całe to (pipi)enie o "jedynym tr00 norweskim blacku" "klimacie" itd.
CYTAT
Ale, jak widze black z Francji to smiech mnie ogarnia, jak chodzilem do gimnazjum to sluchalem skandynawskich szatanow i tylko to jest tr00
rofl, to był żart mam nadzieje?
gdybyś był na czasie, to byś wiedział że dziś norweski black to praktycznie historia, teraz francja i szwecja to potęgi, reszta może bujać wora.
i co nazywasz tr00? zespoły które siedzą całe życie w garażu, wydają ze dwie (pipi)owe demówki, najczęściej kopie batorego lub burzum, z "satan" w nazwie, i znają je ze 3 osoby plus rodzice?
CYTAT
Jak zaznaczylem to z rozpierd0lu "wyroslem", ale najwyzej stawialem sobie wlasnie Immortala i Darkthronea, bo to co podales to chyba jakies zespoliki poyebow ktorzy rycza ku chwale bostwa jeziorka rezydujacego za pierwszym drzewem po prawej stronie gory.
no kuuurwa, a immortal o czym spiewal? o zapieprzaniu na koniu po fiordach i lasach, jakichs bozkach itd.
a dark throne to roz(pipi)em bym nie nazwal, to jedynie brudniejszy punk o innej tematyce.
dzisiejszy black metal skupia się nie na szatanie jako biblijnym koziołku, tylko na źle w najczystszej postaci- czyli ludzkiej naturze.
CYTAT
I ten caly podzial o kant du.py rozbic, black to black, czysty satanizm. Cala ta avangarda, te klawisze, eksperymenty zabily po czesci we mnie sympatie do tej muzyki.
no sorry, ale gdyby black sie nie zmienial to bym sie zarzygal od tych kopii Venom, Dark Throne czy Burzum. avant-garda jest najlepszym co się przydarzyło w blacku.
widzę że muzycznie z blackiem utknąłeś jakoś w 1995/6 roku, czyli wtedy kiedy ja zacząłem tej muzyki słuchać (dzięki bratu, który dziś słucha tylko HH, lol)
zapoznaj się z Deathspell Omega, Blut Aus Nord, War, Anatheus, 1349, Shining, Watain, Massemord, Arkhon Infaustus, Sturmgewehr 666 czy Infernal War. to są (pipi) wyziewy, a nie punkowe dwa akordy darcie mordy.
Ölschmitz - szukasz czegoś a'la Burzum, z klimatem itd?
spróbuj Shining - V - Halmstad, powinno tobą pozamiatać.
jeden kawałek na próbę:
http://pl.youtube.com/watch?v=Ka3YQdNhRbkFarmeros - mów co chcesz, ale nowy Mayhem - Ordo Ab Chao jest masakrujący, choć kurefsko ciężki do strawienia na początek.