..::XMANiAK::..
26 06 2005, 10:53
QUOTE(byczy2001 @ 26 06 2005, 11:24)
Siema, wczoraj udało mi się odpalić wkońcu torrenta, ściągam sobie początkowo VJoe i bardzo zastanawia mnie coś takiego: W azureusie pokazuje sciągnięte niecałe 30MB(1,5%), a na HDD zrobił się folder Vjoe o rozmiarze 1,69GB, czy to normalne??
No bo nie chce mi się wierzyć że w 15 min mi się tyle ściągnęło tak nagle, o co takjaby chodzi??
tak
byczy2001
26 06 2005, 16:11
dzięki wszystkim za szybką odpowiedź. Teraz ciągnę na drugim kompie(u brejdaka) bo u mnie się hdd skończył

, a potem na 3 komp i wypalać
MichAelis
27 06 2005, 18:42
QUOTE(zax The Player @ 26 06 2005, 11:48)
MichAelis - najlepiej załatw sobie u admina zewnętrzne IP i będzie po klopocie (a najprawdopodobniej własnie o poblokowane porty chodzi)

A takie zewnetrzne IP to co to jest tak konkretnie?? nie bedzie z tym zadnego problemu techniczengo?
a ten BITcommet sprawe zalatwi?
mario87
27 06 2005, 18:55
zewnętrzne IP to coś takiego że Twój PC dostaje jedno IP którze działa w internecie, wewnętrzne to te które masz w LANie
troche cięzko mi to wyjaśnić ;p
zewnętrzne IP przypisane do PC (np. 67.23.66.124) >> internet
wewnętrzne IP przypisane do PC w sieci LAN (np. 10.0.0.23) >> router/server z własnym IP (np. 23.231.23.76) >> internet
tak więc PC z zewnętrzym IP od razu łączy się z internetem, a PC z wewnętrznym IP najpierw przechodzi przez router/server gdzie jest przypisywany do IP servera i dopiero łączy się z internetem
tak więc ludzie w sieci lan mają jedno IP zewnętrzne które muszą ze sobą dzielić, a ludzie z zew. IP mają je tylko dla siebie
chyba zamotałem jeszcze bardziej ;p
MichAelis
27 06 2005, 19:03
ok kapuje juz:)
czyli co powinienem zrobic?
mario87
27 06 2005, 19:09
jeśli masz lan i admin to prządny człowiek to pogadaj z nim o zewnętrzym IP, jeśli pujdzie dobrze to da Ci zewnętrzne IP za friko, albo za browara, a jak to frajer to bedzie kazał płacić, a jak nic z tego nie wyjdzie to pogadaj o przekierowaniu odpowiednich portów(ja na BT mam 49152 TCP i UDP, ale przekieruj te jakie używasz)
2razyjot
27 06 2005, 19:38
QUOTE(MichAelis @ 27 06 2005, 19:03)
ok kapuje juz:)
czyli co powinienem zrobic?

Sporobuj bitcometa a jak nie da rady rusz sie do admina z browarem i popros o zewnetrzne IP bo nie mozesz z p2p sciagac, zawsze stawiam jasno sprawe zeby nie motac.

Na forum searchenginees.pl masz tez stosowny dzial o BT i sporo porad, tam jest masa bardzo dobrze poinformowanych ludkow, ja przy nich to beginner.
Cze mam taki mały problemik z azureusem i nie wiem o co chodzi jakby? Otórz przy karzdym otwarciu programu wyskakuje mi taki komunikat:"Azureus did not shutdown tidily. Please check C:\Documents and Settings\Tumek\Dane aplikacji\Azureus\logs\save for diagnostic log files and consider reporting them to the Azureus team if this is the result of an application error."Ja w temacie komputerów to kapa jestem więc prosze o jakiś hint co by się tego pozbyć
brono115
28 06 2005, 15:31
Moze go przeinstaluje lub cos ? Albo go moze niepoprawnie wylanczasz

... don't know ...
A ja mam problem z Kazaa Lite v2,6. Gdy ja uruchamiam (Win 98) to ciagle pisze,ze sie laczy i tak mozna czekac z godzine i sie nadal nie polaczy

! Co mam zrobic by mi sie polaczyla ?
byczy2001
28 06 2005, 22:15
QUOTE(Tumeq @ 28 06 2005, 08:52)
Cze mam taki mały problemik z azureusem i nie wiem o co chodzi jakby? Otórz przy karzdym otwarciu programu wyskakuje mi taki komunikat:"Azureus did not shutdown tidily. Please check C:\Documents and Settings\Tumek\Dane aplikacji\Azureus\logs\save for diagnostic log files and consider reporting them to the Azureus team if this is the result of an application error."Ja w temacie komputerów to kapa jestem więc prosze o jakiś hint co by się tego pozbyć
Mam To samo i to pier*ole i jakoś się ciągnie, ja też dopiero zacząłem, jutro będzie ICO(483MB- tyle ma być-rarem??) to napiszę, jak nie napisze to znaczy że gram, i Vjoe, też jutro

, ale nagrywarka DVD w czwartek/piątek, to dopiero wtedy napiszę.
Ps. Kupiłem taką :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55146460 mam nadzieje że bez problemów będzie
2razyjot
29 06 2005, 10:39
QUOTE(Tumeq @ 28 06 2005, 08:52)
A masz Ty chlopaku jave zainstalowana? Azor bez javy nie ruszy. Jak nie da rady wywal Azureusa, sciagnij jakas starsza wersje i sprobuj. Jesli nie - nic sie nie stalo, wyprobuj BITLORD-a. Wlascie ciagne XViDa z |13 DL / 9 UL| i stabilnie przegladam Internet - swietna sprawa i BEZ ZADNEGO CONFIGA!!!
QUOTE(brono115)
A ja mam problem z Kazaa Lite v2,6. Gdy ja uruchamiam (Win 98) to ciagle pisze,ze sie laczy i tak mozna czekac z godzine i sie nadal nie polaczy ! Co mam zrobic by mi sie polaczyla ?
Szukaj w google jakiejs strony ze starszymi dystrybucjami kazaa i probuj do skutku, mialem ten sam problem i znalazlem swego czasu jakas starusienka zupelnie 'kazie' i ruszylo! Rowniez uzywam win'98 - nie powiem Ci niestety dokladnie wersji bo obecnie nie uzywam tej aplikacji.
Jest polka wersja BitLord'a? BO chyba się przerzuce
2razyjot
29 06 2005, 11:00
QUOTE(SIKI @ 29 06 2005, 10:46)

Obecnie Polacy w sieciach p2p to cenieni userzy bo sciagaja i udostepniaja srogo (skads chlopaki na gieldzie maja czym handlowac, huh) wbrew wszystkiemu co sie mowi (na torrentbits mozna zobaczyc na ktorym miejscu jestesmy) wiec wszelakie programy i wieksze sajty (torrentsearch.com) maja opcje jezykowa w rodzimym jezyku. Jesli sciagniesz Bitlorda
STAD - bedziesz mial PL wersje.

Tak jest własnie się przezuciłem na niego
QUOTE(wujaszek_JJ @ 29 06 2005, 12:00)

Obecnie Polacy w sieciach p2p to cenieni userzy bo sciagaja i udostepniaja srogo (skads chlopaki na gieldzie maja czym handlowac, huh) wbrew wszystkiemu co sie mowi (na torrentbits mozna zobaczyc na ktorym miejscu jestesmy) wiec wszelakie programy i wieksze sajty (torrentsearch.com) maja opcje jezykowa w rodzimym jezyku. Jesli sciagniesz Bitlorda
STAD - bedziesz mial PL wersje.

Gdzie dokładnie jest ten ranking?
A Bitlord faktycznie rulzuje (ostatnio biję rekordy downloadu - 250 KB/s)
Do Brona 115-dobra rada odinstaluj ta kazze i sciągnij sobie Bear Share-100% szybszy lepszy i jeszcze żednego pipipi nie znalazłem .Polecam wszystkim
Ten BitLord to jakas udoskonalona wersja BitCometa? O_o Taki sam interfejs... Czyms sie rózni od BC?
QUOTE(zax The Player @ 29 06 2005, 14:58)
Ten BitLord to jakas udoskonalona wersja BitCometa? O_o Taki sam interfejs... Czyms sie rózni od BC?
Cholera wie, może to jedno i to samo:) W każdym razie to bdb program posiadający fajne funkcje (np. kasowanie plików przy usuwaniu zadań). Poza tym nie jest tak zamotany jak np. Azureus, no i NAT chyba omija.
2razyjot
29 06 2005, 16:13
QUOTE(Arcadio @ 29 06 2005, 11:30)
Gdzie dokładnie jest ten ranking?
A Bitlord faktycznie rulzuje (ostatnio biję rekordy downloadu - 250 KB/s)
Nie ma juz na torrentbytes.com?

Swojego czasu byla taka ramka z tym z jakiego kontynentu ludziki najwiecej udostepniaja i dawalismy tam ognia - dawno juz nie sciagam nic stamtad wiec mogli ta ramke sciagnac.
A co do bitlorda - hehe, a nie mowilem?
MichAelis
3 07 2005, 10:47
jak sie uzywa mIRCa do sciagania czegokolwiek?
Wchodzisz na kanal gdzie sa jakies releasy, na kanale wysakuja co chwile "komendy" zeby cos sciagnac, wpisujesz np /msg bot_wysylajacy_plik photoshop_cs_2.zip a on ci odpowiada dcc i wysyla ci plik. To tak mocno ogolnikowo napisalem, wiecej info na google mozna znalezc
Forebode
3 07 2005, 17:27
QUOTE(Yacek @ 3 07 2005, 12:10)
Wchodzisz na kanal gdzie sa jakies releasy, na kanale wysakuja co chwile "komendy" zeby cos sciagnac, wpisujesz np /msg bot_wysylajacy_plik photoshop_cs_2.zip a on ci odpowiada dcc i wysyla ci plik. To tak mocno ogolnikowo napisalem, wiecej info na google mozna znalezc
No no, bradzo ogolnikowo ;]
QUOTE(MichAelis)
jak sie uzywa mIRCa do sciagania czegokolwiek?
Po pierwsze dobrze jest korzystac z wyszukiwarek ircowych (znajdz se na google, moge ci podac np.
http://gogloom.com - znajdziesz tam wiekszosc stuffu)
Po drugie komenda wyglada tak (bez tych kwadratowych nawiasow

/msg [nazwa bota] xdcc send #[numer packa]
No i radze skorzystac z jakiegos wspomagacza, np. skrypt DCCAssist, no i poustawiac sobie troche opcje w samym programie... Np. zeby nie ignorowalo plikow itp.
MichAelis
3 07 2005, 20:58
to dziala normalnie :|
hehe
od czego zaleza transfery?? bo mam bardzo niskie ok 5 kilo
bo znalezlem jakis poradnik na sieci, mam tylko problem do jakiego serwera sie podlaczyc?podlaczylem sie do pierwszego lepszego i dalem wyszukiwanie wpisalem mp3 podpiolem sie do kanalu (wyskoczylo kilka tysiecy) i zaczelem sciagac to co chcialem...
czy ten serwer do jakiego sie podlaczam na poczatku ma znaczenie? jaki najlepiej? bo domyslam sie ze wlasnie od tego zalezy szybkosc sciagania... stad mozna wszystko sciagac?? :|
EDIT:
kurcze tam nawet filmy mozna sciagac ;P torrenty mi nie dzialaja wiec sie nie smiejcie

wszystko idzie OK
ma to jakies wady wogole??

EDIT2
co to jest que?
Forebode
3 07 2005, 22:05
QUOTE(MichAelis @ 3 07 2005, 21:58)
to dziala normalnie :|
hehe
od czego zaleza transfery?? bo mam bardzo niskie ok 5 kilo
bo znalezlem jakis poradnik na sieci, mam tylko problem do jakiego serwera sie podlaczyc?podlaczylem sie do pierwszego lepszego i dalem wyszukiwanie wpisalem mp3 podpiolem sie do kanalu (wyskoczylo kilka tysiecy) i zaczelem sciagac to co chcialem...
czy ten serwer do jakiego sie podlaczam na poczatku ma znaczenie? jaki najlepiej? bo domyslam sie ze wlasnie od tego zalezy szybkosc sciagania... stad mozna wszystko sciagac?? :|
EDIT:
kurcze tam nawet filmy mozna sciagac ;P torrenty mi nie dzialaja wiec sie nie smiejcie

wszystko idzie OK
ma to jakies wady wogole??

EDIT2
co to jest que?
No wlasnie, irc jest swietny, bardzo szybko pojawiaja tam sie najnowsze releasy...
a co do twoich pytan. transfer nie zalezy od tego, do jakiego serwera sie podlaczysz. zalezy tylko i wylacznie od samego bota na kanale, jaki transfer wyciaga. nie musisz patrzec co to za serwer, bo to nie ma wiekszej roznicy jesli chodzi o transfer.
wady... hmm, ja sie nie doszukalem, chociaz nie wiem jak to jest ze wzgledu prawnego... przeciez zostaja logi na kanalach itp. No ale poki co nie slyszalem o jakichs nalotach na kanaly, wiec nie ma co dygac

co to jest que? pewnie masz na mysli queue - czyli kolejke

boty maja okreslona ilosc slotow udostepniania, jak nie wbijesz sie na wolne, to musisz postac w kolejce. W dccassist ladnie ci jest napisane, ktory akurat jestes i pilnuje twojej kolejnosci

jak bedziesz chcial sie czegos wiecej dowiedziec to wal do mnie na gg: 2727780 ;]
co do wad to właśnie te kolejki(chociaż może to być +), czasasmi trzeba czekać sporo jak jest jakiś duzy plik i jesteśmy na końcu kelejki, trzeba siedzieć bezczynnie ... no chyba że ktoś weźmie to jako + i powie że dzięki ograniczonemu dostępu ludzi do danego pliku transwer jest większy.....
MichAelis
6 07 2005, 00:21
Jak torrenty nie dzialaja to nie dzialaja prawda??
bo kurde juz sam nie wiem, jak jutro ma admin przyjsc to niby teraz dziala. Znaczy sciagam jeden odcinek naruto z predkoscia 30 kilo i jestem w szoku, ale np nie chce sie mi laczyc z innymi seedami(inne filmy) ja juz sam nie wiem...
no to najprawdopodobniej wina portów z koro są sedderzy i tracker jest OK
MichAelis
6 07 2005, 01:06
no to czemu jeden sciaga a inny nie?
jak wiesz to napisz mi ktore porty powinienem miec odblokowane?
od niektórych mogłeś nic nie pobierać bo mogli mieć też poblokowane porty/wewnętrzne IP, a majać wewnętrzne IP można chyba tylko ściągać od tych co mają zewnętrzne IP
co do portów to standardowe to 6881-6889 ale niektóre trackery blokują standardowo uzywane(komercyjne) porty i wydaje mi się że najlepiej łączyć się przez porty 49152 i wzwyż, są to porty prywatne czy jakoś tak
ja sam używam włąsnie portu 49152 od sporego czasu i jest świetnie
pamiętaj tylko żeby przekierowac porty TCP i UDP(taki sam dla obu czyli np. 49152TCP i 49152UDP)
aha i jak będziesz miał mozliwosć to powiedz odmionowi też żeby włączył Ci NATa
MichAelis
6 07 2005, 11:45
czyli najpierw go pytac o zewn IP?
i powiedziec mu zeby przekierowal mi 49152 ?? bo uzywam ABC i on sam sobie juz wszystko znajdzie?
no jak byś miał zew. IP to powinno pomóc, jak nie to mów o portach
co do ABC to nie wiem bo nigdy go nie miałem, w azureusie podczas pierwszego uruchomienia jest konfigurator i tam się sprawdza połączenie i ustawia porty, albo puxniej po prostu w opcjach ustawia się odpowiedni port
MichAelis
14 07 2005, 16:19
porty beda zalatwione, ale mam pytanie inne xD
czy razem z DC++ istaluje sie jakis syf jak w przypadku KaazY? spyware etc...
2razyjot
15 07 2005, 06:58
QUOTE(MichAelis @ 14 07 2005, 16:19)
porty beda zalatwione, ale mam pytanie inne xD
czy razem z DC++ istaluje sie jakis syf jak w przypadku KaazY? spyware etc...
Nie. A jak sciagasz kaze to lite i wszystko gra i buczy.
MichAelis
17 07 2005, 10:51
do ludzi od DC++

czy upload ma jakis wplyw na download. Udostepnilem ludziom 3 sloty i zauwazylem ze jak wszystkie 3 sa zajete(i sciagaja dosc szybko) to spada mi download, czy to mozliwe? da sie cos z tym zrobic?
W zasadzie nie powinno mieć wpływu. Download "idzie" osobno od uploadu. Jak ściągam z torrentów to czasem upload skacze mi między 5 a 50 kBps i jak rośnie to nie wpływa to na prędkość ściągania.
Ale ja się nie znam
To zalezy chyba od rodzaju łącza, czy jest asymetryczne czy nie... Niektórzy maja tak, ze upload mają razem z downloadem, czyli jak np. upload + download = 120KB/s to jak uploaduja powiedzmy 70 KB/s to download utomatycznie spada im do 50KB/s. I na odwrót. Nie wiem czy u Ciebie akurat tak jest ale ja np. niby nie mam takiego łącza jak opislaem powyzej a jednak zeby byl dobry download to upload nie moze byc za wysoki.
jak cos pokręcilem to sory
mario87
17 07 2005, 15:11
jak napisał zax to zależy od łącza, jak np na neo coś ściągamy i upload idzie na maxa(a nawet więcej) to download spada, ale zalezy to też od programu i sposoby w jaki ściągamy, np przy FTP czegoś takiego nie uświadczyłem
2razyjot
18 07 2005, 07:03
QUOTE(mario87 @ 17 07 2005, 15:11)
jak napisał zax to zależy od łącza, jak np na neo coś ściągamy i upload idzie na maxa(a nawet więcej) to download spada, ale zalezy to też od programu i sposoby w jaki ściągamy, np przy FTP czegoś takiego nie uświadczyłem
Sorry, ale przy FTP gdzie Ty masz upload?
MichAelis
19 07 2005, 09:43
torretn zawiera tego typu pliki
a-l.gunsmith.cats.02.xvid.mkv

co to takiego? znaczy dopiero zaczelem sciagac i nie wiem czy kontynuowac
Gunsmith Cats w formacie .mkv
Cyferka oznacza pewnie nr. odcinka
2razyjot
19 07 2005, 10:10
QUOTE(MichAelis @ 19 07 2005, 09:43)
torretn zawiera tego typu pliki
a-l.gunsmith.cats.02.xvid.mkv

co to takiego? znaczy dopiero zaczelem sciagac i nie wiem czy kontynuowac

Wiecej poczytasz
TUTAJ. Instalujesz codecki jak do XViDa i ogladasz.
Lepiej tego nie ściągaj, pliki .mkv nie są odwarzane przez np ALLPlayera, Bestplayera itp Będziesz musiał szukać programów do odtworzenia tego typu filmu.
Plik mkv odtworzysz Media Playerem Classic albo Foobar2000 + foo_matroska albo Windows Media Playerem + filtro-kodeki:
Matroska Splitter
Matroska Downloads
Matroska Playback Pack
The Matroska Packs
Ja mam K-lite CP i wszystko chodzi obojętnie na jakim playerze.
Najważniejszy jest odpowiedni kodek a player to sprawa drugorzędna.
MichAelis
24 07 2005, 21:14
Mam wersje 0,674, wszystko dziala ok i wogole szybko sie ciagnie. Jedyny problem(bo jak mogloby sie bez niego obyc) to to ze czasem jak niedokoncze sciagac pliku i wylacze DC albo zakoncze polaczenie etc i za jakis czas badz za chwile, chce skaczyc sciagac ten plik od tego usera to zaczyna sie sciagac od poczatku zamiast od miejsca gdzie skonczylem...
w czym problem? nie dzieje sie tak czesto ale czasem i jest to wnerwiajaca jak musze zaczyna od poczatku
Marylin
26 07 2005, 09:12
Mam pytanie.Czy jest jakiś program (jeśli tak to prosiłbym o nazwę) który podwyższa transfer na DC++. Jak ściągam pliki ze strony to mam jakieś 300-400kb/s a jak ściągam z DC ++ to zaledwie jakieś 15-20kb/s
Ps.Mam zewnętrzne IP i ściągam na porcie 80 czy jest jakiś inny port z którego szybciej by się ściągało?
To samo do torrenta. Mam Bit Cometa na porcie 13216 czy zmiana na jakiś inny pomoże w downloadzie? Czy porty nie mają znaczenia?
QUOTE(Marylin @ 26 07 2005, 10:12)
Mam pytanie.Czy jest jakiś program (jeśli tak to prosiłbym o nazwę) który podwyższa transfer na DC++. Jak ściągam pliki ze strony to mam jakieś 300-400kb/s a jak ściągam z DC ++ to zaledwie jakieś 15-20kb/s
Ps.Mam zewnętrzne IP i ściągam na porcie 80 czy jest jakiś inny port z którego szybciej by się ściągało?
To samo do torrenta. Mam Bit Cometa na porcie 13216 czy zmiana na jakiś inny pomoże w downloadzie? Czy porty nie mają znaczenia?
Poszukaj sobie klienta dc ktory sciaga multi-source'owo czyli ten sam plik od kilku uzytkownikow.
Panowie KaZaA mi nie działa mam najnowszą wersje Kazaaa Lite Rewolucja i po prostu mi nie łączy...non stop pisze łączenie. Porty mam na bank OK bo przed formatem mi działała.
QUOTE(bartiz @ 28 07 2005, 13:10)
Panowie KaZaA mi nie działa mam najnowszą wersje Kazaaa Lite Rewolucja i po prostu mi nie łączy...non stop pisze łączenie. Porty mam na bank OK bo przed formatem mi działała.
Jak zalozylem sobie neostrade bo wielkiej nieobecnosci w swiecie internetu to tez probowalem wlaczyc kaze i nie laczy, kazaa jest teraz platna czy jakos tak
metalcoola
28 07 2005, 16:50
ściągam różne gry na Ps2 z Torrent Reactor i całyczas mi ściągo 1-3/kb/s,co zrobić,żeby ściągało więcej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.