Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Elia Kazan
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
lukasz
oglądam na wschód od edenu myśle to zrobił geniusz.oglądam tramwaj zwany pożadaniem(wersja z brando) myśle to musiał zrobić ktoś wielki.oglądam przejmującą america!america! i mam podobne uczucie.a wszystko to łączy osoba kazana.współpracował z najlepszymi i jak nikt umiał wyszukac talent i go oszlifować.to u niego dojrzał dean i brando.to on współpracował z de niro jeszcze chociażby.
krótko mówiąc kręcił świetne filmy.szkoda tylko ,że ostatni pochodzi z 76 mimo ,że zmarł w 2003 ale na to wpływ miał chyba konflikt jego w hollywood(prorocza nazwa ostatniego filmu ostatni pociąg?).
a co wy o nim sądzicie?czy w dobie resident evila i innych gówien znajdzie sie ktoś kto napisze coś w tym temacie oprócz zapewne diabua mającego szerokie pojęcie?
zapraszam do dyskusji.
Diabeu
no i ja mam teraz coś napisać?
hehe
co do Elii to typ sam sobie pozamykał drzwi w Hollywood, można rzec że współpracował z komisją szukającą komunistów, wydał swoich znajomych którzy wedle niego sympatyzowali z ideologią komunistyczną
a to przecież polowanie na czarownice było

za to zaliczył ostracyzm

a Brando to uczył się w Actor's Studio, szkole założonej między innymi przez Kazana
koleś miał sposób na zobrazowanie owcześnej ameryki

The Last Tycoon to nie jako pociąg a bardziej magnat, ktoś kto ma wladzę
lukasz
lasty tycoon warto wyszukać?wogóle widziałeś jeszcze coś jego ręki?
Diabeu
bo ja wiem czy warto? raczej tak

z tego co pamiętam to największe wrażenie zrobił na mnie filmem "Viva Zapata!", Brando included
Ölschmitz
z tych co wymieniles lukasz to widzialem tramwaj (z jednej strony genialny, z drugiej jakos mnie czasem odpychal) no i na wschod od edenu - ten drugi szczegolnie sobie upodobalem, swietne kino no i james dean w dobrej roli.

przyznam sie szczerze, ze nigdy nie interesowalem sie tym rezyserem, dopiero teraz jak zalozyles temat.
lukasz
polecam jeszcze america america o tureckich emigrantach.bardzo silny wątek autobiograficzny tam jest.cieszy mnie ,że jeszcze uchowali sie fani dobrego kina.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.