Tematy z Hardcora poszły się kochać, więc jedziemy tutaj.
Chyba każdy miał styczność z tą kultowa konsolą, której zawsze było w bród na bazarach, giełdach itp. po przystępnej cenie. Ja sam zaczynałem właśnie od tej konsoli i stawiam ją na równi z PSX'em pod względem sentymentu. Ten mierny plastik, te mierne joypady, które pękały przy mocniejszym ściśnięciu, pirackie kartridże z obudową w kolorze yellow, 9999 gier 'w pamięci', komplety '499 in 1', barbarzyńskie wyrywanie siłą kartów gdy "suwak się złamał", Dizzy, Metal Gear, BattleToads, Mario, Zelda, Goal! 3, Contra... ech, można by wymieniać w nieskończoność.
Powspominajmy.
viper1425
9 10 2005, 08:23
Pamientam dobrze takich szajsow chyba z 10 mialem i karzdy sie spalil ale warto bylo super mario bros the rules!!!!
Oryginalny NES wyglądał jak Video
QUOTE(Kmiot @ 9 10 2005, 01:05)
Chyba każdy miał styczność z tą kultowa konsolą, której zawsze było w bród na bazarach, giełdach itp. po przystępnej cenie. Ja sam zaczynałem właśnie od tej konsoli i stawiam ją na równi z PSX'em pod względem sentymentu. Ten mierny plastik, te mierne joypady, które pękały przy mocniejszym ściśnięciu, pirackie kartridże z obudową w kolorze yellow, 9999 gier 'w pamięci', komplety '499 in 1', barbarzyńskie wyrywanie siłą kartów gdy "suwak się złamał", Dizzy, Metal Gear, BattleToads, Mario, Zelda, Goal! 3, Contra... ech, można by wymieniać w nieskończoność.
Powspominajmy.

widziales ty kiedy NES'a? oO
QUOTE(iaikO @ 9 10 2005, 13:13)
QUOTE(Kmiot @ 9 10 2005, 01:05)
Powspominajmy.

widziales ty kiedy NES'a? oO
Nie chodzi już o oryginalnego NES'a. Przecież większość miała różnego rodzaju podróby z bazaru i o tym pisałem. Wiadomo, oryginalny NES nie był z taniego plastiku, chociaż pada miał czerstwego ;P Pod względem ergonomii ofkoz. Ot, taki kwadraciak;P
Edit:
No, nie powiedziałbym ;P Takiego "wideła" to ja nie widziałem.
QUOTE(Kmiot @ 9 10 2005, 12:36)
No, nie powiedziałbym ;P Takiego "wideła" to ja nie widziałem.

hmm chodzi mi o to że kardiże wpychało się jak do wideo:D
viper1425
9 10 2005, 17:30
A w jednej szarej strefie bylo jak koles z nes zrobil dvd (przelozyl do obudowy)
Mackal21
12 10 2005, 11:23
Kiedys na NESa mówiliśmy po prostu Pegasus,którego dostałem na gwiazdkę(kupił mi go ojciec w jakimś sklepie komputerowym).
Potem się chodziło do ,,tawerny'' z grami na NESa(może ktoś kojarzy Raczka),ażeby wypożyczyc sobie(lub wymienić)jakąś gierkę.
Jakie gry najmilej wspominacie,które przysporzyły wam najwięcej kłopotów?
QUOTE(Mackal21 @ 12 10 2005, 10:23)
[...] Jakie gry najmilej wspominacie,które przysporzyły wam najwięcej kłopotów?
Pierwszy Megaman

Hardcore
Battle Toads, Double Dragon, Galaxian...
I absolutny hit - Knuckles Fighting (prawdziwego tytułu nie znam, tak miałem na karcie:)
Ja mam do dzisiaj oryginalnego NES'a z kilkoma kartridżami (między innymi pozłacany kartridż Zelda, limited edition *szpan*)

Co do Pegasusa... Niestety nigdy nie posiadałem tego cacuszka, ale pewnie wybiorę się na Bazar i kupię Pegaza i kilka gier - w końcu Pegasus Not Dead
Siara_iwj
13 10 2005, 19:49
...ej, ale Pegazus, jako PEGAZUS był wykonany doskonale ( chodzi mi o tą beżową konsolkę z zaokrąglonym przodem) dopiero później wyszły szajsy pokroju polistation, czy te w kształcie klawiatury...
...a Kunio Kun ( zwany Crashem Coney`em) rządzi! :>
Obczajcie poddział
=Pirated Systems=. Zbiór spiraconych Nesów (m.in. jest Polystation, a nawet kilka modeli

)
QUOTE(Siara_iwj @ 13 10 2005, 18:49)
...a Kunio Kun ( zwany Crashem Coney`em) rządzi! :>
ba! mialem pilke nozna, koszykowke, olimpiade, sporty zimowe i bijatyke(bylo cos jeszcze?

) najlepsza seria na NESa, zaraz po FF'ach
Taaa, do dzisiaj mnie boli kciuk od napier.dalania kierunku, aby szybciej biegali. To nie dzisiejsze Iss Pro, że się wciskało R1 (którego notabene nie było ;P) a chłopki biegały szybko. Trza było wciskać z prędkością światła dany kierunek ;P
Ja nie miałem tylko sportów zimowych ; (
Był jeszcze maraton (coś w stylu biegów przełajowych).
Aborcjusz
20 10 2005, 11:22
ojojoj co jak co ale kto mial zlota piatke ten mial wladze, wszyscy go lubieli, starszyzna go bronila i jako pierwszy do skladow w pile byl wybierany eh ; ) a jak ktos mial zaby (battletoads) to nikt go nie znal bo z domu nie wychodzil ;}
Hehe dobre czasu, pamietam donkey konga i goal3 kupione u ruskich, nie wspominajac juz o gierkach pokroju 9999 in 1, gdzie 9990 sie powtarzalo

albo mortal kombat 7 hihi, to byly czasy.
Mackal21
24 10 2005, 20:36
A przeszedł ktoś z was Dizzy ze złotej piątki?
QUOTE(Aborcjusz @ 20 10 2005, 12:22)

ojojoj co jak co ale kto mial zlota piatke ten mial wladze
Swięte słowa... Przewypaśny cart.
Shitt co to były za czasu moja 1 konsola (MIAŁEM ORYGINALNĄ NES NIE JAKĄS TANDETE dostałem od kumpli niemców), miałem ze kilkanaście gier na nią, najlepsza chyba była THE BATTLE OF OLYMPUS piękna gra, fabuła była dosyć fajna, grfika równiez na wysokim poziomie ;P
Metroid wciągająca jak cholera, te korytarze przejścia ten klimat wysadzał łba ;PPP Najlepsza na NES gra, według mnie.
A grał ktoś w Solar Jetman, albo Rad Graviti bosze aż łezka cieknie...
A ja miałem Pegasusa (chyba oryginalny) - super działał przez kilka lat. Ani razu nie padł

Zniszczyły się jako pierwsze guziki START i SELECT w padach

Jak kupiłem PSX to opchnąłem go za równowartość memorki - ok. 50 zeta
ahh....Contra...Mario...
Setezer
30 10 2005, 12:15
Pegasus to był mój pierwszy kontakt z grami! I nawet nie chodzi o gry video, a ogólnie. Wtedy osoba mająca komputer to był mastah, a co dopiero Pegasus! Starsi kupili mi go na dzień dziecka, bo gdzieś wychodzili i dla towarzystwa go dostałem. Grubo ponad 100zł, ze złotą czwórką i koleś w sklepie dorzucił DarkWing Ducka... Oj grało się długo i namiętnie. W niedługim czasie całe osiedle posiadło ten sprzęt, jednak w jego bardziej bazarowej formie tj. SuperGame5000, Terminator i inne w ten deseń.
Kultowych gier było całe multum, najlepiej jednak w pamięci pozostawała Contra oraz wspomiany DarkWing Duck. Po tych wspaniałych chwilach nadszedł dla mnie czas komputera - grfika "czyde" i schyłek ery pegasa. Jednak 2 może 3 lata temu zacząłem powracać do korzeni (po drodze było też atari2600, c64) i zakupiłem NESa z kilkoma grami, potem Famicoma japońskiego - rarytas. Pograłem sporo i... znów lekka odstawka na czas GameCube'a i GameBoy Advance'a. I znów, przez ostatnie dwa miesiące zacząłem grać w stare gry i zbierać oldschoolowe konsole, czynnie wpadłem w wir największego NESowego forum. Kolekcję mam całkiem sporą i stwierdzam: NES był, jest i będzie najlepszą konsolą na świecie.

Amen!
Dark Serge
16 11 2005, 19:23
Co do Kunia - jest jeszcze Action RPG z nimi

. nazwy nie pamiętam (mam go gdzies na emu NES'a na PSX'a), ale śmigało się kuniem i tym jego kumplem po miastach i tłukło oprychów. z nich wypadała kasa za która mozna było kupic zarcie jakieś, techniki specjalne, statystyki itp.
Fajne było bo te drugą postac mogł grac twoj kumpel

(bez przerywania gry - tylko zmiana w opcjach, że teraz komp ma przerwę i kumpel łapał drugiego pada i jazda ! Jak w Legend of Mana)
italios
19 11 2005, 13:37
Na pegazłoma najlepsze gry w kture grałem to nie pamietam jak sie pisało ale muwi się,,dżiajdżo,,była nawet bajka o tym na video i oczywiscie contra.
Elvis20
22 11 2005, 20:04
Ja, jakoby nie powtarzać tytułów zarzucę kartridżem 5000 in 1.
Znajdowały się tam między innymi Wojownicze Żółwie Ninja (ta najfajniejsza część) i Captain Tsubasa 2. Przeszedłem tą grę 3 razy i nawet zrobiłem sobie stronkę na kompie ze wszystkimi kodami do meczów

I nie wiem czemu nikt nie wspomniał choć słówkiem o Tankach i kartridżu 168 in 1
zduniacz
23 11 2005, 14:09
QUOTE(Elvis20)
kartridżu 168 in 1
hehe, kult !!!
inna fajna gra - Ninja Reykunden (czy jakoś tak), chodzi o pierwszego ninje gaiden. Super gra, tylko strasznia mnie wpieniała bo trudna jest. Odpaliłem wczoraj na emulatorze i.... czysta poezja.
Castlevania i Mario to dla mnie debeściaki na ten sprzęt
Jaki emulator pozwala grać w gry z Pegaza po sieci?
Setezer
18 12 2005, 11:02
Na przykład FCE Ultra.
Jeśli chodzi o gry to przede wszystkim jednym z moich większych hitów ever jest oczywiście Gol3 ;]
Pegazus to było coś

grało się bez opamietania w Mario i Galaxiana, no i jeszcze w ten smieszny Hokey z SDkową grafiką

pamiętam, że była cała seria tych gier. BTW wiecie, że japoński NES czyli Famicon posiadał modem

A spece z Sony się męczyli z technologią gry przez internet od czasów PSX
Setezer
22 12 2005, 14:28
Nie chwaląc się mam w swojej kolekcji oryginalnego FamiComa - JAPOŃSKIEGO (bo i innych nie ma), załatwił mi go wujek z Francji. Szkoda, że trafiła mi uszkodzona gierka, ale sama konsola raczej sprawna - chociaż widać na niej lekkie ślady dziadka czasu. Z tym modemem to lekko wyolbrzymiasz sprawę.
QUOTE(Setezer @ 18 12 2005, 11:02)

Na przykład FCE Ultra.
A mógłbyś powiedzieć jak dokładnie? Config --> Network Play, ale co dalej?
Z góry dziękuję
QUOTE(Aborcjusz @ 20 10 2005, 11:22)

ojojoj co jak co ale kto mial zlota piatke ten mial wladze, wszyscy go lubieli, starszyzna go bronila i jako pierwszy do skladow w pile byl wybierany eh ; ) a jak ktos mial zaby (battletoads) to nikt go nie znal bo z domu nie wychodzil ;}
AAAAA!!! Ja miałem ( a może nadal mam) żaby!!!! Prawda, byłem panem i władcą
Złotą piątkę też miałem(od kumpla pożyczałem), to na tym karcie był "Robin Hood" chyba(muzyczka rozwalała).
A grał ktoś w "Punishera"? Ale nie tego chodzonego tylko takiego szoterka z celowniczkiem. Chyba najlepsza grafa na tym sprzęcie. Pamiętam wyraz twarzy kumpla jak mu powiedziałem że go skończyłem
Setezer
29 01 2006, 10:45
Złotą piątkę też miałem(od kumpla pożyczałem), to na tym karcie był "Robin Hood" chyba(muzyczka rozwalała).
Pomyliłeś ze złotą czwórką:

GOLDEN FOUR
-soccer
-robin hood
-go dizzy go
-boomerang kid
GOLDEN FIVE
-micro machines
-big nose
-big nose freak uot
-stuntman
-dizzy adventure
Setezer
29 01 2006, 19:18
Są tu jacyś maniacy Contry? Jeśli tak to zapraszam
-tu-, trochę roboty z tym było. Już się zabieram za waterffal, potem snowfield. Specjalnie działa zostawiłem otwarte, a snajperów nie "zdjąłem", choć to nie problem

.
bzzzz, bzzzz, wygrzebałem cart golden five (ofkoz z allegro;). Koleś chce 20zł
QUOTE(Di_ @ 28 12 2005, 09:44)

QUOTE(Setezer @ 18 12 2005, 11:02)

Na przykład FCE Ultra.
A mógłbyś powiedzieć jak dokładnie? Config --> Network Play, ale co dalej?
Z góry dziękuję :)
...gdyby ktoś miał jakieś problemy z graniem po sieci, to zapraszam do przeczytania
tego poradnika, na pewno przyda się nie^jednej osobie
QUOTE(Kmiot @ 14 10 2005, 17:00)

Ja nie miałem tylko sportów zimowych ; (
Był jeszcze maraton (coś w stylu biegów przełajowych).
A hokeja miałeś? To był absolutny killer ( co prawda do Goal 3 się nie umywający ale...)
Pamiętam ,ze jak się grąło drużyną lasek i sie zrobiło mocny strzał ,to krążek zamieniał sie w miśka który powolutku szedł przez cały torbyt walając przeciwników na lewo i prawo:D ...Kozak
Co do Dizzy...Cholernie długa gra ,pamietam ze doszedłem spory kawał za momentem gdy pirat spychał nas na dno wody i po bankach trzeba było się w(pipi)...wspiąć do góry (to najlepiej pamiętam ,no i jeszcze zagadkę logiczną która dawała nam zycie: D )
Pegasus...zatęskniłem przez Was za nim! : D
skrabik
17 06 2006, 20:50
Ja pamiętam - miałem 4 lata (teraz 15

) a mój brat 9. Pamiętam moi starzy pojechali ze mną i z bracholem to takiego sklepu i tam chyba za 300 albo 400 zeta kupili PEGASUSa

W komplecie PEGASUSik z okablowaniem, dwa pady i złota piątka (w oryginalnym pudełku)

To były czasy
shockwave
7 07 2006, 09:51
Pierwszy cart wymiatał, ten fioletowy, dodawany w zestawie bodajże 117 in one (niech mnie ktoś poprawi jeśli się pomyliłem), tam były prawdziwe perełki, Mario,Tetris, Arkanoid,Contra,Tanki z edytorem leveli itd., po dziś dzień pamiętam doskonale muzykę przygrywającą w czasie wyboru gier.A szarpał ktoś w ZEN'a? (ekologiczny ninja) Moja ulubiona niegdyś gra, bez dwóch zdań gierka z Pegaza wyciskała siódme poty, oczywiście to 1 in one, te były najlepsze:d Oprócz tego Battle toads , obie części , klasyka na myśl o której łezka kręci się w oku, ropuchy rula! Ale i tak najbardziej rozbudowana gra jaką przechodziłem na Pegasusa to był Dizzy ze złotej piątki (łażące jajko) ileż tam bylo główkowania, kombinowania ! 2 Bignosy, mnie osobiście berdziej przypadł go gustu the Caveman, chodź ten na desce też rządził

Stuntman to też małe dzieło sztuki na ówczesne czasy było, rozbrajanie bomb rula! Co tam jeszcze, Micromachines spędzało mi sen z powiek nie jednej nocy, "na dwóch" arcyrajcowne. Pamiętam że złotą piątkę kupiłem wtedy za równowartość 80 zł . Najbardziej śmieszyły co niektóre tytuły kartdridży na bazarach, vide Mortal Kombat 8 vs Tekken 5 itp., te luje podmienialy carty wskutek czego pudełko nie miało nic wspólnego z grą wewnątrz,. Pamiętam pistolet i kaczki, tego psa co drwił zza krzaków z chybionego strzału. To były czasy!
QUOTE(shockwave @ 7 07 2006, 10:51)

bodajże 117 in one (niech mnie ktoś poprawi jeśli się pomyliłem)
187

QUOTE(shockwave @ 7 07 2006, 10:51)

A szarpał ktoś w ZEN'a? (ekologiczny ninja)
Zen The Intergalactic Ninja
Przeszedłem chyba z 10 razy

Walki z Lordem Contraminusem (pisownia była chyba inna) była (pipi)ista.
Kurcze, ten hokej to było coś! Ktoś pamięta, jak to się nazywało? Kiedyś był o nim tekst mojego znajomego LOVa w Kąciku Sportowym. Sam zaś pisałem w tymże Kąciku o Goal 3.
Teraz zaś szpilam sobie w Super Dodge Ball - przefajna gierka, zrobione w tym samym stylu, tylko dwa ognie.
To action RPG to River City Ransom, ja ostatnio grałem na emu w jego przeróbkę - Pussy City Pimps. Tytuł chyba mówi sam za siebie... Samo RCR jest moim ulubionym tytułem Technos, nie ma to jak walnąć kompana oponą po pysku i zabrać mu kasę sprzed nosa.
shockwave
8 07 2006, 22:24
Noooo, albo ta wielka ,mechaniczna łapa, albo schizujące spadanie w dół, albo wózki kopalniane, ja zawsze przytrzymywałem oponenta na kiju, rozkręcałem i sruu w powietrze. Albo ta p.i.e.r.d.o.l.n.a pieczątka!!!! Nie no to był szpil, ale mam smaki na niego chyba se strzele Pegaza, a tu niedługo PS3 nooo niee myślał by kto wtedy co to sie porobi
QUOTE(ogqozo @ 7 07 2006, 13:29)

Kurcze, ten hokej to było coś! Ktoś pamięta, jak to się nazywało?
Ice Ice Hockey Challenge! albo
Technos Ice Hockey.
Ostatnio zaczalem sobie pykac w gierki na nesa przez emulator, oczywiscie niezapomniany goal 3 na pierwszym miejscu

Znalazlem stronke z kunio kunami
http://www.goal.up.pl/ Niektore nawet spolszczone.
Pegazus... temat rzeka. Ostatnio mnie naszło żeby se pograć w starocie, ale na emulatorach nie lubię pykać więc zapytuję się: czy ktoś z was miał do czynienia z tym oto urządzeniem?
http://www.allegro.pl/item135738001_super_..._najtaniej.htmlJakie tam są gry, czy same hity czy same shity? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
MaciejPŃ
26 10 2006, 18:23
QUOTE(aux @ 26 10 2006, 18:46)

Pegazus... temat rzeka. Ostatnio mnie naszło żeby se pograć w starocie, ale na emulatorach nie lubię pykać więc zapytuję się: czy ktoś z was miał do czynienia z tym oto urządzeniem?
http://www.allegro.pl/item135738001_super_..._najtaniej.htmlJakie tam są gry, czy same hity czy same shity? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
dizzy bignose, micro machines, mario contra.... od groma:)
ale czy nei lepiej za te 20zł kupić nes'a?? i mieć w pełni oryginalny sprzet:)
mam taką konsolke od lat i nie ma ona wbudowanych gier.
Ale nie oznacza to, że ta z Allegro nie ma. Kiedyś spotkałem się z Pegazusem który wyglądał "normalnie", a miał wbudowanych bodaj 400 gier.
Rafael_Sorel
29 11 2006, 00:35
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.