Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: pomoc
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo GBx
g.dawid
witam wszystkich i prosze o pomoc
bez bicia sie przyznaje ze jestem calkowitym laikiem jesli chodzi o konsole przenosne, nawet nigdy w zyciu nie gralem na nich wink.gif
prosilbym o pomoc i odpowiedzi na pare pytan:
mam zamiar kupic konsole gameboy advance (nie sp ani nie ds)
zwyklego tego najstarszego (dlaczego? tylko i wylacznie do jednej gry - FFTadvance, tak , tak .... kupuje konsole tylko i wylacznie spowodu jednej gry smile.gif
tutaj pojawiaja sie moje lamerskie pytania:
czy gba rozni sie mniej wiecej od gba sp tylko i wylacznie podswietleniem? czy tez wieksza iloscia kolorow itp?
-(to jest glupie wiem) - zeby robic savy gier nie trzeba miec jakies dodatkowej karty pamieci?
- na czym polega dzialanie nagrywarki 9czy jakkolwiek sie to nazywa)

zdaje sobie sprawe ze te pytania na pewno sie juz pojawily ale ja niestety nie mam czasu (praca + studia...i w dodatku sesja sie zbliza confused.gif zeby przeszukiwac forum,
wiec prosze nie usuwac tego postu, po prostu mam problem i prosze bliznich o pomoc smile.gif

naprawde wystarczy mi to zebym mogl pograc w fft (ewentulanie jak bede miec jeszcze kiedyc czas to moze jakies inne rpg zaczne na nowo grac rolleyes.gif

aha zeby sie nie rozczarowac, wie ktos moze czy daloby sie fft odpalic na kompie przez emule (gra jest na cadride'u wiec nie mam pojecia )

to by wlasciwe bylo na tyle
aha jesli ktos ma do sprzedania konsole (i przypadkiem razem z gra to bylbym wstepnie zaintersowany)
dzieki i pozdr
GRIZZ
przetestuj najpierw na emulatorze (visualboy advance) romik znajdziesz w emulu, rozpakowawszy odpalisz tym programem. (a propos bardzo głupiego pytania)savy na gba nie potrzebują kart pamięci, sejwy siedzą na cartridge'u, ważne żebyś nie zakupił "pirata" wtedy najprawdopodobniej nie zasejwujesz wcale biggrin.gif otóż save w pirackim kartridżu zasila mała bateryja która koniec końców ulega wyczerpaniu. polecam gba sp, gba ma na maxa niewyraźny wyświetlacz BTW gra(ffta) podobno jest gorsza i infantylniejsza od FFT na psx...
g.dawid
hmm okej dziek za rady juz sciagam smile.gif
a swoja do droga to do czego sluzy "nagrywarka" ??
ps. grafa to nie wszystko.... jesli ffta bedzie mialo tylko polowe grywalnosci co fft z psx to bede wniebowziety tongue.gif
GRIZZ
nagrywarka służy do zgrywania gier (w postaci romów) na to użądzenie i później granie w to co wrzuciłeś na swoim gba - mówiąc prościej , najprostsza droga do piractwa biggrin.gif ... chociaż nietylko , do czytania e-booków czy bawienia się w domowe programy... cena nie jest raczej adekwatna do wartości użytkowej . Gdyby na nagrywarce (a w zasadzie kartridżu nagrywanym) było chociaż 256 albo 512 MB pamięci to ok , ale w standardowych (128, 256 Mbit na allegro po ok. 250 zł a dla przypomnienia 1 bit to 1/8 Bajta) zmieścisz 3 , góra 4 gierki , po czym chcąc zmazać zawartość i wrzucić coś nowego... etc. etc. jednym słowem - nie warto (!)

P.S hmm, wiem że grafa to nie wszystko , ale gra tak czy siak nie dorównóje fft psxowemu:P (być może że się nie znam , osobiście wolę raczej advance wars jeśli chodzi o gba )
Di_
Rzeczywiście nie warto?
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad jego zakupem (prawdopodobnie 32MB) z dwóch ważnych powodów:
- nie chcę kupować co chwilę nowych gier;
- gry oryginalne są bardzo drogie; zwyczajnie mnie na nie nie stać;
- nie wszystkie gry można tak łatwo dostać w Polsce;

Mam pytanie: Czy można nagrywać gry z GBC na pamięć przeznaczoną do GBA? Wiem, że jest też oddzielna do GBC, ale nie dość, że trudno ją zdobyć, to jeszcze te 2MB kosztują prawie tyle, ile 32MB dla GBA confused.gif Jeśli można i save'y działają, to chyba nie będę miał wątpliwości smile.gif
GRIZZ
najprawdopodobniej można , chociaż to zależy od karty.... ja osobiście uważam że kupowanie gier na allegro jest lepsze(w zasadzie wszystko można dostać od 40 do 80(góra) zł. Inwestowanie we flasha z którego co chwila będziesz usuwał często gry jest moim zdaniem nietrafione...(konieczność siedzenia przed kompem i non-stop grzebania...) Sam miałem może 5 gier na gba a sie nie nudziłem , problem polega na tym tym żeby kupować gry naprawdę dobre, a nie gry na 7 czy nawet 8... . Przez to gierki znałem na wylot, ale magia nadal przyciągała (metroid , advance wars, yoshi's island), no ale jeśli uważasz że gier must have masz 40 a nie 6 czy 7 to kupuj flasha... tak samo jak na dużych konsolach uważam że oryginał jest lepszy, daje więcej satysfakcji, etc, etc...
Di_
Owszem, ale np na GBC/Mono takich tytułów jest IMO masa. Na przykład: Dragon Warrior 3, Dragon Warrior 2, Harvest Moon 1-3, Magi Nation, Zelda: Oracle of Seasons/Ages, Super Mario Bros Deluxe, Wario Land 1-3, Metal Gear Solid, SFA, Final Fantasy Adventure, Lufia, Aliens: Thanatos Encounter i jeszcze kilka. Miałem w czasach zajawki GBC co prawda prawie wszystkie te tytuły (i je ukończyłem), ale jednak chęć powrotu do nich jest silna smile.gif
Z gier na GBA można chociażby wymienić Zelda: Minish Cap, FFTA, Lufia, Pokemon Emerald, Bomberman Tournament, Tactics Ogre: The Knights of Lodis, Advance Wars 1/2, Teken Advance, SFA3.
mr oSa
Ja Magi NAtion przejść nie mogłem jak z tym dziadkiem na samym początku poszedłem i nie wiedziałem co robić confused.gif
Di_
Z tym początkiem miałem swego czasu problem, ale z powodu carta.
Kupiłem grę na giełdzie. Wróciłem do domu i okazało się, że w tamtym momencie się zacina. Może miałeś to samo?
Później chciałem wymienić - reszta gier też miała ten defekt. Ostatecznie zadowoliłem się Driverem (fajny tytuł, ale na dłuższą metę nudzi).
To jest miejsce, gdzie na dole jest woda? Chyba coś w niej trzeba zrobić. Jeśli nie, to pochodź, pogadaj z dziadkiem próbuj kopać w kamienie, itp.
Nie pamiętam co trzeba zrobić, bo ostatni raz przeszedłem tą grę 3 lata temu.

BTW: Teraz mam oryginał DW3. Chyba żadna inna gra na GBC do szczęścia mi nie jest potrzebna hyh.gif
mr oSa
Ja na emu grałem, więc sie nie zacinało biggrin.gif Ale nie pamiętam, po tej wiosce krążyłem, nic sie zrobic nie dało...
Di_
Myślałem, że to "z dziadkiem" było tuż po przeniesieniu do innego świata, a nie w wiosce po raz pierwszy icon_wink.gif
mr oSa
Znaczy pobiegałem po tej jaskini i zaczęłol się walić. I znalazłem sie w jakims chyba lesie. Z resztą nieważne i tak nie gram. Tera chce kupic Cannon Fooder na GBC cool.gif
Alec
Mam pytanko w sprawie Tony Hawk's Pro Skater 2 na GBA

Gdzie w poziomie School (2) trza zrobic 3 grinda z 2 na rurkach?

Jak wiadomo 1 jest na wprost i zjezdza w dół.
2 jest na wschodnim koncu poziomu (po wybiciu sie z malej rampy)

Ale gdzie jest ten jeszcze jeden???
Alec
UWAGA!!!!

Mam pytanie:

Bo mam ladowarke i akumulatorek ktory wczepia sie w miejsce baterii
o cos w tym stylu prawie taki jak ten (kliknij)

i mam pytanko odnosnie ladowania tego akumulatora,

Czy musi on byc podlaczony do GBA czy wystarczy ze podlacze do niego zasilacz i bedzie sie ladowal?

P.S.
Moje pytanie o klapki juz nie aktualne bo na allegro mozna kupic czrne klapki firmy BROOKLYN za 5zł.
Suavek
Pozwolę sobie wykorzystać ten topic.

Ostatnio planuję zakup konsolki Nintendo (GBA lub NDS) jednak biorąc pod uwagę, że razem z grami jest to piekielnie droga impreza, oraz wiele tytułów jest niedostępna w Europie (głównie interesują mnie produkcje japońskie) myślę tak o jakiejś nagrywarce. Poczytałem trochę na ten temat (tak... byłem na www.konsola.net) ale mimo wszystko zaczynam się gubić. Tak więc jeśli ktoś mógłby odpowiedzieć na pare pytań to będę naprawdę wdzięczny.

Po pierwsze. Czego tak dokładnie potrzebuję do GBA aby uruchamiać "romy"? Nagrywarka oraz karta flash czy coś jeszcze? Dla przykładu - Link - jest napisane, że do nagrywarki dołączają kartę 256M. Czy jest to wszystko co potrzebuję? Czy do tej oferty coś jeszcze jest wymagane?

Kolejna sprawa, czy nagrywarka do której linka dałem powyżej jest sprawdzona i polecana? Czy ewentualnie sugerujecie rozważenie jakiejś innej oferty sklepu (tyle, że niestety znacznie droższej jak patrzyłem). Także jak się ma sprawa z GB Micro i takimi kartami? Pasują one do tej wersji konsolki?

Dalej lecimy. Powiedzmy, że chcę uruchamiać gry GBA na NDS. Czy wymagany jest do tego taki sam zestaw jak do GBA czy też NDS ma jakieś inne odnośnie tego wymagania? Słyszałem o jakichś passme, ale to zdaje się jest tylko do 'romów' NDS?

I chyba ostatnia sprawa. Słyszałem, że save'y z kartów podtrzymywane są bateryjkami. Łatwo się je wymienia? Na ile starczają i czy ewentualnie jest to droga impreza?

O GBA jak i NDS nie mam większego pojęcia gdyż nigdy nie posiadałem handhelda. Jeśli to nie problem będę wdzięczny za odpowiedź na powyższe pytania i ewentualną korektę jeśli coś źle rozumuję ;>
Z góry dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.