A jak u was z tą niewiątpliwie największym prekustorem dzisiejszych konsol:)?może same konsole już są słabo dostepne ale na necie jest bardzo dużo emulatorów!na tą konsolę wyszło multimum gier(w tym bardzo dużo RPG) a wiele z nic doczekało się sequeli na nowszych konsolach.w polsce bardziej znana jest podróba tej konsoli:Pegazus.Może wy gdzies jeszcze macie je w szafach

?
Musiolik
8 10 2005, 11:04
Kumpel ma jeszcze SNESa, pamiętam jak w podstawówce pocinaliśmy w Donkey Kong Country, Super Mario Allstars i Warlock'a. To były czasy, zamiast uczyć się to graliśmy całymi dniami.
He? Pegasus to podroba NESa

A co do SNESa, to samej konsolki nie mialem, ale gralem w wiele gier u kumpli (sam mialem konsole konkurencji - SEGA Mega Drive). Teraz gram w gierki ze SNESa na emulatorze. To niestety nie to samo, co konsola, ale przynajmniej mozna popykac w tytuly, ktore ciezko jest znalezc w sprzedazy, albo w bardziej zrozumiale wersje gier, ktore ukazly sie jedynie w wersji japonskojezycznej.
ja tak samo jak RoL nie mialem Snesa... ale mam Sege Mega Drive... a w Gierki ze Snesa gralo sie na Emu... takze wiem co jest 5 i wiele gier na Snesa jest swietnych...
QUOTE(RoL @ 8 10 2005, 11:14)
niektórzy twierdzą że SNESa

ja też nie wiem jakim cudem ale tak napisałam:P
Kiedyś miałe SNES czadowa konsolka nie zapomne gierki Wing Comander... huh to były czasy
Ja jak gram na SNESie to mam jakies nieodparte wrazenie tego ze jest on starszym bratem PSXa. Nie wiem czemu ale czuje ten sam feeling przy cioraniu. Moze to dlatego ze tytuly podobne i duzo jrpg bylo na obydwoch systemach a to w nie glownie szpilam. A moze dlatego ze developerzy po przeskoku z SNESA na PSX nie nauczyli sie robic gier strictly 3D i zawsze jakis tam posmak starszych produkcji sie przedostawal.
QUOTE(TaiCat @ 8 10 2005, 17:52)

pegasus to podróba
NES'a , kto twierdzi inaczej chyba nie posmakował czasów swiętosci SNES'a
SNES to dobra konsola. Zaluje ze nie mam jej w wersji "materialnej" a jedynie emulatorowej. W sumie mozna to nadrobic bo sam sprzet kosztuje grosze, tyle ze mnie widzialoby sie pograc w tytuly w wiekszosci nie poddane przetlumaczeniu na zrozumialy jezyk. Ale zaprawde powiadam wam ze 6 czesci serii Final Fantasy to szpil dla ktorego niewatpliwie nalezaloby sie zaopatrzyc w ten sprzet (tak, tylko skad gre wytrzasnac) tudziez odpalic emulator, bo warto. Moze to nie FF7, jednak gra po dzis dzien oczarowuje zlozona fabula, rysem psychologicznym postaci i masa innych elementow. I nie czepiac sie grafiki! Czego wy chcecie od 16 bitowej konsoli?
A u mnie SNES odżył, bo pocinam sobie w EarthBound'a
ostatnio rozbilem sobie Clock Tower'a, mimo tylu lat ta gra nadal jest mistrzostwem i jednym z pierwszych sensownych survival horror'ów globu
poza tym Final Fight 3 i przekopka Guy'em, ze az iskry idą. stare dzieje, piekne gry - fajnie to sobie dzieki emulatorm odswiezyc
QUOTE(mtl @ 13 10 2005, 14:18)
poza tym Final Fight 3 i przekopka Guy'em, ze az iskry idą. stare dzieje, piekne gry - fajnie to sobie dzieki emulatorm odswiezyc
No niby tak, jednak feeleingu towarzyszacemu w cioranie w Final fight na automatach nei zastapi nawet SNES, a tym bardziej jego emulator.
Setezer
30 10 2005, 12:58
Komodo na SNESa wyszły tylko 3 części Final Fantasy - IV, V i V. No i jeszcze Mystic Quest, ale to nieco inna bajka. Pozostałe 3 części to całkowity oldschool - NES. Walki twrające 10minut i pakowanie, pakowanie i jeszcze raz pakowanie.
W Polsce od SNESa mimo wszystko popularniejszy był MegaDrive. Obie konsole rewelacyjne, ale SNES nieco ładniejszą grafikę generuję, ale za to MD lepiej radzi sobie z animacją. Anyway kultowa konsola, Warto zaopatrzyć się w wersję amerykańską - kanicątą, bo w innym wypadku w FFy i Chrono Triggery sobie nie pogracie. Jednak biblioteka gier jest na tyle ogromna, że i bez tego jest rewelacyjnie. Cena konsoli już od 20zł do 50zł, gry od 5 do 30.
Ja w swojej kolekcji mam SNESa od około 2-3lat i jestem zadowolony, gier mam narazie mało, bo skupiam się na zbieraniu wszystkich ważniejszych konsol - nie w głowie mi gry

.
Aha - pegasus ma moc NES'a ale wyglądem wzorowany był na europejskim/japońskim SNESie. Hmm, dlaczego w logo tego forum są te 4 charakterystycznme plamki? Ikonki SNESa?

.
Na dniach zamierzam zaopatrzyć się w Snesa

BTW piszecie, że trudno zdobyć gry a Allegro i Ebay to co nie istnieją
rembikfromLS
4 11 2005, 00:45
mój kontakt ze SNESem to 1
dzień grania u znajomych, zabijcie mnie, ale niewiem w jakie gry, pamietam tylko że zachwycony byłem grą w której chodziłem małym czerwonym ludzikiem, który zamiast amunicji używał swoich kończyn, rzucało się rękoma oraz nogami, przeszedłem to w ten 1 dzień... grałem także w Simpsonów, jakieś ratowanie myszek. Hmmm 20 zł. za konsole, brzmi kusząco.
<< wspomniany wcześniej czerwony ludzik...
Ahhhh...SNES...moja pierwsza stacjonarna konsola (wogólę pierwszy był Game Boy, ale jego generalnie nie liczę

), który otrzymałem dzięki dziadkowi-marynarzowi

...
Super Nintendo miałem przez ok. 5 lat, przez ręce przewinęło mi się kilkadziesiąt albo może i nawet ponad setka gier (większość z wypożyczalni "Nintuś" w mojej Gdyni).
Konsola, która zaraziła mnie RPG'ami - Secret of Mana, Zelda, Illusion of Gaia, Chrono Trigger i wiele innych (tylko Fajnale zaliczyłem dopiero na emu...), platformówkami - przede wszystkim DKC 1-3 oraz "latanymi strzelankami" - Wing Commander i Star Fox...
Mimo, że SNES'a pozbyłem się już dawno temu (zdążyłem mieć PSX'a kilka lat, teraz męczę PS2), to sentyment do konsolki Nintendo oczywiście pozostał. Co prawda nie zdecydowałem się kupić jej ponownie, ale granie na ZSNES'ie jest moją częstą rozrywką...podobnie jak słuchanie melodyjek z gier (ponad 1600 utworów z przeróżnych gier). I wiem jedno - mojego "konsolowego sensei'a" nigdy nie zapomnę...
QUOTE(TaiCat @ 8 10 2005, 19:52)

"Tworząc" Pegasus'a , Chińczycy wzorowali się na Famicom'ie a nie na NES'ie czy SNES'ie
a Famicom to nie to samo co Nes?
NES to amerykański i europejski odpowiednik japońskiego FAMICOMa. Te dwie konsole w "środku" się niczym nie różniły, natomiast miały całkiem inny wygląd zewnętrzny.
FAMICOM
NES
Setezer
18 12 2005, 11:27
Klasyczny PEGASUS wygląda tak:

Był tak popularny w Polsce, że przyjęto iż KAŻDA podróba Famicoma/NESa (ta sama moc) to Pegas. A w praktyce mase było terminatorów, polystation... Wyglądy już różnorakie, nawet były o gabarytach MegaDriveII! Generalnie 8-bitów i 1.79Mhz, tyle

. Tak, więc Pegasus wygląd wzorowany ma na SNESie, a moc NESa. Jeśli coś nie jasne: 9409211

.
Ha!Ja miałam pegazusa co wygląda jak Mega Drive! a nazywał się Super Drive:D
Ah mam jeszcze SNESa do tej pory ale okablowanie nie działa,czy zasilacz z N64 uruchomi SNESa?poza tym,zaciął mi się kardiż w slocie
Oldskulowy dziad
29 04 2006, 16:30
Zasilacz od N64 jest wtykany weń, dokładniej tył, także wątpie (N64 nie mam, kurde bele).
Kardridż zaciął się? A może po prostu trzeba SNES'a wyłączyć? To znaczy - jak mniemam, nie masz go nawet jak włączyć

. Chodzi o to, aby przesunąć włącznik w dół. Zauważ, cart'y SNES'owe mają takie 'wcięcie', prawda? I właśnie po włożeniu kartridża w slot i przesunięciu włącznika do góry, razem z nim przesuwa się takie... coś, blokujące możliwość wyjęcia kartridża podczas gry.
Też kiedyś sie nad tym zastanawiałem
Sokolov
21 05 2006, 13:54
Ja też mam jeszcze Pegazusa, ale już mi nie działa i leży gdzieś na strychu. Ahh, nigdy nie zapomne tych czasów.
Virtus99
4 09 2006, 22:17
Ma ktoś może Contre na SNESa?? Bardzo potrzebuję tej gierki, niestety na allegro jest nie do dostania.
Ktoś ma na sprzedaż SNES? Jeśli tak, to piszcie w tym temacie.
Walker1
13 10 2006, 22:27
Moze mi ktos powiedziec do czego słuzy port od spodu snes'a ?
Po SNESie została mi tylko pamięć o obolałych paluchach. Pad był chyba najtwardszym z możliwych, które do tej pory były na rynku. Takie miałem czasem potworne odciski, że szkoda gadać. Najgorzej chyba od Street Figtera 2, mashowało się konkretnie,by potem machać łapami w powietrzu, by "ostygły"
QUOTE(Virtus99 @ 4 09 2006, 23:17)

Ma ktoś może Contre na SNESa?? Bardzo potrzebuję tej gierki, niestety na allegro jest nie do dostania.
Mój kumpel ma Contre Ale wątpie by chciał ją sprzedać
paszczur01
26 10 2006, 17:31
QUOTE(Walker1 @ 13 10 2006, 22:27)

Moze mi ktos powiedziec do czego słuzy port od spodu snes'a ?
Moze!
Port ten wykorzystany został do podłączenia modemu (stellaview). Czytaj np na
http://myweb.tiscali.co.uk/superfamicom/satellaview.htmlPonadto planowano wykorzystać w/w port jako podłązcenie CD, ale to zupełnie inn historia, która w końcu zakończyła się powstaniem CDi i PSXa (czyt np.
http://myweb.tiscali.co.uk/superfamicom/snescd.html, ale na ten temat można znaleść wiele historii - i wiele różnych wersji).
Narka
Rotting carcass
19 01 2007, 17:31
QUOTE(Virtus99 @ 4 09 2006, 22:17)

Niestety contra (pegazusowa) jest raczej ciężka do obczajenia, a na emu się cholernie tnie

Jeśli masz PSXa to skołuj sobie płytke z NESowymi romami (jest też ze SNESowymi)
Oldschoolowy dziad
19 01 2007, 19:41
QUOTE(Rotting carcass @ 19 01 2007, 18:31)

Niestety contra (pegazusowa) jest raczej ciężka do obczajenia, a na emu się cholernie tnie

Jeśli masz PSXa to skołuj sobie płytke z NESowymi romami (jest też ze SNESowymi)
Ciężka do obczajenia? Mówisz o zdobyciu czy o samym skumaniu zawiłej fabuły (MGS do zarostu na piętach nie dorasta)? Przychodzę z odsieczą, albowiem Contra jest na najpopularniejszej w Polsce składance Pegasusowej - 168in1. Tnie sie? Na jakim emulatorze? Nie jestem w temacie (emulatorów), ale jak gram przez net w Contre, to wtedy się tnie. Przy graniu offline nie ma prawa się ciąć, chyba że masz jakąś złą konfiguracje of smthg.
Zresztą, ja się produkuje, a Virtus pytał przecież o Contre na SNES'a, nie na NES'a. Wrong way

.
Szukaj Super Probotector'a : Alien Rebels na allegro, bo Contry faktycznie nie znajdziesz. Contra na NES'a była w USA, w Europie był Probotector, czyli cholernie humanitarna wersja Contry, strzelasz do robotów. Analogicznie z następnymi częściami na konsolach Nintendo.
logan40
23 01 2007, 12:24
Wracając do tematu.SNES to poprostu niesamowita konsloa ze wspaniałą biblioteką gier.Każdy znajdzie coś dla siebie.Moja ulubiona gra:
Donkey kong Country i Metroid 3
Te gry poprostu wymiatają
arkossss
23 01 2007, 20:17
dla mnie do dzis gra wszechczasow z piekielnie rajcujacym mnie klimatem i wszystki od dzwiekow w grze po grafike i zlozonosc byl super metroid na snesie ehhhhhh good times good times.musze se pado do PieCa skolowac to odsiweze moja przygode z panna aran :8
Super Metroid to najlepsza, oprócz Prime'ów z GC, odsłona serii, to na pewno. Genialnym patentem okazało się kompletne pozbawienie gry tekstów, dialogów - instrukcje do sterowania są zawarte tylko w formie kilku obrazków, a cała reszta jest niema. Robi klimat jak cholera - to jest naprawdę nieprzyjazny świat, a nie dżungla z MGS-a, gdzie tuż obok zawsze znajdziesz coś do zjedzenia. Save pointy też są rozmieszczone szalenie nieprzyjaźnie, co potrafi wkurzyć. W ogóle gra jest trudna i czasami myślałem, że naprawdę nie da się nic zrobić, żeby posunąć się dalej, po prostu się nie da, i gryzłem pada ze złości.
Do tego design całej planety jest kosmiczny, a muzyka potrafi wrzucić ciary na plecy.
Obecnie do kupienia za kilkanaście zeta. Już tylko dla tej gry warto mieć SNES-a.
Oldschoolowy dziad
28 01 2007, 00:38
Nie no, nie kilkanaście złociszy - pojawia się rzadko, no i chodzi tak po 50 złotych. Jednak jest tego warta...
Ogólnie jest sporo perełek na SNES'a, które przeszły konwersje na GBA. Jednak, przekonując sie po Yoshi Island'zie - na 16 bitowcu to zupełnie inna gra, klimat spotęgowany dziesięciokrotnie! Podobnie jak z emulatorami, granie na nich owszem może i dawać frajde, ale jak zagrasz na konsoli to dopiero poczujesz moc danego tytułu.
Zna ktoś stronkę z romami na SNESa? Najlepiej spolszczone romy
Pobieraj ile wleźle ;)
Linki do Allegro są zabronione jeszcze raz coś takiego z Twojej strony i warn
-Soul
Dzięki
sloniu_aka_krolewski
30 11 2007, 18:08
Mam pewien problem. Ostatnio wpadla mi w rece mega zadka gra w systemie NTSC pt. Earthbound. Problem jest w tym ze po odpaleniu gry wyskakuje mi komunikat "it is a very serious crime to copy video games (...), please refer instruction booklet". Gra nie dziala. Jak myslicie, jest to problem kompatybilnosci konwertera z gra? A moze jest inna tego przyczyna? Pierwszy raz mi sie cos takiego zdarzylo przy odpalaniu gier NTSC na moim palowskim SNES'ie...
Witam mam pytanie jak zapisuje sie stan gry na snes czy konsola ma jakąś pamięć hmm pozrawiam
CYTAT(dwadwa @ 20 03 2008, 10:54)

Witam mam pytanie jak zapisuje sie stan gry na snes czy konsola ma jakąś pamięć hmm pozrawiam
To nie Saturn, tu nie zapiszesz stanu gry w konsoli

Gry ktore maja opcje save, zapisuja stan gry na carcie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.