Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Alternatywa dla GG
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
M4c
Mam pytanie, czy mógłby mi ktoś polecić jakiś dobry komunikator pracujący w sieci gg?

Próbowałem już Mirande i AQQ ale ani jedno ani drugie nie spodobało mi się do końca, może wy znacie coś lepszego?
Arox
Tlen, Konnekt, Kadu (na linuxie)
Ryo-San
jabber
M4c
Moglibyście rozwinąć swoje wypowiedzi? smile.gif
Bo staram sie wszyskie w miare możliwości sprawdzać ale już nie wyrabiam biggrin.gif
sentinel
każda alternatywa jest lepsza od oryginalnego klienta gg. :-)
alienator
hehe, popieram ;]
osobiście używam tlena i dźwięków z gg (przyzwyczajenie) ;]
www.gg3d.com <== tu masz wszystko w jednym miejscu.
M4c
Zdecydowałem się na Konekta. Jak dla mnie najlepszy wybór. Thx za pomoc biggrin.gif
Minio
Co prawda juz dokonałeś wyboru, ale jeszcze ja sie dopiszę, bo swego czasu miałem bardzo podobny problem.
No więc- jeżeli chcesz mieć maksymalną zgodność z siecią GG wybierz jakis multikomunikator obsługujący wtyczki (Konnekt lub Miranda). Jeżeli wystarczy Ci rozmowa z ludkami z sieci GG, to bierz jakiś z komunikatorów opartych na Jabberze (http://www.jabberpl.org/Witamy a zwłaszcza http://www.jabberpl.org/Klienty/Porownanie). Ogólnie to właśnie te komunikatory są przyszłością (polecam PSI ze wzgledu na łatwość obsługi i spore mozliwości), jest jednak z nimi pewien problem- pełne możliwości pokazują, gdy rozmawia ze sobą dwóch użytkowników sieci jabberowych. Takich niestety w Polsce jest stosunkowo niewielu, a komunikatory oparte na Jabberze sprawdzają sie średnio jako multikomunikatory. Cóż, może za 10 lat...
Wybrałeś Konnekta? No to jak już go w miare ogarnisz jak najszybciej przesiadaj się na Mirandę (http://www.miranda.kom.pl/)! Konnekt to taka Miranda dla ubogich- ma mniejsze mniejsze, zwłaszcza z zakresu personalizacji programu (Miranda pod tym wzgledem jest potworem). Ma jednak 2 poważne minusy- nie ma wersji dla Linuxa, tylko Windows (minus jak dla kogo, mainstream używa Winshitu). Dwa- ma OGROMNĄ ilość opcji, przez co newbie z łatwościa się pogubi i zniechęci (dlatego warto zacząć od łatwiejszego Konnekta).
W razie jakichkolwiek pytań zobacz http://forum.jabberpl.org/index.php?act=idx (chyba jakieś problemy maja aktualnie confused.gif ), ewentualnie wal na PM (moge spróbowac trochę pomóc).
P.S.Nawet nie zawracaj sobie głowy Tlenem lub WPKontakt.
Aem
Przyzwyczajenie wygrywa- GG choc wiem ze podobno są lepsze komunikatory, to jednak obcykane GG bierze góre.
Pavlus
A ja bym mimo wszystko polecil tlena, prosto i wygodnie smile.gif
ds
tlen z pluginami rozpierdala gg w drobni mak
mlokon
Też używam Tlen'a i nie narzekam. Używałem kiedyś konekta i mi się coś nagrzebało (błąd przy uruchamianiu wyskakiwał) i przeszedłem na tlen.
Saunter
Tlen. GG+poczta mailowa w każdej chwili mnie zadowala. Do komunikacji głosowej - Skype.
Arox
Mi tlen przestał się podobać jak zaczęło mi przychodzić kilka kilo spamu codziennie...
C1REX
Jako alternatywa dla oryginalnego GG - Kadu. Nie ma nic lepszego, ale nie nie ma windowsowej wersji, więc pewnie odpada.
Jabber jest fajny, bo ma ogrom funkcji (pogoda, irc, słowniki, listy mailingowe, program TV itd.), ale wtyczka gg daje mało możliwości.
Do komunikacji głosowej chyba nie ma nic lepszego, niż Skype.

Zarówno Skype, jak i jabberowe programy są dostepne na Linuksa i chyba także na MAC-a. Na tego ostatniego jest również cudowne Kadu.
LegionPolski
MINIO:
"P.S.Nawet nie zawracaj sobie głowy Tlenem lub WPKontakt."

Ty, Ty porównujesz gówniane WPkontakt z Tlenem? Powiedz mi dlaczego niby funkcjonalny i rozbudowany (pluginów dość dużo)Tlen nie jest niby dobrym komunikatorem, eh? Bo nie ma SETEK pluginów i addonów?

Ja polecam właśnie tlena, ew. jabbera - próbowałem wszystkie spośród wymienionych już dawno, ale tylko te 2 zostały na moim komputerze.
Yap
Konnekt
Minio
QUOTE(LegionPolski @ 30 10 2005, 09:05) *

MINIO:
"P.S.Nawet nie zawracaj sobie głowy Tlenem lub WPKontakt."

Ty, Ty porównujesz gówniane WPkontakt z Tlenem? Powiedz mi dlaczego niby funkcjonalny i rozbudowany (pluginów dość dużo)Tlen nie jest niby dobrym komunikatorem, eh? Bo nie ma SETEK pluginów i addonów?

Ponieważ jest ograniczony do dwóch sieci- GG i Tlen. Ponieważ jest adware. Ponieważ jest tylko w połowie drogi pomiędzy GG a czymkolwiek opartym na Jabberze. Ponieważ CZYSTA wersja bez pluginów i addonów jest znacznie mniej funkcjonalna od choćby PSI. I ostatecznie mi się nie spodobał, ale to tylko moja opinia. WPKontak jest natomiast 'gówniany' gdyż trzeba wybrać serwer z LISTY co już na starcie go skreśla.
QUOTE(LegionPolski @ 30 10 2005, 09:05) *

Ja polecam właśnie tlena, ew. jabbera - próbowałem wszystkie spośród wymienionych już dawno, ale tylko te 2 zostały na moim komputerze.

Mnie z kolei wkurza pisanie 'polecam Jabbera'. Ludzie- Jabber to nie jest komunikator tylko 'protokół, który może być wykorzystywany do natychmiastowego przesyłania wiadomości (IM)'!
klausa
Jeden co dobrze mówi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.