Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Dragon Quest 8
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Trzcina
Ok, poniewaz z niewiadomych przyczyn temat sie nie pojawil (strach? :> i dobrze...) wiec go zaloze na prosbe niektorych z was. I dodam cos od siebie.

Poki co mam 45 godzin w tej grze. Jest to jeden z najdluzszych i najciekawszych rpg w jakie ostatnio gralem. Fabularnie jest naprawde bardzo dobrze, chociaz imo tytulow z serii ff nie dorownuje. Momentami mam wrazenie jakby nie mogli sie zdecydowac czy wprowadzic mroczny klimat czy maks radosny... No ale taki juz urok japoncow.

Co w tej grze urzeka... SWIAT, SWIAT, SWIAAAAAAAAAAAAAT!!! Przez duze A, poniewaz swiat jest GENIALNY. Gdyby FFX mialo taki swiat to staloby sie RPG wczeszczasow (opinia subiektywna). To co nam zaserwowali programisci przechodzi ludzkei pojecie (a przynajmniej dotychczasowe ich osiagniecia w dziedzinie rpg). W tej grze swiat to jeden wielki dungeon... Wychodzisz z miasta o nie masz umownych drzewek, umownych gor, umownych lak umownych czegos. Wszystko jest dokladnie takie jakie byc powino. Drzewa sa DUZO od ciebie wyzsze, gory sa wyzsze od drzew, a gdy na gore wejdziesz to widzisz krajobraz 100 km naprzod biggrin.gif Jest to po prostu nieprawdopodobne. Jeszcze w zadnej grze samo chodzenie po swiecie nie bylo tak przyjemne.

Na plus zaliczyc mozna jeszcze, bardzo pozytywna grafika, jak mimo wszystko gre juz roczna, wyglada to bardzo fajnie i barzo estetycznie. Osobiscie nie lubie cell shadingu, ale tutaj jest naprawde dobrze.

Swietna jest tez muzyka... Radosna, pasujaca do lokacji i do zdarzen. Bedzie sie podobac chyba wszystkich.

Ok, to teraz troche minusow. Gra jest... mozolna confused.gif Walki trwaja dosc dlugo (za dlugo czasami) wprawdzie nie sa tak czeste jak np w breath of fire 3. Ale... ale sa mozolne confused.gif I co gorsza, srednio ciekawe... Tak naprawde pod wzgledem systemu ta gra nie oferuje zbyt duzo. Nie mamy podzialy na zawody, conajwyzej mozemy szkolic naszego bohatera w jednej z 3 klas broni, w szstuce walki wercz, lub w 'dodatkowej dziedzienie; innej dla kazdego. Wiaze sie to z otrzymywaniem innych skilli, ale... Ale tych skilli jest malo, nie mozna wybrac czego chcesz sie nauczyc (tylko w co inwestujesz punkty) brak jakiegos... wiekszego wplywu na rozwoj twojej postaci (FFX i sphere grid... kocham te rozwiazanie). Podobnie jest z level upoawniem. Za osiagniecie danego levelu dostajesz czar, albo skill albo cos innego. Problem w tym ze zeby zobaczyc ile punktow doswiadczenia na next level, to potrzebujesz pojsc w specjalne miejsce (kosciol...) zeby zobaczyc ile skill pointow na nastepny level, musisz pojsc w specjalne miejsce (albo port prospect, albo seaview/seaside church). Ekwipunek... ekwipunek rzadko daje jakies specjalne efekty. Zreszta ma tez taki sredniawy wplyw na to ile dmg zadajemy i ile obrywamy, bo... po 45 godzinach mam 31 level, 200 ataku i zadaje dmg 140... SIC! Troche mnie to drazni, gdyz ja najbardziej w jrpg lubie wlasnie rozbudowany system... No ale coz zrobic. Na szczescie dodatkowe features troche nadrabaija.

Monster arena to bardzo przyjemna sprawa, ale glownie z powodu wygrywanych nagrod. Bowiem to nei ty walczysz tutaj, tylko zespol, wybranych przez ciebie, trzech potworkow ktore musisz zlapac na mapce swiata, jest bodajze 9 rang, wk azdej z nich trzy rundy. Wygrywasz trzy rundy dostajesz item.

JEst tez tzn alchemy pot... No i tutaj jest juz ciekawiej. Otoz alchemy pot to jak nazwa wskazuje garnek w ktorym mozesz 'ugotowac' za pomoca alchemii, jakis item z dwoch (a potem nawet i trzech) innych itemow. Zazwyczaj otrzymujesz lepszy (duzo lepszy) item, ale sa tez i inne przepisy, na itemy gorsze... Wiec trzeba uwazac. Alchemy pot to naprawde kupa zabawy, gdyz przepisow jest MULTUM i naprawde MULTOM, chyba tyle samo co stworkow. A stworkow poki co na pewno jest cos kolo 260 gdyz jeden z bossow ktorych pokonalem mial nr 265.

Podsumowywujac, widac tutaj naprawed mase swietnych pomyslow, ale widac tez niewykorzystany potencjal... Gra jest bardzo obszerna, mnostwo swietnych (mowioncyh z angielskim akcentem!!!!) dialogow, tylko ze... ten system sad.gif Przez cala gre mamy cztery postacie i zadnej wiecej... Srednie walki... Bardzo slaby wplyw na rozwoj postaci... Jesli o mnie chodzi to jest to bardzo mocna 8, no 9 z minusem, gdyz czas gry jest naprawde przepotezny... smile.gif

To jest temat o DQ8, jak ktos ma problemy, pytania, recenzje to niech wali tutaj, postaramy sie mu pomoc/wysluchac ;]
Hela
Podpisuje sie pod tym co napisal trzicna wszystkimi konczynami. Mam takie samo zdanie, no moze oprocz tego, ze walki sa srednie. Bo niby strasznie sie dluza, ale jest dobrze, bo stanowia jakies wyzwanie, nie to co dzicinnie latwe FF`y...
mario87
mam chyba coś ponad 20 godzin i mój team ma od 22lv do 19lv, szukając przepisów alchemicznych na gamefaqs znalazłem coś co oznaczałoby że już jestem conajmniej w połowie(troche Trzcina mnie zmylił tymi 40h), chodzi o to że mozna pokonać głównego złego z 25lv(ale to chyba nie takie proste bo za to jakąś nagrodę się dostaje, tak jak w Star Ocean 3 za pokonanie bossów bez straty życia, czy w odpowiednim czasie), ale jeszcze jeden szkopół, mam narazie dostęp tylko do połowy terenów ;P będąc przy mapie to rzeczywiście jest spora i mozemy ja sobie swobodnie zwiedzać smile.gif
W tej grze swiat to jeden wielki dungeon... Wychodzisz z miasta o nie masz umownych drzewek, umownych gor, umownych lak umownych czegos. Wszystko jest dokladnie takie jakie byc powino. Drzewa sa DUZO od ciebie wyzsze, gory sa wyzsze od drzew, a gdy na gore wejdziesz to widzisz krajobraz 100 km naprzod Jest to po prostu nieprawdopodobne. Jeszcze w zadnej grze samo chodzenie po swiecie nie bylo tak przyjemne.
a dla mnie jednak było, seria Gothic smile.gif co prawda na PC ale to pierwsza gra z którą mi się skojażyło chodząc po polankach, lasach czy górach w DQ smile.gif
Grafika bardzo przyjemna, pasuje do tej gry i jej stylu, a w szczególności do postaci, ale tutaj Toryiama mógłby się bardziej postarać, postacie sa za bardzo podobne do tych z Dragon Ball'a, a nasz zielony znajomy to po prostu Toryiamowski Yoda(dioda, kto jak woli), na szczęście nie robi takich akcji co w filmach
muzyka też przyjemna, chociaż podobno zmieniona w stosunku do wersji japońskiej, tutaj mamy utwory symfoniczne, w JAP nie było też voice acting'u (były oczywiście też inne nazwy postaci/przedmiotów/czarów i inne menusy, to tak przy okazji róznic obu wersji) tak więc jesteśmy na duzym plusie smile.gif jak pisał Trzcina VA jest świetny, Yangus ma świetny angielski akcent jak i samą wymowę smile.gif
hmm szczerze mówiąc to nic innowacyjnego w grze nie zauwarzyłem ale jakoś ta gra mnie do siebie przyciąga smile.gif
Trzcina
Hehs, mario ty nie sugeruj sie tym co jest napisane na gamefaqs bo to spory blad. Ja nic nikomu nie mowie, oprocz tego co napisalem, mam 45 godzin i 32 level aktualnie. smile.gif

Hela ja zgadzam sie z toba ze to fajnie ze walki sa trudne, tylko one tutaj polegaja na tym ze... gdy przeciwnikow kupa to i herkules du'pa... Jak mi raz wyskoczylo 8 iron scorpionow (a bnylem wtedy slaby) to myslalem ze oszaleje po 10 minutach walki z nimi... Jest to troche zmudne. No i mnie osobiscie drazni fakt ze nasza postac widzimy tylko jak atakuje... ale NAJBARDZIEJ to loadingi przed skillami tongue.gifP

Niemniej jednak Dragon Quest to jeden z najlepszych RPG w tym roku i jeden z lepszych RPG ze stajni SE na ps2. Jednak w moim odczuciu gorszy od Star Ocean 3, o FFX nie wspominajac... Ale ja mam manie Star Ocean i battle trophies. Tzn mialem, bo potem wyjechalem i... no niewazne wink.gif
Guts
Jak narazie mam nabite 12 godz i jestem zadowolony, piekna grafika, rozlegle tereny gdzie mozna pojsc
wszedzie !! fajny chara design i muzyka. Co do systemu walki to dla mnie nie bylo zadnym
zaskoczeniem, wkoncu sposcizna ze starszych czesci gdzie mielismy III opcje (atak, czar, ucieczka)
i widok z oczu i w porownaiu z DQ VII jest naprawde swietnie. Gra ma swoj wlasny klimat i jakos
g.. mnie obchodzi , ze texty bossow sa dziecinne,a fabula ... standardwa (chociaz dobrze, ze nie ma 12 letnich
dzieciakow ), wazne sie sie dobrze bawie i czuc klimat strarych jrpg z snsa. Osobiscie polecam, jak
sie do niej przysiadze to ciezko sie oderwac od Tv smile.gif
Lord Gumiś
Ja czekam na europejską premierę, czyli w styczniu mam nadzieje, że odpale DQ VIII wraz z demkiem XII.

Hela zależy, o jaką część Finala tobie chodzi bo nie wszystkie były łatwe. Grałem w DQ VII i wiem, że od tego czasu system nic się nie zmienił więc walki dlatego są takie długie i mozolne a trudne dlatego, że system jest strasznie uproszczony bez żadnych kombinacji.
Hela
QUOTE(Trzcina @ 28 11 2005, 23:15) *
Hela ja zgadzam sie z toba ze to fajnie ze walki sa trudne, tylko one tutaj polegaja na tym ze... gdy przeciwnikow kupa to i herkules du'pa... Jak mi raz wyskoczylo 8 iron scorpionow (a bnylem wtedy slaby) to myslalem ze oszaleje po 10 minutach walki z nimi... Jest to troche zmudne. No i mnie osobiscie drazni fakt ze nasza postac widzimy tylko jak atakuje... ale NAJBARDZIEJ to loadingi przed skillami tongue.gifP

To, ze nie widac postaci podczas walki, to juz specyfika serii, wiec nie zaliczalbym tego jako minus tej czesci, bo to raczej uklon w strone fanow, co sie chwali.
Wiesz Trzcin, jak Ci wyskakuje 8 iron scorionow, to zawsze mozesz dac "flee" tongue.gif
Moze i sa monotonne, ale to raczej dlatego, ze starano sie zachowac oldschoolowy feeling gry. I normalne walki, az tak sie nie dluza, no chyba ze zapuszczasz sie gdzies daleko w srodku nocy. Wtedy czasami sa przegiete walki. Trudniejsze niz niejeden boss w FF`ach.
Mnie tam wkurza notoryczny brak kasy i malo expa tongue.gif
Trzcina
No tak, tylko ze jak dam flee, to mi sie w statsach zapisuje i mnie to DENERWUJE tongue.gif Bardziej niz wygranie tej walki po p15 minutach meczarni ;P

Ja z expem nie mam poki co problemow, godzinka z metal slime'ami i dwa/trzy levele (zalezy od postaci) wyzej robia swoje ;]
mario87
jak dla mnie gra jest prosta huh.gif w FF było ciężej(szczególnie FF1, tam to dopiero HC) najwięcej problemów sprawił mi tylko pierwszy boss, Geyzer, dalej rozwalam wszystko.... wlaki z potworkami są naprawde długie, mogli by troche je przyspieszyć, dłuższe walki widziałem chyba tylko w FFX i to dla mnie minus confused.gif
co do metal i liquid slime to fajnie że się dostaje za nie dużo exp tylko że one zawsze spieprzają censored2.gif udało mi się zabić tylko 3 metal slime, reszta uciekła, a liquid slime spotkałem tylko 2 razy i za każdym razem od razu uciekało ;/ i na dodatek jeśli już uda mi się je zranić to zabieram tylko 1hp confused.gif// jest jakiś dobry sposób na nie?
Trzcina
Tak, trafic szybko cztery razy (maja 4 HP) nim uciekna... To najlepszy sposob jak do tej pory :PPP
mario87
jasne, tylko że u mnie zwykle tylko heero i yangus trafiają(chociaż nie zawsze), a Angelo i Jessica pudłują confused.gif no chyba wybiorę się na metal slime jeszcze raz, teraz może nie będe pudłował i znacznie częsciej je spotykałem niż liquid slime ;p
Jakim
Pograłem ze 3 godzinki to się wypowiem:p
Chodzenie po wykreowanym swiecie jest przyjemne. Jak narazie wszędzie zielono i zielono, czasem przepłynie rzeczka, to jakieś wieksze wzniesienie, to znów czerwone drzewo biggrin.gif. Jest przyjemnie. Głosy bohaterów są fantastyczne jak juz ktos o tym wcześniej wspomniał. Szkoda tylko że główny bohater nalezy do gatunku "niemowa" ale cóż.

Stopien trudności jest dośc wysoki... nie porównuje tego do pierwszych hardcorowych finali, lecz do epoki od PSxa w góre;] Zginałem przez nieuwagę juz 2 razy <sic!> Raz pod wodospadem a potem następnym razem przy walce z bossem-> walczyłem tylko jednym zawodnikiem:P
Fajnie że po smierci nie trzeba loadowac gry, tylko budzisz się w kościele. Szkoda że tracisz przez to połowę pieniędzy:/

walki jak juz wszyscy wspomnieli sa kapiate. Po prostu najprostsze rozwiazanie pod słońcem- raz ty raz ja. Szkoda że rozwój statystyk postaci jest ograniczony na maxa.

Okej:D Potrenowałem troszkę drużyne, zakupiłem odpowiedni sprzet <kasy jak na lekarstwo w tym szpilu> i ruszam na bossa:D Pęknie w moment:D
yab
Ja niedawno wystartowalem. Mam 12 lvl. Jest juz ze mna Jessica i mam do dyspozycji Alchemy pot, jeszcze nie probowalem nic mieszac, bo dopiero dostalem. Nie powiem. Gra wciaga, ladna grafika, drzewa, gory, budowle, wszystko zrobione starannie. No i ta swoboda poruszania sie..., jest tyle do zobaczenia, mozna chodzic i chodzic, a po drodze jakas skrzynka, to znowu lepszy potwor, z ktorym walka nie jest prosta i mozna latwo w(pipi)c. Animacje potworow tez sa niezle. Czasem zrobia cos smiesznego, gdy zabraknie im MP na rzucenie czaru.
Ogolnie przypomina mi mocno FFX, pogram dluzej powiem moze cos wiecej.
Sizzzu
mam pytanko... czy znalezliscie 3 potwory ktorych listy goncze dostajemy od Morriego ?? ja znalazlem tylko Lonely Joe... dwoch pozostalych nie jestem w stanie odnalezc... czy ktos wie gdzie oni sa ???
Sinister
Slime'a znajdziesz niedaleko zamku Trodain, a Khalamari Kid łazi na plaży, kawałek drogi od domku Red (bardzo łatwo znaleźć).
Trzcina
Buerk... Zostalo jakies 3, moze 5 godzin do konca gry. I... I bardzo dobrze. Powiem szczerze ze im dalej tym nudniej... Wraz z kazda kolejna godzina gra staje sie coraz zmudniejsza i coraz bardziej denerwuje...

Swiat juz tak nie cieszy, walki z przeciwnikami denerwuja mocniej. Fabula... fabula robi sie slabsza confused.gif A gra popada w schematy... Z kolei system nie zyskuje juz nic i jest srednio confused.gif

Mam 55 godzin, 36 level i mase rzeczy do zrobienia (dodatkowych oczywiscie) ale chyba nie bedzie mi sie chcialo... Ja juz po prostu chce te gre jak najszybciej skonczyc.

Jesli na podstawie tej gry ktokolwiek smie powiedziec ze seria DQ jest lepsza od FF, to chyba musi sie naprawde mocno poknac w glowe smile.gif
Shinji-kun
Aktualnie jestem na 16 - 18 lvl mam 13h gry i jest ok tongue.gif Coraz bardziej ciekawi mnie swiat.Co nowa lokacja tym ciekawiej, krajobraz powala, zmiana pory dnia i nocy daje rade.Co do walk to jak narazie mi nie przeszkadza ich dlugosc (a wogole one dlugo trwaja ?? happy.gif )System hmmmm.....skilowanie poszczegolnych broni daje jakies tam umiejetnosci dla postaci ale to troche za malo closedeyes.gif np. od poczatku gry dla Hero pakuje ino miecz, dla Yangus'a mlot, Jessica - bicz i nie mam problemow z bossami czy potworkami.A tak apropo to w pierwszym porcie ktory spotykamy na swojej drodze (nie pamietam nazwy) znajduje sie pewna kobieta co sie "zna" na skillach, mowi ona, ze najlepsza taktyka jest zmiana podczas walki broni, a co za tym idzie skilli w celu jak najlepszego doboru repertuaru przydatnych umiejetnosci podczas walki (ponoc tak postepuja "prosi" tongue.gif)Wracajac do glownej mysli........najpierw pakuje jeden typ broni---> max, to biore sie za nastepny.Na koniec powiem tyle JAK NARAZIE gra ciekawa, zobaczymy co bedzie za te kilka/kilkanascie godzin................................. excl.gif
KILL
A ja nie moge wejsc do tamtego opuszczonego iasta znalesc Jesice sad.gif
gon
QUOTE(KILL @ 18 12 2005, 18:51) *

A ja nie moge wejsc do tamtego opuszczonego iasta znalesc Jesice sad.gif

pewnie chodiz ci o ten zamek obok alexandri,,,
masz zagadac do dzieciakow przed jej pokojem pokazac im list,to jeden ci otworzy brame,,,

a moja opinia co do gry,,,,
hmm
gram jeszce niewiele z 6h...
ale faktycznie gra ma oldschoolowy klimat,,,, jesli chodzi o system,
klimat swiata i postaci tez mi bardzo pasuje jako fan-maniaka dbz biggrin.gif

Za to ten angielski akcent wogole mi nie pasuje w jrpg....
Ogolnie bardzo dobra gra smile.gif
Moze szezej sie wypowiem jak dojde do tych aren itp:)
Pavlis
ja nie jestem do takiej gry przyzwyczajoy wielki świat zawsze byłem przyzwyczajony do z góry narzuconej ścieżki i to mnie denerwuje nie wiem gdzie mam iśc icon_evil.gif Wie ktos moze dokąd mam dośc jak pokonałem 1 jaskinie w grze to pisze że mam iśc na południe ide i przechodze przez plaże ale i tak dochodze do jakiegos portu ale to nie tam trzeba dojść wink.gif
Hela
QUOTE(Pavlis @ 20 12 2005, 14:59) *

ja nie jestem do takiej gry przyzwyczajoy wielki świat zawsze byłem przyzwyczajony do z góry narzuconej ścieżki i to mnie denerwuje nie wiem gdzie mam iśc

lmao

Jak jest jedna sciezka to narzekaja, ze jest liniowe az nie chce sie grac.
A jak jest wielki swiat to czytasz, ze jest za bardzo rozbudowany (imo takie pojecie nie istnieje, ale co tam).
I wez tu zrozum polaka...
gon
www.gamefaqs.com<-tutaj jest wszystko smile.gif
ale ja gram jakos bez faqa i nigdzie sie nie zawiesilem nawet na chwilke cool.gif

jeszcze przed plażą-duzo wczesniej powinienes wejsc do alexandri(miasto) razczej trudno ominac

swiat niby wielki ale i tak sie podaza wytyczonymi dróżkami-a na rozdrożach są znaki
no chyba ze szuka sie skrzynek albo innych popierdółek smile.gif
ja raczej tego nie robie czekam az bede miec skille-zeby poruszać sie bez walk ze slabszymi przeciwnikami, poki co tylko itemki mam ale takowych nie uzylem jeszcze ani razu...
Pavlis
wiem juz przeszedłem gamefaqs i wszystko jasne icon_twisted.gif
Tidus_17
Ja osobiście bardzo się ciesze iż nowy dragon ma rozbudowany świat i dużo terenów do eksploracji.W większości gier Rpg na Playstation 2 tereny były małe a fabuły liniowe.Miło że wreszcie będziemy mieli trochę swobody w eksploracji świata.Jestem nastawiony optymistycznie do tej gry i już nie mogę doczekać się kiedy dorwę ją w swoje łapska.Pozdrawiam...
Basior
Całkiem niedługo obczaję gierę, ale mam pytanie co do 7. Otóż grałem w nią całkiem sporo, ale niestety jakoś tak się stało że przed ukończeniem gry zniknęła mi druga płytka. Jak zauważyłem bohaterowie są identyczni jak w pierszej części. Czy jest to kontynuacja, czy jak? Bo w recce Stara i na necie jakoś za bardzo wyczaić tego nie mogłem.
Shinji-kun
mam pytanko: gdzie najlatwiej spotkac metal lub liquid slime'y ??
Killabien
Damn gra jest jedwabista, tylko czasami zwykli przeciwnicy mogą dobrze zdenerwować.ta gra przekonała mnie do cel-shadingu.Po prostu jedwabisty szpil
dee
QUOTE(shinji16 @ 29 12 2005, 18:10) *

mam pytanko: gdzie najlatwiej spotkac metal lub liquid slime'y ??

Metal Slime'y najłatwiej spotkać Trodain Castle
yab
Wydaje mi sie ze lepszym miejscem jest haunting ground, a dokladnie przed wejsciem do HG. To gdzies po wizycie Argonii, majac tygryska mozna tam szybko dojechac. Pozniej zoom do tej lokacji, bardzo ulatwia.
Tylko tam walcze z metal slime. Czasem pojawia sie ich 8 szt, choc rzadko ubijam wiecej niz 2. Mam malo agl, a pomocna jest umiejtnosc Angelo, atak sabelka na metalowych przeciwnikow. Ta gra jest niesamowita, mam juz okolo 60h, moze jestem w 3/5 gry, trudno powiedziec. Jesica wrocila juz do mnie.
Hela
A teraz cos luzno powiazanego z DQ8

"if real life were like DQ8"
http://www.ctrlaltdel-online.com/comics/20051230.jpg
Sizzzu
W Dragon Questa gram juz ponad 50 godzin wiec postanowilem sie wypowiedziec na jego temat...
Na poczatek powiem ze od kad zaczalem w to grac to nie tykam zadnej innej gry ciagle tylko Dq i Dq nic innego sie nie liczy... podobnie mialem tylko przy kilku rpg z "szaraka" (FF,Vagrant Story i kilka innych)... w tej grzy wciaga wszystko grafika, postacie, swiat no i fabula... nie wiem niektorzy mowia ze fabula jest sztampowa bez zadnych zwrotow akcji... nie rozumiem tego jak dla mnie jest bardzo ciekawa i wciagajaca... naprawde grajac w to ciagle zastanwaiam sie co bedzie dalej... nie tylko grajac bedac w pracy tez czesto zdarzy mi sie zamyslic i rozkminiac akcje z Dq... fabula z Dq jest naprawde swietna i potrafi zaskoczyc napewno przyczyniaja sie do tego swietne postacie maja niesamowite poczucie humoru i sa bardzo charyzmatyczne ... a najlepsze sa ich relacje miedzy soba... szczegolnie rozwalaja mnie rozmowy badz klotnie Yangusa z Krolem Trode biggrin.gif .... w ogole Yangus stal sie moja ulubiona postacia z Dq jest on "bezbledny"a jego tekst "Cor Blimey" jest najlepszy stal sie teraz moim haslem przewodnim i rozpowszechnilem go na moim osiedlu hyh.gif ... szkoda tylko ze glowny bohater jest taki "cichy" ... jeszcze co do postaci to strasznie podoba mi sie ich design naprwade Akira sie postaral i widac tu jego wklad... niektore postacie wygladaja strasznie Dragonballowo spotkac mozna np kolesia bardzo podobnego do Trunksa badz Genialnego zolwia a glowny bohater z kolei jest bardzo Songowaty tongue.gif w kazdym razie mi sie to podoba ... napewno na tak swietny wyglada postaci nie sklada sie tylko utalentowana reka Akiry ale rowniez PIEKNA grafika ktora potrafi zachwycic na kazdym kroku... ten cel-shading swietnie wyszedl grafika i jest to jedna z najpiekszniejszych gier na ps2 jaka widzialem wspaniale buduje to basniowy klimat i zarazem pasuje do Dragonballowskiego stylu... jeszcze jedna rzecz ktora zachwyca w kwesti grafiki i designu jest swiat ... nie przepraszam SWIAT jest on olbrzymi i piekny wiele godzin spedzilem na samym przemierzaniu go i szukaniu poukrywanych skarbow badz stworow do druzyny hyh.gif ... ale wiadomo ze takie rozlegle tereny wiaza sie z duza iloscia walk z wszedobylskimi stworami i tu wchodzimy na temat walk oraz stworow... walki sa normalne jak to walki mi sie podobaja i wcale nie sa monotonne... moze i nie ma wielu opcji do wyboru bo mamy standardowy Atak... mozemy rzucic czar uzyc jakiej umiejetnosci specjalnej... mozemy tez uzyc jakies przedmoitu jest wczesniej wlozylismy go z torby do ekwipunku postaci... mozemy tez oczywiscie sie bronic i jest nowa ciekawa funkcja mozemy zwiekszyc sile naszej postaci kosztem straconej tury im wiecej razy tak zrobimy tym silniejsza bedzie nasza postac az wkoncu zaatakuje za nieziemska liczbe dmg ... przypomina mi to troche zmiane w Saiyanina tongue.gif...oczywiscie wszystkie czary i umiejetnosci musimy miec na kim uzyc i tu potrzebne nam sa stwory a tych jest naprawde duzo bo cos kolo 300 !!!... stwory tak jak postacie sa swietnie zrobione niektore z jajem tak duzym ze gdy je spotkamy to az chce sie smiac hyh.gif sa tez takie zwykle stwory ni to smieszne ni straszne takie normalne i sa oczywiscie roznego rodzaje rezy programistow... te jak zobaczymy to zastanawiamy sie kto to wymyslil takze kwestia stworow jest dobrze rozbudowana i jest ich zadowalajaca ilosc i roznorodnosc... a najlepiej prezentuja sie bossowie hyh.gif wielki kalmar z zaburzeniami psychicznymi ... jakies rybopodobne cos ktore dostalo krzysztalowa kula po lbie i szuka jej wlasciciela zeby sie na nim zemscic... krol kretow ktory ma schize na punkcie muzyki i meczy swoim rzepoleniem poddanych... Dhoulmagus ktory tez jest niezlym psycholem lata zabija wszystkich ktorych napotka i powtarza wkolko ten sam tekst "such a pity, such a pity" kazdy boss wprawia w oslupienie , smiech ale sa i tacy do ktorych czuje sie respect ... po pokonaniu takiego bossa badz stwora dostajemy standardowo pieniazki, expa i czasami jakis itemek... oczywiscie lvlupujemy wzmacniamy sie... dostajemy nowe czary umiejetnosci zalezne od tego w jakiej dziedzinie broni sie szkolimy ... nie ma tego wiele bo kazda postac moze szkolic sie w 3 rodzajach broni ... walce wrecz i jednej dzidzinie specjalnej np. Jessica w Sexapilu hyh.gif no wiec tak jak widac nie ma tego duzo ale mozna to jakos brzebolec i grac w ogole tego nie odczuwajac takze nie zaliczam tego do minusow... zostala mi muzyka ktory oprzygrywa nam podczas wedrowki i uwazam ze jest bardzo dobra nie tak wspaniala jak grafika ale jest bardzo dobra... wpada w ucho i swietnie pasuje do wesolego basniowego klimatu gry... takze jak dla mnie to gra nie ma minusow jak juz wspomnialem wczensiej grajac w nia nie ruszam rzadnej innej gry bo poprostu ta jest najlepsza i zasluguje na pelna dyszke tak jak Vagrant Story badz FF ... polecam kazdemu !!!!

COR BLIMEY
MAjSTER
NO i on ma racje biggrin.gif

Ps: Jak patrzycie na pokonane potwarki w tym dzienniczku to nacisnijcie x2.gif a potworeg zrobi Tounta excl.gif excl.gif excl.gif Pisze to bo sam sie skapnelem po 40 godzinach gry i inni moze jeszcze tego nie znaja biggrin.gif
Trzcina
Ja bym jednak rzekl 'such a pity, such a pity...'

Poprzez denerwujacy i malo rozbudowany system gry, ta gra nie przejdzie do historii... dosc powiedziec ze po 55 godzinach gry, na chwile przed pojsciem do ostatniego dungeonu po prostu mi obrzydlo... Walki zrobily sie juz tak nudne ze tragedia i nawet naprawfe fajna fabula i cudowny swiat nie byly w stanie mnie przyciagnac. A na mysl o dodatkowym dungeonie dostaje konwulsji...
yab
Hmm.. Mowisz 55 godzin. Nie uwazasz ze to duzo?, latwiej byloby zrobic gre na 20 godzin, ale wtedy byloby buu, bo za krotka. Trudno zrobic taka gre(MOWA O SINGLE), ktora potrafilaby tak samo bawic od poczatku do konca. Ja w chwili obecnej mam blisko 80 godzin i bawie sie dobrze. Troche spedzilem czasu na poszukiwaniu skrzynek, troche pakowalem exp. Musiales sie spieszyc, chyba ze ja jestem taki wolny, bo jeszcze nie skonczylem gry, troche mi zostalo do konca, a mam wiecej na liczniku prawie 30 godzin.
Jakim
kwestia gustu... ja mam 26, bawię się świetnie i dopiero dostałem statek:p i za cholere nie wiem na który kontynent płynać?
Trzcina
Ja sie nigdy nie spiesze smile.gif A wiekszosc moich znajomych ktora w to grala dochodzila do konca w okolicy 55 h... Poza tym do samego konca zostalo mi jeszcze troche mimo wszystko.

Ja nie ujmuje wartosci tej gry, mowie tylko ze... ze 55 godzin pozniej, zamiast byc duzo lepiej to jest mi duzo gorzej tongue.gif
mario87
coś w tym jest, ja też odpuściłem sobie po ok 50h huh.gif miałem właśnie płynąć na jakąś wyspe do tego klauna ale jakoś mi się odechciało...
tomci
a moze macie jakis opis do tej swietnej gry???
Jakim
aaaaaaaa jasny szlag mnie trafi ;( 2,5 godziny pakowania postaci, dałem pauze aby pójść coś przekasić a moja świetna mała kuzynka <lat 3> przydreptała do pokoju i spodobało jej się "zielone światełko na przycisku".

Zabijcie mnie błagam;(
Shinji-kun
Mario kisze w tym samym miejscu =] jakos mnie nie ciagnie do powrotu do tej gry confused.gif pewnie bede musial odswiezyc DQ8, moze mnie wciagnie ponownie =]
yab
Te, a zdobyl ktos z was Range S w Monster arena? Mam range A, ale S to juz inna bajka, bo moje ludki gina przy 2 starciu. Jaka ekipe wystawiacie do walki o S, musze poszukac chyba lepsze potworki.
Markus
Ja zdobyłem S smile.gif Moja druzyna składała się z podobnych potworów co team Morriego.Miałem:

Heavy Metal(King Metal Slime)
Curer(Cure Slime)
Jakiś demon(Archdemon)
Iitem
(pipi)
Markus
a jak zdobyles te stwory O_o a zwlaszcza metal slima kinga :| ??

metal kinga można dostać dopiero po przejściu całej gry robiąc dodatkowy quest(potwór jest jedną z nagród).

gdzie je spotkac ??

mapka ze stworami
(mały spoiler - cała mapa świata, ze zaznaczonymi potworami do spotkania/miastami i jak ktoś nie chce to nie ogląda, ostrzegałem)
http://www.filecabin.com/up1/1137689708-dq8map.jpg
yab
Mapka przyda sie. Czesto nie pamietam gdzie mam poplynac/poleciec, bo nie wiem gdzie jest np. miejscowosc X. Dzieki.
Trzcina
Koles z malpa na avatarze - Killu, czy ty chcesz w trabe? Najgorsze co mozna pisac na forum RPG to spilery. W MORDE?! Jeszcze jeden taki manewr a zablokuje pisanie na tym forum happy.gif

Markus, ja wiem ze chcesz dobrze... ale nie wszyscy chca wiedziec ze cos tam czy nie jest polowa fabuly czy 1/8 czy 200/14 czy jakkolwiek inaczej smile.gif Wiec prosze... nie psujcie zabawy innym smile.gif
KILL
QUOTE(yab @ 19 01 2006, 20:29) *

Mapka przyda sie. Czesto nie pamietam gdzie mam poplynac/poleciec, bo nie wiem gdzie jest np. miejscowosc X. Dzieki.

przecie nie zdradzilem zakonczenia confused.gif, wszyscy wiedza jak nazywa sie glowny rzeciwnik confused.gif a wlasnie mozna w walce podnosic umiejetnosci stworkow?? albo ewoluja jak w pokemonach ??
gon
ja zdobyłem rank S przy pomocy teamu ''My Thre Golems'' skladajacego sie z ...
-tak z 3 golemów biggrin.gif
Golemek w którego się scalają daje rade
W normalnych walkach i przeciw bossom też jest całkiem użyteczny-zadajac przez 3 tury swojej walki straty rzedu 1000-2000hp smile.gif
yab
No widzisz tego to nie wiedzialem. Musialbym zlapac wszystkie golemy raz jeszcze, bo ktoregos pogonilem, bo miejsca malo bylo. Na ta chwile dq8 odpoczywa na rzecz ffx, w ktorym uzupelniam do konca sphere grid, co by rozwalic wszystkie dark aeony i penace, czy jakos tak.

Przy okzaji, na jakim lv macie postacie w DQ8? Maksymalnie to chyba mozna 99, 100? Ja mam 42 chyba, ale nastepne lv to juz trzeba duzo czasu, albo duzo liquid metal slime wink.gif. Jest fajne miejsce gdzie pojawia sie ich duzo, sa tez te duze(okragle) metal slimy. Kto chce wiedziec to zapraszam nizej
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Markus
Yab to miejsce jest dobre, ale znam lepsze
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Mój level na zakończenie gry to 72.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.