Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: DARK WATER - FATUM
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
2razyjot
Wczoraj w koncu dorwalem w swoje lepkie lapy Amerykanska wersje DARK WATER, spodziewalem sie mocniejszego uderzenia nizli w JAP. odpowiedniku bo tam kilka akcji bylo ciekawych [wanna/dach/winda] i wartych sprawdzenia tak gra aktorow srednio mnie przekonala do wysokiej oceny filmu.

U Amerykancow kilka watkow zmixowano, w koncowce zmieniono nieco uklad wydarzen i oczywiscie obsada wypada IMO lepiej (bardziej wyraziscie nakreslona relacja matka-corka), jest dobry moment korby glownej bohaterki ale ogolnie ... Ten film to taki dramacik z zacieciem na historie do 'X Files'. Za malo zajawek, nie podskoczylem na fotelu ani razu nie wspominajac nawet o tym, ze lekko przysypialem i nie bylo to wina zmeczenia po calym dniu poza domem.

Hamburgerojadom nie wyszlo i tyle, jak na remake wypada mizernie, jako samodzielny film dla osob, ktore Japonskiego pierwowzoru nie widzialy moze wypasc dobrze o ile, nie bedziecie sie spodziewac horroru tylko ... Sam nie wiem. Lepiej Japonca obejzec, serio! dry.gif
kempa
w koncowce zmieniono nieco uklad wydarzen

pewnie jest bardziej hepiendowo

Mam rację?
2razyjot
QUOTE(kempa @ 21 10 2005, 13:49) *

w koncowce zmieniono nieco uklad wydarzen

pewnie jest bardziej hepiendowo

Mam rację?

JESLI FILMU NIE WIDZIALES NIE CZYTAJ TXT PONIZEJ, PERFIDNE SPOJLERY!!!

Chodzi o to, ze:

zabraklo mocnego ujecia z wanna gdzie dziewczynka-duch trzyma corke bohaterki, wywalono akcje z bojlerem (uderzenia ducha od wewnatrz gdy bohaterka wspina sie po drabinie). Po znalezieniu ciala dziewuchy w bojlerze na dachu jest jeszcze akcja finalna, w JAP wersji o ile mnie pamiec nie myli bylo odwrotnie. Ogolnie wiecej wylewajacego blota ale bez polotu remake ...

Mowiac bez spojli:

Zwyczajnie zamieniono wydarzenia tu i owdzie kolejnoscia a happy-end? Bez roznic w porownaniu z pierwowzorem - w ogole ten film (zarowno JAP jak i USA) nie konczy sie szczesliwie, jakbys nie wiedzial? smile.gif
Dante
Mi też japońska wersja przypadła bardziej do gustu bo ta jakos tak dla mnie to nie była straszna. Zależy jak patrzeć na zakończenie bo dla niektórych nie jest to nieszczęśliwe zakończenie
Royal
Ja zawiodłem się na obu wersjach... Wogóle bardziej to dramat niż horror; co więcej ile już małych dziewczynek z długimi czarnymi straszyło rolleyes.gif Niemniej, jeżeli miałbym wybierać pomiędzy jap i usa, wybieram jap przez wzgląd na Ikuko [tą starszą wub.gif ] (...) W usa tylko pani Connely, która już mi się przejadła smile.gif
kempa
Zwyczajnie zamieniono wydarzenia tu i owdzie kolejnoscia a happy-end? Bez roznic w porownaniu z pierwowzorem - w ogole ten film (zarowno JAP jak i USA) nie konczy sie szczesliwie, jakbys nie wiedzial?

Spoko, widziałem tylko japonczyka, myślałem po prostu, że amerykanie stworzyli zupełnie inne zakńczenie w ich własnym - prostrzym i przyjemniejszym "amerykanskim" stylu wink.gif
hellium
Jak dla mnie to kolejny film, gdzie trailer jest znacznie ciekawszy od całości.

Co do idei remaków-japońskie filmy prezentują bardziej ambitne kino, gdzie ważną rolę odgrywa swoisty, niepowtarzalny klimat. I chociażby z tego powodu przełożenie odmiennych kulturowo niuansów na inszy rynek jest zdeka bez sensu.
Diabeu
dark water to badziew, w hospicjach to powinni zapodawać

teraz niech amerykole zrobią Battle Royale
przema
amerykanie niech już sobie dadzą spokój. nie potrafią przenieść azjatyckich horrorów na swoje podwórko więc niech tego nie robią. DARK WATER japonia 10/10 DARK WATER usa 1/100
Guts
Diabeu, ponoc maja sie zabrac za remake Battle Royale O.O A w miedzyczasie bedzie mozna
obejrzec amerykanska wersje Infernal Affairs z Mattem Damonem (O BOZE) i Leo di Caprio, rezyseruje
Scorsese, strzelam w ciemno wyjdzie wielkie g.......... . Orginalny Infernal 04.11.2005 w PL kinach,
naprawde warto obejrzec.
przema
no i the eye z tą od bridget johnes czy jak sie to pisze
il capitano
Cienko, nuuuuuudno. Wersja japońska dawała klimatu i niepokoju. Wersja amerykańska zwyczajnie jest słaba, poprostu... jedynie akcja w pralni daje rade.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.