Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Custom made Arcade Stick.
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk > Hardware
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
NemoKOF
Powiem wam tak, nie wiem jak z cena itd bo sie tym az tak nie interesowalem ale seimitsu ma wiecej modeli, to jedno a drugie to to, ze np KSK ktory ma swoj salon zamienil w 2 maszynach galki na seimitsu dla testu i po tygodniu gracze go poprosili zeby wymienil wszystkie. Teraz te wszystkie ranbaty z SF3 sa granie WLASNIE na seimitsu. Natomiast normalnie tez Seimitsu ma kwadrat wiec w 3d gra sie dobrze, z tego co widze po forum SRK to nikt nie ma z tym problemu.
kowal
no ale SF to modrobice 2D wiec jak sie mogło grac dobrze na joyu do 3D smile.gif wiadomo ze poczuli roznice octagonal by im zapioł i tez by poczuli roznice. W SF3rd nie ma ciosow ze zmiennych połokregow wiec ta gra nie jest zadnym wyznacznikiem tego czy joy jest dobry czy niedobry do 2D. Tam sa tylko cwiartki do odpalania SA jak w Garou. Wiec moze przy tej grze byc delikatny kwadrat zwłaszcza ci co graja Junem bo im daje 100% pewne skoki. Nie ma jakis powalonych ruchow jak HSDM'y z KOF gdzie musi byc kołeczko na rotacji aby to płynnie zrobic bo na kwadraciaku mozna sobie reke złamac biggrin.gif
modeli tez majaja po rowno (3), bo w seimitsu inna podstawka to automatycznie inny model. Sanwa zas sprzedaj oddzielnie inne podstawki bo fabrycznie zawsze jest kwadrat.
NemoKOF
Oj kowal, myslisz ze na tym salonie jest wylacznie sf3 biggrin.gif Zobacz na zdjecia z salonow w Japonii, gier jest kilkanascie i sa rozne. A galki sa zmienione w kazdej i nikt nie narzeka. Co do sf3 zgodze sie ze nia sa wyznacznikiem, sa tez gry, gdzie sobie nie wyborazam grania na czymkolwiek innym niz kwadrat (seria VF). Ale jak mowie, na tym salonie sa tez inne gry, nie tylko sf3.
Tenshi:)
Kurczę, robicie mi chrapkę na seimitsu... smile.gif NemoKOF, nie zdarzyło Ci się, że blaszki haczyły o siebie? Kiedyś grałam na jakimś sticku z blaszkami, i do pasji mnie to doprowadzało...
destructor
QUOTE(Tenshi:) @ 6 06 2006, 14:43) *

Kurczę, robicie mi chrapkę na seimitsu... smile.gif NemoKOF, nie zdarzyło Ci się, że blaszki haczyły o siebie? Kiedyś grałam na jakimś sticku z blaszkami, i do pasji mnie to doprowadzało...

W takich wypadkach trzeba blaszki delikatnie zeszlifować, podciąć. Normalka w T-Stikach z LightActionami.
NemoKOF
Nie, mi sie nie zdarzylo taka akcja jeszcze. Na seimitsu nie bylo tego w ogole.
C1REX
Bo to się nie może zdarzyć.

To jest natomiast problem stika z DC, który starał się przypominać Sanwę. Łożysko w stiku z dreama wypadało i blokowało gałkę.
Legenda Polskiego Dasha
QUOTE(Tenshi:) @ 6 06 2006, 13:43) *

wogole czy roznica w seimitsu i sanwami polega na tym ze pierwsze mala podstawke kolka a drugie square/octagonal ?

bo jestli dobrze do tej pory wszystko zrozumialem to tak jest a JESLI tak jest to nie powinnas nawte myslec o seimitsu tenshi. tym bardziej jesli nie grasz dashujacymi postaciami cool.gif
NemoKOF
Normalna, montowana w automatach i najbardziej standardowa galka Seimitsu ma tak jak Sanwa kwadrat. Jest teraz jaka inna wersja z kolkiem i z lekkim octagonalem, ale nawet na niej nie gralem.

Jesli chodzi i blaszki, mozesz je zawsze obciac nieco.
Iron Savior
Tez sobie planuje kupic AS i tak mnie zastanawia... Co za roznica czy jest galka czy kwadrat czy octagon? A co do obcinania - nie po to sie kupuje cus za niemalo $$$, zeby potem ucinac zeby dobrze dzialalo.
kowal
QUOTE(Iron Savior @ 11 06 2006, 03:06) *

Tez sobie planuje kupic AS i tak mnie zastanawia... Co za roznica czy jest galka czy kwadrat czy octagon?

przepustnica okrag - łatwe kombinacje z okregow, połokregow, cwiercokregow czyli łatwe supery w 2D głownie ma znaczenie przy KOF, wada jest natomiast wezszy zakres przekatnych i brak fizycznego wspomagania ich wbijania
przepustnica kwadratowa - łatwe przekatne wrecz 100% czyste pewniaki sa fizycznie wspomagane przez to ze jest korner, ale sobie na takim joyu kołek nie pokrecisz zbyt wiele trzeba to wytrenowac odpowiednio
octagonal - to cos pomiedzy kwadratem a okregiem. w miare dobre skosy bo nadal jest korner na przekatnej i jakie takie krecenie okregow nadal jest kanciasto i wyboiscie ale nie zakleszcza w przekatnej.
A co do obcinania - nie po to sie kupuje cus za niemalo $$$, zeby potem ucinac zeby dobrze dzialalo.
jeszcze takiego nie zrobili co by czegos nie trzeba był poprawiac, kazdy jeden ma jakies wady kwestia tylko tego czy sie da je usunac samemu i jakim kosztem a spiłowanie blach to koszt 10 minut
Gdybym tylko miała okazję przetestować seimitsu i sanwę na octagonalu... ile kosztuje octagonal i czy można go "nieinwazyjnie" zakładać na stick'a?
destructor
QUOTE(NemoKOF @ 2 06 2006, 03:01) *

Nie no kowal, ide o zaklad ze seimitsu ma mniej, nigdy nie gralem na bardziej delikatnym sticku (mi to odpowiada, wole miekkie sprezyny). Powiem tez, ze kwadrat kwadratow nie rowny, np w seimitsu nie naciskasz samych switchy tylko blaszki, styki sa odchylone. W sanwie blaszek NIE MA WCALE, naciskamy same switche.

Wracam do tej wypowiedzi jeszcze raz bo akurat wczoraj przemontowywałem joya na Sanwe JLW. W Sanwie JLW też są blaszki o których piszesz, sprężyna jest super light = delikatny stick. Jesteś pewny że ten twój znajomek zamontował Seimitsu a nie Sanwy? Widziałem znaczek firmowy na sticku?
kowal
QUOTE(Tenshi:) @ 11 06 2006, 15:12) *

Gdybym tylko miała okazję przetestować seimitsu i sanwę na octagonalu... ile kosztuje octagonal i czy można go "nieinwazyjnie" zakładać na stick'a?

to jest normalna nakładka koszt 25zł ciaga sie kwadrat z zatrzaskow i zakłada osmiokat. nie ma tam nic skomplikowanego.
http://onosendai.free.fr/arcade/index.php?Astro-city
w połowie strony jest sciaganie podstawki z zatrzaskow pokazane.
Tenchi roznica miedzy sanwa a seimitsu jest taka jak miedzy cocacola i pepsi czyli zadna nie liczac ze sanwa ma lepsze switche i wykonanie.
fajnie smile.gif A jak wygląda odkręcanie śrubek w drewnianym pudle stick'a? Nic się nie wykruszy? ^^ Wiem, trochę naiwne pytanie ale jak mam coś zepsuć to już wolę przyzwyczajać się do kwadratowej podstawki smile.gif
kowal
jak raz odkrecisz to sie nic nie stanie
po prostu palcami sie dogina leko zatrzaski do srodka az puszcza podstawke trzeba tylko to rowno zrobic i stopniowo najpierw 2 potem 2 kolejne i jak zeskocza to zdjac całosc
najpierw lewy i gorny zatrzask potem prawy i dolny
NemoKOF
Destructor: biggrin.gif Dobry tekst, wiem ze to seimitsu, bo sam je zamawialem i montowalem biggrin.gif Seimitsu jest jeszcze bardziej miekkie od Sanwy po prostu.
Legenda Polskiego Dasha
Sanwa JLW-UM-8

najdroszczy drazek na akihabarze ktos go kiedys wytestowal ? i moze wie dlaczego taki drogi strasznie
kowal
parametry ma takie same jak JLF. ten sam naciag, rzut i angaz. Jedyna roznica to ze tryb 4 way na nim działa dobrze a na JLF zle. JLW z JLF jets nie do rozroznienia mozna tylko po innym dzwieku switchy poznac ktory jest ktory. w JLW pivot jest stalowy w JLF z tworzywa. JLW ma gorsze mikroprzełączniki bo je sanwa sama gdzies robiła albo zleciła chinolom bo maja ich logo i sa gorsze od omronow.
destructor
Z tego co widzę to Sanwa JLW-UM-8 różnie się od Sanwy JLW-TM-8 chyba tylko wyższą ceną.
W UM jest mniejszy mountplate.
W graniu różnić nie podam bo nie grałem na TM ale powinno być tak samo jak na UM bo baza wygląda na identyczną.

EDIT. Przed edycją posta pokiełbasiłem bo myślałem że mam TM. A teraz sam już nie wiem bo średnica mojej kulki jest 35mm (jak w TM) ale mountplate jest jak w UM.
destructor
QUOTE(NemoKOF @ 6 06 2006, 02:57) *

Powiem wam tak, nie wiem jak z cena itd bo sie tym az tak nie interesowalem ale seimitsu ma wiecej modeli, to jedno a drugie to to, ze np KSK ktory ma swoj salon zamienil w 2 maszynach galki na seimitsu dla testu i po tygodniu gracze go poprosili zeby wymienil wszystkie. Teraz te wszystkie ranbaty z SF3 sa granie WLASNIE na seimitsu. Natomiast normalnie tez Seimitsu ma kwadrat wiec w 3d gra sie dobrze, z tego co widze po forum SRK to nikt nie ma z tym problemu.

To ja teraz powiem tak. W zeszłym tygodniu przyjrzałem się tym Seimitsu, modelom LS-32, LS-33, LS-40, LS-55, LS-56 i pierwsze co moge powiedzieć to że te wszystkie joye są prawie identyczne jeśli chodzi o zachowanie w czasie grania, wszystkie mają kwadrat. Joye różnią się nieco kształtami ale po kie licho to ja nie wiem. Jedyna znacząca różnica to jest taka że actuatory mają różne rozmiary ale ta różnica jest naprawdę niewielka.
LS-32:

LS-40:

LS-33, LS-55 i LS-56 mają spód zbliżony do LS-40.

Wykonanie nieco słabsze od Sanwy. Nie ma do nich octagonala czy kółka ale po odkręceniu kwadratowego ogranicznika np. w LS-32 robi się octagonal, trochę to dziwacznie wyględa ale się da.

Więcej informacji powinno niedługo znaleźć się na stronie kowala.

Z ciekawszych akcesoriów do joyów najbardziej spodobała mi się bubble ball [EDIT]Seimitsu( przecież Sanwa nie ma bubble[/EDIT]:
Mastachi
Ile taka kuleczka stoi bo bym byl chetny jakbys zamawial
destructor
QUOTE(MaStaCHi @ 24 07 2006, 19:31) *

Ile taka kuleczka stoi bo bym byl chetny jakbys zamawial

Kuleczki mam dwie, jedną zostawiam sobie jedną mogę odsprzedać. Mam tylko niebieskie (trochę jestem zły że nie wziąłem innych kolorów).
Mam trochę joysticków Seimitsu również i buttony Sanwy i Seimitsu.
Mastachi
Buu, myslalem ze do sanwy... Szkoda
kowal
gwint jest universalny M6. taki sam ma sanwa jak i seimitsu
destructor
Dokładnie, przecież ja zostawiam sobie tą kulkę do joya Sanwy. Wygląda naprawdę bajerancko aż żal mi się tej jednej pozbywać, na telewizorze bym sobie postawił tongue.gif
Kulki Sanwy pasują do Seimitsu i Seimitsu do Sanwy.

EDIT
Średnica kulki jest taka sama jak masz przy twojej Sanwie -> 35mm. Nie zwracaj uwagi na to że kulka nazywa się LB-39, to 39 nie oznacza średnicy 39mm, to tylko oznaczenie.
Mastachi
Dobra slij priva ile i jak zaplacic
kowal
dzis skonczyłem mierzyc wszystkie modele seimitsu jeszcze moga tam byc drobne błedy ale raczej wszystko jest zmierzone OK.
http://www.kowal.itcom.pl/ArcadeParts_pliki/Zestawienia.htm
recenzje sa gotowe w 70% nie ma fotek moze skoncze w przyszłym tygodniu jak znajde aparat cyfrowy
marv0lo
Nigdy nie posiadałem arcade sticka i chciałbym jakiegoś nabyć. ( Zrobienie własnego nie wchodzi w grę ze względu na koszty) Myślałem o NAMCO ARCADE STICK, ale już pewnie nie znajde go nigdzie. Czy jest sens bawić się w przerobienie stick'a od DREAMCASTA, aby dało się go podpiąć pod port w PS2? I czy sam bym z takim czymś sobie poradził?( dodam że nigdy nie grzebałem w ten sposób w bebechach sprzętu elektronicznego wacko.gif )
kowal
Z tego co jest na rynku (polskim ofkors) to faktycznie jedynie ten od DC cos soba reprezentuje. Problem w tym ze nowego raczej nie dostaniesz nigdzie. Produkcja co prawda jest wznowiona i stick jets dostepny i do PC i PS2 i Xklocka ale nie widziałem aby jaks firma go zaimportowała do kraju. Zostaje uzywany kupic na allegro a japonskie czesci maja mały przebieg. Takich rzeczy nie kupuje sie uzywanych zwłaszcza ze DC ma juz kilka lat na karku wiec bedzie to ostro wyrabane i bez jakiej kolwiek wartosci. Za 30-40zł mozna kupic chocby dla pudełka bo jets dobre od gory blacha i dobre do modowania
przy lutowaniu PCB wazne aby miec starego duala od PSX albo zwykła cyfrowke tez od PSX. pady od PS2 sie nie nadaja a zwłaszcza serai A i jej podobne. Co prawda niektorzy to wpinaja kable w to złacze 'minicentronix' ale awaryjnosc tego jest ogromna. Najelepiej pad seri H. jak nie lutowałes nigdy to kup sobie gold piny i je wlutuj a nie od razu kable tak jest łatwiej o wiele http://www.kowal.itcom.pl/ArcadeParts_plik...Elektronika.htm
Ile kosztuje seimitsu LS-56? Zainteresowała mnie ta gałka. Kowal, czy zmiana gałek w takim sticku jaki wykonujesz to trudna sprawa? W sumie... czasami guzik "select" czasami mi szwankuje (to znaczy: w ogóle nie kontaktuje), więc i tak trzeba do niego zajrzeć...

Na razie jednak czekam na octagonala od destructora. smile.gif
destructor
QUOTE(Tenshi:) @ 9 08 2006, 17:55) *
Kowal, czy zmiana gałek w takim sticku jaki wykonujesz to trudna sprawa? W sumie... czasami guzik "select" czasami mi szwankuje (to znaczy: w ogóle nie kontaktuje), więc i tak trzeba do niego zajrzeć...

Wymiana sticka to nie trudna sprawa ale jeśli będziesz wymieniać co chwilę to chyba przydałaby się przeróbka jeśli kowal zrobił na wkrętach.
Odnośnie buttona to zobacz czy czasem od tego przycisku gdzieś kabel się nie odłączył.
A zajrzeć i tak musisz jak octagonala bedziesz montować.
kowal
Mogł sie kabel wypiac. Ewentualnie lut puscił ale to by całkiem przestał łaczyc raczej konektor sie obluzował na terminalu od buttona (ta blaszka miedziana). Jesli lut to wystarczy lutownice dobrze nagrzana podstawic pod cyne i powinno złapac na nowo. Tam sporo nałozyłem cyny wiec w razie czego wystraczy tylko podgrzac to co jest aby odzyskało łaczenie. Choc chyba start i select były jakos inaczej zrobione niz buttony zywkłe na tej płytce.
Dzięki. smile.gif ...a ile ten seimitsu kosztuje?
kowal
załoz ten octagonal i powinno ci sie poprawic krecenie cwiartek i połokregow. kwadrat ci to ogranicza a na wszystkich seimitsu jest kwadrat taki sam jak i na sanwie. nie kombinuj na zapas z tymi seimitsu bo to wszystko łazi identycznie. jak ktos sprzedaje seimitsu aby kupic sanwe czy na odwrot to robi tak sam interes jak zamiana pepsi na cole. roznice dotycza tylko wykonania i naciagu i 1mm w angazu i rzucie mechanika działania jets zblizona. jakbym dał je komus co ich nie zna to by ich za chiny nie rozroznił gdyby mu nie powiedziec co jest co.
Mastachi
O wlasnie kowal, odeslac ci tego kwadrata? Pogralem troche ale dla mnie jest niegrywalny wiec obstaje przy octagonalu.
NemoKOF
Hehe, nie jestem sam tongue.gif NIE DA SIE GRAC NA SANWIE NA KWADRACIE I Q.RWA MAM KILKA OSOB KTORE MOWI TO SAMO, NO ALE KOWAL WIE LEPIEJ wink.gif Daj mi 2 sticki i od pierwszego kolka bede wiedzial co jest co, gwarantuje. Podobnie mysli Ornit, Zero i Pro8e hyh.gif.
Mastachi
No nie da sie grac... Nic mi nie wchodzi czy to 2d czy 3d. Nie wiem jak inni moga na tym grac.
kowal
QUOTE(NemoKOF @ 11 08 2006, 18:44) *
Daj mi 2 sticki i od pierwszego kolka bede wiedzial co jest co, gwarantuje.
ehhh jesli dla ciebie seimitsu był miekszy od sanwy, miał mniejszy kwadrat i lepsze wykonanie to faktycznie bys rozroznił bez problemu closedeyes.gif
QUOTE(NemoKOF @ 11 08 2006, 18:44) *
Podobnie mysli Ornit, Zero i Pro8e hyh.gif.
akurat kaktus i Pro8e faktycznie wiedza o co chodzi z tym twoim QCF laugh.gif
kwadrat jest dla pewnych przekatnych. np chcesz wybic kolesie D/F+A jak masz joy z kołkiem to musisz idealnie trafic w przekatna na kwadracie lub octagonalu nie musisz bo cie automatycznie sciaga w korner. ale potem jak krecisz kołko to zamiast zrobic D, d/f, F+A wychodzi D, d/f+A gubisz F bo sie blokujesz w tym kornerze. japonce graja od dziecka na automatach kazdy ma ograny manual i kreca kołka nawet na kwadracie jak chca. Im grasz lepiej tym masz delikatniejsze ruchy a co za tym idzie nie wpadasz głeboko w korner krecac kołko czy cwiartke. Zreszta chyba kazdy widział jak graja łebki 5-6 letnie w salonie kreca joyem 360 stopni i pomimo ze sa mali to wkładaja w to tyle siły ze nawet buda wazaca 80kg ledwo to wytrzymuje. I po tym juz widac czy mamy doczynienia z dobrym graczem czy amatorem. Amatorowi chodzi cały joystick.
Japonce natomisat nie lubia szukac prostych kierunkow i przekatnych chca miec to pewne w 100% a to daje tylko kwadrat lub osmiokat. Wydaje sie to paradoxalne ze koles potrafi wykrecic łamanca w KOFie a boi sie o proste kierunki w ktorych z pozoru nie ma nic trudnego ale tak własnie jest. W zawodowym graniu koles nie moze sobie pozwolic aby mu blok niski puscił to sa ułamki sekund i nie chce myslec o tym aby jescze dokładnie w skos uderzyc. Zreszta a miare wzrostu umiejetnosci kazdy do tego dojdzie najlepiej wziasc sobie kołko na poczatek pograc troche załpac o co chodzi w graniu na sticku a potem za poł roku przesiasc sie na octagonal. po roku mozna załozyc kwadrat jak juz manual bedzie ok. a potem zostaje tylko skracanie rzutu joysticka.
NemoKOF
Smieje sie tylko kowalski, nie musisz sie rozwodzic, o co innego mi chodzi. Gra kaktus teraz na seimitsu i gra mu sie latwiej. A to czy miekkie sa ustalilismy, moje sa a czy NOWE nie wiem, nie wiem czy ja mialem nowe confused.gif Nie byly jakos zapakowane. A propos, zamawiamy te 360?? Napisz no mi na GG.
destructor
Miękkie czy twarde to za dużej roli nie gra, sprężynę można wymienić smile.gif Jedni wolą miękką sprężynę inni bardziej twardą. Nie możesz patrzeć na joye pod tym kątem bo akurat ty lubisz miękką to twardsze są już na pewno nie dobre i to dla każdego wink.gif
Patrząc na oryginały bez przeróbek:
Obie firmy mają taki sam kwadrat, Sanwa ma porządniej wykonany a Seimitsu ciut mniejszy (choć nie jestem pewien, dziś zmierzę). Seimitsu ma bardziej miękką sprężynę.
Jeśli chodzi o transport joyów to joye Seimitsu są bardziej zdeformowane niż Sanwy kiedy kurier puka do twoich drzwi.
Vipe
nie chce zakladac nowego topica wiec tutaj pytam co sadzicie o tym sticku??

http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=119784255

Wiem jakie sticki sa najlepsze ale nie mam zamiaru wydawac 300zl na sticka, mowiac szczerze nawet 200zl wink.gif

Czy ktos z czyms takim mial do czynienia? I oczywiscie czy da sie na czyms takim sensownie grac???

W ostatecznosci to myslalem, ze jak juz stick padnie to moze sama galke sie wymieni na jakas porzadna i git, ale nie wiem czy w takich wynalazkach to przejdzie smile.gif
NemoKOF
To nie jest oryginalny saulabi i watpie zeby byl dobry. Kup sobie jakiegos gotowca, jest na allegro stick od DC, mozna na nim pograc calkiem niezle.
Mastachi
ALe lansiarska jest ta kulka bubble od destructora smile.gif Od razu stick zmienil wyglad tongue.gif
Epic
tia pimp maj stick tongue.gif

Vipe: takiego sticka jak na tej aukcji chyba Mace kupil, tylko teraz galke wymienia na lepsza, wiec do niego sie odezwij.
Vipe
oki thx Epic
destructor
QUOTE(MaStaCHi @ 14 08 2006, 20:52) *

ALe lansiarska jest ta kulka bubble od destructora smile.gif Od razu stick zmienil wyglad tongue.gif

Ja też od kiedy ją założyłem nie mam zamiaru jej zmieniać na zwykłą biggrin.gif Szkoda że nie zakupiłem innych kolorów to bym wtedy może co jakis czas kolor zmieniał.
Mastachi
Ja teraz mysle czy nie dokupic wszystkich przyciskow niebieskich smile.gif Mam tylko 3, bym potrzebowal 6 nowych smile.gif
destructor
QUOTE(MaStaCHi @ 16 08 2006, 13:18) *

Ja teraz mysle czy nie dokupic wszystkich przyciskow niebieskich smile.gif Mam tylko 3, bym potrzebowal 6 nowych smile.gif

Niebieskich mam na stanie 48 sztuk, oczywiście nówki (zresztą wszystko co tam mam to są nówki, joye Seimitsu prosto od producenta szły). OBSN-30 (Sanwa), to są przykręcane, wziąłem przykręcane bo chyba lepiej się je montuje niż clipy. Mam też 8 niebieskich produkcji Seimitsu. Zresztą co ja się produkję, wszystko w linku w sygnaturce.
Czyli wychodzi na to że jestem amatorem? smile.gif

To mam takie pytanko: jaki stick jest w Namco Arcade stick? Nie tylko ja, ale też mój chłopak stwierdziliśmy, że o wiele przyjemniej się nam gra na tymże sticku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.