Siema chlopaki, bylem mocno zajety, nie zagladalem a tu tyle postow. Do czlowieka ktory chce miec sticka jak Saulabi - mam bat-topy nakrecane na japonskie galki, z himury (gwint ma standardowy rozmiar, wiec nie ma problemu, pasuja wszedzie).
Z sanwa jest dokladnie tak jak mowi kowal - dobrze lapia skosy te galki (mam obie, sanwa i seimitsu) ale musze powiedziec, ze mi sie dobrze na nich nie gra w 2d wymagajace duzo krecenia. Nadaja sie za to wysmienicie do np. Guilty Gear'a, tu mocno potrzebne sa kierunki (instant air dash wykonuje sie gora-przod, przod i to bardzo szybko). Musze powiedziec ze nie moglem tego wykonac np na octagonal gate ktorego rowniez posiadam.
Galki seimitsu nadaja sie wysmienice do krecenia, sa bardzo dobre, maja blaszki na mikrostykach przez co naprawde ruchy sa plynne, maja rowniez dobrze nakreslone kwadratowe pole ruchu, wiec i w 3d mozna grac w miare komfortowo. Ale od razu musze powiedziec, ze ciche nie sa tez, cichsze od sanwy a nie ciche.
Teraz podziele sie z wami moimi spotrzezeniami nt. walki USA - Japan. Przede wszystki, amerykanskie galki sa duuuzo dluzsze i nadaja sie w zasadzie do kazdej dloni, murzyn sobie na japonskiej nie pogra to pewne. Natomiast co do precyzji, to sami amerykanie przyznaja sie, ze japonskie sa bardziej precyzyjne. Trzeba natomiast zauwazyc geneze roznic w ich budowie, czemu te sa krotkie a te dlugie, czemu tu jest kulka a tu nie...
Otoz wszystko sie rozchodzi o "specyfike" salonow. W europie i stanach sie stoi przy automatach natomiast przy japonskich sie siedzi. Musze powiedziec, ze stojac na tak krotkiej galce nie da sie w zasadzie grac, szczegolnie jak ktos trzyma reke POD kulka (tak jak ja). Amerykanskie nadaja sie wlasciwie do wszystkiego ale przyklad korei pokazuje, ze siedzac, na tak dlugich galkach nie gra sie tak bardzo komfortowo stad u nich galki sa krotsze ale o podobnej budowie (bat-top).
Co do saulabiego, to podobny efekt uzyskacie przez wlasnie nakrecenie bat-topa na galke japonska (jest nieco dluzsza ale nie jest za dluga).
I jeszcze uwaga - p360 wcale ciche nie sa. Nie slychac stykow (bo ich nie ma) ale i tak slychac ze ktos cos kreci. Sprezyna jest glosna i idzie spore echo. I musze tez powiedziec ze wklepywanie kierunkow jest trudne, nie ma tak precyzyjnych skosow, przez co musze powiedziec do 3d nie beda najlepszym rozwiazaniem. Na srk czytalem, ze w virtue nie da sie na tym grac zupelnie (Akira oczywiscie).
P.S. Moj obecnie sprzet to HRAP 1.0 z przyciskami sanwy (6) i galeczka seimitsu, po malych modach obudowy w celu ulatwienia wymiany elementow w przyszlosci. Przyznajac obiektywnie, sa lsniaca powloka, to straszne g***o, dlatego ja zdjalem (rysuje sie jak sie na nia nakicha i lepi sie do rak, to tylko naklejka; to chyba najwieksza porazka inzynierow HORI). HRAP 2.0 nie ma tego problemu ale znowu jest prawie 2 razy drozszy (co jest jakas paranaja, skoro niemal NIC nie zostalo zmienione, sama zmiana ukladu przyciskow i powloki ma kosztowac 70 usd?). Jesli ktos jest ciekaw jak to u mnie wyglada podaje linka do zdjec, jest ich sporo wiec sie beda nieco ladowac-
http://www.pjwstk.edu.pl/~s2933/stick/Pozdrawiam
Edit:
Musze sie przyznac, ze zanim napisalem tego posta nie przeczytalem do konca wszystkich postow kowala. Mam kowal pytanie, czy ten T-stick to ten Mag-stick czy Mag-stick plus?? Jestem bardzo ciekaw tego co piszesz, pracowalem na salonie i jestem podobnego zdania co do Sanwy, do tych gier w ktore gram ta galka (w mojej opinii) sie nie nadaje. Bardzo sie na niej zawiodlem. To co GLC pisze to rowniez prawda, bo naprawde w VF gralo mi sie na nim niesamowicie, przez to wlasnie ze lapie dobrze skosy (tylko VF to nie SF3

). Ale wracajac do sedna, byc moze masz takiego T-sticka na zbyciu? Mam chrapke przetestowac to malenstwo
I jeszcze jedna wazna sprawa - staraj sie pisac z Wielkimi Literami na poczatku zdania, twoje posty sa nieczytelne na co GLC zwrocil uwage. Przy rozdzielczosci 1400x1050 kropke ciezej zobaczyc niz Wielka Litere

I jeszcze jedno pytanie - czy wiesz cos na temat prob zamontowania tej twojej galeczki w HRAPie?? Czy jest to trudne?? Nie mam na mysli podlaczenia sygnalow li tylko umieszczenie pod gorna pokrywa, czy ma podobny rozklad dziur w plytce montujacej co sanwa i seimitsu?