Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows dla proca 64 bitowego...
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Agent_Man
Zalatwiam se nowego proca (Athlon 64 3000+ Venice E6 /1.8 GHz/ ) i pojawia sie pytanie. Czy nowszy windos XP , obslugujacy procki 64 bitowe, jest tak bardzo potrzebny ? Czy moge bez stresowo zasówac na zwyklym xp ? Z tego co na necie przeczytałem, "nowszy" xp jest tylko po to aby w pelni wykorzystac mozliwosci nowego Hardłeru:p , takze przy odpalaniu aplikacji pisanych pod 32 bitowe proce. I tu pytanie. Czy mam kombinowac nowszą winde, czy moge zasówać na starej bez wiekszych problemow? Od znajomych slyszalem, ze zwykly xp bedzie odwalał jakies fochy przy próbie odpalenia na nowym sprzecie. Pomóżcie ludzie, bo sie gubie w tym wszystkim blink.gif

Ps. stukam od qmpla, wiec nie bede mogl odpowiedziec odrazu. Piszcie wszystko co wiecie na ten temat.

Jo!
Arox
Mówiąc nowszy XP masz namyśli Vistę?
koniol21
Ja od lipca jade na Athlonie64, 3200+. Normalny XP bedzie bez problemow chodził, przynbajmniej ja nie zauważyłem żadnych problemow. Możesz kombinowac nowego windowsa dla prockow 64bitowych, ale wzrost wydajnosci, PODOBNO, niewielki a problemy spore- wszystkie sterowniki musza byc pisane specjalnie dla tego systemu, a narazie z tym bieda.
@Arcadio- nie nie ma (chyba tongue.gif ) jest wersja xp optymalizowana pod 64 bity.

Zapomniałem: SP2 dodaje do xp czesciwe wsparcie dla 64 bitow, i obsluge jakiegoś tam sprzetowego zabezpieczenia przed uruchomieniem złośliwego kodu.
Arox
Słyszałem że na architekturze 64 bitowej można uzyskać ok. 30% więcej wydajnośći, więc nieźle. Oczywiście programy muszą być od początku napisane na 64 bity.
koniol21
QUOTE(Arcadio @ 17 10 2005, 08:28)
Oczywiście programy muszą być od początku napisane na 64 bity.
*

No i własnie w tym problem- uzytkownikow procesoerow 64 bitowych jest na razie za malo zeby opłacało sie tworzyc takie programy.
Agent_Man
Arcadio - nie, mowiac nowszy mialem na mysli XP z dodana obslugą 64bit hyh.gif

koniol21 - dzieki man, bo juz mialem stres, ze nie bede mogl korzystac z kompa na aktualnym systemie.

EOT cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.