mały turtorial grania na sticku
pierwsza rzecz to kazdy jest prawo albo lewo reczny i niestety zawsze wygodniej sie kreci kołka w ktoras ze stron. Np nie mam problemow ze zrobieniem 2xQCF ale mam problem aby zrobic 2XQCB. Co na to poradzic ano nic sie nie da oprocz treningu. Wchodzimy w trening i trenujemy ta felerna strone.
80% ludzi ma problemy z zrobieniem kombinacji SRK na sticku F, D, d/f+fire to jest teoretyczny zapis podawany zawsze w opisach do gry ale faktycznie to wyglada on tak F, D, d/f,F+fire jak widac w zapise nie trzeba wbijac przodu na koncu ruchu w rzeczywistosci jednak wbicie tego przodu okazuje sie niezbedne aby cios wychodził ze 100% prawdopodobienstwem.
i teraz wiekszosc ludzi własnie wykonuje paradoksalnie poprawna kombinacje ktora nie włazi a zwłaszcza jak sie ma kwadrat na rotacji. Kwadrat jets po to aby miec 100% pewne blokowanie niskie oraz 100% pewne uppercuty co w 3D jest wazniejsze niz w 2D dlatego do 3D jest kwadrat polecany. Problem powstaje jednak gdy chcemy zaczac krecic kołka czy cwiartki. I problemem sa własnie kornery od przekatnych w ktore wpada joystick.

to jest przykład QCB na joyu z podstawka square

teraz w praktyce bład powstaje z chwila wejsca w przekatna (klatka2) wtedy zamiast dokonczyc ruch i przejsc na tył blokujemy sie w rogu (klatka3). Cios nie wychodzi bo nie zakonczył sie na 'tyle' tylko na 'doł-tył'. I tutaj powstaje złudzenie ze joystick lezy krzywo i ze nalezy mocno pociagnac do gory aby wyrwac sie z przekatnej i przejsc na tył (klatka4). I finał jest taki że koles starajac sie mocno wbic tył pod koniec ruchu skacze do tyłu

. Sek w tym ze aby nie zapasc sie w kornerze trzeba joystick trzymac lekko a ruch wykonywac płynnie tak aby korner 'wyminac'

na rysunku to pokazane jest w 2 klatce po prostu scinamy korner -aodległosc actuatora jest znacznie wieksza od rogu kornera niz na przykładzie wczesniejszym. Najwazniejsze to trenowac duzo na poczatku wiekszos osob szarpie sticka to tylko pogarsza sytuacje bo szarpiac silniej sciagamy go w przekatna. Jesli cos nie wyłazi gdy staramy sie to robic poprawnie zacznijmy to robic na odlew ale starajmy sie trzymac jednakowe tepo wpisywania kombinacji, z czasem reka sie przystosuje i samo zacznie wychodzic.
Oczywiscie najłatwiej krecic kołka i SRK na joyu co ma kołko na rotacji z QCB nie bedzie problemu a SRK sie mashuje czyli robi zygzaki na chama joyem. Na kwadracie sie nie da przymashowac zagzaka na chama jak na rys ponizej

dlaczego japoncom wyłazi wszystko na square? bo duza graja przyzwyczaili sie pozatym nie musza nic robic na hama wiec sa w stanie wpisac poprawna kombinacje na joyu bez wzgledu jak ma typ rotacji. Wola za to pewne bloki i upercuty wiec zawsze graja na kwadratach nawet w 2D.
Problem jednak w tym ze jesli uzyjemy joya z okragła podstawka to zniknie problem z kołkami, cwiartkami, SRK ale pojawi sie problem z blokami i upercutami i wszelkimi skosami ktore na kwdaracie właza od strzała. Jeszcze nie zrobili joya z okragła rotacja co by dawał 100% pewne niskie bloki maksymalny zasieg przekatnych z jakimi sie mozna spotkac to 30 stopni dla rejestrowania przekatnych na kwadracie to jest 45 stopni.
dodam tyle ze ja mam sam zmodowanego optyka co ma rotacje okragła i zasieg 45 stopni i nadal potrafie na takim gigantycznym zakrecie przepuscic blok co nie mam kwadratu ktory to jak napsiałem daje w 100% pewnosci.
Wiec jak ktos ma postac ktora bedzie musiał w 3D krecic duzo kołek to zostaje tylko octagonal bo on jest takim kompromisem pomiedzy łatwymi kołkami a pewnymi blokami i juglami.
jesli ktos na octagonalu ma problemy to jest to raczej problem niedostatecznego treningu po prostu przesiadka na sticka to minimum bite 6 miesiecy. Trening , trening i jeszcze raz trening. Ja sam wiem po sobie ze dopiero po roku zaczołem grac tak ze przestałem sie wkurzac

I jak ktos gra na sticku to pada trzeba odstawic obowiazkowo całkowicie nie mozna sie nauczyc grac na sticku grajac w miedzy czasie na padzie. Tak jak pisałem do sticka trzeba miec wytrenowanego manuala do pada nie. Kiedys gdzies wyczytałem ze pan X ma perfekcyjnego mauala a pan Y miał tylko dobrego. Tylko ze pan X grał na padzie a pan Y na sticku wiec z nich dwoch jak ktos miał jakiegokolwiek manuala to tylko pan Y

. Z manualnych kwesti na padzie jedyne co trzeba dopracowac to timing. Ale manual jako taki nie istnieje i dlatego z powazniejszych turniejow powinno sie padła wywalic definitywnie jako lamerstwo