Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Wszystko o Game Boy'u
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo GBx
IzzY
Szukając danych o Game Boy'ach nic na tym forum nie znalazłem, więc wytężyłem się i wyszperałem troszkę gdzie indziej.

------Game Boy------------ Pocket-------------Light----------Color--------------Advance-----------------------SP------------

------------------Micro------------------
  • Pierwsza konsola (Nintendo Game Boy) była dość dużych rozmiarów, a jej ekran mógł wyświetlać tylko cztery odcienie szarości.
  • W 1996 roku pojawiła sie mniejsza wersja tej konsoli znana jako Game Boy Pocket, jednak dalej konsolka wyświetlała tylko obraz czarno-biały. Dzięki poprawieniu wyświetlacza nie było już "efektu duchów".
    W Japonii w tym samym czasie powstał Game Boy Light, który podświetlał miniaturowy wyświetlacz konsolki podczas gry w ciemności. Niestety, dystrybucja obejmowała tylko Japonię i objęła, w przybliżeniu, 1000 sztuk.
  • 19 listopada 1998 roku Nintendo zaprezentowało zupełnie nową wersję swojej konsoli, czyli Game Boy Color. Była to konsola z kolorowym wyświetlaczem, mogącym wyświetlić jednocześnie 65 spośród palety 32 768 kolorów. Właśnie na tą konsolę powstały takie gry jak Pokemon Gold czy The Legend of Zelda: Oracle of Ages/Seasons.
  • W 2001 roku świat ujrzała konsola Game Boy Advance. Wersja ta charakteryzowała się innym kształtem, teraz konsolkę trzymało się poziomo. Wyświetlacz potrafił wyświetlić wiele tysięcy kolorów.

Dane techniczne konsoli Game Boy Advance

* CPU: 16 MHz 32-bit RISC oraz 8-bit CISC
    * Grafika: 240x160, paleta 32,000 kolorów
    * Ekran: 40.8 x 91.2 mm (przekątna 2.9")
    * Dźwiek: stereo, Dolby Surround, głośniczek: mono
    * Zasilanie: 2 baterie AA lub AC adapter
    * Game Boy Advance jest kompatybilny z grami na Game Boy Color i zwykłego Game Boya,
    może on również współpracować z konsolą GameCube jako kontroler, po dokupieniu odpowiedniego kabelka.

• W roku 2003 miałą miejsce premiera Game Boy Advance SP. Dodano w niej podświetlenie ekranu, którego brakowało w poprzednich wersjach, oraz baterie litowo jonową. Dzieki temu nie trzeba już zmieniać w niej baterii, tylko doładowuje się je ładowarką.
  • 13 września 2005 roku wyszedł Game Boy Micro. Jest to pomniejszona i ulepszona wersja Game Boy'a Advance. Obsługuje ona wszystkie kartridże przeznaczone na dotychczasowe GB.
    Posiada wbudowaną pamięć 256 MB, baterię litowo-jonową i 2 calowy ekranik z podświetleniem od tyłu.
    Micro waży ok. 200g i ma wymiary 11x5x1.8 cm.
    Po dokupieniu odpowiedniej podstawki można słuchać muzyki w formacie mp3.
luck1985
laugh.gif

Nie latwiej podac www.wikipedia.pl laugh.gif
Tori
blink.gif
ke pasa?
Aem
Kolega pochwalił się kolekcją GB...
A poza tym to EOT i sorry za offtop hyh.gif
STIVI
więc wytężyłem się

macie tu linka:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Game_Boy

zobaczcie sami jak kolega sie wytęrzył
ambasadororientu
ale ściema z opisem MICRO tongue.gif ciekawe gdzie mój ma wbudowane to 256mb pamięci (heheheh) i niby na co ;] ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.