Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Shinobido Imashime
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Arkady
Trailery
Screeny

ninja.gif Za bardzo nie ma co pisać, ale z trailerów wygląda bombowo. W końcu po tylku latach jakaś konkurencja dla Tenchu ninja.gif
lolo99
Na pierwszy rzut oka widac ze symulacja na ktora czekam od zawsze to to nie jest. Marzy mi sie taki Splinter Cell osadzowny w srodowisku feudalnej Japoni... Jest to niby klon Tenchu, lecz filmik pokazuje ze autorzy mieli w zamysle stworzyc cos swojego. Klimat mamy jakby ciut bardziej mroczny, wyglad postaci przypominajacy raczej kolesi z FF anizeli feudalnych rycerzy cienia. Przeciwnicy tez poziomem nie odstaja, co prawda slimow chyba nie uswiadczymy ale ogromne stwory podobne do tych z Onimushy jak najbardziej. Ciekawi mnie dostepna ilosc broni i gadzetow bo o ile mi wiadomo ninja byli nadwyraz pomyslowi i mieli ich dosyc sporo, nawet w Tenchu ktorym bylo ich niby duzo nie uswiadczylem wszystkich o ktorych czytalem.
Mogly by sie pojawic rozne style walki, rozne metody pokonania misji np. wynajecie osob do pomocy (kunoichi) czy proba wtopienia sie w tlo (wedrowny mnich), ech... dlugo by wymieniac... Wojownicy ninja to swietny pomysl na gre szkoda ze nie zostal jeszcze do konca wykorzystany.

Ale nie ma co psioczyc jest kolejny ciekawy tytul i nie pozostaje nam nic innego jak tylko sie z tego cieszyc.

BTW - Gra od Famitsu dostala, 8 / 9 / 8 / 9 - (34/40), wiec jest dobrze:)
Mikey
Gra całkiem ciekawie sie zapowiada. Wkoncu bedzie mozna biegac po scianach co jak dla mnie jest juz duzym plusem, mam nadzieje ze troche ninja bedzie posiadal wiecej umiejetnosci dlan charakterystycznych niz w Tenchu.

wyglad postaci przypominajacy raczej kolesi z FF anizeli feudalnych rycerzy cienia.

Mi sie on raczej z gosciem z Shinobi skojazyl - ten gustowny szaliczek smile.gif
Arkady
Oficjalna strona w końcu coś się ruszyło w sprawie wydania, a już byłem przekonany, że u nas nie będzie. Jest opisanych kilka cech gry, garść screenów, bohaterowie i taktyka, wystarczy aby czekać na to.
_Alek_
Ja wymiękam, skrzyżowanie Way of the Samurai z Tenchu to dla mnie PER-FEK-CYJ-NE złożenie. Czekam na tę grę z wywieszonym ozorem, mając nadzieję, że gra będzie "realna", tzn. bez potworów, magii itp.
EDIT: Obejrzałem trailer, i powiem jeno cytując Dantego: WHOOOO-HOOO-HOOO-HOOOOOO! ;D Motywy współpracy między przeciwnikami (jeden trzyma, drugi ładuje ile wlezie;), tudzież podnoszenia rannych (!!) to świetny patent. Sam klimat rozwala ("kopiująca" się dziewucha i wielki Samuraj (demon siakiś?) to ciekawe indywidua).
Yano
hmmm po przeczytaniu waszych opinie mysle "mm fajna gierka" ale po zoabaczeniu trailera mysle "hmmm moze byla by fajna ale musili by dopracowac" ;p

pomijjac ze pierwsza polowa trailera do (pipi) bo pokazuje jakies urywki filmikow i zero gameplayu to.. druga polowa pokazuje duzo niedoróbek confused.gif np grafika ktora "sie rozłazi" tzn obiekty przechodzą przez siebie i ogonie wszyskto tak sie rusza jakby ludziki byly z klockow powiazanych sznurkiem .. kojazy mi sie to ze starymi grami na psxa gdzie postacie skladaly sie z kwadratow i wszystko tak sie kaszaniło ;p nie chce nazekac ale jednak poziom nie zachwyca;p

chociaz moze mimo wszystko gierka byla by fajna gdyby chociaz troche poprawili elementy niektore

np bieganie po sienach i oglnie tekie "bieganie-ninja" - gosc szybko macha nogami ale porusza sie wolno O_o i chyba fizyka jest troche kispka (ludziki po wychuchu lataja jak liscie)
Siara_iwj
...widziałem filmiki na Hyperze...i juz wiem, że gra mi nie podejdzie...nie moje klimaty, a kolo biega jak na lodowych poziomach, w starych platformówkach na Pegaza ( tak go "nosi)..
Olafelum delfin Um
Kto by sie spodziewal ze na Czarnule beda wychodzily tak niesamowite gry!Czy ktos wie na czym bedzie polegala obrona wlasnej fortecy? huh.gif
Don_Pedro
Generalnie to na dzien dzisiejszy gra ma dla mnie dwie zasadnicze wady

-Nieciekawa fabule
-grafike

O reszte sie nie martwie. Szkoda jednak, ze Acquire zarzucilo serie Tenchu na rzecz Way of the Samurai. Widac teraz powracaja do swojskich klimacikow. A K2 zajelo sie seria Tenchu i ku*** jestem taki zly, ze wyladowac sie musze czym predzej. Tak wiec censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif z tych gosci! Generalnie to dziekuje im za to, ze trojka okazala sie shitem(przynajmniej w oczach fana), za to, ze gra miala fabule jaka miala(zenada panowie, zenada), grafike(nie ten styl)... ogolem zmarnowali ciekawe uniwersum, ciekawe postacie i ciekawa historie. Do dzis z lezka w oku wspominam Tenchu 2, ktore mimo iz mialo mase bugow to pozamiatalo mnie sciezka fabularna a zwlaszcza koncowka...No i bylo naprawde rozbudowane jak na gre na PSX'a. Poczuj sie jak w feudualnej Japoni - bierz dwojke, w ch** z trojka:/

Shinobido nie bedzie tym geniuszem, ktorym bylo Tenchu 2 ale mimo wszystko warte bedzie ogrania. Tak mysle, zobacze po reckach
Cr3aTiVe
No zobaczymy czy będzie to godny przeciwnik dla Rikimaru smile.gif Ale zapowiada się ciekawie smile.gif

Don Pedro no szkoda ale cóż jedyne czym mozna się pocieszyć to zagrać w Tenchu1/2 alejedynka i tak wygrywała szczególnie muzyka i ostatni filmik smile.gif
Don_Pedro
Don Pedro no szkoda ale cóż jedyne czym mozna się pocieszyć to zagrać w Tenchu1/2 alejedynka i tak wygrywała szczególnie muzyka i ostatni filmik smile.gif

Generalnie to widzialem na jakims trailerze doslownie kilkusekundowy urywek z ostatniego filmiku i powiem jedno... Klimat, japońskosc i doskonalosc. Odnosnie wspanialosci samej gry Tenchu, szczegolnie pierwszej czesci(jakies lochy, zombiaki - to nie dla mnie)mozna sie klocic z racji ogromnej ilosci bugow, ale fabula i klimat rabie zad. Owszem, gralem tylko w dwojke, ale duzo slyszalem o czesci pierwszej. A wracajac do urywków smile.gif , genialna, specyficzna kreska jakiejs smutnej dziewczynki, Rikimaru ledwo zyjacy, powalony na ziemie. Tyle widzialem. Kiedys napewno w to zagram, jak bede mial wiecej czasu i kasy, zrobie se kurna miecha old schoolu, wyjme PSX'a z szafy i pogram sobie w te wszystkie cuda. Te co mi brakuja podokupuje.

From Software generalnie to chyba w Jap. anime zrobilo. Ma ktos jakies trailery? Aha, w Polsce nie ma co liczyc na ta anime:/

Aha...o serii Tenchu zapomnialem od czasu przesiadki na PS2 i obaczeniu trojki. Sorry, ale tamtejszy Rikimaru to kurna lamus jest mad.gif
Dante Alighieri
Hmm może wyjść z tego coś fajnego. Czekam dalej na jakieś świeższe newsy na temat tego projektu.
_Alek_
Akhem, czy to jest temat o Tenchu?
Enyłej, ciekaw jestem, jak rozwiązany zostanie system walki? Bo we wspomnianych Tenchu 1/2 był raczej nieobecny, dopiero w robionym przez inną firmę 3 można było coś wymodzić w tym kierunku. Wiadomo, że walka nie jest najważniejsza ale jednak powinna być dopracowana.
Don_Pedro
QUOTE(Gorthaur @ 3 07 2006, 11:43) *

Akhem, czy to jest temat o Tenchu?
Enyłej, ciekaw jestem, jak rozwiązany zostanie system walki? Bo we wspomnianych Tenchu 1/2 był raczej nieobecny, dopiero w robionym przez inną firmę 3 można było coś wymodzić w tym kierunku. Wiadomo, że walka nie jest najważniejsza ale jednak powinna być dopracowana.

Z tego co widze na filmikach to szykuja sie jakies ciekawe ewolucje, walki na miecze i wogole...bedzie dobrze.
Shakka
Gierka juz od jakiegos czasu dostępna jest na mininovie. Powiem jedno- Absolutnie kopie tyłki XD Zajmijmy się zatem odepchnięciem bluźnierczych zarzutów kierowanych na ta wspaniałą produkcjęwink.gif

fabuła- Główny bohater traci pamięć, która zostaje zamknięta w klejnocie, a ten roztrzaskany i posiany po całej Japonii. Brzmi co najmniej naiwnie, ale w praktyce sprawdza się bardzo dobrze, bowiem pozwala na kilka ciekawych zwrotów akcji. Ale o tym sza smile.gif Dodać jeszcze warto, że gra jest absolutnie nieliniowa- obowiazkowe są tylko misje dotyczące owych klejnotów, a całą resztę wykonujemy kiedy i jak chcemy, a od naszych poczynań zależy rozwój i rozkład sił pomiędzy naszymi zleceniodawcami. Krótko mówiąc grę można przejsć 20 razy i za każdym razem w inny sposób. To się chwali.

Grafika- Ogólnie bez żadnych fajerwerków. Obraz jest czytelny, a ragdoll wyglada poprawnie, tzn. postacie nie zastygają z nogami na ścianach, jak to było np. w Killzone. Jedyne, do czego mógłbym sie przyczepić to wygląd deszczu, który jest w zasadzie zbiorem kilku bitmap w niskiej rozdzielczości latających po ekranie. Ale jako że akcja odbywa ię w nocy i ogólnie jest ciemno i mroczno, nie zwraca się na to uwagi.

System walki- Pomijając stealth kill'e, które oczywiście wygladaja zarąbiście i dostarczają masę radochy, walka dla niektórych będzie zbyt banalna. Pozostali bedą wniebowzięci. Nasz ninja posiada 4 podstawowe combosy, potrafi się turlać, skakać dookoła przeciwnika, a także robić chwyty. Jeśli na tym skończymy, walka bedzie zwykłym nawalaniem w jeden klawisz i obracaniem galką. LECZ! Do dyspozycji oddano nam jeszcze shurikeny, caltopy, miny, bomby (dymne, wybuchające, oslabiające, wzmacniające itp.), łańcuchy, mikstury zwiększające siłę i wiele, WIELE więcej. Oprócz tego mamy opcje samodzielnego tworzenia unikatowych przedmiotów. Tak więc osoby z odpowiednim samozaparciem zrobią z walki przepiękny balet śmierci ^o^

Co tu dużo mówić. Gra jest przeogromna, dostarcza masę radochy, i mimo, że czasami irytuje (przepaście i studnie bez dna) ciągle trzyma przy telewizorze, bo "muszę zrobić jeszcze jedna misję". Z pewnością będę jednym z pierwszych, który podrepta do sklepu po oryginała, gdy tylko sie ukaże:)
szwochu
moze gra graficznie nie powala na kolana ale nie to jest najwazniejsze...
spodobala mi sie roznorodnosc misji oraz ich trudnosc w zaleznosci od zaufania ktorym daza cie klany...
fajny schemat z przypominaniem sobie swojej przeszlosci przez bohatera... ninja.gif
Mikey
Shakka wedlug ciebie walki sa banalne? a walczyles z yojimbo albo z innym ninja a na poziomie crazy ninja giniesz po jednym combosie

ciekawym patentem jest uzywanie stealth kilów na wrogu z którym walczysz nawet gdy cie widzi ale zrobienie go jest prawie niemozliwe chyba ze robisz od tylca na oslabionym wrogu
TeBe
Wiecie może, gdzie można kupić tą grę?
Bo strasznie się napaliłem tongue.gif
Yano
hm hm gierka nawet fajna ale strasznie mnie wkurza kamera (pewnie kwesia przyzwyczajenia) i czasami sterowanie (zamiast skoczyc i złapac sie krawedzi dachu to gosc biega po scianie w bok itp)

grafika kojazy mi sie z PSXem ;p ale to chyba wina next genow ktore zaczynaja przyzyczajac do wypasionej grafy i teraz polowa gier na ps2 wydaje si ebyc mizerna ;p

narazie nie moge wiele powiedziec bo przeszedlem pare misji tylko ale zapowiada sie fajnie:D
Mikey
Yano jak masz problemy z zlapaniem sie dachu to uzywaj linki
szybciej i bezpieczniej
Yano
ogolnie to nie mam ale czasem sie zdazalo ze skakalem na dom i zamiast wejsc na dach to gosc biegal po scianie;p linki sie za dlugo uzywa zeby tak co chwile wyciagac wink.gif
TeBe
A jak się prezentuje edytor misji ?? W Tenchu 2 był (pipi) i wydłużało to baaaaardzo mocno żywotność. Pamiętam, że robiliśmy sobie z kuzynkiem dziesiątki plansz, a potem je przechodzilismy. (pipi)ista zabawa tongue.gif A jak ma się ta kwestia w Shinobido ? smile.gif
Mikey
Edytor jest w deche
Mozesz stworzyc misje na poziomie tych od programistow
OGROM mozliwosci
wspaniale dziala fizyka mozna zrobic nawet wielkie domino
fajnie sie tez robi swoj ogrodek w ktorym odpierasz ataki wrogow ustawiasz pulapki zatrudniasz ochroniarzy jest nawet mozliwosc wstawienia klatki z niedziwiedziem choc go nieuzywam bo atakuje nawet mnie
TeBe
O jeeee, (pipi), to coś dla mnie biggrin.gif
A jakie są ograniczenia w ustawianiu przedmiotow na planszy? Jest jaki procentowy wskaźnik zapełnienia planszy ? Ile zajmuje przeciętna plansza, zrobiona w edytorze na karcie pamięci? Czy można wybierać cele tworzonych przez siebie misji (np. assassinate, kill all itd.)? Jak duże tereny możemy wykorzystać pod swoją planszę? tongue.gif
Mikey
ograniczenia sa w pamieci ladowej tzn. kazdy objekt zajmuja okreslona pamiec ladu postacie tez maja swoj licznik pamieci
kazda plansza zajmuje okolo 116kb tereny moga byc bardzo duze
cele misji tez sam ustawiasz a jest tego duzo (zabojstwa, kradzieze, eskorta, napady...)
TeBe
A można robioną planszę zabezpieczyć hasłem i po jej przejściu wpisywać się do tabeli z trzema pierwszymi wynikami ? tongue.gif ( jak w Tenchu 2)
Mikey
Wiem ze jest tabela z wynikami ale zadnego hasla nie widzialem
TeBe
Czyli dajesz kumplowi swoją planszę, a on może sobnie w niej mieszać jak chce i patrzeć na całą? Bez sensu trochę ohmy.gif ninja.gif
A dużo jest stealth killsów? Łatwo zabijać nie będąc ani razu niezauważonym? smile.gif
Yano
co do ostaniego pytanie to w samej grze w wiekszosci wypadkow trudno jest zabijac po cichu, a jak juz to trzeba sie nakombinowac tongue.gif nie ma tak jak w tenchu ze wszyscy sotją tyłem do gracza i to w wygodnych odległosciach tylko czesto stoją toz obok siebie albo przodem do jedynej drogi z ktorej mozna przyjsc i wtedy trzeba kombinowac zeby nie dac sie zauwazyc

tzn zeby nie bylo ze trzeba zawsze walczyc - nie, porpostu zeby zabic po cichu trzeba ostro kombinowac bo straznicy nie stoja jak na patelni tongue.gif (tylko czasem jest bardzo latwo ale zadko)
Mikey
Wilk z tym haslem to nie wiem bo mam zapchna memorke i nie moge zapisac planszy(hitman BM + GTA SA + SC CT + Shinobido + reszta innych malych sejwow to 25 kb wolnego miejsca) dlatego nie wiem czy jest haslo
TeBe
Aaa, no chyba, że tak biggrin.gif No to jestem spokojny, bo takiego błędu by napewno nie zrobili tongue.gif
A ogólnie to jak to jest klimatem i fabułą ? trzyma w napięciu do ostatniej sekundy ? tongue.gif
Mikey
Zakonczen jest 4 chociaz to tylko dodatkowy filmik na koncu fabula nie jest zla glownie chodzi o to aby zbierac kamienie z twoimi wspomnienami jest to ciekawy motyw pokazujacy powolutku co takiego zrobiles w przeszlosci a klimat to mistrzostwo po pierwsze MUZYKA cud miod i orzeszki wyglad plansz tez jest niczego sobie tylko angielski dubbing to porazka(ninja z angielskim akcentem?) no ale mozna zrobic combo japonski dubbing + angielskie napisy
Crazy Wolf
Gdzie można nabyć tą gierke?? Szukałem na Allegro i w Ultimie i nic nie znalazłem sad.gif .
Mikey
W polskich sklepach raczej nie znajdziesz ale w europejskch sklepach juz jest np. tu
qsion
QUOTE(Mikey @ 9 08 2006, 20:03) *

W polskich sklepach raczej nie znajdziesz ale w europejskch sklepach juz jest np. tu

a bedzie unas w ogole czy jak?
Dante
jeśli jest już w europie to pewnie i do nas trafi choćby na allegro.
qsion
QUOTE(Dante @ 10 08 2006, 20:12) *

jeśli jest już w europie to pewnie i do nas trafi choćby na allegro.

poki co nie, a mnie juz ssie:)
Yano
pogralem dluzej i im dalej tym fajniej biggrin.gif na poczatku duzo rzeczy wkurza (kamera, sterowanie, drobne bledy) i potem nadal te rzeczy są ale czlowiek juz lepiej umie grac i radzis sobie mimo tych niedogodnosci , i robi sie rpawdziwy klimat biggrin.gif (przechodzenie calej mijsi po cichu jest o wiele lepsze niz biegniecie na przełaj po calej mapie i potem tylko w ostaniej chwili ukrycie sie i wykończenie celu tongue.gif a tak tez sie da..)

wykorzystanie zabawek tez jest fajne chociaz w samej walce troche za duzo sie dzieje zeby mozan bylo sie zastanawiac "hm rzuce sobie kolce" ;p ale za to z ukrycia mozna uzywac roznych bajerow typu zatruty ryż albo rozne wabiki
Kali
Kwestia tego, czy wyjdzie w Europie/Polsce. Zapowiedz i recenzje pisalem na podstawie wersji preview, a nastepnie review otrzymanych od Sony. W Europie jest bez problemu do dostania, sadze, ze w Polsce, jezeli jeszcze nie ma, to wkrotce ofcijalnie tez bedzie.
Dr.Czekolada
na Ultimie jest tongue.gif za 200 tongue.gif tongue.gif , czekam na przecene. Aha BTW chcę se załatwić jakąś część Tenchu ale nie wiem czy nie wybrać czasem Shinobido. Shinobido to gra w sumie pierwotnych twórców serii Tenchu na PSX a ten Shinobido wręcz jedzie pomysłami ze starej serii (np Ninja z okładki wygląda jak Rikimaru tylko ciemne włosy confused.gif).
red2000
imo tenchu rozwala na lopatki shinobido. odpalilem pierwsza misje w shinobido i szczeka mi nie opadla...grafa jak na psx'a ,kamera drazni,zabojstwa sa marna z porownaniem do serii tenchu, jedynie fizyka jest niby lepsza bo jest oddany efekt lalki.Pole przed twoja chatka to dla mnie jakas porazka,to wyglada jak zielona kupa ;o .jak mi sie zachce moze zaczne grac dalej bo przeciez grafika to nie wszystko i moze jednak gra bedzie godna serii tenchu,oby...
banny
elo
chcialbym sie spytac o jakies komentarze i recki tej gierki
posiadaczy wersji nieorginalnej badz orginalnej tongue.gif

zamierzam sie do zdobycia jej, ale najpeirw z checia poczytalbym recenzje smile.gif
pozdro
SzC
Zdecydowanie polecam. W grze położono BARDZO duży nacisk na skradanie się i zabijanie po cichu (w późniejszym etapie gry walka staje się bardzo trudna), dużo rozwiązań i zakończeń, dwie postacie (a przynajmniej tyloma grałem, nie wiem, może jest więcej). Grafika jest nie najwyższych lotów, ale ta gra ma naprawdę morderczy klimat. Fabuła, choć z początku wydaje się wrzucona na siłę, potem rozrasta się do naprawdę ciekawej intrygi. Jak dla mnie ta gra może spokojnie konkurować z Tenchu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.