Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozmiary płyt winylowych
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Panek
Robię taki mały projekt i mam do was pytanie... Chodzi o rozmiary płyt winylowych w calach. No więc...

Jaki jest rozmiar płyty tej dużej (bodajże są to największe), a jaki tych małych singli (np. single Tonpressu kiedyś były, te malutkie)... Tu strzelam - są to 12" i 7", może dobrze, proszę o potwierdzenie...

Projekt mam taki - opisać różne nośniki, na których można zapisać muzykę. I tak znalazłem info na temat wszystkich tylko nie o winylach... Jeszcze coś - co znaczą oznaczenia typu 2LP, 3LP? Czy chodzi o wydania, w ktorych są 2 i 3 winyle, czy o płyty, na których mieszczą się 2 i 3 winyle? tongue.gif

Dzięki za pomoc wink.gif
Cerb
tak jak piszesz sa vinyle w rozmiarach 7 i 12 cali

na 7 calowych wydaje sie glownie muzyke z Jamajki, zreszta fatalnej jakosci sa te plyty

a na popularnych 12-stkach to glownie elektronika i rap/hip hop i pokrewne

2 LP / 3 LP / 4 LP - oznaczaja liczbe plyt (12) znajdujacych sie w danym wydaniu, wiekszosc plyt z ktorych gra sie na imprezach z deckow (gramofonow) ma zapisany jeden utwor na jednej stronie dlatego tez albumy wydawane na vinylach skladaja sie z takiej ilosci plyt. Robi sie tak dlatego zeby bylo latwiej znalesc sciezki czyli konkretny fragment utworu.

Przykladowo 4 x 12 LP oznacza ze na czterech plytach znajdziemy minimum 8 utworow, moze wydawac sie ze to malo w porownaniu z CD ale z reguly na vinylu wydaje sie najlepsze utwory/rzadkie remixy/dodatkowe sample.

I to mniej wiecej tyle co wiem.
Panek
Wielkie dzięki smile.gif To wszystko czego potrzebowałem, pozdro smile.gif
Yacek
sa jeszcze 10" oraz stare kwadratowe "widokowki" jakby Cie to interesowalo

tak jak Cerb Ci wyjasnil nt LP to ja dodam ze sa jeszcze EP czyli Extended Playe ale czym one sie roznia od Long Playi to nie wiem ;)
Cerb
EP to po prostu maly album (cos kolo 25 minut muzyki), z reguly wydaje sie go miedzy duzymi plytami, a niektorzy jada na tym cale zycie bo zanim zbiara materialu na LP to wiekszosc utworow zdazy sie zestarzec.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.