Ciekawi mnie, ktore z wyscigow na current-geny zapamietacie...
Konsole obecnej generacji powoli schodza z rynku, wiec mozna pobawic sie w proroka;)
Czy bedzie to odtworcze GT?
A moze innowacyjny Shox?
Piekielnie trudny Burns?
Niedorobiony Colin?
Przebudowany NFS?
Prawda jest taka, ze z konsol danej generacji zapamietuje sie niewiele pozycji...
Z PSX-a pamietam dobrze jedynie GT, TOCE oraz CMR...
Reszta jest jak za mgla;)
Czemu ominąłęś Forza Motorsport? Ona będzie jednym z tych ścigałek, wniosła dużo do tematu i moim zdaniem stała się numerem jeden, jeśli chodzi o model jazdy, uszkodzenia, wygląd.
Zapamiętam szok przy Gran Turismo 3, ta grafika, która pokazała moc PS2. Moja pierwsza, jakże wspaniała gra na Czarnulę.
Teraz mam Gran Turismo 4, które rozwala swoim ogromem, wykonaniem, mnogością opcji. Model też spoko, jednak Forza ciut wyżej.
To kultowe wyścigi i je zapamiętam.
sentinel
9 10 2005, 00:24
QUOTE(L0SER @ 9 10 2005, 01:00)
Ciekawi mnie, ktore z wyscigow na current-geny zapamietacie...
pytanie jest tendencyjne ;-) - każdy zapamięta te tytuły, które sprawiły mu najwięcej najzwyklejszej w świecie radochy; te, w które z uśmiechem na ustach zagrywał się po nocach, odsypiając swoje na lekcjach/wykładach - a więc wcale niekoniecznie te najgłośneijsze...
Czy bedzie to odtworcze GT?
A moze innowacyjny Shox?
Piekielnie trudny Burns?
jeśli shox był innowacją, to czym jest forza? z tą "piekielną" trudnością burnsa to też spora przesada - potem się człowiek dziwi, jakie o tej grze przerażające legeny krążą. btw - gt odtwórcze? to za co ta dycha była? ;-P ;-)
Z PSX-a pamietam dobrze jedynie GT, TOCE oraz CMR...
na serio spamiętałeś tytuły ledwie trzech najpopularniejszych serii ulubionego gatunku? eee, to ja kłopoty z pamięcią mam, a w sercu znacznie więcej ukochanych tytułów z minionych generacji po dziś dzień noszę. ściemniasz. ;->
Najlepiej wspominam 4 gry na tą generację konsol. Zacznę od Gran Turismo 3 czyli moją pierwszą grę na PS2. Rewolucyjna grafika w połączeniu z dopracowanym modelem jazdy sprawiły, że niemogłem się oderwać.
Następnie TOCA Race Driver 2, która stała się jedną z moich ulubionych gier wyścigowych za sprawą dużych poprawek w stosunku di poprzedniej części. Świetne zniszczenia, model jazdy i inteligencja przeciwników w połączeniu z bardzo dobrą grafiką. W tej grze mamy najlepszą rywalizację, gdy gramy online z graczami z całego świata. Nigdy nie zapomnę wielokrotnego wyprzedzania rywali na zakręcie Spitzkeire na torze Hockenheim.
Warto docenić Formula One 05, gdyż jest to dla mnie najlepsza symulacja F1 na konsole. Wiele poprawek względem wersji 04.
Na koniec leci Gran Turismo 4, gra na którą czekałem z niecierpliwieniem. Stała się najopszerniejszą grą wyścigową do tej pory. Wszystko poprawiono względem, trójki, ale gra nie wywarła już takiego wrażenia jak poprzednia część. Mimo to jest to najlepsza gra wyścigowa na PS2.
PS2:
Jedym z głównych pozycji którą zapamiętałem jest Gran Turismo 4. Rewolucyjna grafika która wycinka z PS2 ostatnie soki robi swoje

Gra jest bardzo "uszczegółowiona" przez co zyskala u mnie dużą sympatię.
PSX:
Poza Gran Turismo 1 oraz 2 najlepszą grą która została mi w pamięci jest ROLCAGE. Gra jest świetna poprzez sterowanie. Grafika nie odstawała od czołowych produkcji na "szaraka".
I tyle ...
GTmaster
9 10 2005, 10:14
Na PS2 napewno nie zapomnę WRC II - wg mnie najlepszej jak dotąd części tej serii. Model jazdy był wyśmienity, choć czasem wkurzała nie najlepsza fizyka. Klimatu tej pozycji dodawała licencja "na wszystko".
Muszę tez oddać hołd znakomitej arcade'ówce na DeCeka - MSRa. W kwestii grafiki MSR zjadał na śniadanie konkurencyjne GT2 z PSXa. Model jazdy sprawiał masę radochy, pododnie jak pokonywane z chirurgiczną precyzją zakręty. Żałuje tylko, że na DC nie widziałem LeMans

, ktora zapewne jest równie dobrą grą.
Ja zapamiętam dla odmniany RBR na PS2/PC. Niesamowita radosc z symulowanej jazdy WRC'ówką
Dla mnie pozycja nr 1 to RBR .Czekam z wielką nadzieją na część 2
Pablo_el
10 10 2005, 02:23
QUOTE(QIREX_RD @ 9 10 2005, 13:59)
Ja zapamiętam dla odmniany RBR na PS2/PC. Niesamowita radosc z symulowanej jazdy WRC'ówką
pawelgr5
28 12 2006, 16:44
Jak dla mnie to wypasione były wyścigi od kolesi z Rockstar. Mianowicie Midnight Club 3: Dub Edition Remix. Jakoś tak spodobały mi sie wyścigi na otwartym terenie bez sztucznych band. No i to kombinowanie jak wyczaić najkrótszą drogę do celu hehe. Poza tym jest sporo samochodów z opcją tuningu.Wszystko na licencjach. Taaaa tą ścigałkę zapamiętam bardzo dobrze. Inna sprawa że BurnOut3 wgniótł mnie w podłogę równie mocno.Nie chce jednak porównywać tych gier.
Każdy będzie chwalił grę, którą ma w domu...
Ryo-San
29 12 2006, 17:07
Forza Motorsport - tutaj komentarz jez zbędny...poltora roku szarpania praktycznie codziennie(z malymi przerwami) w jedną i tą sama gre mowi samo za siebie...najlepszy racer z jakim przyszlo mi spedzac czas na konsolach WOGOLE..
Rallisport Challenge 2 - mimo ze to wyscigi z dosyc sporą szczyptą arcade to wszystko jest na swoim miejscu...model jazdy, grafa(potrafi niejednego powalic nawet dzisiaj - szczegolnie w 720p, nie widzialem ladniejszych wyscigow na poprzedniej generacji) swietny model zniszczen i pikes peak w polaczeniu z klasą B daje niesamowitą adrenalinke..
Gran Turismo 3 - takich chwil sie nie zapomina...jak na swoje czasy byl to konkretny cios w pysk...
PGR 2 - za poziom trudnosci , za model jazdy za bycie poprostu PeGierem; ) konkret i szacun jednoczesnie.
Hmm.., na chwilę obecną przychodzą mi głównie te pozycje:
>Gran Turismo 3 (teraz mam też 4 ale to GT3 było tym "shockerem"

)
>NFS:HP2 - spędziłem przy nim masę czasu, i sprawił mi wiele radości, chyba najwięcej z NFSów na PS2
(potem jeszcze Under 1 był ok, bo to pewna nowość)
>WRC II Extreme
>Midnight Club 2
Zagłebiająć się bardziej w spomnienia przypomina mi się znacznie wiecej, ale te wypisane chyba najlepiej tu pasują (w moim odczuciu).
eryk1982
29 12 2006, 23:11
RBR - pokazał ze ps2 jest na tyle mocna, aby policzyc realistyczny model jazdy (w jakims anglojezycznym news'ie czytałem jakoby panowie z polyphony nie byli w stanie zaimplementowac takiego w gt4 ze wzgledu na moce przerobowe konsoli ale w gt5 to nam pokażą lol)
GT3 - wczesny tytuł ale mimo to grafika na arcymistrzowskim poziomie, rozbodowanie (mój ojciec siedział kiedyś z 2 godziny i sobie fury ogladał tylko, w sumie jest ich kilka)
Bunout3 - najlepsza partygame na ps2 moim zdaniem
GT4 - za nurburgring
Grzehoo
30 12 2006, 10:05
Gran Turismo 3 - przełomowa grafika i niesamowicie wysoka grywalnosć sprawiły, że gram w to do dziś. W GT4 też, ale to przecież niemal to samo.
WRC II Extreme - świetny model jazdy i pełna licencja, WRC II to rajdówka niemal idealna, gdyby nie ta nieszczęsna fizyka (dziwne odbijanie się od band)
Burnout 2 - moja ulubiona część serii. Niesamowicie przyjemna i grywalna gra, której lekki klimat aż wylewa się z ekranu, w tę grę również gram do dziś.
Chciałbym wymienić FM i PGR2, ale niestety nie grałem w te tytuły, choć zapewne PGR2 jest równie grywalny co MSR, w którego swego czasu się zagrywałem.
QUOTE(Grzehoo @ 30 12 2006, 10:05)

Chciałbym wymienić FM i PGR2, ale niestety nie grałem w te tytuły, choć zapewne PGR2 jest równie grywalny co MSR, w którego swego czasu się zagrywałem.
Grałem u kumpla w PGR2 kiedyś, i nie zrobił na mnie wrażenia. Model jazdy ie do końca mi się spodobał, graficznie całkiem nieźle, ale jakby troche sztucznie to wyglądało. Ciekawostką jak dla mnie było za to dodawania gazu i hamowanie triggerami (notabene całkiem przyjemne).
A w WRC II IMO chyba największą wadą była księżycowa grawitacja. A jak się właczyło tą księżycową przewidzianą przez twórców to już w ogóle były fazy

Np na bonusowej planszy na sniegu można było z tym cheatem skoczyć w jednym miejscu i przelecieć stamtąd prawie na mete (omijając niemal 2 całe sektory

).
Grzehoo
31 12 2006, 12:09
QUOTE(Emet @ 31 12 2006, 09:40)

Grałem u kumpla w PGR2 kiedyś, i nie zrobił na mnie wrażenia. Model jazdy ie do końca mi się spodobał, graficznie całkiem nieźle, ale jakby troche sztucznie to wyglądało. Ciekawostką jak dla mnie było za to dodawania gazu i hamowanie triggerami (notabene całkiem przyjemne).
Wcześniej wymieniłeś NFS:HP2, co znaczy, że lubisz arcade. PGRa nie polubiłeś, bo jesteś fanbojem Sony. I nie próbuj zaprzeczać.
GT4 - mimo ze jej nue lubie(2 rlz) to frajda z pomykania 900konymi potworami była

Burnout 3 - czemu tak mało osób go wymieniło? O_O Zdecydowanie najlepsze arcade na current genach i jedna z najlepszych gier wyścigowych w jakie grałem
QUOTE(Grzehoo @ 31 12 2006, 12:09)

Wcześniej wymieniłeś NFS:HP2, co znaczy, że lubisz arcade. PGRa nie polubiłeś, bo jesteś fanbojem Sony. I nie próbuj zaprzeczać.

Ty tak na poważnie?? Jeśli tak to.. NO COMMENTS...
QUOTE(Emet @ 1 01 2007, 23:29)

QUOTE(Grzehoo @ 31 12 2006, 12:09)

Ty tak na poważnie?? Jeśli tak to.. NO COMMENTS...
Śmiertelnie poważnie. Prawda w oczy kole, c'nie? ;]
I nadal nie wiem czy sobie żartujesz czy poważnie

?? Jeśli poważnie to jednak coś odpisze, bo (pipi) głupoty az sofiksy mi się skręcają

Uargumentowałem czemu mi sie nie spodobało, poza tym grałem mało, więc pewnie bym sie przyzwyczaił do modelu jazdy, ale na tyle co grałem mi nie przypasił. Poza tym np. Ridge Racer to też arcade. Ale nie dla mnie. Mnie to w ogóle nie kręci. Kiedyś grałem w RR5 na PS2 a ostatnio zagrałem na PSP ale nadal mi sie nie podoba. A NFS'a lubiłem od zawsze więc nie czaje twojego komentarza. Tymbardziej że NFS nie jest jakimś exlusivem dla SONY

(inna sprawa ze NFS:HP2 na inne platformy niz PS2 to ścierwo, ale to wina innego teamu dev. A Forzy nei skomentowałem bo nie miałem okazji w nią zagrać, NIESTETY bo na pewno bym ją polubił. A i wiedz, że X'a bym sobie kupił gdyby miał na niego kase

Zadowolony, ze zmusiłeś mnie to tego wywodu?
Nie jestem zadowolony, bo wiem, że kłamiesz.
Jeśli Ty sobie naprawdę nie żartujesz to.. dobrze. Niech ci będzie. Ty wiesz lepiej niż ja co MI SIĘ PODOBA (ALE PISZĘ ŻE NIE) a co NIE

.
Need For Speed to Arcade ??
smiech na sali, ja nie moge. Przeciez ta seria nie ma wogóle płci. Arcade wywodzi sie z automatów, prózno tam szukac takich tytułuw jak zblizone do jakiegos realizmu Gran Turismo 4 czy bardziej Richard Burns Rally. Arcade to przedewszystkim Ridge Racery i seria wipeout, gdzie liczy sie jedynie szybkie zamiatanie paluchami. Przedewszystkim ultraszybkie czego nie ma w serii Need For Speed, nawet Turbo czy jak kto woli NOS nie poprawia sytuacji. Bournout to juz zupełnie inna bajka, to cos ma na szczescie swoją płec i zalicze ją do arcade ale w zyciu NFS. Zwlaszcza ze po Hig Stakes i Hot Pursuit to juz nie jest NFS.
Ja PGR pamietam tylko z DreamCast'a ten pierwszy, nie spodobała mi sie wogóle ta scigałka, Te Kudosy ?? WTF ?? Ale za to czuc było arcade z ekranu jak smierdzące mięso z lodówki.
Dobra, to od dzisiaj wrzucamy NFSy do nowej szufladki BEZPLCIOWE. Kto smie zaprzeczyc, tego wybrechatmy. C'nie?
QUOTE(Emet @ 2 01 2007, 21:14)

Jeśli Ty sobie naprawdę nie żartujesz to.. dobrze. Niech ci będzie. Ty wiesz lepiej niż ja co MI SIĘ PODOBA (ALE PISZĘ ŻE NIE) a co NIE

.
No pewnie. Wszystko, co jest na platformę Sony.
nWo - lol, faktem jest, że NFS to w porównaniu do RR, czy Wipeout arcade bez wyrazu, ale jednak arcade.
To moze podejdźmy do tego inaczej. CZEMU uważasz że jestem fanboyem SONY?? I mnie tak nazywasz?? BO jeśli ja jestem fanboyem SONY to ty jesteś fanboyem MS (lub (pipi) wie czego jeszcze).
QUOTE(Emet @ 3 01 2007, 14:57)

To moze podejdźmy do tego inaczej. CZEMU uważasz że jestem fanboyem SONY?? I mnie tak nazywasz?? BO jeśli ja jestem fanboyem SONY to ty jesteś fanboyem MS (lub (pipi) wie czego jeszcze).
Jesteś fanbojem platformy, na którą ukazuje się GT, a jak mniemam, jest to konsola Sony.
BO jeśli ja jestem fanboyem SONY to ty jesteś fanboyem MS (lub (pipi) wie czego jeszcze).Ke? Nie widzę związku, a konsol MS nigdy nie miałem.
Dobra, widze, ze jesteś jakiś zakompleksiony

Trudno. No chyba, ze mówiąc "fanboy" masz na myśłi te dobre określenie. Bo jeśli tak to mogę się zgodzić. Stoję za SONY co nie znaczy, zę najeżdżam na inne konsole i uważam że są "BE". Gdyby było mnie stać zaopatrzyłbym sie w konsole SONY i MS (Nintendo pomijam bo nie ma tam gier dla mnie

). A że nie mogę mieć kilku konsol to mm PS2 bo tu jest znaaacznie więcej gier które są dla mnie Must-Have'ami. Ehh...
QUOTE(Grzehoo @ 3 01 2007, 22:29)

Jesteś fanbojem platformy, na którą ukazuje się GT, a jak mniemam, jest to konsola Sony.
Skoro jest fanboyem GT to jest fanboyem GT a nie SONY, ja jestem fanboyem wipeout'a i co jestem fanboyem sony ?? Otóż nie, wg twojego rozumowania jestem wówczas fanboyem i SONY i SEGI i Nintendo i PC'ta
moim zdaniem wyścigi które będą najbardziej zapamiętane to przede wszystkim burnout 3 takedown!!!
jest to naprawdę świetna gra która wprowadziła do gatunku arcade racerów masę nowości.
Nie ma drugiej takiej gry która by się szczególnie czymś wyróżniła na obecnej generacji konsol.
kolejna gra którą będziemy pamiętać to forza: kawał porządnej roboty! moim zdaniem bije gt4 na głowę.
Ja osobiście z current genów na pewno zapmiętam trzy tytuły. Są nimi:
Forza - rewelacyjna choć wydaje się trochę niedoceniona, wg mnie zdecydowanie lepsza od osławionej serii GT
Burnout -jako seria, sporo ich wyszło i ciężko mi powiedzieć który najlepszy
MSR/PGR - niektórzy nie lubią "kudosów" ale mnie to akurat podeszło, pozatym świetny klimat, chociaż przyznaje że głownie w MSR, w kolejnych częściach już na xboxa, jakby się nieco ulotnił
Amatorek
15 02 2007, 00:46
Ze ścigałek chyba nigdy nie zapomnę całej serii Gran Turismo. Począwszy od 1 na szaraka do 4 na PS2. Ta gra była zawsze najbardziej oczekiwana i nigdy mnie nie zawiodła.
Kilka zarwanych nocek miałem z F1 2003 od Sony, bo to chyba pierwszy i najlepszy symulator, a z kierownicą to już nie mogłem się oderwać (nie ma to jak bicie rekordów po nocach).
No i oczywiście...... Colin.... ale część 2 na blaszaka. Przechodziłem po kilka razy z kumplami. Ta gra była swego czasu bezkonkurencyjna, a model jazdy, jak na tamte czasy, znakomity! O kolejnych częściach wesołego Szkota nie wspominam, no chyba, że Colin 4...... najlepsza z całej serii na PS2.
Toca też mi trochę wycieła godzin z życiorysu. Najlepsza, moim zdaniem, część 1 i 2 na szaraka (jesli pamiętam). Rozwałka, szybkie fury, namiastka symulacji i swietne udzwiękowienie.
Jeśli bowiem chodzi o arcade to zdecydowanie Need For Speed Porsche 2000! "Niestety" na blaszaka. Dlaczego nie było kontynuacji!.... bo dzisiejszy NFS to inna bajka, jakby całkiem inna seria.
.........................................cdn. jak mi się przypomni
Ralli Sport Chalange2 (xbox) - zdecydowanie najmodniejsze dla mnie wyścigi. I do tego ta grafa : )
Colin2 na pc też fajny.
Wipeout2 i 3 poprzednia generacja, ale grywalność zabija do dziś.
V-rally 2 na DC
No i niezapomniane dla mnie F355 Challange z DC + kierownica. Bez kierownicy taka sobie, ale z kółkiem super symulacja.
Forza - za dużo swego czasu się nagrałem w GT1. Niby sporo w Forzę grałem, ale bez większych emocji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.