QUOTE(Van Dall @ 22 11 2005, 19:27)

@Juchy - powiedz mi dlaczego X-box (zwykły) nie jest u nas droższy niż w innych krajach o kilkaset złotych?
zaraz podliczymy, powiedzmy ze xbox1 w niemczech najtaniej po 140E (4zł-1E) = 560zl
u nas ile ksoztuje? ja widzialem w empiku i chyba w tesco w polszy po jakies 800zl (to ponad 40% marzy)
no dobra znizmy sie to takich co kitraja przez granice, wiec ile 650zł?
ok jak ktos ma kalkulator to mu wyjdzie ze zarobek tych to ponad 16%
policzmy teraz X360 w niemczech cena za tego wypasionego 400E czyli 1600zl
idac sladem naszego poprzednika EMPIK itp. narzut 40% to mamy 2240zł
idac sladem ultimy 1950 to ok 22% narzutu
idac sladami szmuglerow twierdza ze po 1700zl beda dostepne to 6% marzy
i gdzie widzisz ze nowy Xbox 360 ma wyżylowana cene i jest drozszy w stosunku do innych kosnol??
kazdy sklep ma marze procentowa co jest logiczne...

Myślisz że taka Ultima jedzie sobie za granicę i kupuje 30 sztuk 360-tki jako klient detaliczny?
nie zupelnie tak mysle ale prosto z hurtowni np niemeickiej by nie wzial, hurtownie nakladaja umowy na limity, czyli skazuja zamawiajacego na to ze podpisuje umowe ze np. co miesiac bierze 100szt. czy tego chce czy nie, tak bylo na X1 napewno, kto nie wierzy niech sobei jedzie do niemeic i spojrzy czy oprocz duzych supermarketow z elektronika czy jakis mega kosnolowych sklepow Xy sa dostepne, czyli np w jakims sklepiku tak jak u nas sklepiki komputerowe na zasadzie zamawiasz jutro przywoza z hurtowni, takich rzeczy tam nie ma bo takie skelpy nie maja wejsca do takiego towaru, kto nie wierzy to niech sprobuje zamowic w hurtowni niemeickiej Xa to sie przekona jak jeszcze nie wie...
co do ultimy raczej bierze ze sklepu lub jakis posrednik nie z hurtowni (chyba ze z innego kraju UE tego nie wiem) ale kto im da teraz upust jak jest deficyt?
wiadomo ze hurtowo moga cene troche dostac korzystniejsza ale nie teraz (napewno liczyli na to (w co troche watpie, raczej totylko reklama ta cena) ale sie przeliczyli przez co cene musieli podniesc)

Dlaczego od początku cena była ustalona w Ultimie na 1699 - nie zdawali sobie sprawy z tych wszystkich dodatkowych opłat? NIE! Poprostu wyczuli okazje przy której można się 'nachapać'!
po pierwsze to reklama i sciagniecie klienta, jakby dali cene odrazu 1950zl a bys w innym zobaczyl ze niby jest za te 1699zl to co bys pchal sie do ultimy?? to oczywiste, ja widzialem ceny nawet po 1599zl ale to wszystko fikcja i kto ma olej w glowie to wie o co chosi...
a napewno nachapac sie tez chca, bo to normalne, ciekaw jestem jakbys Ty prowadzil sklep

, rozdawal bys za darmo

albo wozil za free ku uciesze ogolu... czekamy na to, sam skorzystam

Moge sie założyć że w marcu cena już będzie jak w całej Europie...
nigdy cena nie bedzie jak w calej europie bo na Xa nigdy tak nie bylo ze w UE xbox 140E czyli 560zl i u nas tez 560zl. chyba ze si emyle to mi zademonstruj gdzi eu nas jest xbox1 w cenie europejskiej to sam kupie bo po co mam jezdzic do niemeic...
cena bedzie oscylowac w granicach 1700zl
PS.
mowa cialge o wersji wypas premium...