Rewolucja pytasz ? Oprócz Ringu i Piły filmu z gatunku horror, kręcą się w kółką czerpiąc garściami z tych tytółów. Klimta z gry był nie powtarzalny i gdy zobaczylem kilkuminotowy fragment filmu na filmwebie upewniłem się, że to będzie pewien powiew świeżości w kategorii Horror. I tak samo jak miało to miejsce na konsolach tak i film może zacząć niepodzielnie żądzić w tym temacie. Ofkoz to tylko spekulacje, bo okaże sie po premierze

Cieszy mnie fakt, że za film wzieli się europejczycy i japończycy, a z USA wzieli tylko aktorów, co wyklucza przypadek powstania czegoś ala Resident 2, AVP, Dom woskowych ciał czy Alone in the dark. Proponuje przeczytać wywiad z Gansem na oficjalnej stronie Silent Hilla.

Choleracia przepraszam za błedy. Jakiś dziwny mi post wyszedł, mimo, że sprawdziłem go wordzie

Jakoś nie po polsku
Znowu

Coś z klawiaturą jednak. sorry
Silent Hill The Movie – Oko w oko z Samaelem.
Kiedyś zacząłem pisać tekst na podstawie trailera. Z braku czasu porzuciłem projekt, nie skończę go jednak przed premierą filmu także to co zdołałem napisać umieszczam tutaj. Może kogoś zainteresuje? Uwaga, tekst MOŻE (ale nie musi bo są to tylko gdybania) zawierać spojlery. Zapraszam do lektury tych, którzy przynajmniej trochę interesuję się tym filmem.
- Kochanie.... czasem, zanim idziesz spać, wychodzisz na spacer.... i czasem mówisz o miejscu zwanym Silent Hill
- Nie pamiętam
Na początku jest sielanka. Nagle trafiasz tam, zwiedziony dziwnymi zbiegami okoliczności. Oko w oko z piekłem. Zagłębiasz się w tym bagnie. Otaczają Cię dziwne hybrydy, maszkary, mutanty które czają się w ciemnych zakamarkach chorej ludzkiej psychiki. Oddech staje się cięższy, serce zaczyna bić mocniej. Uda Ci się przeżyć? Nie będziesz już normalny – witaj w SILENT HILL!
Parę słów wstępu: Silent Hill to seria gier z gatunku Survival-horror. Ciche wzgórze zadebiutowało na PlayStation w roku 1999 i od tamtego czasu jest wzorcem do tworzenia gier przy których zwykły człowiek odczuwa prawdziwy strach i przerażenie. W przeciwieństwie do Resident Evil (który w tamtych czasach był liderem wśród gier „straszących”), Silent Hill sięga głęboko do naszej psychiki, strasząc nas tym czego nie widzimy. Dzięki nowatorskiemu podejściu do tematu, pomysłowości i przerażającej otoczce, seria stała się niemal kultowa przez co zrzesza ogromne ilości fanów uwielbiających dreszczyk emocji i strachu. Nie dziwi informacja o rozpoczęciu prac nad ekranizacją opętanego miasta, wszakże jest to gorący materiał, który trzeba jedynie umiejętnie wykorzystać.
Jak to wszystko wypada? Wiemy, że reżyserką zajął się Christophe Gans, który stworzył całkiem udane „Braterstwem Wilków”. Na szczęście tym razem do przeniesienia gry na srebrny ekran nie będzie wtykał nosa Uwe Boll, którego przyrównać można do króla Midasa zamieniającego wszystko w złoto. Szkoda, że Uwe do czego się nie dotknie zamienia w kupę śmieci. Mamy trailer, pierwszą zajawkę. I jak wypada? Znakomicie! Znowu wyłania się pełną niedomówień fabuła, bardzo intensywne zapożyczenia z gry i co najważniejsze przerażający klimat! Obejrzałem zwiastun parę-naście razy i do teraz nie mogę się otrząsnąć. Co mnie tak oszołomiło? Spróbuję tym razem pobawić się w detektywa i odkryć strzępki fabuły, powiązania filmu z grą i pewne smaczki. Zapraszam do lektury.
Toluca County, West Virginia
Polana obficie porośnięta pożółkłą trawą, potężne samotnie i dumnie stojące drzewo, a przy jego konarach leżące matka z córeczką (załóżmy, że takie występują między postaciami więzy) – czysta sielanka, nic nie wróży piekła i walki o przetrwanie. W tle leniwie płynący utwór znany z drugiej części Cichego Wzgórza zaczyna przebijać się do mózgu, widz nieświadomie i powoli zaczyna stawać się niezwykle podatny na wydarzenia wylewające z ekranu, zaczyna wszystko chłonąć. Czas zacząć się bać! Dalsza scena to akcja wyjęta żywcem z horroru klasy C. Pustka na krętej drodze, reflektory dzielnie przebijające się przez egipskie ciemności. Kamera przenosi się do wnętrza samochodu, gdzie nietrudno rozpoznać dwie postacie – śpiącą córkę i prowadzącą samochód matkę. Nagle radio zaczyna wydawać dziwne dźwięki i Rose (bo tak na imię ma matka) odrywa wzrok od ulicy. Ktoś pojawia się na drodze i zdezorientowana kobieta próbuje wymanewrować pojazdem, wpada w poślizg. Samochód przebija się przez prze dziwna osobę nie robiąc jej krzywdy, obraz się ściemnia. W następnej scenie akcja kręci się wokół Rose, która budzi się w pojeździe i zauważa, że jej córka Sharon znikła. Matka wpada w panikę, zaczyna biegać po okolicy nawołując córkę. Dopiero po chwili gdy pierwsze emocje opadają kobieta zauważa, że nie wszystko jest tak jak być powinno. Obszar okrywa bardzo gęstą, mleczną mgłą, a z nieba pada śnieg. Zaraz, zaraz, śnieg? To „coś” przypomina śnieg tylko z daleka. Gdy Rose dotyka tego dziwnego opadu zauważa, że wygląda jak smar! Odrywając wzrok od zjawisk atmosferycznych w oczy rzuca się wielka tablica z napisem „Welcome to Silent Hill” („Witaj w Silent Hill”). No dobrze, ale co w tym dziwnego ? Po kolei. Jest dziewczynka śpiąca w samochodzie i trzymająca książkę z napisem „Coowigr Dinor”, jest dziwna postać na ulicy ubrana jak Alessa. Jest wypadek i zniknięcie córki, a nawet samochód terenowy – wszystko prawie jak w intrze z Silent Hill 1. Jednak „prawie” robi wielką różnicę. W pierwszej części gry samochód prowadzony był przez pisarza Harrego Masona, a jego córka na imię miała Cheryl (jak wiadomo Cheryl nie była jego biologiczną córką), tu mamy Rose i Sharon. Zaciekawiony faktem podobieństwa dwóch scen zajrzałem do obsady filmu. To co zobaczyłem wprowadziło mnie w niesamowite zdumienie: Tanya Allen jako Alessa Gillespie. Jednak nie myliłem się, postacią na drodze faktycznie była Alessa! W obsadzie w oczy rzucił mi się również Sean Bean jako (uwaga, uwaga!) Harry Mason! Sharon z kolei nosi takie same nazwisko jak Harry. Czyżby była jego biologiczną córką? Czyżby Harry był mężem Rose? Może są w separacji bądź rozwiedzeni? To tłumaczyłoby dlaczego Rose i Sharon jechały same do Silent Hill.
What was once an ordinary TOWN... has been transoformed by EVIL.
Kontynuując analizę zwiastuna: Rose telefonuje do mężczyzny o imieniu Christopher informując go o całym zajściu. Dalej widzimy jak mężczyzna w Internecie znajduje informacje na temat Cichego Wzgórza. Robiąc stopklatkę na witrynie internetowej i wczytując się w lekturę dowiadujemy się, że w mieście wybuchł straszliwy pożar w którym żywcem spłonęły setki ludzi. Niestety trailer nie powala jakością dlatego niektóre zdania są nieco zamazane i nieczytelne, jednak w oczy rzuca się słowo „center”. Czyżby miało to jakiś związek z centrum miasta? Zagłębiając się w lekturę pierwszej części Silent Hill dowiadujemy się, że dom Alessy (w którym spłonęła żywcem) znajdował się właśnie w centrum. Czy tragedia Alessy miała powiązania z kataklizmem jaki nawiedził miasto? W pewnym momencie Rose dostrzega Sharon i zaczyna biec w jej stronę. Scena się urywa. Ta akcja również miała miejsce w grze. Następny kadr ukazuje rozmowę matki z policjantką. Jak wiadomo w grze pojawiła się umundurowana kobieta o imieniu Cybil, która wyciągnęła pomocną dłoń do Harrego. Zajrzyjmy do obsady filmu: Laurie Holden: Cybil Bennet. Cóż za zbieg okoliczności, nieprawdaż? Dalej widzimy, że na drogach wylotowych z Silent Hill znajdują się gigantyczne rozpadliny uniemożliwiające wydostanie się z miasta. Na planie pojawia się dziwna kobieta – pierwsze na co wpadłem to „Dahlia”! Rzeczywiście Dahlia Gillespie również pojawia się w obsadzie. Swoim zimnym, pełnym tajemniczości głosem wypowiada jakieś słowa. Niestety specyficzny akcent uniemożliwił mi zrozumienie sensu zdania. W dalszej akcji Rose trafia do Midwich Elementary School o czym informuje nad duża tablica – oczywiście jest to lokacja z pierwszej części gry.
Mysteries wihout answers…
Pomijając nieistotne fakty dochodzimy do momentu rozmowy Christophera ze stróżami prawa. Mężczyzna wypowiada słowa:
- Gdzie ona jest? Próbuję odnaleźć moją żonę!
Skoro Christopher szukał informacji o Silent Hill to prawdopodobnie nigdy nie był w mieście i nie jest Harrym zakładając, że „Harry” mogło być jego drugim imieniem bądź pseudonimem pisarskim (Harry Mason był pisarzem). Pada zdanie „Próbuję odnaleźć moją żonę” – wiemy już, że jest mężem Rose.
To tyle co wiemy o tajemniczym mężu, bo w następnej scenie pojawia już się dziwna postać w masce gazowej, stroju przywodzącym na myśl niemiecki mundur wojskowy i z latarką w ręku – czyżby jest to człowiek z ekipy biorącej udział w poszukiwania pań? Nie wygląda na takiego, z drugiej strony przy całym bestiariuszu znanym z gier SH nie wygląda na typowego badguya.
Secrets without explanation...
- Wygląda zupełnie jak Sharon, dlaczego?
Na planie pojawia się pewna postać, mała dziewczynka. Sharon? Nie wydaje mi się. To dziecko w mocno wyplamionym mundurku, z podkrążonymi oczami i pozlepianymi od brudu włosami jest raczej jej zaprzeczeniem, aczkolwiek po zdjęciu tych wszystkich negatywnych cech wizualnych bez trudu dostrzec można tę sympatyczną buzię z początku trailera. Czyżby abstrakcyjna wizja Marii i Mary znanych z Silent Hill 2? (...)
Tyle tego - jak się podobało? Być może coś pokręciłem bo jestem raczej niedzielnym graczem Silent Hill także i nie wszystkie smaczki pewnie z trailera wyłapałem.
Masz chyba jedną wielką nieścisłość. W liście płac jest błąd i tyś go powielił. Otóż mąż z którym rozmawiała Rose ma na imie CHristopher, a Christophera jak pewnie zauważyłeś gra Sean Bean, co znaczy że NIE MA W FILMIE postaci Harryego Masona. Naprzykład na filmwebie ktoś napisał w liscie płac, że Sean gra Harrego, a w zwiastunie Sean jest CHRISTOPPHEREM. Według mnie w Silent Hillu filmowym nie ma postaci Harryego.
to taka plota byla spory kawal czasu jakoby postac grana przez beana ma sie nazywac harry mason i tyle
btw ziomus podobno konczy z hollywood i wraca do jakiegos brytyjskiego serialu...
Fakt wzorowałem się na filmweb. Być może Christopher to drugie imie Harrego, nigdzie chyba nigdy nie było o tym wspomniane. Raczej filmweb nie ma obsady wyssanej z palca. Później sprawdzę jeszcze obsadę na zagranicznych stronach
filmweb tworza jak by nie bylo uzytkownicy (sam przez pewien czas sie nawet bawilem

) wiec ja bym tak slepo nie wierzyl.
IMDBChristopher Da Silva
Re, powiew świeżości to nie rewolucja - film nie zaserwuje mi nic czego bym wcześniej nie widział (i nie tylko mi)
czekam z oceną do seansu w kinie, Gans ma u mnie kredyt zaufania i bym wolał by go nie stracił
a Saw (1 i 2) to thriller (lubię się czepiać)
Mendrek
16 04 2006, 18:45
QUOTE(Jogurt @ 16 04 2006, 11:00)

jednak w oczy rzuca się słowo „center”. Czyżby miało to jakiś związek z centrum miasta? Zagłębiając się w lekturę pierwszej części Silent Hill dowiadujemy się, że dom Alessy (w którym spłonęła żywcem) znajdował się właśnie w centrum.
MOGA BYC LECIUTKIE SPOILERY.
Z tego co pamietam dom nie byl chyba w centrum, bo mijalismy go przy okazji intra w SH (mozna bylo dostrzec kadr z jakims domem osmolonym od dymu i z drabina strazacka). To bylo chyba na jakims wzgorzu, no chyba ze to tez bylo jako centrum. Dziwny fakt ze miasto splonelo w jednym wielkim pozarze, chyba tylko dom Alessy splonal... ?
QUOTE(Mendrek @ 16 04 2006, 19:45)

QUOTE(Jogurt @ 16 04 2006, 11:00)

jednak w oczy rzuca się słowo „center”. Czyżby miało to jakiś związek z centrum miasta? Zagłębiając się w lekturę pierwszej części Silent Hill dowiadujemy się, że dom Alessy (w którym spłonęła żywcem) znajdował się właśnie w centrum.
MOGA BYC LECIUTKIE SPOILERY.
Z tego co pamietam dom nie byl chyba w centrum, bo mijalismy go przy okazji intra w SH (mozna bylo dostrzec kadr z jakims domem osmolonym od dymu i z drabina strazacka). To bylo chyba na jakims wzgorzu, no chyba ze to tez bylo jako centrum. Dziwny fakt ze miasto splonelo w jednym wielkim pozarze, chyba tylko dom Alessy splonal... ?
MOGA BYĆ LECIUTKIE SPOILERY.
Przyznam szczerze, że ten fakt mi umknął. Być może pożar w którym spłonęła Alessa nie ma nic wspólnego z pożarem, który strawił miasto. Jak już mówiłem, to wszystko co wypisałem jest tylko moimi gdybaniami. Kiedyś czytałem, że dom Alessy znajdował się w centrum miasta, z drugiej strony mógł być w dzielnicy wypoczynkowej co można poniekąd nazwać "centrum" ale rozrywki.
P.S. Pamiętacie z intra w "jedynce" wózek inwalidzki? W trailerze go nie ma. Taka mała nic nie znacząca ciekawostka.
Może i trochę przesadzam z tą rewolucją

Kiedy światowa premiera ?
21 kwiecień.
MOŻE BYĆ LEKKI SPOILER
Tak wogóle z tego co pamiętam to jak już to spłoneło chyba tylko osiem domów, ale dokładnie nie pamiętam, bo to już dawno czytałem. xP
a mnie wczoraj po przegladnieciu obsady filmu, ogladnieciu trailera i making of oraz przy przechodzeniu silent hilaa 1 olsnilo.
Otoz mam ciekawa teorie- film ktory zobaczymy za pare dni jest niczym innym jak...inna wersja Silent Hilla 1....
Jak do tego doszedlem?
-jeden z panow producentow wspominal o tym ze chca oddac klimat z gry i jednoczesnie jej nie bojkotowac(cztaj nic zmieniac)
-pojawia sie Cybil....w SH1 nie ma momentu zeby przechodzila w miedzyczasie przygody z Rose. Nie mogla bo tak doskonale wiedzialaby o czym Harry bredzi
-Sharon wyglada jak Alessa.....cheryl tez tak wygladala.
-Zejscie Rose do lokacji "przyciemnionej"i to piekne cialo wiszace na siatce.
i wiele innych....
wersja 2? film ma miejsca pomiedzy tam jak Harry zaliczyl zgon w alejce a tym jak znalazla go Cybil

dziekuje dobranoc
Przeciez cały moj tekst do tego zmierza.
Może
spamujmy!!!!!! @_________@
moze

nie wiem czemu ale wszystko na to wskazuje...nigdy sie w wywody nie bawilem
Możemy obstawiać :-] Jak na zakładach bukmacherskich. W jakim stopniu film będzie związany z grą

KURDE 3 DNI, TYLKO 3 DNI I POZNAMY PRAWDE O ISTOCIE BYTU

!!!! Jak ja czekałem długo na tą adaptację. Chyba po premierze się ubzdryngole =-) Powinni wziąć za fraki Ułe Bołla posadzić go w kinie i producent powinien powiedzieć. - Patrz Ułe tak się robi adaptacje gier, a ty mi adaptacje wężyka z komórki robisz
Zobaczymy co z tego filmu wyjdzie.Oby się nie okazało że te wszstkie zapowiedzi były znacznie lepsze od filmu.
nie kracz....juz nie raz niestety tak bylo
A może ludziki mają tak wygórowane wymagania, że film ich nie spełni?;p
Było, nie było, czekam z niecierpliwością i nawet uderzę do kina, żeby zobaczyć reakcje gawiedzi, co to ze szpilami kontaktu nie miała - jeśli film chociaż w części zachowa moc pierwowzorów (głównie 1 i 2), to reakcje mogą być interesujące

.
Klipyna yahoo pojawilo sie pare klipow... sredniawy ten z kosciolem...
2razyjot
21 04 2006, 08:05
QUOTE(tekA @ 19 04 2006, 22:40)

na yahoo pojawilo sie pare klipow... sredniawy ten z kosciolem...
No i pierwsza recka z imdb.com:
A great horror epic!, 20 April 2006
9/10
Author: l_biu from London, England
OK, I have just returned from seeing silent hill. Did I like it? Yes! Did I love it? HELL YES!
The movie pretty much has a solid pace. The cinematography is beautiful and the special effects are great. So what about the story? It does get a bit convoluted, especially when we have scenes solely there to explain WTF is going on.....Sean Bean is a terrible actor, he was bad in LOTR, he was bad in that crappy ITV show he was on and he is pretty crappy in this.....I wish they had cut him from the film entirely..his scenes added nothing, except some explanation on silent hill and to remind us that Rose is in another reality to them...also I was a bit annoyed that PH was really only in two scenes...HOPEFULLY he will get used more in later instalments. The ending was a bit upsetting, I get why it happened...I just got a little chocked up (yes I am a wimp, so sue me). The score is wonderful, I really could listen to it all day....I don't know the names of the songs but I would definitely buy the soundtrack. Rhada is a amazing actress, she has a face which can tell a billion tales with just a slight twitch and she is very believable as a mother looking for her child. Cybil actually was my favourite character, in the beginning she is pretty much a tough ass bitch, but she does become more human towards the end.....what happens to her is pretty graphic,which leads me to another point.....this movie actually is pretty gruesome in parts, a little to gruesome for a silent hill movie. The tension in the film is nail bite ting, the nurse scene actually made most of the audience jump and someone screamed LOL! Thats what is so amazing about this film, you get the same feeling you got when you were playing the game by yourself, complete stillness and fear.
Overall this was a great movie, the visual and grand scale of the movie is so astonishing to watch. It really has some striking visuals...i.e grey children first attack, the first change to alternate silent hill and the final battle which holds much of the gore.
A almost perfect horror movie.
Czekam na kontre ze strony undergroundu! Kto bedzie pierwszy ... HyDRO, Saga, CAMERA, TUBE? Muehehehe, juz za chwileczke, juz za momencik ...
MasterShake
21 04 2006, 08:49
skąd tam Eddie ?:|
Jeśli on tam jest to akcja dzieje się równo z sh2 czy jak oni go tam wrzucili?
Otwieramy szampana panowie
QUOTE(wujaszek_JJ @ 21 04 2006, 09:05)

9/10
OK, I have just returned from seeing silent hill. Did I like it? Yes! Did I love it? HELL YES!
The movie pretty much has a solid pace. The cinematography is beautiful and the special effects are great. So what about the story? It does get a bit convoluted, especially when we have scenes solely there to explain WTF is going on.....Sean Bean is a terrible actor, he was bad in LOTR, he was bad in that crappy ITV show he was on and he is pretty crappy in this.....I wish they had cut him from the film entirely..his scenes added nothing, except some explanation on silent hill and to remind us that Rose is in another reality to them...also I was a bit annoyed that PH was really only in two scenes...HOPEFULLY he will get used more in later instalments. The ending was a bit upsetting, I get why it happened...I just got a little chocked up (yes I am a wimp, so sue me). The score is wonderful, I really could listen to it all day....I don't know the names of the songs but I would definitely buy the soundtrack. Rhada is a amazing actress, she has a face which can tell a billion tales with just a slight twitch and she is very believable as a mother looking for her child. Cybil actually was my favourite character, in the beginning she is pretty much a tough ass bitch, but she does become more human towards the end.....what happens to her is pretty graphic,which leads me to another point.....this movie actually is pretty gruesome in parts, a little to gruesome for a silent hill movie. The tension in the film is nail bite ting, the nurse scene actually made most of the audience jump and someone screamed LOL! Thats what is so amazing about this film, you get the same feeling you got when you were playing the game by yourself, complete stillness and fear.
Overall this was a great movie, the visual and grand scale of the movie is so astonishing to watch. It really has some striking visuals...i.e grey children first attack, the first change to alternate silent hill and the final battle which holds much of the gore.
Czekam na kontre ze strony undergroundu! Kto bedzie pierwszy ... HyDRO, Saga, CAMERA, TUBE? Muehehehe, juz za chwileczke, juz za momencik ... :twisted:
Czekam na dvd screenara, nie bede krzywdzil siebie samego czekajac pol roku az laskawie SH zawita do polskich kin. Pozniej i tak pojde ale poki co czekam na info odnosnie jakiegos releasu ;)
alienator
21 04 2006, 16:20
ale poki co czekam na info odnosnie jakiegos releasu

coś niby już jest, ale cholera wie co siedzi w ty rarach ;<
"Silent.Hill_DivX_Telesync_Micdubbed_by.nerv99"
na vcdquality cisza :<
na pewno wybiorę się do kina, z tym, że to trochę potrwa
miesiac... poczekajcie 1 miesiac... dajcie zarobic polskim dystrybutorom - wtedy moze chetniej beda wprowadzac do naszych kin (i szybciej) ekranizacje gier... i reklamy beda w polsce liczniejsze tego stuffu i konkursy z lepszymi nagrodami...
26.05 maja polska premiera... a pewnie jakies przedpremierowe pokazy sie tafia
no!
a pipipipi....nie czekam miesiac i czekam na avika an torentach
Myszaq myślę, że jest na odwrót

I gdyby premiera była tego samego dnia co na świecie to nikt by tego nie ściągał, tylko poszliby do kina. A tak teraz ściągnie film, a potem już do kina nie pójdzie. Chyba, że film jest naprawde kozacki. Ogólnie mam wrażenie, że dystrybutorzy nie mają pojęcia o filmach i wszystko dzieje się losowo.
_Milan_
21 04 2006, 19:22
Ja poczekam ten miesiac,nie wyobrazam sobie obejrzenie tego filmu na kompie, nie ma sily,trza sie uzbroic w cierpliwosc,a wtedy wezmie sie jakos dobra kolezanke i poprzytula w "strachliwych" momentach
Taaa,dobry plan...
"Alez Aniu to tylko polska pielegniarka,nie ma sie co bac" hueh
Poznan, 2006-05-26, Cinema City,
I'm in!!
Ölschmitz
21 04 2006, 19:54
tez ide do kina. zapowiada sie spokojowo, wytrzymam ten miesiac, nie umre od tego.
QUOTE(Re @ 21 04 2006, 20:14)

Myszaq myślę, że jest na odwrót :D I gdyby premiera była tego samego dnia co na świecie to nikt by tego nie ściągał, tylko poszliby do kina. A tak teraz ściągnie film, a potem już do kina nie pójdzie. Chyba, że film jest naprawde kozacki. Ogólnie mam wrażenie, że dystrybutorzy nie mają pojęcia o filmach i wszystko dzieje się losowo.
Ta, jakos matrixa mogli puscic wszedzie w ten sam dzien i niech nikt mi nie mowi ze to OGROMNE naklady finansowe bo producenci, wydawcy biedni nie sa.
@Myszaq:
Ty chyba sam nie wierzysz w to co piszesz ? Nie rozmieszaj mnei losem polskiich dystrybutorow ktorzy graja w ch uja jak wiekszosc w polsce. Polscy dystrybutorzy maja nas w (pipi)e, licza sie zyski. A Gutek Film i ich smieszna akcja zastraszania odnosnie serwisow z napisami to juz prawnicza parodia. W polsce licza sie tylko zyski i tak ludzie sa przyzwyczajeni i tak dzialaja firmy. W usa licza sie zyski, ale tam kazdy wie ze zyski sa jak wyklada sie kase aby czlowiek mogl wiedziec, chocby mieszkal u diabla w (pipi)e, ze tak a taki film wchodzi na ekrany kin. U nas zacofanie marketingowe i jakies wewnetrzne obawy skutkuja tym ze wydawcy i dystrybutorzy boja sie inwestowac bo niby pieniazka jakiegos straca. Smieszne.
I ja tak zrobie. Jeżeli większość recenzji zagranicznych nie schodzi poniże 9/10 to musi być coś. Jeden recenzent napisał, że to najlepszy horror jaki widział od czasów "Lśnienia". Może coś w tym jest. Nie wyobrażam sobie obejrzenia tego filmu na komputerze. Teraz dla prostego człowieka granica między filmem a grą jest cienka

Założe się o mojego pegasusa, że ludzie sięgną na nowo po Silenty ( ci którzy grali i ci którzy chcą zobaczyć co to jest) Jedno stwierdzenie Gry rulezz:D Czekać tylko kiedy to większość polaków zrozumie.
QUOTE(Yacek @ 21 04 2006, 21:06)

Myszaq myślę, że jest na odwrót

I gdyby premiera była tego samego dnia co na świecie to nikt by tego nie ściągał, tylko poszliby do kina. A tak teraz ściągnie film, a potem już do kina nie pójdzie. Chyba, że film jest naprawde kozacki. Ogólnie mam wrażenie, że dystrybutorzy nie mają pojęcia o filmach i wszystko dzieje się losowo.
Ta, jakos matrixa mogli puscic wszedzie w ten sam dzien i niech nikt mi nie mowi ze to OGROMNE naklady finansowe bo producenci, wydawcy biedni nie sa.
@Myszaq:
Ty chyba sam nie wierzysz w to co piszesz ? Nie rozmieszaj mnei losem polskiich dystrybutorow ktorzy graja w ch uja jak wiekszosc w polsce. Polscy dystrybutorzy maja nas w (pipi)e, licza sie zyski. A Gutek Film i ich smieszna akcja zastraszania odnosnie serwisow z napisami to juz prawnicza parodia. W polsce licza sie tylko zyski i tak ludzie sa przyzwyczajeni i tak dzialaja firmy. W usa licza sie zyski, ale tam kazdy wie ze zyski sa jak wyklada sie kase aby czlowiek mogl wiedziec, chocby mieszkal u diabla w (pipi)e, ze tak a taki film wchodzi na ekrany kin. U nas zacofanie marketingowe i jakies wewnetrzne obawy skutkuja tym ze wydawcy i dystrybutorzy boja sie inwestowac bo niby pieniazka jakiegos straca. Smieszne.
Gutek jako jedna z niewielu firm zajmuje sie puszczaniem chinskich, japonskich filmow w polsce. A to, ze filmy, ktore dopiero teraz wprowadzaja do polskich kin (Pani Zemsta, Infernal Affairs, Pan Zemsta) wszyscy juz maja na cd od 3 lat to inna sprawa. Gdybym byl dystrybutorem filmow niszowych to rowniez bym sie wkur.vial =)
Co do Silenta to narazie jest tylko wersja NIEMIECKA =) A puszczenie filmu miesiac po swiatowej premierze to kur..... harakiri plastykowa lyzeczka (wszyscy bede miec juz DVDSCR).
Solidny (pan)
21 04 2006, 22:43
QUOTE(wujaszek_JJ @ 21 04 2006, 09:05)

9/10
Czekam na kontre ze strony undergroundu! Kto bedzie pierwszy ... HyDRO, Saga, CAMERA, TUBE? Muehehehe, juz za chwileczke, juz za momencik ...

Koleś co napisał reckę dał nie 9, tylko
7. Wpadłem na IMDB i widziałem tą reckę.
U mnie leci te dziwadło. Szkoda, że seed był rano i już więcej go nie widziałem. Do kina idę na 100%, nie ważne jak wielki to będzie gniot czy hit - ciekawość co do moich wywodów jednak bierze górę, sięgnę wpierw po wersję niezbyt legalną.
OsciBosci
22 04 2006, 00:05
Nie ma co sie niestety az tak tak podniecac... IGN oceniło film 2,5/5 czyli sredni film. Jak napisali na poczatku recenzji:"piekny z zewnatrz, pusty w srodku."
QUOTE(Guts @ 21 04 2006, 23:11)

QUOTE(Yacek @ 21 04 2006, 21:06)

Myszaq myślę, że jest na odwrót :D I gdyby premiera była tego samego dnia co na świecie to nikt by tego nie ściągał, tylko poszliby do kina. A tak teraz ściągnie film, a potem już do kina nie pójdzie. Chyba, że film jest naprawde kozacki. Ogólnie mam wrażenie, że dystrybutorzy nie mają pojęcia o filmach i wszystko dzieje się losowo.
@Myszaq:
Gutek jako jedna z niewielu firm zajmuje sie puszczaniem chinskich, japonskich filmow w polsce. A to, ze filmy, ktore dopiero teraz wprowadzaja do polskich kin (Pani Zemsta, Infernal Affairs, Pan Zemsta) wszyscy juz maja na cd od 3 lat to inna sprawa.
Gdybym byl dystrybutorem filmow niszowych to rowniez bym sie wkur.vial =) Co do Silenta to narazie jest tylko wersja NIEMIECKA =) A puszczenie filmu miesiac po swiatowej premierze to kur..... harakiri plastykowa lyzeczka (wszyscy bede miec juz DVDSCR).
Odnosnie pogrubionego fragmentu: chyba nie znasz sprawy bo niby na jakiej podstawie i z jakiego powodu gutek ma sie wkur wiac ? wytlumacz mi to.
Ja osobiscie nie lubie chodzic do kina tylko ogladac cokolwiek u siebie przy kompletnej ciemnosci, bez opcji ze ktos mi chrupkiem zaszelesci albo zacznei piszczec albo komentowac albo wydawac inne dzwieki. W mojej miescinie taki jest wlasnie klimat w kinach i jest on nie do zaakceptowania przeze mnie.
QUOTE(Jogurt @ 22 04 2006, 01:22)

Podcieli mi skrzydła.
weź marudo poczekaj aż sam zobaczysz
QUOTE(_Diabeu_ @ 22 04 2006, 13:49)

QUOTE(Jogurt @ 22 04 2006, 01:22)

Podcieli mi skrzydła.
weź marudo poczekaj aż sam zobaczysz
Nie porzuciłem nadziei, nie wyskoczyłem z okna, nie zabiłem się. Tylko chwilowo mi skrzydła podcieli, dalej jednak czekam z zapałem na film. Czy ja marudzę?
P.S. Zobaczę za 2h... uhhh, tylko nie wiem czy warto ruszać wersję niemiecką.
Jak lubisz akcent dojczów i spartoloną kopię to warto;)
Zabawna sytuacja. Krytycy filmowi baaardzo niszczą film, a fani serii bardzo go chwalą. Ponoć beznadziejne zakończenie, które nic nie wyjaśnia - ale taki jest Silent Hill, pełen niedomówień ! Krytycy chcą mieć wszystko podane na tacy?
Moze Silent Hill sie wylamal i te fujary nie moga go dopasowac do zadnego swojego szabloniku a jak jest problem to wiadomo ze najprosciej psioczyc. Ja tam jakos specjalnie do tego nie podchodze, duza rezerwa zawsze musi byc bo nie chce miauczec jak inni "a mialo byc tak pieknie :((((((((((" :p
2razyjot
22 04 2006, 15:14
QUOTE(Jogurt @ 22 04 2006, 14:56)

P.S. Zobaczę za 2h... uhhh, tylko nie wiem czy warto ruszać wersję niemiecką.
Jak w SH THE MOVIE jest rzeczywiscie tak ciemno to:
- ogladanie wersji CAM bedzie pomylka ze wzgledu na obraz i dzwiek,
- TS morderstwem (chociaz tutaj juz z dzwiekiem lepiej bo z gniazda sluchawkowego),
- TC trudne do przelkniecia (ciemne ujecia nie beda czytelne pomimo sposobu w jaki pozyskuje sie taki release).
Dla napalencow zostaje tylko opcja DVDRiP/DVDSCR/VHSSCR (chociaz ten ostatni ma delikatnie mowiac jakosc odbiegajaca od standardow aczkolwiek ciemne ujecia wypadaja ok). Ja mimo wszystko obserwuje co slychac w undergroundzie ale poki co nie ma NIC SENSOWNEGO i godnego polecenia, jakies amatorskie wybryki, ze pacan zabral kamere do kina i mu sie rece trzesly w ogole olewam; tego go.wna lezacego na torrentach nawet nie tykam (ktos tam w nazwie produktu "telesync" napisal? I w ogole widac, ze full-pro jak nawet sampla nie ma ... ROTFL!) bo to strata czasu - no chyba, ze ktos smiga na kilku mbit laczu ...
Ja poczekam na premiere w kinie, no chyba, ze do tego czasu wycieknie DVDRiP/DVDSCR ... Wam rowniez radze poczekac!
BTW: w przeciagu tygodnia od premiery zwykle pojawia sie jakis sensowny telesync (o ile nie jest to vcd/svcd - wtedy jakos lekko spada). Ale w wypadku filmow gdzie przewazaja ciemne ujecia ogladanie takiej kopii jest POMYLKA! Wiec zastanowcie sie kilka razy zanim zasiadziecie do filmu ...

BTW2: film trwa 128min13sec jako swoisty news zamieszczam! ;]
95,2% tego śmiesznego Telesynca i transfer spadł do 0Kb/s, nie chce się ruszyć.
widziałem sampla z tej wersji... Szkoda gadać
Ta "mgła" i ciemne efekty + marna kamera powoduje efekt żenujący, to wygląda jak film z niebieskim filtrem o_O
Trzeba czekać na dvdscr...
Dark Serge
22 04 2006, 22:22
Ja tam czekam na film z niecierpliwością - nie wiem czy ktos z was zaglądał na IMDb przed premierą - była tam wypowiedź kogoś kto widział film przed premierą - a pojechał go ostro ;/...
Co do ściągania tej smiesznej kopii od niemców - ja nie wiem co to będzie, ale jeden seed i 10 tysięcy peerów jest śmieszne... zwłaszcza, że ostatni 1% sciąąąąga się od dawna (aktualnie mam 99.6% i może się ściągnie jutro ><")
EDIT - ehh - wreszcie Seed zuploadował pełne 100% i teraz seedów z każdą sekundą jest więcej

EDIT2 - LOL - TEN CAŁY SH TO BYŁ FAKE ><" niesciagajcie takiego czegoś "Silent.Hill_DivX_Telesync_Micdubbed_by.nerv99"
ot przestroga dla fanów ...
ok ja tez juz jestem po filmie:D
po pierwsze tylko do kina !!!!!!!!
po drugie 10 jak sam (pipi) film jest (pipi) nie bede spoilowac.
Bret Hart
23 04 2006, 02:58
QUOTE(ion @ 23 04 2006, 02:48)

ok ja tez juz jestem po filmie:D
po pierwsze tylko do kina !!!!!!!!
po drugie 10 jak sam (pipi) film jest (pipi) nie bede spoilowac.
Zgadzam sie! Tez jestem po filmie. Swietne efekty film jak najbardziej w deche i trzyma sie tego co było w grze a nie ta miernota z RE!!!
Podobnie jak Ion mowie LECIEC DO KINA!!!!!!!!!!!!
Nie wiem jak wy ale dla mnie Silent.Hill.2006.VCD.CAM-SaGa jest znośna.
Trzeba iśc do kina na ten film.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.