Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: BLACKEST OF BLACK
Forum PSX Extreme > Niezależni > UNDERGROUND > The Pit
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
foad69
QUOTE(Specu @ 30 01 2006, 17:51) *

a co mnie obchodzi 'kiedyś' skoro mamy 'dzisiaj'?
uznasz bon jovi za zespol metalowy?

Bon Jovi?? Bez sensu przykład.
Dziwi mnie tylko stwierdzenie, że KD nie ma nic wspólnego z bm.
Specu
nie jest bez sensu, kiedys bon jovi bylo uznawane za heavy metal O_o
nie napisalem ze KD nie ma nic wspolnego z bm, napisalem ze nie gra bm z tym sie chyba zgodzisz?
foad69
gdzie ci King Diamond black metal gra?
Lata '80 i początek '90:>

Pierwszy raz słyszę, żeby Bon Jovi był uznawany za heavy. Chyba, że przez pisemka pokroju Bravo.

Zresztą, to i tak bezsensowna dyskusja, peace ziomuśtongue.gif
Pantani
Podkresle ze smutkiem...za duzo mlodziezy na forum,KING DIAMOND to Black Metal!!! mam 30 lat i nie mam zamiaru z nikim mlodszym od siebie dyskutowac nad tym bo i tak nie zrozumie,a nie silmy sie na awanture bo walka na argumenty nic nam nie da,kazdy wie swoje a wiedza to potęga,mam wszystko co Diamond wydal i cenie jego muze duzo bardziej niz nowe nic nie warte produkcje nieopierzonych sczczyli,ktore i tak kompletnie mnie nie interesują,a dodam jeszcze Mercyful Fate...A co do Dimmu Borgir...protestuje,sa ok,ich muza jest wielka,myslenie w sposób czy sie zdupczyli...prowadzi do domu bez klamek,Metallica tez moze sie zdupczyła?nie wazne,nadal jest wielka i zasluguje na szacunek,pozdrawiam wszystkich
Pantani
Wlasnie foad69,dzis zapominamy o tych ktorzy byli pierwsi...POSSESSED....NAPALM DEATH...MERCYFUL FATE....MOTORHEAD&METALLICA...oni zawsze zasluguja na szacunek....
Manor
Jak już coś to Venom był pierwszy ale ja tam nie wiem, młody jestem
Pantani
Pewnie ze Venom,póznym wieczorem sobie o nim przypomniałem ,ale rano mnie uprzedziełes...gratuluje! Pewnie znów ktos sie znajdzie co napisze ze Venom to heavy...A Venom to najczystszy black tak samo jak King Diamond.Mam watpliwosci tylko odnosnie Samaela,znam ich od 1 płyty,wtedy był Black,a teraz ciezko wyczuc,kiedys wyczytalem ze graja Morbid death metal...podobnie jak Morbid Angel,komiczne okreslemnie gatunku...
Diabeu
co w tym temacie robi Napalm Death? jak ND to może i Extreme Noise Terror?
Specu
zapodaje ponownie Kinga Diamonda, taki skrotowy przeglad tworczosci...
no to Them... Abigail... Voodoo... House of God...
ja tam blacku nie slysze, jest to ewidentny Heavy Metal
porownaj sobie Venom (tak, tu sie zgodze ze to black, nie mam zadnych watpliwosci) czy wczesne Bathory z Kingiem Diamondem (bo rozumiem ze mowimy o jego solowych dokonaniach), potem zapusc to co dzis nazywamy black metalem (niech bedzie jakis Nokturnal Mortum czy inny Emperor) i jedyne co mi sie zgadza to instrumenty. chyba ze masz na mysli blackowy facepaint XD

A samael... tez nie mam pojecia co dzis graja, duzo elektroniki im doszlo i ogolnie klimaty nie te...
Obsolete
Samael to juz dawno blacku nie gra;] w sumie dobrze, jedna z ciekawszych kapel, ktora non stop robi cos nowego. I dobrze, ze sie nie przejmuja tymi wszystkimi ortodoksami, ktorzy biadola, "ze to juz nie to samo" i dla ktorych kazdoczesna zmiana stylu na nowej plycie to synonim "sprzedania sie"; p Czegokolwiek sie Samael nie dotknie robi to conajmniej b. dobrze. Poza tym niewiele kapel jak ta, kupuje na okazje koncertu przybylym sluchaczom po piwku; D
Pantani
QUOTE(_Diabeu_ @ 31 01 2006, 11:43) *

a zaraz powiesz Carcass.....ENT nie slyszalem...
Specu
enyłej wracajac do black metalu
od dluzszego czasu katuje Sad Legend
(pipi)ista kapelka/projekt z Korei biggrin.gif
jak ktos ma dostep to sciagac. imo perełka
Diabeu
QUOTE(Pantani @ 31 01 2006, 18:46) *

QUOTE(_Diabeu_ @ 31 01 2006, 11:43) *

a zaraz powiesz Carcass.....ENT nie slyszalem...

cokolwiek

w temacie o bleku wyjeżdżasz z ND, jaki w tym sens?
Specu
ha, zapomnialem o jednym z najciekawszych europejskich zespolow blackowych:

icon_twisted.gif
Mathiu
QUOTE(Specu @ 4 02 2006, 11:28) *

ha, zapomnialem o jednym z najciekawszych europejskich zespolow blackowych:
icon_twisted.gif

Jak widzę taki rysuneczek w logosie, to nawet nie mam siły, żeby odszyfrowywać napis... podziękował.
_Milan_
Ja również...żałosna prowokacja.
Specu
LOL
prowokacja s.racja
Nokturnal Mortum z.a(pipi)istym jest
_Milan_
Hej ,no musi być!! w końcu Ty go słuchasz!! hahaha.gif

Respect
Specu
whatever...
Manor
http://video.google.com/videoplay?docid=-6...7307&q=immortal

kultowy teledysk xD
Specu
rotfl biggrin.gif
dobry byl ejszcze blashkyrh czy cos takiego, zapieprzali po fiordach z gitarami i robili bardzo mroczne miny

enyłej:
http://www.ruthlessreviews.com/top10/10blackmetal.html
http://www.ruthlessreviews.com/top10/10blackmetal2.html
hellium
the cult is alive

he,he,he...
Specu
halo halo, gdzie sie pochowali domorosli szatanisci? smile.gif

pytanko takie, ma ktos moze najnowszy album Zyklon, Nokturnal Mortum (ten juz nie jest taki 'najnowszy' chodzi mi o Weltanschauung) albo Naglfar i bylby tak uprzejmy by wrzucic? wink.gif
Royal
QUOTE(Specu @ 23 07 2006, 12:21) *
halo halo, gdzie sie pochowali domorosli szatanisci? smile.gif

Kto mnie wołał, czego chciał...? ninja.gif

QUOTE(Specu @ 23 07 2006, 12:21) *
pytanko takie, ma ktos moze najnowszy album Zyklon, Nokturnal Mortum (ten juz nie jest taki 'najnowszy' chodzi mi o Weltanschauung) albo Naglfar i bylby tak uprzejmy by wrzucic? wink.gif

Masz tu nowego Zyklona; resztę pewnie gdzieś google chowa...
Specu
oj niech ci szatan w kozach wynagrodzi icon_twisted.gif
Egr
black jest śmiechowy, na poważnie go brać nie można, jak i słuchać
a jak widać wielu młodych podchodzi do tematu poważnie i potem mamy 13 letnich gotów czy jak to nazwać

Sorry, że odkopuję wypowiedź z początku wątku ale rzuciła mi się w oczy.

Widać, że niewiele miałeś styczności z Black metalem. To, że mroczni 12-latkowie noszą koszulki Mayhem (przy okazji znając 2-3 płyty blackowe) nie czyni tego gatunku "śmiechowym"

Twoja wypowiedź jest na poziomie ludzi którzy mówią o Death metalu, że to "bezsensowny hałas i darcie ryja" albo o techno, że to "tępa łupanka".

Trzeba mieć pojęcie o czymś, żeby wydawać takie sądy. Tak się składa, że Black metal jest najbardziej emocjonalnym i najtrudniejszym gatunkiem metalu. Poza tym ma bardzo często doskonałe teksty i najbogatsze podłoże ideologiczne. Oczywiście istnieje MASA (znaczna większość) kapel NIC nie wartych ale tak jest w każdym gatunku. Trzeba wyławiać te perły...

Piszesz, że nie da się tego traktować poważnie. Otóż da się, a nawet trzeba. Obczaj koncepty i przebogatą wartość zarówno liryczną jak i estetyczną (czy może antyestetyczną) takich kapel jak:

Deatspell Omega
Negura Bunget
Blut Aus Nord
Anaal Nathrakh
Axis of Perdition
czy
Clandestine Blaze

A to tylko wierzchołek góry lodowej...

Prawda jest taka, że w metalu to ta estetyka ma najszersze możliwości. Trzeba tylko z nich korzystać.

nie słucham takiej muzy z założenia

Nic tylko przyklasnąć...
Diabeu
Tak się składa, że Black metal jest najbardziej emocjonalnym i najtrudniejszym gatunkiem metalu. Poza tym ma bardzo często doskonałe teksty i najbogatsze podłoże ideologiczne.

bogate podłoże ideologiczne? mehehehehe właśnie to jest najzabawniejsze w tej muzie, no i te wokale - nie jestem w stanie traktować tego poważnie i już

nie jestem fanem mieszania ideologii z muzą, chyba że tą ideologią jest mordoklepa na koncercie
Egr
bogate podłoże ideologiczne? mehehehehe właśnie to jest najzabawniejsze w tej muzie

Aha, czyli jeśli ktoś ma coś do powiedzenia to jest śmieszny?

no i te wokale - nie jestem w stanie traktować tego poważnie

Jak można lubić gore-grind (nawet jeśli nie traktuje się go poważnie) i narzekać na black'owe wokale?

Zresztą są przeróżni wokaliści. Inaczej brzmi wokal w Satyricon, inaczej w Deathspell Omega a zupełnie inaczej w Anaal Nathrakh czy Silencer...

Negura Bunget np. nie ma w ogóle wokali...

nie jestem fanem mieszania ideologii z muzą, chyba że tą ideologią jest mordoklepa na koncercie

No chyba, że tak...
Diabeu
co niby mają do powiedzenia? krew smierć kaszanka? joke

a gore/grind jest śmiechowy w dużej mierze przez wokale, na tyle śmiechowy że lubię raz na jakiś czas zapodać sobie, od razy banan na gębie się pojawia
Specu
no gore/grindowcy raczej podchodza do swojej muzy z dystansem ale w blacku malowanko, tipsy i machamy pałą dla szatana.
nie mowie 'nie' BMowi, sam kiedys sluchalem glownie blacku, ale bawi mnie ta cala zabawa w bycie mrocznym.

"Tak się składa, że Black metal jest najbardziej emocjonalnym i najtrudniejszym gatunkiem metalu."

emocjonalnym? O_o

prosze wymien jakies emo blackowe kapele hyh.gif
Egr
no gore/grindowcy raczej podchodza do swojej muzy z dystansem ale w blacku malowanko, tipsy i machamy pałą dla szatana.
nie mowie 'nie' BMowi, sam kiedys sluchalem glownie blacku, ale bawi mnie ta cala zabawa w bycie mrocznym.

Strasznie uogólniasz...

Nie chcę być niemiły ale naprawdę strasznie mnie drażnią wypowiedzi w stylu "zabawa w bycie mrocznym" itp. To, że 90% kapel jest chuja warte, maluje pyski, biega po lasach i myśli, że jest trollem wikingiem czy (pipi) wie czym to jedno. Jest też druga strona medalu. Absolutnie poważne, kapitalne zespoły zawierające w swojej muzyce BARDZO DOJRZAŁE podłoże ideologiczne oraz świetną muzykę...

Naprawdę - zdejmijcie klapki z oczu i olejcie stereotypy/szuflady...

Wypinanie się na jakikolwiek gatunek muzyki i traktowanie go z góry jako chujowy świadczy o dość wąskich horyzontach...

Ale mi apel wyszedł ;P

BTW: death metal bywa równie infantylny jak KIEPSKI black...

emocjonalnym? O_o

prosze wymien jakies emo blackowe kapele

Oczywiście, że tak - jednak słowo "emo" w tym kontekście nie brzmi mi najlepiej - gdyż jako gatunek kojarzy się z ISIS czy Pelican. A to zupełnie inny przekaz. No chyba, że użyłeś go jako skrót a nie nazwę gatunku.

Silencer - Death Pierce Me
Deathspell Omega - Kenose
Drudkh - The Swan Road
Keep of Kalessin - Reclaim
Anaal Nathrakh - The Codex Necro (IMO NAJBARDZIEJ nienawistna płyta jaką kiedykolwiek nagrano)

Powiesz, że Cię to nie rusza - ok, kwestia wrażliwości, gustu. Ale gadanie, że black metal jest głupi, infantylny itp. jest tak samo bez sensu jak pieprzenie, że metal to hałas itd...

Rzekłem biggrin.gif

Aha - i możesz mi wierzyć, nie piszę z perspektywy true ortodoksa... Black metalu słucham znacznie mniej niż np. muzyki elektronicznej, jazzu czy grindu. Ale doceniam wiele naprawdę wybitnych płyt w tym gatunku...
Specu
QUOTE(Egr @ 12 08 2006, 18:08) *

Nie chcę być niemiły ale naprawdę strasznie mnie drażnią wypowiedzi w stylu "zabawa w bycie mrocznym" itp. To, że 90% kapel jest chuja warte, maluje pyski, biega po lasach i myśli, że jest trollem wikingiem czy (pipi) wie czym to jedno. Jest też druga strona medalu. Absolutnie poważne, kapitalne zespoły zawierające w swojej muzyce BARDZO DOJRZAŁE podłoże ideologiczne oraz świetną muzykę...

nie no, oczywiscie masz racje bo sa tez genialne kapele blackowe, jak chociazby wymieniony przez Ciebie Anaal Nathrakh ktory wrecz uwielbiam, ale jak sam powiedziales 90% kapel "maluje pyski, biega po lasach i myśli, że jest trollem wikingiem czy (pipi) wie czym" (swoja droga (pipi) okreslenie biggrin.gif)
np ogladajac teledyski immortala o malo mi dupa ze smiechu nie odpadla.

Wypinanie się na jakikolwiek gatunek muzyki i traktowanie go z góry jako chujowy świadczy o dość wąskich horyzontach...
...
Powiesz, że Cię to nie rusza - ok, kwestia wrażliwości, gustu. Ale gadanie, że black metal jest głupi, infantylny itp. jest tak samo bez sensu jak pieprzenie, że metal to hałas itd...

ja tak nie powiedzialem, sam lubie sluchac blacku, poprostu nie kazdego.

Oczywiście, że tak - jednak słowo "emo" w tym kontekście nie brzmi mi najlepiej - gdyż jako gatunek kojarzy się z ISIS czy Pelican. A to zupełnie inny przekaz. No chyba, że użyłeś go jako skrót a nie nazwę gatunku.
no ba. ale emocje w blacku ograniczaja sie tylko do nienawisci (no chyba ze mowa o chrzescijanskim blacku smile.gif ) ale black sam z siebie jest muzyka nienawisci. swoja droga ciekawe czy sa emo blackowe zespoly wink.gif

z zespolow ktore wymieniles znam w sumie tylko Drudkh i Anaal Nathrakh. zacny szajs. kilka lat temu przestalem sie rozwijac jesli idzie o black ale nadal lubie posluchac np Naglfar, Summoning, Anorexia Nervosa (hiehie, pedaly wink.gif ), Nokturnal Mortum czy tez najwiekszej niespodzianki jaka znalazlem w necie czyli koreanski Sad Legend
nie bede wdawal sie w wymienianie wszystkich zespolow bo to moze potrwac a i tak nie o to w temacie chodzi smile.gif

chaotyczne to na maxa ale mam troszke roz(pipi) w bani i nie jestem w stanie sklecic czegokolwiek z sensem :}
Egr
nie no, oczywiscie masz racje bo sa tez genialne kapele blackowe, jak chociazby wymieniony przez Ciebie Anaal Nathrakh ktory wrecz uwielbiam, ale jak sam powiedziales 90% kapel "maluje pyski, biega po lasach i myśli, że jest trollem wikingiem czy (pipi) wie czym" (swoja droga (pipi) okreslenie )
np ogladajac teledyski immortala o malo mi dupa ze smiechu nie odpadla.

No właśnie - więc nie wiem o czym jest rozmowa bo zgadzam się w 100%. Immortal, Dimmu Borgir czy 100 innych kapel to śmiech na sali. Z tym, że ja GENERALNIE uważam, że jakieś 10% (albo i mniej) muzyki W OGÓLE (nie tylko blacku) jest cokolwiek warte...

no ba. ale emocje w blacku ograniczaja sie tylko do nienawisci (no chyba ze mowa o chrzescijanskim blacku ) ale black sam z siebie jest muzyka nienawisci. swoja droga ciekawe czy sa emo blackowe zespoly

Pewnie nie ma. Jeśli emo to już nie black... Piszesz o ograniczaniu się do nienawiści jakby to była wada. O to w końcu w tej muzyce chodzi. O patologię, chorobę, brud i nienawiść. Turpizm tak zwany...

Chociaż Drudkh jest bardzo nostalgiczny a Silencer to już totalny smutek, dół, soundtrack do podcinania żył itd.
Ale inne blackowe cechy również tam są.

A chrześcijański black metal to jest jak świnka morska. Ani świnka ani morska ;P

Tak przejrzałem ten temat dokładniej i zauważyłem jeden dość bezsensowny zarzut (tzn. więcej ale jeden taki wyjątkowy tongue.gif)

Mianowicie - że niby prostota tej muzyki czyni ją bezwartościową.

A czym jest więc minimalizm? Transowość?

Artysty nie kreują jego umiejętności techniczne ale KREATYWNOŚĆ (cyt. "zdolność ukazywania ludziom świata w takiej postaci w jakiej go jeszcze nie widzieli").

Wystarczy rzucić okiem na inne gatunki - punk (sex pistols umieli grać?), rock (każdy kto gra na gitarze wie, że Pink Floyd to nic specjalnego pod tym względem) już nie wspominając o hh czy muzyce elektronicznej do których TEORETYCZNIE wystarczy dobry sprzęt...

Aha no i umknęła mi jakoś ta wypowiedź:

co niby mają do powiedzenia? krew smierć kaszanka? joke

Ehh - przeczytaj to chociażby

Everything, except GOD, has in itself some measure of privation, thus all individuals may
be graded according to the degree to which they are infected with mere potentiality. ť

Was there not an inconceivable loss of knowledge at Bethlehem?
Christ's abasement, His subjecting Himself to the laws of Human birth
and growth and to the lowliness of fallen human nature...
Did the Son remain the
transcendent Logos,
is there not a radical and fatal dicontinuity between
the consciousness
of the transcendent Logos and the secular Jesus?

Obedience to the point of death,
falling down through increasing
Pressure
into the deathlike region
of ooze and slime and decay.
These are the fruits and symptoms of
the abasement of the World,
the assumption of humanity and the simultaneous occultation of Divinity.

Ť And He is before all things, and in Him all things consist. ť
Triune GOD,
morphed into a Being of apparent theanthropic nature
deprived of the Light of Splendour.
Dost thou still stand in undiminished Majesty
after the exinanition of divine attributes
the face of profound fire gone astray,
exhaling austerities in concealed, divine radiance?

Kenosis, O theory of great peril!
Blinded, sanguineous eyes and with a trembling hand,
a frail androgynous being holds the perilous doctrinal balance, robed in a maculated garment spattered with the sordid blood of the Flagellation, of the lacerations and fierce wounds
carved by royal attributes, of the crimson spurts
dripping without end,
as was celebrated the High Mass of the Comforter.
Kenosis, O theory of great peril!
Rob GOD of any attribute and fill the shattering universe
with the pestilent scent of putrefaction and the glorious cloud of death,
for steadfast, at any cost, He must be.
Solely the incarnate Word proclaimed by all the prophets and apostles
would have, in dying, an infinite value,
sufficient to atone, by His astonishing work,
for the Sins of the world.

Res Rapta... Res Rapienda... hast thou succumbed to the original malady?
Ť For being empty himself, He giveth empty answers
to empty enquirers; for whatever enquiry may be made of Him, he answered accordingly to the emptiness of the man ť
In Visceribus...
A willing expiatory Victim, calling constant shame and ignominy upon itself;
was thine irretrievable substance still intact in this Sinai of global Penitence,
dost thou remember thine past Theophanies, the burning bush
and the Angel of the LORD?

Ť In the next place, it never approached an assembly
of righteous men; but avoideth them,
and cleaveth to the doubtful-minded and empty
and prophesieth to them in corners,
and deceiveth them, speaking all things in emptiness to gratify their desires... ť
Art thou working on collective deliverance?
Observe Merkabah, the chariot of the glory of GOD,
adrift and exiled, the Pilgrim of Light, grandiose and weeping.
Thine aura, compared, is but pale and frail, alike to the one of an ailing child...

Vacillating faith, thine salvific virtue shall fail to make nil a cataclysm of Judgement.
The suffering of the Just shall be aggravated in grotesque proportions,
pillaged, ravaged, overthrown.
The realms of warmth and reassurance, of a maternal womb,
shall disappear gradually under the crumbling yoke of Sin and Time...
The Advent of Plerosis is the destiny of Man and shall shatter up to the Heavens,
a savage aperture to the High Mass of the Comforter:

Ť Therefore, my beloved, as you have always obeyed, not only in my presence, but so much more now in my absence, work out your own salvation with fear and trembling...

To też jest głupie i infantylne?
Diabeu
ja tam bym chciał to bogate podłoże ideologiczne poznać, przesłanie te sprawy
Egr
Akurat teksty Deathspell Omega to pewien koncept. Skupiają się oni na teologicznym aspekcie boga, szatana i relacji człowieka z tymi dwiema siłami. Dużo tutaj metafizyki... Oczywiście nic nie jest traktowane dosłownie.

Chyba widać to w tym tekście...
Diabeu
to jest to ideologiczne podłoże? do tego bogate?
heh jak kto chce
Egr
No wiesz - poczytaj te teksty. Ja Ci tylko napisałem o czym traktują (bo i nie da się całej ideologii takiego DO zawrzeć w kilku zdaniach). Na ten temat można wypowiedzieć się zarówno w sposób mądry i przemyślany jak i nie... DO robi to zdecydowanie w inteligentny sposób...

BTW: W temacie o thrashu napisałeś - że nieważne są szufladki i że muza dzieli się na "dobrą i złą" więc dlaczego z góry skreślasz black? Robiąc coś takiego pokazujesz, że szufladki mają dla ciebie znaczenie...
Diabeu
bo mnie śmieszą, zbyt poważne traktowanie życia zabija

nie neguję ich umiejetności czy jakiegokolwiek talentu w danej kwestii
Marlon
http://www.youtube.com/watch?v=6LJP4uqa0p8
Leze i kwicze laugh.gif
Manor
Bonusik od życia dla zainteresowanych

Behemoth "And the forest dream eternally"

http://rapidshare.de/files/18948158/Behemo...er.net.rar.html

Behemoth "Sventevith (Storming Near The Baltic)"

http://rapidshare.de/files/18950268/Behemo...er.net.rar.html

maciek88
ogolnie black metal jest zalosny, banda poj.ebow pokrzywdzonych przez zycie, nie wiem jak to nazwac. niby wszystko maja w du.pie - religie, zasady itd. a non stop nawalaja na kosciol i dbaja o swoj wizerunek bardziej niz gwiazdy popu, chociazby malujac sie jak jajka wielkanocne. jedyny zespol jaki kocham i szanuje to BATHORY. za caloksztalt tworczosci, nie tylko blackowe plytki. choc gdy Quorthon (niech spoczywa w spokoju, wspanialy czlowiek) rodzil pierwsze dzwieki nikt jeszcze tego nei nazywal black metalem, ot bardziej podobne do trashu, miejsza o nazwy - muzyka cholernie szybka, agresywna, z atmosferą. szczegolnie polecam utwor Blood Fire Death - dla mnie po prostu legenda, coś pięknego. teraz jesli zapuszczam Bathory to raczej tylko plytki z gatunku zwanego viking metal - One Rode to Asa bay wub.gif
imo black metal moglby byc muzyka tylko instrumentalna, np. marduk. siły rażenia i energii napewno im nie mozna zaprzeczyc, jakby nie odstawiali tej calej szopki to nawet daloby rade posluchac.
Marlon
QUOTE(CoRpsE @ 15 11 2006, 20:05) *

ogolnie black metal jest zalosny, banda poj.ebow pokrzywdzonych przez zycie, nie wiem jak to nazwac. niby wszystko maja w du.pie - religie, zasady itd. a non stop nawalaja na kosciol i dbaja o swoj wizerunek bardziej niz gwiazdy popu, chociazby malujac sie jak jajka wielkanocne. jedyny zespol jaki kocham i szanuje to BATHORY. za caloksztalt tworczosci, nie tylko blackowe plytki. choc gdy Quorthon (niech spoczywa w spokoju, wspanialy czlowiek) rodzil pierwsze dzwieki nikt jeszcze tego nei nazywal black metalem, ot bardziej podobne do trashu, miejsza o nazwy - muzyka cholernie szybka, agresywna, z atmosferą. szczegolnie polecam utwor Blood Fire Death - dla mnie po prostu legenda, coś pięknego. teraz jesli zapuszczam Bathory to raczej tylko plytki z gatunku zwanego viking metal - One Rode to Asa bay wub.gif
imo black metal moglby byc muzyka tylko instrumentalna, np. marduk. siły rażenia i energii napewno im nie mozna zaprzeczyc, jakby nie odstawiali tej calej szopki to nawet daloby rade posluchac.

Wpis. Muzycznie jak dla mnie są świetni.

Nightwing
Panzer Division Marduk
World Funeral

Płytki nie do zdarcia.
Royal
QUOTE(CoRpsE @ 15 11 2006, 22:05) *
(...) jakby nie odstawiali tej calej szopki to nawet daloby rade posluchac.

Jak Ty to robisz, że szopke słyszysz... biggrin.gif
A Marduk zaje.bisty icon_twisted.gif
maciek88
chociazby w wokalu, ktory jakby dobiegal z ubojni. go.wno wnosi do miazdzacego brzmienia, poza tym nic sie z tego nie da zrozumiec, zreszta moze to i dobrze bo nie wiadomo jak reagowac na te teksty smile.gif
Royal
Chyba w każdym ekstremalnym bandzie z wokalem o zrozumienie słów trudno;
Nawet z utworów Behemotha czy Vadera śpiewanych po polsku (pipi) się raczej rozumie...
Blackowy skrzek też nie zabardzo mi podchodzi, niemniej uwazam, że w Marduku jest kozacki.
A czy liryki gó.wno wnoszą to nie wiem... Mi na przykład (pipi) podobają się liryki takich utworów jak 'Dreams Of Blood And Iron' czy 'Dracul Va Domni Din Nou In Transylvania'. Żadnego pier.dolenia o Szatanach, a fajne epickie opowidanka... smile.gif
FARMEROS
Ja widze że ten temat powstał w celu naśmiewania sie z BM. Jako zatwardziały fan zamierzam obronić Honor czarnej muzyki , Ku chwale szatana! xD Corpse- Ty niewiesz co piszesz , opamiętaj sie!
Twierdzicie że Muzycy Black Metalowi odstawiają szopki , itd.
Moim zdaniem to potęguje klimat!!! Kto oglądał niecenzurowany teledysk
Satyricona "Mother North"?? Kto oglądał jakikolwiek teledysk Necrophagii?? xD Dobra , przesadzam ;P Ale nierozumiem co wy macie do Growlu! Co wam niepasuje?? Mi taki rodzaj wokalu bardzo się podoba , i osobiście twierdze że pasuje do takiej muzyki!
Nieznacie się i tyle...
_Milan_
QUOTE(FARMEROS @ 27 11 2006, 15:05) *

Ja widze że ten temat powstał w celu naśmiewania sie z BM. Jako zatwardziały fan zamierzam obronić Honor czarnej muzyki , Ku chwale szatana! xD Corpse- Ty niewiesz co piszesz , opamiętaj sie!
Satyricona "Mother North"?? Kto oglądał jakikolwiek teledysk Necrophagii?? xD Dobra , przesadzam ;P Ale nierozumiem co wy macie do Growlu! Co wam niepasuje?? Mi taki rodzaj wokalu bardzo się podoba , i osobiście twierdze że pasuje do takiej muzyki!
Nieznacie się i tyle...

to?
http://www.youtube.com/watch?v=XxycvWDwpIM

wspolczuje kazdemu kto ma taki gust, moze UE ma siano na leczenie takich przypadkow....

nie wiem, nawet ta blondyna nie ratuje tego go.wna

pytanie do fanow :
czy wam nie wstyd sluchac takiego szajsu?
ja wiem ze sa gusta rozne, ale sa tez granice, przeciez to uniza rozumowi ;]
Manor
QUOTE(_Milan_ @ 27 11 2006, 15:30) *

to?

wspolczuje kazdemu kto ma taki gust, moze UE ma siano na leczenie takich przypadkow....

pytanie do fanow :

fanów czego? black metalu czy Satyricona? bo jak to drugie to mówie: od Satyricona to ty się odfikaj ;]

tak serio nie znam zbyt dobrze ich przeszłości muzycznej (może parę kawałków), ale to co nagrywają ostatnio to dla mnie poziom nie gorszy od Motorhead, celuję głównie do ostatniej płyty Satyra
Taki blackowo - rock'n'rollowy metal to łykam na raz
Diabeu
ostatni Satyricon jest wporząsiu, tak jak Manor zauważył - black&roll to jest
FARMEROS
QUOTE(_Milan_ @ 27 11 2006, 15:30) *

QUOTE(FARMEROS @ 27 11 2006, 15:05) *

Nieznacie się i tyle...

to?

pytanie do fanow :

Zal mi patrzec na to co piszesz.... Szajs?? WON!!! Jak ty sluchasz emo , albo innego szajsu to twoja sprawa , i ty powinienes sie leczyc. Rzegnam krzykaczu^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.