Mam pytanie czy nie zna nikt programu dzięki któremu mogę pobawić się w reżysera? TZN: Chce np: pokroić film : Final fantasy tak aby zostały same walki i do tego podłożyć jeszcze własne mp3... Mam Virtual Dub'a ale to lipny program(moim zdaniem). I jeszcze jedno pytanie: Mam neo512 a gdy ściągam jakieś pliki z różnych serwów(typu www.wp.pl) to wyskakuje mi prędkość np. 120 kb!!! Jak to możliwe? Czy naprawdę mi ściąga plik z taką szybkością czy tylko tak jest napisane?
Sorka pośpieszyłem się z pierwszym pytaniem: poczytałem trochę forum i problem sam się rozwiązał

Już pobieram Uleada...Teraz tylko pytanie nr.2
120 kb to wcale nie jest tak szybko

Twoje łacze na pewno może wyciągnąć więcej , zazleży to też od serwera z którego ściągasz ...
No ale przecież max. szybkość łącza liczy się 512/8=64/s a mi wyskakuje 120??? Jakim cudem?
Chodziło mu pewnie o 120 KB
Nie.
Zawsze przy Neostradzie jak zaczynasz cos sciagac masz jakas 'kosmiczna' predkosc. Jak ja zaczynam cos sciagac na swojej 640 to mam na poczatku 200kb/s, ale potem spada do 78kb/s. Normalka.
Co do progsa do filmów, to polecam SONY Vegas 6.0. Nie sposób się w nim pogubić, a podstawowe funkcje można w 2h obadać
A do jeszcze bardziej zaawansowanej obrobki nadaje sie Adobe... Adobe... Kurde, nie pamietam nazwy... Juz wiem. Adobe Premiere.
Wie ktoś może czemu po podzieleniu filmu programem Virtual Dub kawałek filmu(3-5min) zajmuje 900mb? A jeśli zrobię dwa kawałki to ponad 1gb...
Moze eksportujesz go w bardzo wysokiej jakosci. Nawet jesli importujesz film o rodzielczosci powiedzmy 150x100, to mozesz go wyeksportowac do rodzielczosci przykladowo 720x576 - wtedy mimo to, ze film ma taka sama jakosc jak na poczatku, to jeden widoczny piksel jest budowany przez przykladowo 25 pikseli rzeczywistych.
Po prostu tworzysz avi bez kompresji, a takie mniej więcej ilości miejsca zajmuje "gołe" avi. Zamiast biadolić, poszukaj dobrego kodeka avi i go używaj do kompresji w locie, ewentualnie skorzystaj z dr. divX`a po wyrenderowaniu filmiku.
Ech... Przenoszę moje pytanko z topiku
http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=33823 tutaj. Próbowałem programu Sony Vegas Studio 6.0 ale nie mogę otwierać plików .mpg (może ktoś zna sposób na pomyślne przejście tej rejestracji, proszę na priv)... I pytam się jeszcze raz - jaki programik da mi takie możliwości jakie opisałem w pytaniu? Próbowałem Ulead VideoStudio ale nie działa mi instalka "nieprawidłowa aplikacja Win32", teraz zobaczę VirtualDuba... Proszę o pomoc ;]
CheeseOfTheDay
25 09 2006, 13:47
Zna ktoś jakiś program który umożliwia kodowanie z więcej niż jedną ścieżką dźwięku (chyba tak można to nazwać)? Wykorzystuje się to np w dodawaniu lektora do filmów.
Winda Movie Maker ma taką możliwość ale sam program jest ograniczony i nie chcę obrabiać tego samego pliku kilka razy dla dodania dźwięku, zmiany formatu itp.
Możliwe że Adobe Premiere ma taką możliwość (jak ktoś ma to niech potwierdzi), ale program sporo warzy, interesowało by mnie coś mniejszego;p.
Adobe Premiere ma na 100%, skoro taką opcję ma nieco uboższy od niego, ale wciąż dobry Ulead Video Studio. I jego właśnie polecam - waży coś koło 180 mb, a oferuje chyba dwie ścieżki dźwiękowe, a może nawet i trzy.
Z resztą jeśli chodzi o edycję dźwięku to ja zawsze wolałem wyeksportować sobie najpierw ścieżkę główną do wav albo mp3, po czym w programie od edycji samego dźwięku (Audacity, Cool Edit...) sobie wszystko robiłem, dodawałem muzykę, to podgłaśniałem, to ściszałem, a potem znowu do .wav i z powrotem do filmu. Takie rozwiązanie właśnie polecam, wszystko sobie wygodnie zrobisz (zwłaszcza w prostym, ale bardzo wygodnym i darmowym Audacity).
CheeseOfTheDay
25 09 2006, 19:52
Dzięki, spróbuje tak jak polecasz

.
polecam Adobe Premiere Pro 2.0. nie jest to prostu program ale posiada wszystkie potrzebne opcje edycji materialu. dowolna ilosc sciezek i wideo i audio. poza tym mozna sobie sciagnac Premiere Total Training DVD, dzikei ktoremu mozna pochytac podstawy jak i bardziej zaawansowane opcje. jak juz sie pochyta pewne schematy praca idzie lekko:)
NarutoFan
31 10 2007, 16:15
Mam pytanie jest ono pewnie glupie(paru moich kumpli ma z tym tez klopoty) otoz jak wstawic polskie napisy do filmow?
W sensie wripować na stałe? No. plugin do Virtual Dubów, bodajże virtual sub się zowie.
PS: Co do Adobe Premier to z tego co kojarzę on pracuje tylko na określonych rozdzielczościach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.