Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Tony Hawk's American Wasteland
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox
Minio
Tony Hawk American Wasteland bedzie miał premierę 18 października na wszystkich trzech current-genach.
Pod tym linkiem znajdziemy artykuł z GS.
Tutaj kilkanaście screenów.
Gra przenosi nas w lata '80 ubiegłego stulecia. Jesteśmy skate-punkiem który ma szansę uczestniczyć w początkach istnienia tego sportu (skateboarding, jakby ktoś nie wiedział).
Nowości. Zdecydowanie największą jest wprowadzenie jednego, olbrzymiego miasta (Los Angeles), po którym będziemy mogli się bezproblemowo poruszać. W mieście tym znajdziemy sklepy z ciuchamy, fryzjera czy salon tatuażu. Zasada jest taka jak w GTA:SA- podczas gry wchodzimy do sklepu i tam kupujemy nowy dres (czy będzie opcja jeżdżenia po supermarkecie?). Podwójną rolę spełniają skateshopy- nie tylko możemy tam zaopatrzyć się w nowy sprzęt, ale także wykonywać zadania, które wspiorą nasz budżet i podbiją statystyki (dziwne rozwiązanie, wolałem te z THUG).
Druga ogromną nowością jest BMX- teraz nie tylko szalejemy na desce, ale także na rowerku! Autorom bardzo zależało na oddzieleniu tych dwóch dyscyplin, i sterowanie na BMXie jest zupełnie inne niz te na desce. Wygląda to tak- lewą gałką sterujemy rowerem a prawą czeszemy trikulce (będzie flatland!).
Jakby tego było mało, gdy postanowimy zejść z BMXa i pochodzić pieszo, czeka nas kolejne novum, a mianowicie free running (!). O samej opcji nie wiele wiadomo, gdyż nie jest lansowana tak jak BMX. Jedyna wzmianka, jaką znalazłem, mówi o możliwości robienia backflipów i biegania po ścianach. Na jednym z trailerów widziałem też przewroty na ziemi (sorry za laicyzm, ale nie pamiętam nazwy). Oczywiście dalej mamy możliwość malowania grafitti, tym razem prawdopodobnie także na chodniku.
Do huda dodano 'kompas', wskazujący kierunek do określonych dzielnic LA lub charakterystycznych miejsc (skateshopy itd.).
Przemodelowano system tricków- teraz każdy grind czy slide będziemy mogli wykonać na jednej nodze (pewnie będzie więcej opcji, ale nie zauważyłem). Na tym obrazku widać... Nie wiem, jak to nazwać, w każdym razie będzie to prawdopodobnie specjalny manual (dziękujcie Chrisowi Haslamowi za pokazanie tego tricku w filmie 'Round Three' firmy Almost, który przy okazji polecam).
Dalej jest kilkanaście kosmetycznych zmian, jakie zauważyłem. Możliwe, że będzie można zrobić flipa/ graba na lipa, widziałem też wzorek na kółkach. Oczywiscie znów dodano kilku skaterów (+ tym razem sławy BMXa). Niestety, nie ma wśród nich P.J.Ladd'a, Chrisa Haslama czy Danny'ego Way'a (na szczęście będzie Daewon Song).
Podsumowując szykuje się najbardziej rozbudowana gra z Tony Hawkiem w tytule. Dla tych, którzy jeszcze tego nie zrobili, polecam ściagnąć (i obejrzeć) filmik, do którego link jest w artykule na górze postu (rejestracja na GS jest darmowa). Jest tam powiedziane praktycznie wszystko, co napisałem w poście. Osobiście po THUG2 (mocny spadek względem THUG) myślałem, że to koniec serii, ale THAW i tak kupię. Damn you, Neversoft.

P.S. Premiera na X360 w listopadzie. Będzie to prawdopodobnie jeden z lunch-titles.
P.S.2 Wiem, że podobny temat jest w dziale PS2, ale proszę o nie zamykanie go. Wszak Burnout: Revenge też ma 2 tematy i nikomu to nie przeszkadza.
..::XMANiAK::..
OST w AW

* My Chemical Romance – "Astro Zombies"
* Fall Out Boy – "Start Today"
* Taking Back Sunday – "Suburban Home / I Like Food"
* Thrice – "Seeing Red / Screaming at a Wall"
* Alkaline Trio – "Wash Away (Beneath the Shadows)"
* Rise Against – "Fix Me"
* Thursday – "Ever Fallen In Love"
* Drop Kick Murphy’s – "Who is Who"
* Saves the Day – "Sonic Reducer"
* Senses Fail – "Institutionalized"
* From Autumn To Ashes – "Let's Have A War"
* Emanuel – "Search & Destroy"
* The Bled – "House of Suffering"
* Hot Snakes – "Time to Escape"
* Green Day – "Holiday"
* Bloc Party – "Like Eating Glass (Tony Hawk Mix)"
* Thrice – "Image of the Invisible"
* The Bravery – "Unconditional"
* Dead Kennedys – "California Über Alles"
* The Doors – "Peace Frog"
* Motley Crüe – "Live Wire"
* Public Enemy – "Burn Hollywood Burn"
* Black Flag – "Rise Above"
* The Faint – "I Disappear"
* Oingo Boingo – "Who Do You Want To Be"
* Frank Black – "Los Angeles"
* Rob Sonic – "Sniper Picnic"
* Sham 69 – "Borstal Breakout"
* Death From Above 1979 – "Little Girl"
* Venon – "Black Metal"
* Spirit Caravan- "Dove-Tongued Agressor"
* Scissor Sisters – "Filthy/Gorgeous"
* The God Awfuls – "Watch It Fall"
* Molemen (featuring Slug and MF Doom) – "Put Your Quarter Up"
* High on Fire – "Devilution"
* Mastodon – "Iron Tusk"
* Pig Destroyer – "Gravedancer"
* Tommy Guerrero – "Organism"
* Strike Anywhere – "Question the Answer"
* Prefuse 73 – "One Word Extinguisher"
* Pest – "Duke Kerb Crawler"
* D. R. I. – "Couch Slouch"
* Breakestra – "Champ"
* EI P – "Jukie Skate Rock"
* SNFU – "Better Homes And Gardens"
* 7 seconds – "We're Gonna Fight"
* Felix da Housecat – "Everyone Is Someone in LA"
* The Riverboat Gamblers – "Hey! Hey! Hey!"
* Ungh – "Skate Afrikkana"
* Circle Jerks – "Wild in the Streets"
* Bobot Adrenaline – "Penalty Box"
* Lair of the Minotaur – "Warlord"
* An Endless Sporadic – "Sun of Pearl"
* Del Tha Funky Homosapien – "Burnt"
* Fatlip – "What's up Fatlip"
* Bad Religion – "We're Only Gonna Die"
* Good Riddance – "30 day wonder"
* The Network – "Teenagers From Mars"
* The Casualties – "Get off my Back"
* The Thunderlords – "I Like Dirt"
* USSR – "Live Near Death"
* Mike Vallely – "Vendetta"
* Nassim – "Rawhide"

ps. proponuje rozwianac skrot THAW na Tony...
2razyjot
Dla mnie Toniacz skonczyl sie po 2 czesci - nastepne czesci to jakies popluczyny z ewolucja, ktora na dobra miare wcale mnie nie przekonuje. Na plasterki! closedeyes.gif
gierka juz jest, moze ktos w nia gral?? jesli tak to niech napisze jakies wrazenia
Cegla
Pomysl z duzym miastem trafiony w dyche. Ale w latach 80 nie bylo jeszcze na swiecie takich deskorolek ; /. Jezdzilo sie wtedy na rybach.
Minio
Gram od kilku godzin hyh.gif .
Pierwsze, co się rzuca w oczy, to zmieniona animacja tricków (zwłaszcza showe-it'a). Teraz wyglądaja o wiele plastyczniej i realniej. Drugie (obecne tylko w 'karierze')- nasz skater się uczy! Z początku jest a'la THPS1- nasz skater nie zna ani manuali, ani revertów, ani cavemana, nie ma nawet paska SPECIAL (te mozna się nauczyć wykonując zadania- większość już na początku)! Zapomnijmy tez o mocnym napakowaniu statsów juz na poczatku- umiejętności podwyższamy robiąc zadania dla skateshopu. Na tablicy wypisane są 'questy' które należy wykonać (a'la te z THUGów- 'grinduj 4 sekundy', 'zrób kombo za 10000 punktów' itd.). Tricky part jest fakt, że zadania pojawiają się raz dziennie a musicie wiedzieć, że pora dnia zmienia sie płynnie (w menusach mamy aktualną godzinę w grze). Jeżeli nie chce nam się czekać, zawsze można pójść spać... na ławce! Jak prawdziwy bum biggrin.gif . Co jeszcze... w grze obecny jest Le Parkour. Mozna biegać po ścianach, robić frontflipy itd. Na razie jeszcze nie wykminiłem systemu tricków, więc więcej napiszę wkrótce.
Fabuła jest... wystarczająca. Nasz bohater jest wsiurem ze wsi który wsiada w autobus na podróż swego życia- wyrusza do Los Angeles aby zostać 'famous pro skater'. Na dobry początek dostaje w ryja i kradną mu bagaż. Co się dzieje później każdy zobaczy sam.
Oczywiście żeby popchnąć fabułę do przodu nalezy wykonywac zadania. Te na razie nie wyrózniają się- po raz kolejny trzeba robić combosy i tricki na zawołanie (przynajmniej na razie). Tutaj pojawia sie pierwszy znaczny minus gry- zadań nie idzie wykonac po swojemu. Ot, jeżli mamy zrobić reverta po wyskoku z quarter pipe, to zaczynamy na wprost od tego quarter pipe. Jeżeli mamy wykonywać tricki na dachu budynku- zaczynamy na dachy tego budynku. Mam nadzieję, że później będzie trzeba troche pokombinować, gdyż przez taką formę wykonanie zadać sprawia minimalny wysiłek. Drugim znacznym minusem jest to 'wielkie miasto' które nam obiecywano. Owszem, jest jedno. Owszem, nie ma większych loadingów między jego częściami. Tylko żeby przedostać się z jednej dzielnicy do drugiej, należy przejechac przez zadaszone korytarze. Wjeżdżamy w brudnej dzielnicy by wyjechać w pięknej. Jest to strasznie sztuczne. Co prawda takiego rozwiązania można było się spodziewać, ale nie zmienia to faktu. Do czego jeszcze można się przyczepić to panujące 'realia' lat '80. Niby tam jesteśmy, co szczególnie widać po ubraniach dostępnych w sklepie (30 years old n' still dirty wink.gif ) ale... dlaczego nasz bohater ma w kieszeni telefon Nokii z kolorowym wyświetlaczem? Dlaczego można sobie zakupić pro blat Almosta (pół biedy) sygnowany przez Ryana Shecklera, którego wtedy jeszcze na świecie nie było? Takich błędów jest więcej, prawdopodobnie LA również bardziej przypomina współczesne niż to sprzed 20 lat (nie wiem, nie byłem). Co jeszcze bardzo mnie zirytowało, to wybór skatera na początku- dlaczego nie możemy od podstaw stworzyć naszego własnego kolesia? Krok wstecz w porównaniu z THUGami.
Podsumowując, pierwsze wrażenie jest pozytywne (co może nie wynikać z tego posta, ale minusy jest łatwiej znaleźć wink.gif ). Po tych kilku godzinach z grą mogę stwierdzić, że ukazał sie prawdziwy następca THUGa. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania z chęcią odpowiem (w ramach możliwości).
ja juz jestem na ukonczeniu gierki, po nieudanym THUGu2 , American Wasteland tez sie pasuje do nieudanych czesci TH (czyt. brak pomyslow, ciagle to samo,itp)

Graficzne lepiej niz THUG2 [ciekawe jak bedzie wygladal THAW na X360... chbya niewiele lepiej], muzy nie oceniam bo dalem swoja smile.gif, grywalnosc na poczatku jest ok ale im dalej tym staje to sie nurzace [proste zadania- wykonac je mozna za 1-2 razem..., malo ciekawe zadania], podoba mi sie ze dali rower i niezwalili jego zachowania jak w THUGu samochodow,czy innych pojazdow

plusy i minusy [tych jest wiecej]

plusy:
-jak wspomnial Minio uczenie sie trikow oraz zdobywana upgradow smile.gif
-le parkour ale bardzo uproszczony [chodzenie po sciane, front/backflip,itp]
-ponownie mamy tryb CLASSIC bo kariera jest malo interesujaca

minusy:
-zadania [proste i malo interesujace]
-mialo byc 1 duze miasto a mamy kilka dzielnic gdzie by do kazdej dochechac trzeba przejechac przez "specyficzny tune;" i w tym czasie pewnie gra sobie wczytuje bo chrupie gierka w tym czasie [a mialo byc bez loadingow]
-kolejny TW [juz 7... moze przebije FF]
-modele postaci
-MASA bledow
-malo zmian w stosunku do poprzednich czesci

po 2 niewypalach THUG i THAW seria Orla przejadla mi sie, czekam na jakis nowy extremalny sport od Neversoftu moze byc np. Matt Hoffnan czy rolki bo byla chyba tylko 1 gra

na poczatku ocenialem ta gre na 7 ale po dluzszym graniu na 6-
kuwabara
gram w tego nowego hawaka teraz i jestem juz chyba w połowe albo moze i dalej... jest napewno lepszy niz THUG 2 ale dla mnie tony hawk skonczył sie na THPS3...
Minio
No i Tony pękł hyh.gif .

Gra nie dzieje się (jak wcześniej twierdziłem) w latach '80. Na podstawie tekstów kilku postaci stwierdzam, że akcja dzieje się w drugiej połowie 2005 roku. Sama histora średnio przypadła mi do gustu. Fajny jest motyw z budowaniem skateparku, ale developerzy chyba zbyt do serca wzięli sobie hasło 'skate & destroy' przez co w dalszym ciagu coś niszczymy. A ponoć gra miała powrócić do 'korzeni skateboardingu'. Niezbyt mi to odpowiada. Hostorię próbuje wyratować kręcenie filmu, ale niestety ten motyw pojawia się zbyt późno i podobny mieliśmy w THUG (Neversoft kończą się pomysły?).
O mieście już wposmniałem, ale o samych dzielnicach musze napisac jeszcze trochę. Czy tylko mi (spoiler) Oil Rig oraz Casiono wydają się wrzucone na siłę? Nie pasują do klimatu, są 'zamknięte' bardziej niż inne oraz spędzamy tam kilkanaście minut. Pozostałe levele również pozostawiają wiele do życzenia. Niby są bardzo rozległe (stańcie w jakimś wysokim punkcie i podziwiajcie) ale z jednego końca jest zdumiewająco blisko. Na ulicach pełno jest przeróznych murków, ramp i innych przedmiotów do dewastacji, tylko czy nie zbyt pełno? Czasami odnosiłem wrażenie, jakby chciano upchać wiele rzeczy na małą powierzchnię. To wszystko stwarza uczucie sztuczności, które dopełnia brak spotów do robienia 'real tricków'. Jak już narzekam- czy widzicie pewne podobieństwa Oil Rig i Santa Monica do (kolejno) Alcatraz i Carnival z THPS4?
Mniej więcej tyle o Story Mode. Pora napisać trochę o zdecydowanie lepszej części czyli Classic Mode.
Już w THUG2 mieliśmy ten tryb- zbieranie literek, pobijanie limitów punktowych oraz szukanie przedmiotów powraca! Niestety, tryb ten składa się zaledwie z 6 poziomów z czego połowę mogliśmy wymęczyć w THPS[1]. Jest to zdecydowanie za mało. Poza tym mogę się wypowiadać w samych superlatywach (no... może nie o poziomie Ruins).
Podsumowując gra jest zdecydowanie lepsza od THUG2. Niestety do THUG nawet się nie zblizyła. Osobiście stawiam ją minimalnie poniżej THPS4. Przez tą grę nastepnemu Tonemu też dam szansę... a po THUG2 miałem olać serię. Damn you, Neversoft.
warto zabierac sie za CLASSIC bo jak piszesz to wiekszosc poziomow jest z THPS1 [niemogli zrobic nowych??] bo jakos nie chce mi sie kolejny raz grac na tych samych poziomach co gralem juz dawno

ps. OIL RIG byl chyba THPS 3 i bardzo podobnie wyglada ...
chyba Neversoft nie ma juz pomyslow na nowego powiewajacego swiezoscia Orla..
Minio
Nie większośc ale równa połowa wink.gif . Druga połowa powstała specjalnie dla trybu Classic- są to Santa Cruz, Kyoto oraz Ruins. Oprócz tego ostatniego są całkiem udane (wg mnie lepsze od tych ze Story). Wg mnie Classic ratuje tą grę (m.in. poziomy z THPS[1]- wszak to stary, dobry Tony!). Niestety, zadania zrobisz w max. 10 podejściach, a jako że plansz mamy tylko 6, to nie pograsz długo.

P.S. W THPS3 na pewno nie było Oil Rig. Może pomyliło ci się z Foundry, ktora może i jest podobna.
Nie seria Orła tylko Jastrzębia wink.gif .
a to co smile.gif

As a bonus for gamers who waited the 4 months since the PS2's launch, a pair of bonuses were included. The first is an Xbox-exclusive level, the Oil Rig (which features one of the biggest drop-ins ever!)

http://www.planettonyhawk.com/images/image...-oilrig_big.jpg

http://www.planettonyhawk.com/images/image...oilrig2_big.jpg

smile.gif
Minio
O tym nie wiedziałem. Pewnie dlatego, że w wersjach PSX i PC (w jakie grałem) nie bylo tego poziomu (może w wersje PC za krótko grałem...).
W takim razie zwracam honor i ślę serdeczne fucki dla panów z Neversoft. Nieładnie tak (BTW- ponoć poziom Santa Monica jest wzięty z THUG2 Remix na PSP; ktoś mógłby to sprawdzić?). Jak już zabierają poziomy z inncyh THPSów, mogliby brać najlepsze (Philadelphia, Venice i Shool II z THPS2 na szczęście były reaktywowane).
sprawdzalem FAQ do REMIXa i tam jest level SANTA CRUZ
kubson
pogralem chwile jakos mnie nie przekonuje najlepsza czesc to chyba thps 2 a potem 4 smile.gifw thuga nie gralem moze stestuje jeszcze smile.gif
Dante
Pograłem trochie i nie czue tego co kiedyś seria Antoniego jastrzębia upada jezeli juz nie upadła. Dla mnie gra jest taka nijaka i tyle.
Lorek
Gierka niezła tylko za prosta na normal a nie mam jakoś ochoty na ponowne przechodzenie confused.gif. Chyba już mnie poprostu nudzi ta seria :cry: . No i klimat troche zbyt punkowy
Pabelek
Ludzie ta gra jest kompletnie bez sensu jak może być zadanie: zrób manuala albo kickflipa nad gościem, zawiodłem się i to bardzo, Hawk series are dead:(
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.