QUOTE(_Diabeu_ @ 28 11 2005, 13:16)

jest info że MS przygotował za mało sztuk i to samo może być w EU podczas premiery systemu
I będzie. Nie muszę nikomu tłumaczyć, iż był to zabieg celowy. Widok kolejek przed sklepami, ludzi bijących się o każdą konsolkę, bardzo działa na wyobraźnie potencjalnych klientów.
QUOTE(_Diabeu_ @ 28 11 2005, 13:16)

ja czekam do przełomu luty/marzec
Ja zaś, do końca przyszłego roku.
SzaryLis
28 11 2005, 20:59
Czesc. Nie pisze na forum, ale obserwuje ten dzial bo tez mam zamiar nabyc X'a. Pisalem do paru polskich sklepow online i wyglada na to, ze niemal wszystkie beda mialy cene jak ultima.
Razem z tymi co pisaliscie to cena jest taka sama w
Madgames.pl
Gekon
Ultima
Robson
Synitops
Swiat Gier
Podobno cena ma byc "normalna" w xzone, ale jeszcze sie dopyuje. No i maja 1 partie zaklepana do 12 Grudnia.
Zostal jeszcze namax.com.pl, ale jestem niemal pewien, ze u nich tez bedzie cena 1900 -2000.
Prawde mowiac, to zdziwilbym sie gdyby xzone jednak dostali taniej konsole, ale jesli tak to odwoluje preorder u Madgames(bo oni do piatku to nie sa jeszcze niczego pewni...rollseyes) i zamawiam u nich, jesli nie rezygnuje z tej zbawy i biore ds'a lub psp.
Slowem -bol. 4 miechy ciuania szmalcu i zyciu "na wodzie" a oni jeszcze dowalaja 300-400 w plecy.
cronosik
28 11 2005, 21:29
Ja zamowilem z synitopsa juz dawno temu wplacilem zaliczke albo jak bede w sobote we wroclawiu to sobie odbiore albo bede mial w poniedzialek/wtorek.
Cena 2000zl razem z NFS:MW wiec chyba najtaniej mi wyszlo. Tylko zeby mieli.
No i mam nadizje ze po weekendzie tak bedzie wygladal moj pokoik

Nie chciej. Będziesz miał porysowane płyty, X360 może stać pionowo tylko.
cronosik
28 11 2005, 21:50
A moj bedzie lezal

I z tego co czytalem i wiele osob sie wypowiadalo na zagranicznych forach to nikt nie ma problemu. Chyba ze sie trzesie pracujacym xboxem. Zreszta sam zobacze. ale jakos mi sie nie chce w to wszystko wierzyc. Logicznie powinien rysowac wlasnie stojac a nie lezac...
Van Dall
28 11 2005, 21:51
No mam nadzieje że zrobią coś z tym rysowaniem płyt
SzaryLisie nie poddawaj sie tak szybko! Myśle że X wart jest poczekania do obniżki (a właściwie znormalizowania) cen

EDIT: @MaxVarEmreis - obyś miał racje
MaxVarEmreis
29 11 2005, 09:00
QUOTE(Van Dall @ 28 11 2005, 21:51)

No mam nadzieje że zrobią coś z tym rysowaniem płyt
Poczytajcie uwaznie fora zagraniczne. Plytki sie rysuja tylko w momencie jak chcesz postawic konsole do piony (albo do poziomu), ale konsola jest wlaczona, a w srodku plytka. Ci ludzie tam w Ameryce naprawde nie mysla. Przy normalnym uzytkowaniu, plytki sie nie rysuja.
PePeP na twoim miejscu poczekałbym na ps3.Obawiam się że z xb360 może być jak z dreamcaste, najbardziej mnie niepokoją małej pojemności nośniki (dvd9) na te pierwsze gry to mo że i wystarczy ale za 3 lata płyta dvd dwuwarstwowa poprostu nie ma szans na zmieszczenie tylu danych.PS3 będzie mieć blu ray.Lepiej poczekać, nie grzej się narazie.Moja rada
Lecho - moim zdaniem wcale nie oplaca sie kupno 360-tki. Poczekam na nastepnego
grunt to dobry fanboy, ktory przeczyta jeden artykul i zaczyna glosic prawdy w nim zawarte
QUOTE(Jędrek @ 29 11 2005, 09:23)

No co ty Jedrek, nastepny tez bedzie do niczego, lepiej przeczekac tez nastepna generacje ;]
Ja osobiscie zamowilem w BigMark.pl ciekaw jestem jaka bedzie cena, bo jak zapytalem to mi odpowiedzieli, ze cena bedzie znana w dzien premiery

jak wyskoczom z jakas kosmiczna cena to najwyzej zrezygnuje, a jak wysla bez pytania czy sie zgadzam na cene to nie odbiore

(no chyba, ze cena bedzie w miare normalna)
Van Dall
29 11 2005, 14:32
X-box jak DC? Wszystko na to wskazuje ale...
Właściwie prawie wszystko - Microsoft zadużo utopił w tym projekcie żeby pozwolić mu umrzeć!!!
Ze zwykłym napędem dvd to jest porażka ale jakoś napewno dadzą rade. Gry będą na kilku płytach, część może być zgrywana na HDD... pewnie będzie to kłopotliwe ale nie jest to wada która mogłaby uśmiercić konsole.
EDIT: I bym zapomniał! Zwykły napęd ułatwia pewien dobrze znany graczom przestępczy proceder - PIRACTWO
konrado0905
29 11 2005, 15:40
QUOTE(Van Dall @ 29 11 2005, 16:32)

X-box jak DC? Wszystko na to wskazuje ale...
Właściwie prawie wszystko - Microsoft zadużo utopił w tym projekcie żeby pozwolić mu umrzeć!!!
Ze zwykłym napędem dvd to jest porażka ale jakoś napewno dadzą rade. Gry będą na kilku płytach, część może być zgrywana na HDD... pewnie będzie to kłopotliwe ale nie jest to wada która mogłaby uśmiercić konsole.
EDIT: I bym zapomniał! Zwykły napęd ułatwia pewien dobrze znany graczom przestępczy proceder - PIRACTWO

trzeba tez wziasc pod uwage ze nie wszyscy beda mieli HDD. a jak bym gral w jakas przygodowke to nie widzi mi sie zmienianie DVD. moze za jakiz czas zrobia naped HD-DVD, ale to tez dodatkowy koszt. jedyny + tego wszystkiego to piractwo. ale watpie zeby szybko przerobili X360. moze SoftWerowo jak DC to juz bardziej prawdopodobne
Van Dall
29 11 2005, 18:05
QUOTE(konrado0905 @ 29 11 2005, 15:40)

trzeba tez wziasc pod uwage ze nie wszyscy beda mieli HDD. a jak bym gral w jakas przygodowke to nie widzi mi sie zmienianie DVD. moze za jakiz czas zrobia naped HD-DVD, ale to tez dodatkowy koszt. jedyny + tego wszystkiego to piractwo. ale watpie zeby szybko przerobili X360. moze SoftWerowo jak DC to juz bardziej prawdopodobne
Eeee... jak zrobią 360 z napędem HD-DVD to napewno nie będzie wykożystywane do gier bo niby jak? Miałbym zmienić konsole żeby grać w gry na takim nośniku?
Co do złamania konsoli... myśle że nastąpi to bardzo szybko

@Jędrek - napęd CD to akurat napewno byłby wyrok śmierci
QUOTE(Matrox @ 29 11 2005, 15:13)

QUOTE(Jędrek @ 29 11 2005, 09:23)

No co ty Jedrek, nastepny tez bedzie do niczego, lepiej przeczekac tez nastepna generacje ;]
Lepiej kupic sobie PCta juz... ;]
Ladnie. Napisali w PE jeden 'glupi' artykul, a polowa juz sieje zamieszanie. To, ze MS umoczyl duzo kasy to nie jest wcale gwarancja, ze Xbox360 nie padnie.
360 nie padnie bo tych samych bledow sie nie popelnia
Van Dall - zwykly dvd do porazka ? Ja wcale nie mam zdania na ten temat. Nie wiadomo ile gierki beda 'wazyly' za rok, dwa, trzy. Ale przeciez co nas to obchodzi. To juz ich problem. Moze mysleli, ze dzieki temu gry beda tansze od tych PStrojkowych. Kij wie. Porazka byloby danie napedu cd.
Matrox - BiGMark zawsze mial ceny 'wyzsze' niz u konkurencji. Wiec na moje oko oni poprostu 'graja na czas'
Ja osobiscie zamowilbym na xzone.pl, ale kurde xzone kiedys bylo chyba stronka z softwarem na X'a, a teraz sklepem. Nie wiem kto tym sie zajmuje, ale jezeli ktos kupi tam i wszytsko bedzie ok to niech da znac. Ale nie ma bata, aby ta cena sie utrzymala. - Zobaczycie bedzie info, ze cena skoczyla i konsolki beda drozsze. Bo komu ma oplacac sie sprzedawac konsole 300 zl taniej...
Apollo302
29 11 2005, 19:10
NIe jestem fachowcem ale czytalem ze microsoft chce isc w kierunku zwiekszenia kompresji danych na plytach dvd wiec moze to by rozwiazalo problem zbyt malych napedow i wydawania gier na wiecej niz jednej plytce.....
wortigern
29 11 2005, 19:23
moze beda wydawac gru na 2-3 dvd a zaby uchronic sie przed "wahlowaniem talerzami" bedzie trzeba zrzucic je na hdd.
Trzcina
29 11 2005, 19:24
Zwiekszenia kompresji danych? Tzn w jaki sposob? Chca nam dawac filmiki i muzyke w gorszej jakosci? Czy chca zmusic konsole do rozpakowywania danych w locie? A moze chca wszystko zrzucac na 20 (czy tam 40 nie pamietam...) HDD?
MS dalo pupy... Tzn w skali ogolnoswiatowej, gdzie ludzie kupuja oryginaly. Bo najwiekszym plusem DVD bedzie to ze piractwo bedzie MOCNO uproszczone.
Kto wie moze to tez byla czesc planu M$... Wiecej tracic na pirackich grach. Ale za to sprzedac tez wiecej konsol...
Oczywiscie to sa gdybania, ale jak powiedzial jeden z tworcow DOA, jest wielce niezadowolony z nosnika, gdyz musial zajmujace 1 GB intro do DOA4, skompresowac... Intro zajmujace 1 GB? O_O Ktos sie bal o niewykorzystane miejsce w przypadku PS3?
wortigern
29 11 2005, 21:16
filmik w HD 1gb to jakies 10-15 min ? Wiec nie wiem o co chodzi, normalne intro.
W HD bez kompresjii to nawet mniej niż 10min chyba.
Co do piractwa. Jeśli konsola ma HDD i płytki o normalnej średnicy, to napęd nie powinien stanowić problemu.
Dreamcast miał GD-ROM, a świetnie się go piratowało. Inna sprawa, że to jedna z niewielu konsol, gdzie gry pirackie były gorszej jakości od oryginału (dorysowujące się plansze, przycinająca muza i kompresja muzyki lub filmików)
konrado0905
30 11 2005, 14:51
no tak nasz kochany swiat gier
Van Dall
30 11 2005, 19:05
QUOTE(Flik @ 30 11 2005, 18:17)

Ta cena na 100% wzrośnie
Trzcina
30 11 2005, 19:08
Lol 10-15 minut to normalne intro? Chyba ktos mili scenki liczone z renderami... Nie wiem w jakiej grze widziales 15 minutowe intro, ale z checia i ja je zobacze. Byleby bylo warte tracenia na nie 15 minut...
QUOTE(Van Dall @ 30 11 2005, 19:05)

QUOTE(Flik @ 30 11 2005, 18:17)

Ta cena na 100% wzrośnie

to byla ironia...
Skynet podobno po 1799,-
W tym momencie najbardziej wiarygodny jest Synitops - 2000 zl za Premium z Gra.
Tak naprawde sam wierze tylko w oferte Synitpsu i Ultimy. Reszta sklepow prowadzi sobie z nami gierke. - 'Powiemy, ze mamy po tyle, a pozniej podniesiemy bo kurs Euro, Funta skoczyl etc'.
Van dall: PSP tez nie spiracili nie

?
XBOX360 rysuje plyty jesli nim trząchasz gdy te są w środku co jest zresztą opisane w instrukcji:)
Idz obejrz sobie trailer z Killzone'a

Co do ŚW gier to jest cena bez gry i raczej nie wzrosnie.Bylem tam dzis.Chodz nie do konca w to wierze ale w razie czego zaklepalem sobie jedna sztuke i tam
Oby do soboty a wnet giełda, szybkciutko do domu i mnie jedrulo tu ujrzysz za rok najwczesniej
QUOTE(Trzcina @ 30 11 2005, 19:08)

Lol 10-15 minut to normalne intro? Chyba ktos mili scenki liczone z renderami... Nie wiem w jakiej grze widziales 15 minutowe intro, ale z checia i ja je zobacze. Byleby bylo warte tracenia na nie 15 minut...
Nie wiadomo ile trwa, tylko jaką miało objętość bez kompresji.
Ktoś bawił się z wrzucaniem obrazu video (np. z kamery) na dysk? Te 15 minut minut bez kompresji, to chyba było w niskiej rozdzielczości. Skoro to prawdopodobnie jest w HD, to powinno być znacznie krótsze.
Van Dall
30 11 2005, 23:28
QUOTE(@-t M@iden @ 30 11 2005, 21:10)

Van dall: PSP tez nie spiracili nie

?
XBOX360 rysuje plyty jesli nim trząchasz gdy te jest w środku co jest zresztą opisane w instrukcji:)
Idz obejrz sobie trailer z Killzone'a

Nierozumie o co do mnie pijesz
Czy ja pisze że nie spiracili albo nie spiracą?
Instrukcji od Z'a czytać niemiałem okazji
A z Killzone'em o co ci chodzi?
To po co podajesz fałszywe Nieprawdziwe informacje opierając sie na głupocie 12 letnich hamburegerów ?
Van Dall
1 12 2005, 10:14
QUOTE(@-t M@iden @ 30 11 2005, 23:42)

To po co podajesz fałszywe Nieprawdziwe informacje opierając sie na głupocie 12 letnich hamburegerów ?
Chce sie tylko dowiedzieć czy to prawda zresztą nie ja pierwszy o tym na forum napisałem!
Ty oczywiście masz pewną i sprawdząną informacje na 100% bo miesiąc temu kochany wujaszek Bill przysłał ci X-boxa na urodziny i sam to przetestowałeś... Jaką masz pewność że niektóre modele faktycznie nie rysują płyt?!
z kłótniami to wypad na PW
Nie no CIREX tutaj chodzi o fakt, ze 10-15 minitowe intra nie istnieja... Obojetnie czy z kompresja czy nie, nie istenieja. Gdy bawilismy sie w krecenei filmikow do tekkena, to 60 minut zajelo nam 15 GB... A obraz byl w niskiej rozdzielczosci... (prownujac do DVD).
Chodzi o to ze plyty DVD to teraz j est juz malo miejsca... A wprzeciagu kilku nastepnych bedzie jeszcze mneij. Ale tak na dobra sprawe, to mi to w ogole nie przeszkadza... i tak licze na to ze gry bedzie mozna z dysku odpalac, bo loadingi to to co na konsoli zawsze dobijalo najbardziej... Nienawidze napisu 'loading'.
Synitops najlepsza oferta? Ostatnio jak bylem u nich i pytalem sie o psp, to powiedzieli ze 'tak mamy psp, jaka wersja software? 1.53. 1.53? Taka chyba nie iestnieje. Nie, nie na pewno 1.53...' Od tego momentu nie rozwazam zadnego zakupu jesli chodzi o synitops.
konrado0905
1 12 2005, 11:20
a ktos sie pytal w synitops czy jest mozliwosc zakupu z inna gra??
Co do rysowania płytek to brzmi to sensownie - mi PS2 na stojąco jak było rysowało płytki wiec pierwsze, jeszcze nie w 100% dopracowane, xboxy 360 też mogą rysować płytki tylko że jak leża poziomo - nie mówie że tak jest na 100% ale to całkiem możliwe ... co do DVD to nie wiem czemu panikujecie - na dwu warstwowym DVD jest 9 GB - więszkość obecnych gier na PC (które też już maja tekstury w bardzo wysokiej rozdzielczości) zajmuje po 2 -3 GB wiec wydaje mi się że 9 GB styknie spokojnie. Co do tematu renderowanych filmików to poza japończykami nikt juz ich nie robi i w grach nie umieszcza - zwłaszcza że fizyka, oświetlenie i poziom detali w next-genach będą na tyle wysokie że na serio filmiki real time będą super wygladały (już na current genach są extra - patrz mgs3). Poza tym napęd DVD 12x ma dosyć szybki transfer danych. Na jakiejś strone pisało że nawet lepszy niż wstepne wersje Blu-Ray (które to na razie są 1x - wiadomo że jak będą już lepsze wersje jak x4 to mogą być dużo szybsze). Wiec summa sumarum mi się wydaje że na razie MS postępuje nienajgorzej. Co do jakości grafiki na jaką ludzie wstępnie narzekają (że niby za słaba jak na Next-Gena) trzeba wziąźć pod uwage że xbox 1 troche wykraczał jakością grafiki poza swoja generacje, daltego jest też takie pierwsze wrażenie. Poza tym pomyślcie sobie jak wyglądał kiedyś burnout 1 czy time splitters 1 - a jak teraz wyglądają nanowsze części tych gier na ps2. Napewno jakość grafiki jeszcze podskoczy 2-krotnie, szczególnie po opanowaniu przez programistów nowych "sztuczek" dla układów graficznych oraz wykorzystywania 3 rdzeni !!
QUOTE(PePeP @ 1 12 2005, 12:26)

Co do rysowania płytek to brzmi to sensownie - mi PS2 na stojąco jak było rysowało płytki wiec pierwsze, jeszcze nie w 100% dopracowane, xboxy 360 też mogą rysować płytki tylko że jak leża poziomo - nie mówie że tak jest na 100% ale to całkiem możliwe ... co do DVD to nie wiem czemu panikujecie - na dwu warstwowym DVD jest 9 GB - więszkość obecnych gier na PC (które też już maja tekstury w bardzo wysokiej rozdzielczości) zajmuje po 2 -3 GB wiec wydaje mi się że 9 GB styknie spokojnie. Co do tematu renderowanych filmików to poza japończykami nikt juz ich nie robi i w grach nie umieszcza - zwłaszcza że fizyka, oświetlenie i poziom detali w next-genach będą na tyle wysokie że na serio filmiki real time będą super wygladały (już na current genach są extra - patrz mgs3). Poza tym napęd DVD 12x ma dosyć szybki transfer danych. Na jakiejś strone pisało że nawet lepszy niż wstepne wersje Blu-Ray (które to na razie są 1x - wiadomo że jak będą już lepsze wersje jak x4 to mogą być dużo szybsze). Wiec summa sumarum mi się wydaje że na razie MS postępuje nienajgorzej. Co do jakości grafiki na jaką ludzie wstępnie narzekają (że niby za słaba jak na Next-Gena) trzeba wziąźć pod uwage że xbox 1 troche wykraczał jakością grafiki poza swoja generacje, daltego jest też takie pierwsze wrażenie. Poza tym pomyślcie sobie jak wyglądał kiedyś burnout 1 czy time splitters 1 - a jak teraz wyglądają nanowsze części tych gier na ps2. Napewno jakość grafiki jeszcze podskoczy 2-krotnie, szczególnie po opanowaniu przez programistów nowych "sztuczek" dla układów graficznych oraz wykorzystywania 3 rdzeni !!
pojemność 2 warstwowego DVD dla xboxa 360 to 7 GB wiec pojemność bardzo mała już nawet teraz, programiści już nażekają na mało miejsca, a co bedzie powiedzmy za 3 lata?
QUOTE(@-t M@iden @ 30 11 2005, 22:10)

Oby do soboty a wnet giełda, szybkciutko do domu i mnie jedrulo tu ujrzysz za rok najwczesniej

Mam nadzieje, ze czesciej bede Cie slyszal
QUOTE(Jędrek @ 1 12 2005, 16:17)

QUOTE(@-t M@iden @ 30 11 2005, 22:10)

Mam nadzieje, ze czesciej bede Cie slyszal

Nawet jak bede na ciebie q,wic ze znoobiłes

?
BTW obdzowinlem dziś sklepy.Cena bedzie < 2000.
Ja postanowiłem odczekać troszkę.Niech ten pierwszy szał przejdzie. A i później konsole nie będą aż tak wadliwe.Nie ma sie co śpieszyć.
Sądze też że ceny szybko opadną i wersja delux będzie w granicach 1400-1500zł!
A ja myśle że może zamiast narzykać na 7gb powinni myśleć nad "super" kompresją danych... może to jest droga do zbawienia ?
QUOTE(Pchela @ 1 12 2005, 22:34)

A ja myśle że może zamiast narzykać na 7gb powinni myśleć nad "super" kompresją danych... może to jest droga do zbawienia ?
Nic nowego w tej materii nie wymysla - nosnik ma ograniczona przepustowosc, a co za tym idzie transfer dekompresji.
QUOTE(Mike @ 1 12 2005, 23:48)

QUOTE(Pchela @ 1 12 2005, 22:34)

Nic nowego w tej materii nie wymysla - nosnik ma ograniczona przepustowosc, a co za tym idzie transfer dekompresji.
A co ma "ograniczona przepustowosc, a co za tym idzie transfer dekompresji" do pojemnosci?
Pozatym, wierz mi na słowo przy takim procu jaki ma x360 dekompresja z takiego zipa prawdopodobnie odbywalaby sie w locie bez opoznien.
Van Dall
2 12 2005, 07:26
QUOTE(tehehe @ 2 12 2005, 00:08)

A co ma "ograniczona przepustowosc, a co za tym idzie transfer dekompresji" do pojemnosci?
Pozatym, wierz mi na słowo przy takim procu jaki ma x360 dekompresja z takiego zipa prawdopodobnie odbywalaby sie w locie bez opoznien.
Co ma? Ograniczona szybkość odczytu z płyty ma bardzo dużo do szybkości dekompresji... Pozatym tego super-proca też narazie nie przeceniajmy
Najbardziej martwią mnie gry które będą wychodzić na oba next-geny - na PS3 do dyspozycji 25/50 giga a tu tylko 7 - żeby sie jakimiś krytycznymi cieńciami nie skończyło
zobacz ile gier wykorzystywało całe DVD, niewiele
sama pojemność nośnika nie gwarantuje ci nic
Mi tam sie wydaje że z tym nosnikiem nie bedzie żadnego problemu. Przypomnijcie sobie czasy PSX'a kiedy to gierki wychodziły niekiedy nawet na 4 CD i jakos nikomu to nie przeszkadzało, a osoby jadące only na oryginałach bedą sie cieszyc że wersja taka bedzie zapewne w jakimś wiekrzym a czasami nawet ekskluzywnym pudełku
Ładnych kilka miesiecy temu (jeszcze przed targami E3) czytałem wywiad z jakąś szychą z Sony, gosc mówił ze w przyszłosci (tzn. na PS3) gry moga wazyc po 40 giga 0_O
Pierwsze co mi przyszło do głowy to ile taki Macius bedzie sciagał taką jedna gre.
LOLLLLL nikt mi nie mogl rano wyrobic lepszego humoru.Dzwonilem do Gameshop.Odebral koles spytalem czy maja konsole x360 , powiedzial ze tej konsoli jescze nmie ma na rynku.Wiec ja na to ze dzisaj premiera ,a on uwaga uwaga tak jest premiera ale to w japoni ahahahah no to dobra. Spytalem ile bedzie kostowac u nich, kolo odpowiedzial ze 1900zl i ze beda mieli za 10 dni.LOLLLL
raulos
nasze polskie profesionalne firmy
LOL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.