Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: INDUSTRIAL
Forum PSX Extreme > Niezależni > UNDERGROUND > Alternatywa
Stron: 1, 2, 3
hellium
Uwaga! Nadchodzi Rammstein! Zaleca się przygotować odtwarzacze na nowe dokonania naszych zachodnich sąsiadów.
Nową płytka Rosenrot ma być dostępna już niebawem.

Industrial jako gatunek muzyczny zaistniał już w latach 80-tych. Do prekursorów tego gatunku można zaliczyć m. in: Cabaret Voltaire, Can, Einstürzende Neubauten, Front Line Assembly Laibach, KMFDM, czy the Pixies.
Kontynuację nurtu zapewnił wysyp mniej bądź bardziej udanych dokonań. Tzw. Druga fala wiąże się z dokonaniami takich zespołów jak: Throbbing Gristle, Front Line Assembly, Front 242, Ministry, Nine Inch Nails, Nitzer Ebb, Godflesh, Killing Joke, Pitch Shifter, Stabbing Westward, Young Gods, czy Mortiis.

Mało kto pamięta o dokonaniach grup które zapoczątkowały cały ten hałas tongue.gif.Jeśli już mówi się o muzyce industrialnej, to wymienia jednym tchem Nine Inch Nails i Rammstein.

Można powiedzieć że chaos dźwięków jaki towarzyszył prowodyrom zamieszania zszedł na dalszy plan w powszechnym dążeniu do komercjalizacji gatunku. Rammstein z płyty na płytę gra coraz łagodniej i jakby bardziej monotonnie. Pazur jaki pokazali na pierwszej płycie-„Herzeleid”, mocno się przytępił.

Nine Inch Nails to Trent Reznor. Nie mi spierać się czy jest bardziej geniuszem, czy też zwykłym psychopatą wink.gif.
Ostatnią płytą – “With Teeth” udowodnił, że w mieszaniu różnych dźwięków osiągnął mistrzostwo. Guru wszelkich samobójców i życiowych popaprańców po raz kolejny pokazał, że jest w stanie nagrać od początku do końca przemyślaną płytę, gdzie nie ma miejsca na przypadkowe dźwięki czy słowa.
tk
Rosenrot na sieci juz jest.
Stachu
potwierdzam

ramstein daje rade, szczegolnie na moncertach...i prawda, ze robia sie łagodniejsi, w sumie to lipa
HunterX
Ta, Rosenrot jest trochę zbyt lajtowe. Dla mnie rządzi znane już Benzin (nie, nie chodzi o niektóre słowa;), resztę słyszałem po razie-dwa i narazie nic specjalnego. Może jak trochę posłucham to się znajdzie coś ciekawego.
janol
QUOTE(HunterX @ 3 11 2005, 15:29) *

Ta, Rosenrot jest trochę zbyt lajtowe. Dla mnie rządzi znane już Benzin (nie, nie chodzi o niektóre słowa;)

Hunter, ty narkotykowcy wredny. Ciągle ta benza i benza icon_twisted.gif
HunterX
Piosenka leci tak:
Ich brauche Zeit kein Heroin
Kein Alkohol kein Nikotin
Brauch keine Hilfe kein Koffein
Doch Dynamit und Terpentin
Ich brauche Öl für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie Benzin
Benzin
Benzin
Benzin
Ja

Brauch keinen Freund kein Kokain
Brauch weder Arzt noch Medizin
Brauch keine Frau nur Vaselin
Etwas Nitroglycerin
Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie Benzin
Benzin
Benzin
Benzin
Gib mir Benzin

Es fließt durch meine Venen
Es schläft in meinen Tränen
Es läuft mir aus den Ohren
Herz und Nieren sind Motoren
Ja

Benzin

Willst du dich von etwas trennen
Dann musst du es verbrennen
Willst du es nie wieder sehn
Lass es schwimmen in Benzin
Benzin
Benzin
Benzin
Ich brauch Benzin
Benzin
Ja Benzin
Gib mir Benzin
Ja
Ale tak na wszelki wypadek się zabezpieczyłem i powiedziałem, że nie chodzi o te słowa. Czasami jednak potrafię też myśleć o innych rzeczach ;]]. Zresztą tam ciągle leci "kein/keine" czyli zaprzecza. To taka anty nałogowa piosenka ;].
janol
Brauch keinen Freund kein Kokain
Brauch weder Arzt noch Medizin
Brauch keine Frau nur Vaselin

A ja myślę, że to chodzi o te słowa. Już wiadomo skąd te piski w rozmowie telefonicznej, o których mówił Zabu - zabrakło wazeliny widocznie icon_twisted.gif
Loto
zdecydowanie najslabszy album rammstein
mlokon
RAMMSTEIN SUXXXX największe debile!!!
janol
Jakieś argumenty czy po prostu masz uraz do Niemców od II WŚ?
mlokon
ogólnie mam uraz do tej muzyki ale sobie słuchajcie, nic do tego nie mam bo fajne z was du.py ale muzy tej nie trawie, tak samo jak "systemu dla downów"
tk
Strasznie lajtowa ta płyta, niekiedy aż do przesady, gdybym nie miał na playliscie czarno na białym napisane to słysząc Stirb Nich Von Mir powiedziałbym, że to inna kapela. Na szczęście pare kawałków ujdzie.
Stachu
QUOTE(mlokon @ 3 11 2005, 21:38) *

ogólnie mam uraz do tej muzyki ale sobie słuchajcie, nic do tego nie mam bo fajne z was du.py ale muzy tej nie trawie, tak samo jak "systemu dla downów"

to na ch.uj wafel sie wypowiadasz?

czy ja wchodze na dział dla wyzelowanych? Ja wiem, ze UNDER jest zayebisty, ale spamu z muzyką lepiej nie mieszajmy...mam nadzieje, ze szeryf głowny spełni moją prozbe, bo bedzie nieciekawie
Loto
pff juz mi sie znudzil nowy album.... mialo byc tak pieknie. cala nadzieja teraz w teledyskach
zduniacz
Czy temat dotyczy tylko Rammstein? Bo ja bym chciał polecić dobry kawał industrialnego metalu jakim jest zespół Red Harvest. Słyszał ktoś?
Mathiu
Nie... temat jest tylko o Rammstein, więc nie możesz polecić Red Harvest biggrin.gif

Coś mi się obiło o uszy, że Fear Factory to też industrial... no niech będzie tongue.gif
Diabeu
rammstein to industrial?

kogoś po(pipi)ało
Obsolete
QUOTE(Loto @ 3 11 2005, 16:53) *

zdecydowanie najslabszy album rammstein

potrafili nagrac cos gorszego od "Reise.."? Zdolne chlopaki.
Loto
taa daja rade
Kmiot
a ja tam nie wiem co to industrial i czym sie charakteryzuje, ale z ramsztajnów to najbardziej mi płyta 'mutter' podeszła.
Loto
hiszpanski(?) kawalek to totalna wiocha
Obsolete
o Industrialu w latach 90 zrobilo sie bardzo glosno za sprawa NIN i "Antichrist Superstar" Mansona, swoja droga zacna to byla plytka.

QUOTE(Loto @ 4 11 2005, 20:26) *

hiszpanski(?) kawalek to totalna wiocha

wczesniej byl rusk i i Tatu a teraz co? Julio Iglesias z nimi spiewa?
hellium
Dla mnie przygoda z industrialem rozpoczęła się z "Psalm 69" Ministry. Niezły wymiatacz icon_twisted.gif
Album zawierał takie perełki jak N.W.O., Just One Fix, Jesus Built My Hotrod, czy tytułowy Psalm 69.
Diabeu
co ty Obso (pipi)?
industrial w latach 80 był mocny

a NIN to synthpop, to że Trent sobie pokrzyczy i powie "fuck" nic nie znaczy

hellium, ta płyta to się chyba nazywa KE!A@H#
hellium
co widać na "Broken ", kawałek " Wish" w szczególności...

a płyta nazywa się raczej WTF@H# diablo.gif
Diabeu
chesz industrial? to posłuchaj Zaraza na ten przykład

nie deprecjonuję NIN, bo ich zlewam, po prostu to nie jest industrial

a to Ministry to zwie się The way to succeed and the way to suck eggs:f
hellium
laugh.gif

IMO - industrial jak się patrzy, Może trochę przyładzony, bardziej melodyjny niż powinien, ale industrial.
Gatunki muzyczne mają to do siebie, że ewoluują. smile.gif
Diabeu
ależ oczywiście, NIN przeszło ścieżkę ewolucji od industrialu do sythpopu hyh.gif
Manor
A może mi ktoś powiedzieć jak wypada "Reise..." całosciowo na tle poprzednich płyt? bo nie miałem okazji przesłuchać w całości
Loto
QUOTE(Obsolete @ 4 11 2005, 20:29) *

wczesniej byl rusk i i Tatu a teraz co? Julio Iglesias z nimi spiewa?

skasuj po 24h
http://rapidshare.de/files/6774995/09_ramm...o_puta.mp3.html
Yap
Zgodzę się z większością. Rosenrot jest płytką słabiutką, wypadającą co najmniej blado przy innych dokonaniach grupy.
Diabeu - masz rację chłopie, Rammstein to nie industrial. Owszem, są jakieś tam elementy tegoż gatunku, ale nic poza tym.
hellium
QUOTE(_Diabeu_ @ 7 11 2005, 16:15) *

ależ oczywiście, NIN przeszło ścieżkę ewolucji od industrialu do sythpopu hyh.gif

tongue.gif tylko że synthpop kojarzy mi się z działalnością takiego A-HA.
Diabeu
bywa, nic ci na to nie poradzę icon_twisted.gif
hellium
Rammstein miał całkiem spory potencjał na początku swojej kariery, i niedobrze się stało, że go w pełni nie wykorzystał.
Bo zaczynali z mocą teutońskich bogów, a kończą jako jakiś podrzędny zespół typu tanzmetal, tylko że jakoś nie wyobrażam sobie,
aby można było przy tym zatańczyć. tongue.gif

Szkoda, że chęć przypodobania się jak szerszej publiczności wygrała z możliwością tworzenia trochę bardziej ambitnej muzy.
Ale i tak lubię ich za specyficzne poczucie humoru.
Diabeu
to fakt, humor mają zacny

klip z grubasami czy Królewną Ścieżką roxxx

a co do industrialu to tylko tak se rzucę: KMFDM
hellium
z klipów najbardziej podobają mi się: Du riechst so gut, Du hast, Engel i Ich will. Ten otatni jest wręcz genialny. icon_twisted.gif

tak tylko się powtórzę - Nitzer EBB i Front Line Assembly. tongue.gif
HunterX
Elo ziomale, macie linka do najnowszego klipu Rammsteina z płyty Rosenrot o tytule... Rosenrot oczywiście ;].

CODE
http://www.musicvideos.ru/vidz/Rammstein-Rosenrot-wWw.MusicVideos.Ru.mpg
Obsolete
QUOTE(_Diabeu_ @ 24 11 2005, 12:01) *

no roznica miedzy KMFDM, a Marylin Manson, czy ATR jest w wiekszosci wypadkow znikoma, granica jest dosc plynna...takie "Jihad", czy "Attak Reload" na przyklad
Specu
QUOTE(Obsolete @ 17 12 2005, 03:27) *

no roznica miedzy KMFDM, a Marylin Manson, czy ATR jest w wiekszosci wypadkow znikoma, granica jest dosc plynna...takie "Jihad", czy "Attak Reload" na przyklad

O_o
SAY WHAT?
miedzy ATR a KMFDM/Manson roznica jest i to raczej ogromna
woocasheq
Nigdy nie lubiałem Rammsteina!!! Do mnie ta muzyka nie trafia, a ta wiocha na ich koncertach...byle efektownie.Fajerwerki itp. blush.gif
Manson to też taki dziwak że dla skandalu, i co równoznaczne dla podniesienia głosów jaki to on nie jest zły (rodzice brońcie swoich dzieci biggrin.gif ) wpieprzyłby szczyra czy jakiegoś innego nietoperza-dla mnie cała ta otoczka jest chora...
Diabeu
QUOTE(Obsolete @ 17 12 2005, 01:27) *

a NIN gra progressive disco polo

ty od tej wódy to raka mózgu dostałeś
geps
Industrial zaczol sie w latach 80s. A pierwsza kapela ktora grala czystej masci Industrial byl FRONT242 a nie zaden NIN. Ktos pisal ze NIN to nurt muzyki synth pop? Zenada. Ps. prekursorami muzyki synth pop bylo DEPECHE MODE i wiele kapel sie na nich wzorowalo.
Diabeu
czytanie ze zrozumieniem to u ciebie leży jak widzę
geps
QUOTE(_Diabeu_ @ 21 12 2005, 15:44) *

czytanie ze zrozumieniem to u ciebie leży jak widzę

Sorki kolezko nie doczytalem wacko.gif
hellium
QUOTE(geps @ 21 12 2005, 16:08) *

Industrial zaczol sie w latach 80s. A pierwsza kapela ktora grala czystej masci Industrial byl FRONT242 a nie zaden NIN. Ktos pisal ze NIN to nurt muzyki synth pop? Zenada. Ps. prekursorami muzyki synth pop bylo DEPECHE MODE i wiele kapel sie na nich wzorowalo.

Industrial powstał nie w 80-tych, a w 70-tych.

Może niektórym trudno będzie się z tym pogodzić, ale nie żaden Front 242, a Throbbing Gristle zapoczątkowal nurt muzyki industrialnej,
swoją pierwszą płytą - 'The Second Annual Report' w 1977r.
Potem dołączył m.in. Cabaret Voltaire i cała reszta skupiona wokół Industrial Records.

Front 242 skupia się bardziej na muzie elektronicznej. I może nawet zdarzyło im się trochę pohałasować,
co nie zmienia faktu,że jest to zespól który gra jak najbardziej muzykę taneczną. icon_twisted.gif

Znawcom polecam przeróbkę ich utworu "Religion" autorstwa niejakiego Prodigy.
W sumie po tym remixie mogli już zawiesić działalność zgon.gif
zorro666
Właśnie obejrzałem nowy teledysk R+ Mann gegen mann i jest jakiś lipny troche confused.gif. Kurcze jestem fanem tego zespołu ale to wszystko zaczyna się robić wkurzające. Z teledysku na teledysk i z albumu na album robi sie coraz gorzej sad.gif Teraz chłopaki robią sobie dłuższą przerwe i mam nadzieje że zaatakują z taką siłą jak za dawnych czasów smile.gif Pozdro dla fanów biggrin.gif
HunterX
Też przed chwilką widziałem teledysk "Mann Gegen Mann" i powiem krótko: ja pier... co oni odje... ?!? O_O

Edit:
Obrazki z klipu: http://rammstein-austria.com/gallery/video...n/video_mgm.htm
ds
pure gay
HunterX
Na stronie http://www.hdpvidz.com jest już teledysk do ściagnięcia. Ja jednak tym razem sobie daruję Rammsteina... ;p
Kathleen
Jeżeli chodzi o Industrial... To tak sie zastanawiam czemu akurat niemcy w głównej mierzej uprawiaja ten typ muzyki, dla przykładu R+ czy oomph (polecam szczególnie Augen auf) tudziez Deine Lakaien (a tu polecam over and done).

Prywata: Chodzi ktos w wawie na dobre, Industrialowe imprezy??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.