Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Japonskie jedzenie w Polsce
Forum PSX Extreme > Inne > Japonia > Japonia
Yohko
Czy w Waszym miescie sa jakies japonskie restauracje albo sushi bary? podzielcie sie adresami smile.gif opinie o lokalach (jesli tam byliscie) mile widziane! biggrin.gif
Arkady
Heh dobry temat, sam właśnie szukałem w Lublinie takiej restauracji, baru, cokolwiek oby japońskie - oczywiscie nic nie znalazłem. Ale kumpel gdzieś widział zestaw zawierajacy wszystko aby samemu zrobić suchi, gdzie, ile to kosztowało już nie pamiętał sad.gif

Szukałem w necie w innych miastach i oto co znalazłem:

arrow.gif KATOWICE

Sushi Club
ul. Jagiellońska 3, Katowice, otwarte od 12 do 22 (pn - sob, w niedziele nieczynne)
tel.: (032) 781-81-82

arrow.gif WARSZAWA

AKA SAKA
ul. Wołoska 12, lok. 601, Warszawa

AKA SAKA
ul. Mszczonowska 3, Warszawa

AKA SAKA
ul. Wałbrzyska 11/159, Warszawa

arrow.gif POZNAŃ

BAMBUS
Stary Rynek 64/65

TOKYO
ul. Głogowska 35

arrow.gif ŁÓDZ

HONG-KONG
ul. Narutowicza 42

HA LONG
ul. Piotrkowska 152

Sapporo
ul. Piotrkowska 60, 90 - 105

Tylko pozazdrościć
Yohko
idea byla taka, zeby kazdy podal restauracje ze swojego miasta, takie ktore widzial na wlasne oczy a nie w internecie, bo nigdy ni wiadomo, czy adresy/telefony sa calkiem wazne, no ale i to sie zawsze przyda smile.gif a teraz prosze kogos o ewentualne skomentowanie powyzszych restauracji, jak ktos tam bywal smile.gif

jak juz bede miala wiecej czasu, wrzuce adresy ze szczecina smile.gif
Guts
KANSAI SUSHI GDANSK

czynne : od srody do niedzieli od 12 do 22

Naprawde bardzo mila atmosfera, klimatyczny wystroj plus japonska muzyka w tle,
w miare duzy wybor dan (do tego menu ciagle jest uzupelniane o nowe rodzaje sushi).

Ceny sa w miare przystepne od 8 do 30 zl, do wyboru sa rowniez japonskie alkohole.

Stronka baru : http://www.kansai.com.pl/

Znajduje sie tam cennik + info
TaiCat
W katowicach obok spodku w budynku gdzie znajduje się kino Helios jest restauracja "Kyoto sushi"...jedzenie mają naprawde wyborne polecam biggrin.gif
A bardziej w moich okolicach,w rozwijajacym się mieście Rybnik jest restauracyjka "Sake" meszcząca się na rynku gdzie ostatnio do menu oprócz dań kuchni chińskiej i wietnamskiej weszły japońskie-w tym kochane Sushi Maki:) polecam:D
Aem
We Wrocławiu w rynku jest miło wyglądająca restauracja, jak smakuje jedzenie, jak działa obsługa, tego nie wiem ale wygląda dość zachęcająco. Fajnie to wygląda od środka więc w sumie polecam
LegionPolski
W Gdyni są dwie i chyba się wybiore, ale może ktoś rzucić komentarzem - jak był?? wink.gif
Jakuza
W Krakowie na rynku jest jedna Japońska knajpka - ceny średnio przystępne , atmosfera i wystrój bardzo fajny , tylko ten Sushi Set za 35zł...
TaiCat
na krakowskim rynku naliczyłam 3 lokale gdzie sa sushi w tym jeden specjalny Sushibar gdzie wystrój przypomina typową małą Sushiya a z lady macha Manekineko:D Sushi serwują tez w jednej Restauracji niedaleko ulicy Szpitalnej jak się nie mylę
_Alek_
W Warszawie jest tego sporo, m.in. Akashia, ale ceny w tego typu miejscach są...ahem.... zaporowe blink.gif
Zjadłoby się coś takiego ale na Odyna! Nie za cenę małego fiata wacko.gif
TaiCat
W moich koszmarach,wciąż warszawa dry.gif
u nas dobre sushi(z łososiem) w Rybniku jest po 12 zł,w Katowickim "Kyoto Sushi" zestafix "California salamon" po 18.Pyyychotki.Jeżeli w stolicy takie zestafixy są 2 razy droższe ...jest sposób biggrin.gif

W sieciach niektórych sklepów(Minimal,Auchan) można kupić produkty do Sushi "Blue Dragon".Niestety imprezka kosztuje ponad 100 zł:
-Wasabi -ok 14 zł
-Ocet ryzowy -ok 14 zł
-Marynowany imbir -ok 15 zł
-Wodorosty prasowane(5 listków) -ok 10 zł
-Ryż do sushi(0,5 kg) - ok 10 zł
do tego jeszcze potrzeba sosu sojowego(6-8 zł) by zrobić sos "kikkoman"(chyba sos sojowy + ocet ryzowy) i nadzienia wedle upodobania np:
-mrozone Surimi(krabie paluszki)-6-8 sztuk ok 8-10 zł
-Łosoś 1kg-20-30 zł(ale po co brać taki wielki kawał wink.gif
-krewetki -hmm ok 15 zł paczka 100 dag
-avocado(sztuka)- 1-4 zł
-I inne rybki/sałatki/owoce (5-10 zł)

itadakimasu biggrin.gif

po obliczeniu wychodzi danie dla 5 osób...biorąc łososia czy surimi do tego...w naszym "Sake" rybnickim porcja kosztuje 12 zł.12 x 5=60 zł.ale jeśli ktoś ma bliżej do drogiego miasta jak Gorthaur to chyba opłaca się pobuszować po marketach!

Okawari X)
_Alek_
TaiCat, trzeba nie tylko mieć składniki, ale jeszcze umieć je poskładac ze sobą rolleyes.gif
Niestety gotować to ja potrafię zupki chińskie dry.gif
No, aż tak źle może nie jest (moja ryba w panierce owns xD) ale sushi to raczej bym nie skonstruował dry.gif
Jacyś chętni do pomocy? laugh.gif
TaiCat
ja moge przyjechac i ugotować...ryż XD,do tego mnei matka wychowuje tongue.gif(sprzatania i gotowania) ale pewna osoba z tego forum zjadła moje wymysły kulinarne i zyje do tej pory biggrin.gif
villain
おとといは日本の寿司バーへ行って
、いくらや巻き寿司を食べたりお酒を飲んだりしました。
いつもいくらは美味しそうだと思っていたから、食べたかったです。
イクラはとても美味しかったですが高かったです
Ta i to by bylo na tyle po roku i 2 mc nauki wink.gif (jk jest lepiej mochiron biggrin.gif )
Mniemam, ze osoby tu zagladajace maja zainstalowane japonski(e?) IME?wink.gif
No i juz tak konkretnie na temat:
Bylem wczoraj na Wilczej (26 chyba nr - trudno nie trafic wink.gif)
Ja jadlem omaki z zapiekana rybka w jakims slodkawym sosie z chyba marcepanem - i powiem szczerze, ze srednio mi smakowalo - znaczy sie nie bylo bynajmniej zle ale ja wole surowizne i nie na slodko jednak - blad popelnilem, ze to zamowilem i tyle - nastepnym razem zamawiam surowizne biggrin.gif
Miejscoweczka swietna, widac jak kucharz robi sushi, mozna z nim w tym czasie spokojnie pogadac.
Kumpel zamawial to co ja a kolezanka "zwykle" maki na surowo i bylo swietne (wymiana "sztuk" musiala oczywiscie nastapic tongue.gif)
Wyszlo nie najdrozej - 15PLN za chyba 6 sztuk maki (sa tez zestawy 15 sztuk za 48 PLN i wieksze -> w zestawie jest maki + zapomnialem jak sie cos takiego nazywa - surowa ryba "ukladana" na ryz... i maki zawijane z ryzem "na wierzchu")
Najlepsze zostawiam na koniec - zamowilem sobie IKURe o czym wspomnialem na poczatku wink.gif pycha, naprawde swietne jedzonko ale niestety troszke drogie 20PLN za 2 szt confused.gif
Ogolnie polecam to miejsce - w sumie narazie w innych jeszcze nie jadlem bo do tej pory zawsze kumpel robil sushi - zeby nie bylo zna sie troche na tym i ma dougu;) ale jednak jak najbardziej polecam, nastepnym razem mam zamiar wybrac sie juz do restauracji bo chcialbym zjesc Udon - wie ktos gdzie w wawie podaja najlepszy? O i jeszcze jedno jak sie nazywa takie japonskie "danie" - "sfermentowana" fasola sprzedawana w takich "pojemniczkach" ? tez bym chcial tego sprobowac. Yohko zapewne juz to jadlas ?
_Alek_
QUOTE(TaiCat @ 13 01 2006, 17:10) *

ja moge przyjechac i ugotować...ryż XD,do tego mnei matka wychowuje tongue.gif(sprzatania i gotowania) ale pewna osoba z tego forum zjadła moje wymysły kulinarne i zyje do tej pory biggrin.gif

Hmm.. zyje, powiadasz? A czy to życie "po" jest takie samo jak "przed"? rolleyes.gif Oczywiście nawet przez sekundę nie wątpiłem, to tylko tak jakoś mi się zapytało biggrin.gif
Enyłej, no to ryż już mamy.... ja mogę coś smażyć.... Kto jeszcze chętny? biggrin.gif Jak będzie Extreme Party kolejne czy cuś to zrobimy japońską kuchnię polową laugh.gif
TaiCat
smażyć nie trzeba,chyba że tempure!
przypomniało mi się!!!
w serii "Blue Dragon" są jeszcze zupki Miso Shiru w saszetkach:D:D

hłehłe zrobimy kącik "Makurobichia"(Makłowicza)
_Alek_
A do posiekania wszystkiego podprowadzimy katankę Yohko i gites laugh.gif
Tylko nic jej nie mówcie ninja.gif
Plan gotowy, koniec offtopu xD
Yohko
QUOTE(Gorthaur @ 15 01 2006, 16:24) *

A do posiekania wszystkiego podprowadzimy katankę Yohko i gites laugh.gif
Tylko nic jej nie mówcie ninja.gif
Plan gotowy, koniec offtopu xD

moja katanka to nic, Teruo ma taki ladny japonski tasaczek do warzywek, ostry jak brzytwa, kilka osob sie tym cholerstwem zacielo smile.gif

co do skladania wszystkiego razem -- jesli ktos chcialby zrobic to porzadnie, polecam ksiazke : http://wysylkowa.com/ks308711.html - bardzo ladnie wszystko wytlumaczone, metody bardzo podobne do tych, ktore Teruo pokazywal znajomy Japonczyk smile.gif
Aem
Ja dzis wybieram sie ze znajomym z Japoni na wspólne gotowanie japonskiego jedzienia u niego w lokalu gdzie przebywa smile.gif (oryginalne przyprawy z japonii included smile.gif )
TaiCat
Daj namiary to przyjade popatrzeć jak robicie jedzonko XD
_Alek_
QUOTE(Yohko @ 16 01 2006, 10:47) *

moja katanka to nic, Teruo ma taki ladny japonski tasaczek do warzywek, ostry jak brzytwa, kilka osob sie tym cholerstwem zacielo smile.gif

Katanka jednak jest fajniejsza, a i odstraszałaby nieproszonych gości laugh.gif
Siekanie mięska a'la kenjutsu: położyć mięsko na stole, po czym.... wykonać Shomen Uchi z KIAAAAAI icon_twisted.gif starwars.gif
MasterShake
wrocław ma 3 - sakana bodajże-koło odrzańskiej, maru i china town- obie koło siebie. Maru jest o wiele lepsza ale taka hmmm snobistyczna strasznie, a china town ostatnio na psy schodzi-chiński makaron zastąpili jakimś zwykłym, ale sushi w miare daje radę. W sakanie jeszcze nie byłem
Lukaszeq
Akashia i ceny tamtejsze są po prostu nie do przyjęcia confused.gif W Warszawie jest na Ursynowie takie małe sushi bistro, ale ceny tam też do najmniejszych nie należą. Za niezbyt dużą porcję z wodorostami trzeba wybulić 3 dyszki.
ashka
Do Akashia trza trafiać w godzinach lunchu, wtedy mają zestawy lunchowe i rachunek da się przeżyć.
A i tak najlepsze sushi w Wa-wie jest w Tokio, na Powiślu ;P
jerry
Odświeżę ten temat trochę.

Polecam w Warszawie "Susharnie". Dowiedziałem się o niej od kolegi, który raz wpadł tam między wykładami na politechnice. Przekonał mnie tym, iż można tam zjeść, ba nawet najeść się za 40-50 zł i nawet spróbować pysznego piwka japońskiego. SO-AN SUSHI CLUB

Restauracja znajduje się blisko centrum, na ulicy koszykowej. Stąd też pewnie nazwa "Susharnia" na koszykowej. Bardzo łatwo tam trafić. Na pewno nie zabłądzicie korzystając z tej mapy.

Wystrój pomieszczenia jest bardzo ciekawy. Na samym środku sali znajduje się stół-kuchnia, gdzie "specjaliści" na twoich oczach przygotują jedzonko. Po lewej stronie są 4 stoliki gdzie można usiąść na bambusowych siedzonkach wink.gif Stoliki 3-osobowe. Po prawej stronie restauracji jest trochę więcej miejsca. Stoliki pomieszczą od 3 do 8 osób. Pobyt umila akwarium na ścianie, gdzie pływa nasze jedzonko (no, nie, ale każdy się na to nabiera wink.gif ). Jest też telewizor (mało istotne) gdzie natrafiłem raz na jakieś anime - zapomniałem już co to było. Wystrój możecie zobaczyć mniej więcej tu. Na mnie zawsze robi wrażenie siedzenie przy kucharzach i oglądanie jak moje maki się robią biggrin.gif

Co do menu:
Spróbowałem jak na razie za mało, ale jeśli chodzi o "maki" to zawsze jestem nimi zachwycony. Zestawy są w okolicach 50 zł i na serio można się nimi najeść, a taki mały nie jestem, więc wiem co mówię wink.gif Nie chcę wam tutaj za bardzo ściemniać, więc możecie menu przejrzeć tutaj. Wszystko jest robione na miejscu, a nawet na naszych oczach co jest dla mnie plusem.

Zakończenie:
Sorry, że tak trochę chaotycznie i bez ładu. Jednak jeśli chcecie wypaść do fajnej restauracji to "Susharnie" polecam w 100%. Obsługa miła, grzeczna i wszystko wytłumaczy. Za pierwszym razem i za razem pierwszy raz w życiu w japońskiej restauracji miałem problem z ogarnięciem wszystkiego. Na szczęście miła pani kelnerka udzieliła mi instrukcji po co jest ten "mokry ręcznik" i inne. Polecam jeszcze raz i pozdrawiam!
ashka
CYTAT(jerry @ 29 07 2008, 00:44) *
i nawet spróbować pysznego piwka japońskiego.

To coś takiego istnieje? ;>

Ze swojej strony mogę polecić miso w Polu Ryżowym (na Dobrej). Sushi mają znośne, przynajmniej ja nie trafiłam jeszcze na odmrażaną po raz n-ty rybę (bueee) co staje się, niestety, domeną Akashia. Ostatnio w Akashia nie potrafią nawet ryżu zrobić dobrze: raz jest za słodki, raz bez octu...

I dla odmiany: w Akasaka (Galeria Mokotów) mają bardzo dobrą tempurę. Z sushi bywa różnie, ale na tempurze nigdy się jeszcze nie przejechałam.
ping
te piwo "japońskie" które można znaleźć u nas to zazwyczaj szczochy z czeskich browarów, polecam etykiety sprawdzić.
Arkady
CYTAT(ashka @ 3 08 2008, 20:22) *

Jest, nazywa się Asahi, robione jest w Czechach pod nadzorem Asahi Breweries Ltd z Tokio. Dobre, choć słabe, ma jedynie 5% no i cena ok 6zł za 500ml.
ping
dokładnie o tym mówiłem wink.gif. A czy takie słabe? Piast którego żłopie ja i wszyscy w mojej okolicy ma bodajże 5.5 wolta więc jak dla mnie w granicach normy tongue.gif Najlepsze i najtańsze piwko to boskie Nodogoshi, ah jakbym chciał teraz czteropaczek <3
jerry
Ja akurat nie jestem zbytnio obeznany w tym temacie, więc bardziej ufam temu co serwują i co jest w karcie. Podałem Wam linki do menu abyście sami mogli ocenić wink.gif
ping
z karty raczej nie wyczytam skad naprawde jest to piwko wink.gif Ale ceny zabojcze, katsu kare za 39 zeta kiedy normalnie taki obiadek kosztuje 8-10 zl, ale zrozumiale, orientalne restauracje sa teraz w modzie wiec i ceny mozna dyktowac.
jerry
CYTAT(ping @ 3 08 2008, 22:17) *
z karty raczej nie wyczytam skad naprawde jest to piwko wink.gif Ale ceny zabojcze, katsu kare za 39 zeta kiedy normalnie taki obiadek kosztuje 8-10 zl, ale zrozumiale, orientalne restauracje sa teraz w modzie wiec i ceny mozna dyktowac.

No też prawda (chodzi o tą kartę wink.gif )

A co do cen: nie jest to fastfood, wszystko robią na twoich oczach i czujesz się jak w restauracji a nie jak barze mlecznym (no off, bo lubię czasem i tam zjeść). Nie jestem znawcą, dlatego moja opinia może nie być do końca obiektywna - fascynacja bierze górę wink.gif

ping
eee, w tych barach za 8-10 zł też robią wszystko na Twoich oczach wink.gif nie mówię o fast foodzie tylko o japońskich restauracjach, choć prędkością podawania dań dorównują takiemu mc donaldowi, japończycy za garami są świetnie zorganizowani.
jerry
No tak jak mówiłem, jestem w tym temacie zbyt świeży a w dodatku nie mam jakiegoś znajomego z którym mógłbym chodzić po takich restauracjach i się czegoś więcej dowiedzieć wink.gif
ping
miałem na myśli bary tam na miejscu, u nas ceny są jakie są, jak już napisałem - wysokie bo temat jest na topie i niezłe sianko można z niego wycisnąć, we Wrocławiu ceny są bardzo podobne, z pewną bliską mi osobą robiliśmy sobie czasem wypady na sushi i za zestaw dla dwojga wychodziło nam około 40 zł, doliczając napoje za 50 zł można było zjeść smacznie i zdrowo.
ashka
CYTAT(Arkady @ 3 08 2008, 21:17) *
CYTAT(ashka @ 3 08 2008, 20:22) *

Jest, nazywa się Asahi, robione jest w Czechach pod nadzorem Asahi Breweries Ltd z Tokio. Dobre, choć słabe, ma jedynie 5% no i cena ok 6zł za 500ml.

Z Asahi to ja najbardziej lubię "czerwone" happoshu. Na nie zawsze była promocja laugh.gif
A tak wogóle to żadne japońskie piwo mi nie podchodzi... wolę chińskie TsingTao w wielkich butlach smile.gif
MichAelis
QUOTE(ping @ 4 08 2008, 00:11) *
miałem na myśli bary tam na miejscu, u nas ceny są jakie są, jak już napisałem - wysokie bo temat jest na topie i niezłe sianko można z niego wycisnąć, we Wrocławiu ceny są bardzo podobne, z pewną bliską mi osobą robiliśmy sobie czasem wypady na sushi i za zestaw dla dwojga wychodziło nam około 40 zł, doliczając napoje za 50 zł można było zjeść smacznie i zdrowo.

Co we Wroclawiu polecasz?
MasterShake
china town na rynku było fajne ale poleciało na pysk, kyoto jest fajne, ostatnio byłem , tylko drogie dosyć
ping
Michał -> Rusz do koreańsko-japońskiej restauracji w okolicach uniwerku. Nie pamiętam nazwy jednak o tym właśnie miejscu mówiłem posta temu, niezłe smakowite porcje, za 20-25 zł na łebka naprawdę można się najeść (biorąc duży set na spółe, sam go nie wciągniesz) Nie smakowało mi tylko nigiri z jednego zestawu jednak partnerka zajadała je ze smakiem. Widocznie kwestia gustu. Do zestawu możesz dostać dzban gorącej zielonej herbaty, oczywiście w karcie są też napoje orzeźwiające - coś czego w większości Japońskich jadłodajni nie ma wink.gif (pije się zimną wodę, nie cierpiałem wody mineralnej jednak tam nauczyłem się ją pić. No jeszcze jest piwo smile.gif). W rynku jest jeszcze koreańsko-japońskie maru jednak na temat tej restauracji się nie wypowiem bo nie byłem, zapewne jest drożej ze względu na lokalizacje. Byłem także w innym miejscu tyle że nie pamiętam nawet w jakiej okolicy była umiejscowiona ta restauracja, wiem tylko że było drogo - za małą porcję kara age zapłaciłem z tego co pamiętam 36 zł, potrawa banalna i lepiej ją przyrządzić samemu za pół darmo.
the_m
ping ta restauracja to przypadkiem nie Sakana? bodajże na rogu uniwersyteckiej i nożowniczej. Kolo uniwerku jest jeszcze jakaś koreańska, na początku uniwersyteckiej - kolo wydziału prawa, administracji i ekonomii. (w obu jeszcze nie bylem ale do sakany się wybieram) Jest jeszcze jakaś azjatycka na nożowniczej albo kotlarskiej - maja genialny sos słodko kwaśny i kurczaka i całkiem smaczne paluszki krabowe smile.gif

Osobiście nie polecam Maru - droga, obsługa średnia i trzeba długo czekać na jedzenie (które jest całkiem spoko wink.gif)
ping
Chodziło mi o tą drugą - Koreańsko-Japońską na początku uniwersyteckiej. W Sakanie nie byłem ale znajoma o imieniu Kana dała cynk że tamtejsze sushi ssie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.