Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: BLACKEST OF BLACK
Forum PSX Extreme > Niezależni > UNDERGROUND > The Pit
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
hellium
Utarło się, że najlepszy black pochodzi ze Skandynawii.
I jakoś nie mogę się z tym nie zgodzić. Muzyka z dalekiej północy, gdzie noc jest czerniejsza niż gdzie indziej
pozbawiona jest zbędnych ozdobników.
Potomkowie wikingów potrafią nadać dźwiękom odpowiedni ciężar i agresję.
Bez zbytniego angażowania elektronicznych upiększaczy.

Można mówić że Skandynawowie mają kiepskie piwo, na co dzień są sztywni i cechują się niskim poczuciem humoru,
ale nie można im odmówić twórczej pasji w poszukiwaniu brzmienia o wyjątkowym stopniu doyebania.

Najlepszy gatunkowo black powstaje tam, gdzie dookoła panuje bezkresny mróz i wszędobylskie fiordy.
Widocznie nawet klimat sprzyja takiej twórczości. icon_twisted.gif

Jeśli zdarzyło się Wam zetknąć z muzą black metalową, jest okazja aby podzielić się wrażeniami. diablo.gif
KLEJU
Nie lubię.
Gdzieś w tej muzyce brakuje mi szatańskiego tchnienia wink.gif. Pozatym, kiedy wszystkie zespoły szarpią druty na jedną modłe, to ja dziękuję - wolę posłuchać Aphex Twin...
Ale to tylko moja subiektywna opinia.
Diabeu
black jest śmiechowy, na poważnie go brać nie można, jak i słuchać
a jak widać wielu młodych podchodzi do tematu poważnie i potem mamy 13 letnich gotów czy jak to nazwać

nie słucham takiej muzy z założenia
Specu
kiedys mnie to rajcowalo, dzis jedynie cholernie smieszy, banda starych debili ubranych w skory i cwieki grajacych dla szatana to cos czego nie mozna brac na powaznie.
dzis podchodza mi jedynie Anaal Nathrakh, Anorexia Nervosa i Summoning, czyli zadna kapela ze skandynawii, muza skandynawow sie od siebie nie rozni, kicha i tyle
Manor
Fanem blacku nie jestem, a gdy słyszę skrzeki (wole już growling) to mnie lekko odrzuca od tej muzy...

Aczkolwiek są wyjatki, niektóre utwory Satyricona, czy Burzum mają fajny klimat i są po porstu dobre, nie bawiąc się we wnikanie w całą ta blackową otoczke.

Zapomniałbym o Dimmu Borgir, uwielbiałem muze tego zespołu i nadal jestem pełen podziwu dla tej kapeli, zaje.biste kompozycje, wszystko pieknie współgra (mówie o starszych płytach, nowszych nie słyszałem), po prostu świetna muza.

A podsumowując to scena blackowa to przykład jak można grać muzykę nie posiadając ani odrobiny talentu i umiejętności
Marlon
Lubię! Niestety większość kapel to jakieś lole w rodzaju "gramy ku chwale naszego czarnego lorda", a już wszystkich na głowę bije Dark Funeral - w tekstach tych typów ciężko znaleźć wers, żeby kilka razy słowa "szatan" nie było...

Są jednak kapele które grają jak należy - stary Mayhem z Euro na czele, Emperor, czy w końcu mój ulubiony Marduk sa warte zasłuchania (obczajcie sobie płytę "World Funeral" Marduka, to jest to co można polubić w tej muzyce).

Mimo, że często słucham takiej muzy, to zlewam z delikwentów na co dzień ubranych w skóry i ponabijanych gwoździami... (pipi) stereotypy, oprócz tego gatunku zdaża mi się słuchać elektroniki, czasami wyjątkowo lajtowej, jak i innych gatunków opluwanych przez fanów metalu z założenia - wbijam w to wszystko ;D

Aaa, Darkthrone jeszcze klimatyczny jest, polecam...
Mathiu
Jedynie Dimmu Borgir mnie rusza... Jedynie od tej kapeli wyczuwam niezły klimacik. IMO muzycznie wyróżniają się od reszty blackowców, a imidżowo to ten sam skórzano-ćwiekowo-trusatanowy kicz. Jednakże to przy ich płytce (Puritanical Euphoric Misantropia) potrafi mi cała negatywna energia z ciała zejść(czyt. mam zły dzień, jestem wqrviony na maxa, najchętniej bym coś rozpier.dolił - włączam Puritanical... wszystko mija jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki).

Co do 13. letnich gotów i trublackowców - osobiście nigdy się nie spotkałem na żywo z takim, jedynie poprzez publikacje w necie (a te są wiarygodne, jak Fakt).

Jeśli chodzi o sieczki, to od blacku, znacznie bardziej wolę death (jeśli ofkoz bawimy się w szufladkowanie) - nie ma tego nędznego image, a i umiejętności znacznie powyżej przeciętnej. Np. nowa płyta (a może singiel? toż to trwa 14 min.) Vadera dość miło wgniata w fotel, pomimo tak naprawdę 3 pełnoprawnych kawałków.
ds

rotfl, (pipi) ja dziekuje
Marlon
Prawy dolny róg - drugi gość od prawej, prawdziwy grimowiec laugh.gif
hahaha.gif

A dimmu Borgir to dla Black metalu jest tym, czym dla nu metalu (czy do jakiego gatunku oni chcą pretendować) Linkin Park... Blackowy pop tongue.gif Co nie zmienia faktu, że czasami można posłuchać...
zduniacz
Sons of Northern Darkness i At the heart of Winter lubię. Czyli Immortal.
Specu
QUOTE(Marlon @ 22 11 2005, 22:27) *

Prawy dolny róg - drugi gość od prawej, prawdziwy grimowiec laugh.gif
hahaha.gif

ssij wacława ignorancie, to silenius :}
Marlon
lol, niech to będzie nawet bambo z mozambiku - mam to gdzies...
Mathiu
Zdjęcie fajne tongue.gif Ale the very best jest jedno takie "Pompuj rower dla Szatana" hahaha.gif Niektórzy wiedzą o co chodzi... w resztę wbijam icon_twisted.gif
hellium
Dla mnie ten gatunek to kwintesencja tego, co w muzie cenię najbardziej, czyli:
melodyka, szybkość, ciężar i agresja.

Pociąga mnie też stylistyka okładek - taki Immortalowski “At The Heart of Winter” (made by Jean Pascal Fournier).
Kraina Blashyrkh- zwycięskie królestwo, gdzie jest mnóstwo śniegu, do tego spory ładunek porytych dźwięków, pustka i ciemność... until i’m home. icon_twisted.gif
Specu
do dzis jak sobie przypomne teledysk Blashyrkh dopadaja mnie spazmy brechtu. kilku pacanow ganiajacych po fiordach z mrocznymi minami, priceless smile.gif
Diabeu
Mthiu to gdzie ty mieszkasz? styknie się przejść do Słowianina u nas w sobotę i masz takich na pęczki
najlepsze są lolitki odwalone tak że tylko za ryj, na stół i jazda - tyle że ja pedo nie jestem a na dodatek gówna nie tykam, nawet patyczkiem

LOL
Specu
przypomnial mi sie jeszcze jeden dobry zespol blackowy - Nokturnal Mortum, taki ukrainski NSBM, wydali kilka naprawde fajnych albumow np NeChrist, Goat Horns i Marble Moon
Diabeu
przypomniał mi się skit z końca 3 płytki RS'a

black metal band mueeheheheh
hellium
hahaha.gif

Polecam:
Necrophobic – "Bloodhymns" ze świetnymi kawałkami Cult Of Blood i Taste Of Black
Ragnarok "Blackdoor Miracle", gdzie rządzi Preludium i Heir Of Darkness
no i niech będzie taki Diabolical- "A Thousand Deaths". Mocne punkty płyty to utwór tytułowy i God Of The Underworld.

choć przy takim Meshuggah to lipa icon_twisted.gif
Specu
muhuuhu, Meshuggah roxzzz
a suyszau zes ty Anaal Nathrakh? icon_twisted.gif
hellium
'Total Fucking Necro' ... muehehe

na epce nawet wspomógł ich Attila tongue.gif
Diabeu
co do chuja pana ma wspólnego Meszuga z blekiem? blink.gif
Specu
gitare
Diabeu
i cymbałki
Specu
i nie zapominaj o mongolskim chorze pasterzy lam
Diabeu
llamallamaduck!!!!
hellium
no i zrobiła się burza w szklance wody wink.gif

jedyne kapele grające now only and tru necro sound to:

Darkthrone
Carpathian Forest
i Gorgoroth
reszta to marna imitacja i tyle.
Marlon
No nic dziwnego, bo Darkthrone, choć bardzo dobry, to to samo w kółko młócą przez całą swoją twórczość... Ot, specyficzny urok kapeli smile.gif
Specu
jedynym tr00 zespolem w tych czasach jest horda Northland, nie zna swaroga kto ich nie slyszal
hellium
Nahald sucks.

Nie mam zamiaru wnikać cużeś się tak uczepił na ten Annal... icon_twisted.gif
Specu
QUOTE(hellium @ 15 12 2005, 11:32) *

Nahald sucks.

Nie mam zamiaru wnikać cużeś się tak uczepił na ten Annal... icon_twisted.gif

to do mnie?
jesli tak to nie rozumiem ani pierwszego ani drugiego zdania
hellium
QUOTE(Specu @ 22 11 2005, 14:13) *

dzis podchodza mi jedynie Anaal Nathrakh,

QUOTE(Specu @ 23 11 2005, 13:00) *

a suyszau zes ty Anaal Nathrakh? icon_twisted.gif

QUOTE(Specu @ 23 11 2005, 23:01) *

jedynym tr00 zespolem w tych czasach jest horda Northland, nie zna swaroga kto ich nie slyszal

no comment :f
Specu
nie mam zielonego pojecia o jakim Nahald Ty do mnie rozmawiasz, ja mowilem o Northland. a AN sie nie uczepilem, raz napisalem ze jest jednym z niewielu BM zespolow jakie mi podchodza a za drugim razem sie spytalem czy slyszales. jak to jest czepianie to ja czegos nie rozumiem
hellium
QUOTE(Specu @ 16 12 2005, 13:38) *

nie mam zielonego pojecia o jakim Nahald Ty do mnie rozmawiasz

ROTFL

weż się bardziej nie kompromituj, nie wyjeżdzaj z Northland, jak nie masz pojęcia o co loto. zielonego.
Specu
QUOTE(hellium @ 19 12 2005, 13:17) *

QUOTE(Specu @ 16 12 2005, 13:38) *

nie mam zielonego pojecia o jakim Nahald Ty do mnie rozmawiasz

ROTFL

weż się bardziej nie kompromituj, nie wyjeżdzaj z Northland, jak nie masz pojęcia o co loto. zielonego.

ty wogole wiesz o jakim ja northland mowie? tongue.gifP
Diabeu
FLAME!!!!!!!!!!!!!!!
Specu
dobra, wie o co chodzi ;]
ja mam northland z 6 kawalkow i sa najbardziej rotflowymi kawalkami sceny bm jakie kiedykolwiek slyszalem i jakos nigdy mnie fanbojowsko nie ciagnelo by sie zaglebiac w sklad itd ;]
Dark_Slide
QUOTE(_Diabeu_ @ 22 11 2005, 10:14) *

a jak widać wielu młodych podchodzi do tematu poważnie i potem mamy 13 letnich gotów czy jak to nazwać

Żadna muza nie jest śmiechowa. Tak samo mogę powiedzieć, że mam glebe z tych wszystkich hip-hopowców, którzy mają teledyski przy blokach z ziomkami. Tak samo mogę powiedzieć o czymkolwiek, że jest śmieszne. O gustach się nie dyskutuje.

Po drugie nie rozróżniasz tak jak większość osób wypowiadająca się w temacie black'ów, pseudo black'ów, gotów i metali itp itd. Dla Twojej informacji goci słuchają muzy elektronicznej czy syntetycznej, dark wave i inne - jeżeli chcesz sprawdzić to poszukaj czegoś Grendela, Diary for dreams i inne.

Tak samo jak w każdym gatunku muzyki tak i w tym ocenia się większość po zespołach niższej klasy. Jakoś nikt nie zwrócił uwagi na umiejętności wokalne niektórych black'owych wykonawców Cradle of filth, Opeth i inne. Zanim wypowiadacie się w temacie poszukajcie coś na ten temat, a nie piszecie bo tak na podwórku usłyszeliście.
Specu
ja pisze bo o tym wiem- black jest (pipi) smiechowy
Dark_Slide
QUOTE(Specu @ 14 01 2006, 11:52) *

ja pisze bo o tym wiem- black jest (pipi) smiechowy

Widzisz ty i ja inaczej rozumiemy pojęcie muzyka. Dla mnie muzyka to dźwięki, melodyjność, umiejętności wokalne i instrumentalne wykonawców. Dla Ciebie natomiast muzyka to cała szopka jaka wokół niej się dzieje i dlatego tak uważasz.
Specu
to zle widzisz
muzyka to jedno, otoczka to drugie. dla mnie muzycznie BM niewiele soba przedstawia, sa oczywiscie zespoly ktore uwielbiam (Summoning, Zyklon (eee... no dobra, to nie black), Burzum, Dark Throne) ale to nie zmienia faktu ze nie graja czegos czego nikt inny by nie umial, proste agresywne riffy, darcie japy na wokalu i takie tam. wokalnie tez niewielu ma cos do pokazania, dani pieje jak kastrat (pozatym to jest juz pop).
a co do szopki to jest to najbardziej lolowy element calej sceny- banda doroslych ludzi malujacych sie jak drag queen by wychwalac szatana i sodomizowanie kóz nie przemawia do mnie absolutnie
Diabeu
QUOTE(Dark_Slide @ 13 01 2006, 23:55) *

QUOTE(_Diabeu_ @ 22 11 2005, 10:14) *

Żadna muza nie jest śmiechowa. Tak samo mogę powiedzieć, że mam glebe z tych wszystkich hip-hopowców, którzy mają teledyski przy blokach z ziomkami. Tak samo mogę powiedzieć o czymkolwiek, że jest śmieszne. O gustach się nie dyskutuje.

Po drugie nie rozróżniasz tak jak większość osób wypowiadająca się w temacie black'ów, pseudo black'ów, gotów i metali itp itd. Dla Twojej informacji goci słuchają muzy elektronicznej czy syntetycznej, dark wave i inne - jeżeli chcesz sprawdzić to poszukaj czegoś Grendela, Diary for dreams i inne.

Tak samo jak w każdym gatunku muzyki tak i w tym ocenia się większość po zespołach niższej klasy. Jakoś nikt nie zwrócił uwagi na umiejętności wokalne niektórych black'owych wykonawców Cradle of filth, Opeth i inne. Zanim wypowiadacie się w temacie poszukajcie coś na ten temat, a nie piszecie bo tak na podwórku usłyszeliście.

lol, a kto ci broni pisać że jakaś muza cię śmieszy?

założenia i "dizajn" kapel blekowych jest w moim top 5 jeśli chodzi o rzeczy na brechtę - te groźne miny i te stroje s/m uuuuuu

masz zrypane argumenty - ten słucha tego a ten tamtego, a Aphex Twin słucha klasyki - co mnie to? jak chcą to mogą Jerzowskiej słuchać - jeśli im pasuje

jak nie rozmawia się o gustach to niby o czym? po prostu jest różnica pomiędzy rozmową a pyskówą
Royal
QUOTE(Dark_Slide @ 14 01 2006, 01:55) *
Jakoś nikt nie zwrócił uwagi na umiejętności wokalne niektórych black'owych wykonawców Cradle of filth, Opeth i inne.

Filth powiedzmy jakiśtam skill posiada, ale ta jego barwa w ogóle czasami nie teges... blink.gif A Opeth to nie żaden true blackowy bend ino solidny prog, a że kiedyś się przesterami bawili to już inna sprawa... Wole ich ballady, bo te aspirujące do miana agresywnych są i tak z reguły słodziutkie...

Odnośnie tematu... Black lubię bardzo; głownie przez wzgląd na ciężar i to brzmienie wioseł, jakby piłą tarczową ktoś pracował icon_twisted.gif Najlepszy i moim zdaniem, najmniej komercyjny (kiedyś wink.gif ) jest MayheM... Historia tego zespołu pokazuje, że raczej nie wspierają akcji humanitarnych. Mysteriis Dom Sathanas to mój no.1 black metal album i jeden z lepszych metalowych w ogóle. Jeżeli chodzi o tą szopke dookoła BM to zdaje mi się, że raczej ta moda na corpse paint, czarne skóry, kolce itp. jest już nieodłączną częścią gatunku i każdy szanujący się zespół BM się stosuje... Osobiście to olewam, bo jeżeli zabieg ma dodawać charakteru, to w moich oczach jest nieudany huh.gif Natomiast zachowanie sceniczne i pozasceniczne to już inna bajka... Groźne minki, ostre słówka itd w wielu przypadkach nie są wyłącznie na pokaz, ale są "jedynie" uwydatnieniem ekstremalnie skrajnych niekiedy form satanizmu (bo katolicy raczej BM nie tworzą, choć słyszałem conieco o jakimś gównie, co christian black sie zwie tongue.gif ). Niektórzy po prostu mają porządnie nayebane pod kopułami i ku czci LORDA robią czasami "dziwne" rzeczy smile.gif W samym MayheMie Dead (Maniac chyba też) lubił się ciąć na koncertach i zakopywać fatałaszki w ziemi, co by ładniej pachnieć; chłopaki lubili sobie w łikendy podpalać kościoły; później dali sobie na okładkę płytki foto zwłoków Dead'a, który se podciął żyłki und walnął ze strzelby w łeb (plus do tego - wisiorki z kawałków czaszki kolegi na pamiątkę i rzekoma konsumpcja ugotowanego kawałka mózgu Dead'a przez Euro laugh.gif ); co następuje - kłótnia bodaj Varga z Euro zakończyła się zadźganiem drugiego przez pierwszego (niech to szlag closedeyes.gif ); w końcu w parze z tym wszystkim idą masowe, małohumanitarne mordy zwierzątek, co by koncerty urozmaicić i masa innych incydentów, w których członkowie zespołu widzieli sens i nie zależało im na aplauzie i przemawianiu w ten sposób do publiki [jak pisze Specu], bo nie o to chodzi smile.gif Ale summarum najważniejsza jest muzyka, a w tej kwestii MayheM moim skromnym zdaniem kopie zady icon_twisted.gif
Acha... Attila wrócił icon_chainsaw.gif Nowa płyta - Ordo Ab Chao pod koniec tego roku icon_twisted.gif To może być początek nowej ery wub.gif
Specu
podalem linka w innym temacie-
http://mp3.centurymedia.com/Naglfar_IAmVengeance_Sheol.mp3
najlepszy black ze szwecji <szatan>
Pantani
Chyba wszyscy zapomnieli o Blasphemy i Kingu Diamondzie,mozna dorzucic starego Bathorego...Wiadomo ze najlepszy jest DIMMU BORGIR,kazda ich płyta to czarne arcydzieło,to ostatni WIELKI zespół jaki odkrylem przed 5 laty.Dobrze zapowiadal sie Dark Throne,ale chyba cos im nie wyszło.Wiecej w tym gatunku prowokatorów niz artstów,ale perełki sie trafiają jak wszedzie.
Specu
gdzie ci King Diamond black metal gra?

a dymiące burgery napewno nie są najlepsze ale dają rade, purantical euphoric misanthropia jest niezle, najnowszy album tez ma kilka dobrych kawalkow. podobno wydali reedycje stormblast w aktualnym skladzie, ciekaw jestem jak to wyszlo bo byl to jeden z pierwszych blackowych albumow jakie slyszalem.

jak chcesz uslyszec dobry black to sciagaj to wyzej icon_twisted.gif
Royal
QUOTE(Pantani @ 30 01 2006, 01:23) *
Wiadomo ze najlepszy jest DIMMU BORGIR,kazda ich płyta to czarne arcydzieło,to ostatni WIELKI zespół jaki odkrylem przed 5 laty.

Nie no, Dimmu się zeszmacił jak zaczął lizać pupy szerszego grona publiki przez większy nacisk na te wsie chórki i w ogóle cały symfoniczny rozpizd (jak pierwszy raz usłyszałem Progenies Of The Great Apocalypse, to myślałem, że słucham OST'a jakiegoś batmana blink.gif )... Stary Dimmu uchodzi, bo kupe robili na większość upiększaczy... Niemniej zespołem warto się zainteresować, bo jako black w "lżejszym wydaniu" daje radę; a nuż sie jakiemuś ministrantowi spodoba... ninja.gif
Manor
No fakt, King to bardziej pod klasyczny heavy metal podchodzi, chyba że tekstowo ma coś z blackiem wspólnego

a jak ktoś chce to http://blackmetalradio.com/
foad69
QUOTE(Specu @ 30 01 2006, 00:05) *

gdzie ci King Diamond black metal gra?

a dymiące burgery napewno nie są najlepsze ale dają rade, purantical euphoric misanthropia jest niezle, najnowszy album tez ma kilka dobrych kawalkow. podobno wydali reedycje stormblast w aktualnym skladzie, ciekaw jestem jak to wyszlo bo byl to jeden z pierwszych blackowych albumow jakie slyszalem.

jak chcesz uslyszec dobry black to sciagaj to wyzej icon_twisted.gif

Taaa albo jesteś za młody, albo wyleciało ci z głowy, że King Diamond jest jednym z prekursorów blacku. W latach '80 o uznaniu zespołu za blackowy w mniejszym stopniu decydowała muzyka, bardziej teksty. Dzisiaj może śmieszyć stwierdzenie blackowy Diamond, czy blackowy Slayer, ale tak było.
Specu
a co mnie obchodzi 'kiedyś' skoro mamy 'dzisiaj'?
uznasz bon jovi za zespol metalowy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.