i dopiero odśwież prośbę o przysłanie. Sprawdź jeszcze czy czegoś w adresie nie pomyliłeś albo czy nie wpisałeś czasem polskich znaków. Licznik się nie wyzeruje, dostaniesz po upływie czasu bloka, którego zdejmie wpisanie PINu.

A co mają do tego polskie znaki? Zaraejestrowałem się na yourpsp z polskimi znakami i film spiderman doszedł (w końcu).
wrog

Ta Michaś, to jest to samo.

A co mają do tego polskie znaki? Zaraejestrowałem się na yourpsp z polskimi znakami i film spiderman doszedł (w końcu).

To, że przez nie mogą wpisać jakieś bzdury typu zamiast "ł" będzie "£" albo jeszcze coś innego smile.gif Takie coś raczej nie ułatwia poczcie zadania...
IzzY
QUOTE(wrog @ 12 11 2005, 00:18) *

Po tygodniu dostałem NAD, wczoraj PIN (trzy tygodnie chyba).

Jak masz europejskie PSP, to wpisując na tej stronce kod z czerwonej karteczki możesz założyć konto na Central Station. Pewnie będzie wymagane do gier online na PSP wydanych w Europie.

A co z posiadaczami US wersion?
Sebas
QUOTE(wrog @ 13 11 2005, 18:11) *

To, że przez nie mogą wpisać jakieś bzdury typu zamiast "ł" będzie "&pound;" albo jeszcze coś innego smile.gif Takie coś raczej nie ułatwia poczcie zadania...

Ale PIN dostaje się przecież mailem
daelk
poczta tez:P(tzn taka z listonoszem)
MichAelis
QUOTE(wrog @ 13 11 2005, 18:11) *

blush.gif
QUOTE(konrado0905 @ 12 11 2005, 09:05) *

w takim razie ma do sprzedania dwa konta login + hasło twisted.gif
happy.gif
wrog
Ale PIN dostaje się przecież mailem

PIN dostajesz normalną pocztą... To działa na tej samej zasadzie co allegro - dostajesz kod listownie, dzięki czemu Sony weryfikuje poprawność twoich danych i w razie co może Cię ścigać smile.gif Po trzech nieudanych próbach doręczenia PINu listownie musisz pisać do admina CS, że są jakieś problemy i czy czasem by nie mógł uaktywnić konta ręcznie. Pomagają najczęściej kiedy dostaniesz PIN, odświeżyłeś prośbę o przysłanie nowego, więc stary nie działa i znowu trzeba czekać.

A co z posiadaczami US wersion?

Jeśli zrobią to co przeczuwam (po co by w innym razie dołączali kod do PSP), to nie pograsz sobie online w europejskie gry bez konta na CS.
Sebas
No dobra więc doradzcie-mam teraz zmieniać dane osobowe na takie bez polskich znaków?
wrog
Zmień, poczekaj tydzień i jak PIN nie przyjdzie to odśwież prośbę.
Pejas123
czy jest mozliwosc podlaczyc do nadajnika radiowego (mam neta radiowego ) router wi fi tak zeby bez uruchomionego kompa grac prze4z neta na psp ?
Sebas
Ludzie, jaki oni tam mają bałagan! Zarejestrowałem się około 16 października (dokładnie nie pamiętam) i dopiero dzisiaj przyszło do mnie potwierdzenie na maila z podziękowaniem za zarejestrowanie się... blink.gif
konrado0905
nie balagan tylko obciazony server
c1n3k
To dziwne bo ja dostalem praktycznie odrazu.
konrado0905
czy jak zalatwie sobie Starter Pack'a od Ps Two to da rade za jego pomoca zarejstrowac PSP w CS??
c1n3k
Tzn. zarejestrujesz sobe CS Handle czyli nick uzywany do grania online na serwerach sony. Psp rejestrujesz na www.yourpsp.com.
Shinji-kun
a moze ktos wie na jakiej zasadzie bedzie dzialalo takie granie za posrednictwem serwerow sony ??wystarczy acess point,hot spot czy co ??W trybie ad hoc gra sie tylko psp z psp tak ??
IzzY
@Shinji16 tak, moze być hto spot, acces point (router wi-fi).
W trybie ad hoc gra się psp z psp.
Sebas
QUOTE(wrog @ 12 11 2005, 23:07) *

A czy po założeniu tego bloka będe mógł jeszcze poprosić o nowy PIN? A i jeszcze czy pole addres 2 musi być wypełnine?
wrog
A czy po założeniu tego bloka będe mógł jeszcze poprosić o nowy PIN?

Tak.
A i jeszcze czy pole addres 2 musi być wypełnine?

Nie.
BigG
QUOTE(Butcher @ 27 09 2005, 16:19) *

Nikt z Was nie gra na Xlinku ? A może nie wszyscy wiedzą, że wystarczy do tego 100 zł i najtańsza Neostrada ?

Butch, czy żeby mieć net w PSP, muszę uruchomić kompa, połączyć się z netem przez program Neostrada Plus i dopiero miałbym połączenie bezprzewodowe?
IzzY
No jeżeli odpalasz neta tak jak to opisałem powyżej @BigG to TAK.
Maniek_PL
JOŁ.
JA MAM POPROSTU PYTANKO TAKIE.CO POTRZEBA DO GRANIA NA PSP?? PSP ;P,NET CONAJMNIEJ 128/S TAK?? I CO DALEJ??... MOŻECIE PODAĆ NAZWE KARTY WI-FI ŻEBY ODRAZU PODŁĄCZYĆ I GRAĆ.PLZ
Shinji-kun
QUOTE(Maniek_PL @ 21 12 2005, 14:26) *

JOŁ.
JA MAM POPROSTU PYTANKO TAKIE.CO POTRZEBA DO GRANIA NA PSP?? PSP ;P,NET CONAJMNIEJ 128/S TAK?? I CO DALEJ??... MOŻECIE PODAĆ NAZWE KARTY WI-FI ŻEBY ODRAZU PODŁĄCZYĆ I GRAĆ.PLZ

poczytaj na poczatku tematu, tam Butcher podal liste kompatybilnosci !!
Maniek_PL
ale plz o jakiś konkretny poradnik krok po kroku.jakaś strona lub coś,zebu było też jak sie połączyć z psp po przez wi-fi (jak wykryć itp.) plz o jakąś strone albo czy mugł by ktoś napisać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.