Tony Hawk American Wasteland bedzie miał premierę 18 października na wszystkich trzech current-genach.
Pod tym linkiem znajdziemy artykuł z GS.
Tutaj kilkanaście screenów.
Gra przenosi nas w lata '80 ubiegłego stulecia. Jesteśmy skate-punkiem który ma szansę uczestniczyć w początkach istnienia tego sportu (skateboarding, jakby ktoś nie wiedział).
Nowości. Zdecydowanie największą jest wprowadzenie jednego, olbrzymiego miasta (Los Angeles), po którym będziemy mogli się bezproblemowo poruszać. W mieście tym znajdziemy sklepy z ciuchamy, fryzjera czy salon tatuażu. Zasada jest taka jak w GTA:SA- podczas gry wchodzimy do sklepu i tam kupujemy nowy dres (czy będzie opcja jeżdżenia po supermarkecie?). Podwójną rolę spełniają skateshopy- nie tylko możemy tam zaopatrzyć się w nowy sprzęt, ale także wykonywać zadania, które wspiorą nasz budżet i podbiją statystyki (dziwne rozwiązanie, wolałem te z THUG).
Druga ogromną nowością jest BMX- teraz nie tylko szalejemy na desce, ale także na rowerku! Autorom bardzo zależało na oddzieleniu tych dwóch dyscyplin, i sterowanie na BMXie jest zupełnie inne niz te na desce. Wygląda to tak- lewą gałką sterujemy rowerem a prawą czeszemy trikulce (będzie flatland!).
Jakby tego było mało, gdy postanowimy zejść z BMXa i pochodzić pieszo, czeka nas kolejne novum, a mianowicie free running (!). O samej opcji nie wiele wiadomo, gdyż nie jest lansowana tak jak BMX. Jedyna wzmianka, jaką znalazłem, mówi o możliwości robienia backflipów i biegania po ścianach. Na jednym z trailerów widziałem też przewroty na ziemi (sorry za laicyzm, ale nie pamiętam nazwy). Oczywiście dalej mamy możliwość malowania grafitti, tym razem prawdopodobnie także na chodniku.
Do huda dodano 'kompas', wskazujący kierunek do określonych dzielnic LA lub charakterystycznych miejsc (skateshopy itd.).
Przemodelowano system tricków- teraz każdy grind czy slide będziemy mogli wykonać na jednej nodze (pewnie będzie więcej opcji, ale nie zauważyłem). Na tym obrazku widać... Nie wiem, jak to nazwać, w każdym razie będzie to prawdopodobnie specjalny manual (dziękujcie Chrisowi Haslamowi za pokazanie tego tricku w filmie 'Round Three' firmy Almost, który przy okazji polecam).
Dalej jest kilkanaście kosmetycznych zmian, jakie zauważyłem. Możliwe, że będzie można zrobić flipa/ graba na lipa, widziałem też wzorek na kółkach. Oczywiscie znów dodano kilku skaterów (+ tym razem sławy BMXa). Niestety, nie ma wśród nich P.J.Ladd'a, Chrisa Haslama czy Danny'ego Way'a (na szczęście będzie Daewon Song).
Podsumowując szykuje się najbardziej rozbudowana gra z Tony Hawkiem w tytule. Dla tych, którzy jeszcze tego nie zrobili, polecam ściagnąć (i obejrzeć) filmik, do którego link jest w artykule na górze postu (rejestracja na GS jest darmowa). Jest tam powiedziane praktycznie wszystko, co napisałem w poście. Osobiście po THUG2 (mocny spadek względem THUG) myślałem, że to koniec serii, ale THAW i tak kupię. Damn you, Neversoft.
P.S. Premiera na X360 w listopadzie. Będzie to prawdopodobnie jeden z lunch-titles.
P.S.2 Wiem, że podobny temat jest w dziale PS2, ale proszę o nie zamykanie go. Wszak Burnout: Revenge też ma 2 tematy i nikomu to nie przeszkadza.