Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: To Było Grane
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Retro
Stron: 1, 2
Dzujo
hejas

Jak już pewnie zauważyliscie, reaktywowaliśmy kącik To było Grane (prowadzony przez moją osobę) . Jako, że stali bywalcy tej części forum do weterani sceny konsolowej i faniu emulacji, prosimy o Wasze opinie na temat nowgo wydania TBG.

Jakieś sugestie, uwagi (np. w jedyme ze scrrenów do Snatchera powinno byc "pani po lewej":), gry, któe opisac trzeba. Może jakies siekiery za to co źle zrobiliśmy:)?
Kmiot
mam rozumiec, ze w tym kaciku beda wspominane gry/serie starsze niz te pamietajace czasy PSX'a (z ktorego gry wspominamy w PSX not dead)?
Tak, siak czy owak proponuje jakies wspomniania zwiazane z seria Castlevania smile.gif
Podobal mi sie artykul zwiazany z cenzura, pieknie okraszony screenami porownawczymi. Dobra robota, bo chyba nie jest latwo zdobyc tego typu screeny.
Musiolik
Mi także bardzo się podobał ten artykuł, no i też proponuje serię Castlevanię.
Trzymam kciuki za pomyślny rozwój kącika.
logan40
Moim zdaniem kącik TBG jest wporzo.Psx not dead był fajny ale starsze gry też by sie przydały
Diabeu
mniej japońszczyzny pliz, artykuł o cenzurze w N mnie zabił, to tak btw
Setezer
Swoją aprobate do TBG wyraziłem Dżujowi drogą mailową, kilka pomysłów też mu rzuciłem i takie tam smile.gif.

Idea piękna, no i mi się strasznie podoba wygląd owych dróch stron - N+ ze swoim retro wymięka. Choć nie powiem tam też, idee mają dobrą choć realizacja kuleje - lepiej bym to zrobiłsmile.gif. Trzymam Cię za słowo Dżujo, mam nadzieję, że wiesz o co chodzi. Jak tylko w pon. dorwę #101 na maila dam ci swoją opinie, o ile TBG jest w #101 smile.gif.
Flint
Kącik bardzo ciekawy, ale przydało by sie więcej stron tongue.gif Art. o cenzurze Nintendo rozwalił mnie na całej lini smile.gif Popieram inicjatywe i chce więcej wink.gif
viper1425
Ale nie piszcie o grach starych i popularnych ktore wszyscy znaja tylko powiedzmy takich "only japanese" i testy starych konsol bo zaloze sie ze 90% uzytkownikow wie o jagulaze ze go wydalo atari i nic wiecej (w tym ja blush.gif )
dudi
Proszę was chopaki o pomoc!!!
Pamiętacie może takom starom gre na automatach:
bijatyka, 3 fighteruw, między innymi van dame, po wygranej walce nasz kolo stawał na wózku widłowym a publika żucała mn kesz pod nogi, można było podnosić noże, motory.
Kiedyś na salonie grałem w to prawie codzienne, a teraz niepamiętam tytułu!
Jeśli kojarzycie tę gierce to napiszcie jej tytuł, firme, system na jakim się ukazała cokolwiek!
PLEASE!!!
PEACE ALL
Radzik
Ja proponowałbym opisanie najgenialniejszej gry, która wyrwała mi z kalendasz szmat czasu - niezapomniana Contra
Setezer
SŁYSZYSZ DŻUJO? SZŁYSZYSZ CZEGO SIĘ LUDZIE DOMAGAJĄ? Hehe:).

Póki co Radzik poczytaj:
Recenzja Contry
Recenzja Super C
Recenzja Super Contry 7
Różnice między regionami
Link do strony głównej
Zapraszam:).
Radzik
Setezer BIG THX nawet nie wiesz jak mi pomogłeś biggrin.gif
Setezer
Kur*a ba;). Zapraszam jak najczęściej, codziennie coś nowego, rozwijamy się blebleble. www.nnation.be (nie ma to jak reklama).

Wracając do TBG. Konkurs znajdź klucz rozstrzyga się dopiero w MARCU? Dlaczego tak późno? Nie powinno być raczej do 10miecha następnego miesiąc, żeby się jeszcze w następnym numerze zmieściła odpowiedź i dane zwycięzcy (z adresem, żeby można było mu w pysk przywalić za zgarnięcie Twojej nagrody biggrin.gif).
Dzujo
Proszę was chopaki o pomoc!!!
Pamiętacie może takom starom gre na automatach:
bijatyka, 3 fighteruw, między innymi van dame, po wygranej walce nasz kolo stawał na wózku widłowym a publika żucała mn kesz pod nogi, można było podnosić noże, motory.
Kiedyś na salonie grałem w to prawie codzienne, a teraz niepamiętam tytułu!
Jeśli kojarzycie tę gierce to napiszcie jej tytuł, firme, system na jakim się ukazała cokolwiek!

To oczywiście gra Pit-Fighter
(a kolo tylko wyglądał jak van Damme:)
barman
Teksty o Pegazusach są GIT smile.gif Czemu w #103 jest już tylko jedna strona na kącik question.gif
Pantsu
to może recke popularnej gry contry 1?
Albo taki jedno albo dwustronicowy felieton(niewiem czy to sie felieton nazywaXD)o histori mario brothers?XD
Setezer
Contra jest z NESa, a ostatnie dwa odcinki TBG były o tej konsoli, więc na razie temat odpada. Jeśli już się coś takiego pojawi to i z omówieniem regionów tej gry.

O Mario było już w poradniku extreme (historia nintendo).
DarkSerge
Ja to wogóle uwielbiam "To było grane" i od tego zaczynam cztanie PSX Extreme. Takie pytanie mam smile.gif biggrin.gif
Nie dało by sie zwiększyć np. o strone "pojemności" tego działu? ninja.gif Czo wy na to?
Setezer
Ja to wogóle uwielbiam "To było grane" i od tego zaczynam cztanie PSX Extreme. Takie pytanie mam smile.gif biggrin.gif
Nie dało by sie zwiększyć np. o strone "pojemności" tego działu? ninja.gif Czo wy na to?

No pewnie, jestem jak najbardziej za. Jeśli Ściera nie ma jak wygospodarować miejsca niech wyrzuci stopkę redakcyjną i kilka tysięcy znaków z jakiejś dłuższej (nikt się nie skapnie), już raz zabrakło stopki, jakoś wszyscy żyją. Hehe:). Fajnie by było upchnąć choć 1/4 strony dodatkowo do kącika - gdzieś wcześniej ("ciąg dalszy na stronie 82"). smile.gif.
Witek.bielsko
QUOTE(DarkSerge @ 27 03 2006, 16:12) *

Ja również jestem za. Technicznie z pewnością jest to do zrobienia, po krótkiej analizie obecnego numeru PE widzę kilka miejsc które spokojnie moim zdaniem możnaby okroić: np. kącik bijatyk- uważam, że 2 strony z ciosami to przesada i to gruba, na to jest miejsce raczej w Poradniku Extreme.
Berion
Proponuję napisać o serii jajek (Dizzy wszelaki). Nie wiem, jak dla Was, ale dla mnie to seria iście kultowa.

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale może warto byłoby zrecenzować/napisać kilka słów o co ciekawszych T-PL/hackach na stare platformy (romhacking) ?
Marv
A ja tam proponuję napisać o gierce Kojimy pt. Snatcher, o ile jeszcze tego nie było ( grałem na xboxie na emulatorze w wersję na SegaCD) - gra posiada genialną fabułę (niemogłem się oderwać od konsoli; nie włączałem innej gry aż jej nie ukończyłem)... Po prostu perełka. Giera wielu może się nie spodobać z powodu sposobu prowadzenia rozgrywki (tekstówka) ale i tak radzę zaryzykować i zagrać, ja się nie zawiodłem.
Setezer
A ja tam proponuję napisać o gierce Kojimy pt. Snatcher

Było:), w pierwszym odcinku, tekst pisany przez Kosa.
kiender
tak apropo jednej czy dwóch stron TBG to w angli mają całe pismo poświęcone starym dobrym czasom

http://www.retrogamer.net/flashindex.html
Dzujo
A ja tam proponuję napisać o gierce Kojimy pt. Snatcher

Było:), w pierwszym odcinku, tekst pisany przez Kosa.

Owszem, tekst o snatcherze był w PE#100. I napisła go moja skromna osoba:)
Marv
Dobra Dżudżo.. a co myślisz o początkach serii Test Drive, może coś o Barbarian na C64 lub o Another World 2: Heart of the Alien bo już mi się powoli pomysły kończą smile.gif
Dzujo
a co myślisz o początkach serii Test Drive, może coś o Barbarian na C64 lub o Another World 2: Heart of the Alien

Heart of the Alien juz był opisywany, dawno temu, jeszcze w starej edycji TBG (zrobił to chyba Mazii)

A reszta:) Gier są setki, tak więc na wszytko znajdzie się jeszcze czas. Bez obaw - nikogo nie zostawimy w tyle (hasło stricte polityczne:)
Moralio
Podpisuje się pod zdaniem Beriona - proponuje stareńką Dizzy. Grałem w kilka części, zarówno na PC jak i na "Komandora". Nigdy nie udało mi się ustalić ile to powstało części.
Berion
QUOTE(Moralio @ 17 04 2006, 19:55) *

Podpisuje się pod zdaniem Beriona - proponuje stareńką Dizzy. Grałem w kilka części, zarówno na PC jak i na "Komandora". Nigdy nie udało mi się ustalić ile to powstało części.

Hmm... "ile mrówków we mrowie" wink.gif

Ja znam tylko:

Treasure Island Dizzy (NES/C64), Fantastic Adventures of Dizzy (NES, SNES, GENESIS - moim zdaniem najlepszy na Genesis, ale muza na NESa), Dizzy Prince of The Yolkfolk (Amiga), Magicland Dizzy (x86/Amiga), Crystal Dizzy (?) i wynalazki typu Go! Dizzy! GO! (NES), Quixk Snax Dizzy (x86) czy Fast Food Dizzy (x86).

Oczywiście tego jest ze dwa razy więcej + jeszcze scenowe hacki.

BTW: To jak będzie z ROM/Game Hackingiem? Nikogo to nie obchodzi? sad.gif
Dzujo
BTW: To jak będzie z ROM/Game Hackingiem? Nikogo to nie obchodzi?

sprawdź najnowszy numer PE - w sumie to jesteś jasnowidzem:), bo tekst napisałem jeszcze przed Twoim pierwszym postem w tym temacie:)
Ural
Skoro o propozycjach mowa, to proponuję poruszenie dość ciekawej tematyki - mianowicie gierek typu 'Game & Watch' od Nintendo (no chyba że już była poruszona, ale przegapiłem). Akurat ostatnio nieco zagłębiałem się w tej kwestii, bo odnalazłem u siebie taką gierkę mającą bagatela... 24 latka. A jeżeli nie ma szans na tego rodzaju tekst, to zainteresowanym polecam pogrzebanie w sieci, bo można wyniuchać naprawdę ciekawe rzeczy na temat tych gierek.
Berion
QUOTE(Dzujo @ 24 04 2006, 18:45) *

BTW: To jak będzie z ROM/Game Hackingiem? Nikogo to nie obchodzi?

sprawdź najnowszy numer PE - w sumie to jesteś jasnowidzem:), bo tekst napisałem jeszcze przed Twoim pierwszym postem w tym temacie:)

Łee, a gdzie moje Battle City (autoreklama)? laugh.gif

Ale poważnie: miło mi, że ktoś w końcu się tym zinteresował. A może by tak jakiś tekst o polskich hackach? Wbrew pozorom jest tego cała masa.

@ural
Kiedyś jakaś wzmianka była.
PS: "Wilk i zajac" rulez smile.gif
Ural
Tak, tylko "Wilk i Zając" to nie Game & Watch tylko ruska podróba - ma się tak jak mniej więcej Pegazus do Famicoma wink.gif.
Berion
QUOTE(ural @ 25 04 2006, 13:41) *

Tak, tylko "Wilk i Zając" to nie Game & Watch tylko ruska podróba - ma się tak jak mniej więcej Pegazus do Famicoma wink.gif.

Wiem, że to produkcje zza Uralu (zbierzność nicków przypadkowa) wink.gif

Zapytaj dzisiaj kogoś: "grałeś na G&W?", a spytaj się czy "grał w wilka, zajaca z ośmiornicą na czele" smile.gif
puppets
a coś z C64? Np. Pit Stop II z super motywem jezeli chodzi o zmiane opon i tankowanie (kto to opanował miał cenne sekundy przewagi nad kumplem),może także Rick Dangerous (muzyczka z "menu" do dzis mnie kręci), najlepsza piłka w jaką grałem- micro pro soccer czy jakoś tak (super wślizgi gdy padał deszcz:)) .... a,giana sisters bardziej mi sie podobała od mario!
pzdr
Looper
Narazie dział przypomina mi miks TBG oraz PSX NOT DEAD! rebirth zone. Warto mówić o starch gierkach, lecz czy gry typu Deep Fear czy Wario Woods nie zaprzeczają zbytnio tytułowi rubryki? Chyba w owych czsach nie to "było grane"... Osobiście wolałbym opisy megahitów np. z Amigi, lecz nie znaczy to że rubryki nie czytam z ciekawością.Z drugiej strony megahity są powszechnie znane, i nie trzeba by się rozpisywać o grafice, gameplayu, bo każdy by dany tytuł znał.Amen biggrin.gif
Setezer
Tak się ostatnio zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że w gazecie konsolowej lepiej pominąć wszelkiego typu komputery. Sam uwielbiam stare "atarynki", mam 3 sztuki Commodore64, powoli zabieram się za Amigę (kupię 600, 500 i 1200:), ale lepiej zostać przy tematyce konsol. Choć nie obraziłbym się gdyby kiedyś tam w TBG znalazł się tekst o MSX'ie lub Amstradzie CPC (najlepiej 464). Nie zgodzę się też z pomysłem, aby w kąciku opisywane były same znane gry, wg. mnie lepiej pokazać tytuły świetne ale małopopularne, tak by ludzie mogli poznać drugą stronę medalu. Dam przykład:), do pewnego czasu z aRPG znałem tylko Zeldę, potem poznałem Siudyma, który polecił mi Story Of Thor i Soleil. Udało mi się w niedługim czasie te gry kupić, pograłem i... kurna, rewelacja. I gdyby nie Siud na pewno bym te tytuły przegapił, nic nie mówiące mi nazwy, a tak bawiłem się świetnie, polecam. Tak właśnie powinien działać kącik TBG, ma za zadanie uświadomić ludzi o wielu grach mniej znanych, zapomnianych, ale rewelacyjnych. (ofkoz nie tylko grach, wypadałoby też uświadomić ludzi co to Magnavox Odyssey, kim był Bushnell etc.)
Berion
@Dżujo

Przeczytałem dzisiaj TBG (105) i jedna rzecz mnie nad wyraz kłuje w oczy:

To nie są pirackie gry, tylko scenowe hacki wykorzystane do pirackich celów. A to już jest różnica... Czy gdybyś zobaczył na jarmarku moje Warsaw City to od tego momentu byłbym piratem?
Dzujo
W tej kwesti mozna polemizować. Bo to co robiono z tymi grami to piractwo.

Natomiast jednak, np GTA na NES-a nie jest już opisywane przeze mnie jako pirat.

Warsaw City? - o co biega? Jeśli masz jakiś własny projekt, daj mi znać na PM albo na miala. Tekst o polskim podziemiu konsolowym jest w planach!
koso
Łobosz! Dizzy! To tak cudowna seria, ze w pale sie nie miesci. Do dzis mam w glowie melodyjki z czesci ze slynnej Zlotej Piatki na NES-a. Pomykanie po kladkach, odmrazanie Denzela (chyba smile.gif ), poscig w wagonikach kopalnianych... Pamietaj ze dawno temu zacialem sie gdzies na plazy - chyba nie moglem znalezc akwalungu. W kazdym razie odswiezylem sobie ten tytul rok temu i bawilem sie cudownie smile.gif Takich gier na NES-ie brakowalo...
Berion
QUOTE(koso @ 22 05 2006, 13:16) *

Łobosz! Dizzy! To tak cudowna seria, ze w pale sie nie miesci. Do dzis mam w glowie melodyjki z czesci ze slynnej Zlotej Piatki na NES-a. Pomykanie po kladkach, odmrazanie Denzela (chyba smile.gif ) [...]

Denzila cool.gif

[...] poscig w wagonikach kopalnianych... Pamietaj ze dawno temu zacialem sie gdzies na plazy - chyba nie moglem znalezc akwalungu. W kazdym razie odswiezylem sobie ten tytul rok temu i bawilem sie cudownie smile.gif Takich gier na NES-ie brakowalo...

Płetwy dostajesz porozmrożeniu Denzila, a akwalung jest na brzegu po wyjściu z "głębin" (po zepchnięciu Cie prze Blackhearta) smile.gif

... sorry za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać.

@Dżujo
poszło na PM.
Setezer
Treasure Island Dizzy (NES/C64), Fantastic Adventures of Dizzy (NES, SNES, GENESIS - moim zdaniem najlepszy na Genesis, ale muza na NESa), Dizzy Prince of The Yolkfolk (Amiga), Magicland Dizzy (x86/Amiga), Crystal Dizzy (?) i wynalazki typu Go! Dizzy! GO! (NES), Quixk Snax Dizzy (x86) czy Fast Food Dizzy (x86).

Jeszcze trochę tego było:), niedawno ukończyłem Treasure Island, fajowa! (wersja NES). Pamiętam, że Fantastic Adventure kończyłem na NESie (na "złotej"), potem na emu ukończyłem obie wersje (czerwona i niebieska). Świetna seria. (grałem też w kilka wersji na atarynkach, na spectrumie w homebrew'y jakieś).

Tak w ogóle to ja jestem przeciwny VS. konsol, każda ma swoje zalety i wady. Nie ma co wzbużać wojenek (i tak każdy wie, że MegaDrive jest lepszy laugh.gif ). Tekścik in progress, bedzie jutro dżujo (500znaków to stasznie mało).
Lukaszeq
QUOTE(kiender @ 16 04 2006, 08:35) *

tak apropo jednej czy dwóch stron TBG to w angli mają całe pismo poświęcone starym dobrym czasom

http://www.retrogamer.net/flashindex.html

My też: www.oldsql.go.pl, udzielam się tam w GAMEWALKERZE. W prawdzie nie na papierku i w kibelku nie poczytasz, ale i tak dobrze. smile.gif
Binek
Mam pytanie. Jakich konsol można odpalać emulatory na PSX??
jakbu
Czy można dawać własne recenzje do Dżuja, a jeśli Dżujowi i Koso się spodobają to ją umieszczą?
Setezer
Posłuchaj, zawsze można spróbować coś wysłać, jednak jeśli napiszesz recenzję dajmy na to, Pac Mana czy Montezumę z Atari2600 (bo widzę, że masz tę konsolę) to raczej to nie przejdzie. Dawno temu gdy Torba prawodził ten kącik kilka gier/serii było opisanych (Montezumę opisał Ściera:), PacMana chyba właśnie Torba), nie ma sensu powtarzać, zwłaszcza, że miejsca jest tak mało.

Ofkoz to moje zdanie, myślę że by móc "wystąpić" w TBG trzeba zmajstrować ciekawy artykuł - nie recenzję, bo sam męczyłem Dżuja nieco z kilkoma grami, które chętnie bym opisał, ale "pisanie recek na dłuższą metę jest nieco nudne". Materiał o cenzurze Nintendo, przybliżenie kilku sylwetek twórców gier czy "jak to było z pegasusem" są znacznie bardziej interesujące, bo można wynieść z nich konkretną wiedzę, a np. co mi z tego, że w danej grze jest ładna grafika:).

Chwalisz się kolesiom jaki to z ciebie retro maniak i mówisz "w XYZ jest kolorowa grafika", chyba lepiej brzmi "pan XYZ w 1978 stworzyl ZYX na systemie YZX dla firmy YXZ, przyznasz chyba? wink.gif. Gł. celem TBG jest edukacja cool.gif .

Moje stanowisko w sprawie tego co ma być w TBG jest następujące: niech Dżujo decyduje, ale niech będzie różnorodnie. Czekamy na oficjalne stanowisko pana Dż.
Dzujo
Z reckami od czytelników jest taka sprawa: gigantyczną liczbę gier już zrecenzowalismu w PE. A trudno umieszczać "ni z gruszki ni z pietruszki" recki gier np. jesttemat o tłumaczeniach, a tu recka Super Mario Bros 3. ALE - za jakiś czas planuje opcję recek z zewnątrz. NA PEWNO dam wtedy znać.

Natomiast co do różnych ciekawych pomysłów - o tak - tutaj jest spore pole do popisu.
jakbu
No to postaram się zebrać informacje o jakieś firmie która robiła stare gry i ją opiszę... lub napiszę Reckę.
MasterShake
dżujo, a może o platformerach titusa skrobniesz?
Berion
Chętnie poczytał o Technos Japan Corp. - genialne 'mordwały' biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.