Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Sega Mega Drive, Sega Master System
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Retro
Lien
Konkurencyjny temat dla pupilków Nintendo biggrin.gif
Może ktoś zapoda z was jakieś fajne przeżycie, ciekawą sytuacje lub poleci jakąs czaderską grę związaną z tymi OldShoolowymi konsolkami. icon_wink.gif
Panek
Obowiązkowo wszystkie gry z Sonic'iem - czaderskie gry ;]
Setezer
Sonicy na MasterSystem są dobre, ale to co się dzieje w tych na MegaDrive to poezja! Przeszedłem wszystkie na konsoli (prócz trójki) i normalnie momentami błagałem o litość twórców. Poziomy czasem tak rozbudowane, że głowa mała. Pamiętam w Sonci&Knuckles motyw jak dobrą godzinę biegałem jak oszalały po piramidach, byle by tylko wyłapać każdy secret - wysiadłem potem, bo ciągle coś nowego. Gry piękne, dobrze animowane... Recenzje Sonic The Hedgehog z MasterSystem możecie znaleźć na www.nnation.er.pl w dziale PowerBase/GameGear. Dałem 4+/6 chyba.

Na samego MasteraSystem dużo świetnych gier nie ma niestety. Jest tam Golden Axe, bardzo dobry. Jest Shinobi (recka też na NN), Street of Rage... Potem nieco nudno. Generalnie jednak bardzo cenię i lubię tą konsolę. Szczególnie model I - tzw. PowerBase, fajne ma wejście na SegaCard smile.gif. Gier mam bodajże 8.

Co do MegaDrive to inna bajka. Kupujcie owy sprzęt, bo można grać do usranej śmierci. Gier wyszło ponad 1000, a na allegro obraca się non-top cała masa. Bardzo rajcuje mnie motyw z przystawką SegaCD i 32X. Niegdyś fajną fotkę w necie widziałem. Jak wiecie cart z sonic&knuckles ma u swojej góry slot na kolejny cart (wkładamy inną grę z serii Sonic i mamy jakieś bonusy). Podobnie z 32X, Multiregionem, machiną z kodami... Koleś z 10 takich urządzęń nałożył - świetnie to wygląda. Na MegaDrive mam 31 gier.
Flint
QUOTE(Setezer @ 18 12 2005, 12:59) *

Sonicy na MasterSystem są dobre, ale to co się dzieje w tych na MegaDrive to poezja!

Popieram Sonica 2 przeszedlem 16 razy i zawsze miałem tą samą radoche z grania biggrin.gif Poprostu najlepsza platformówka w histori ever! Z gier na Megusia polecam jeszcze Lion Kinga. Też platformówa, ale z jaką grafiką happy.gif Cudeńko. BTW a grał ktoś z was w Sonica na Game Gear' rze taka sama rajcowność. Panowie z Segi to geniusze cool.gif
Diabeu
ciekawy temat nawet, a jako że przymierzam się do zakupy jakiegoś starocia Segi to moze wy pomożecie? Saturn? MegaDrive? jakie są plusy a jakie minusy - no i w sumie oferty też być mogą (aby rozsądne hehehehehe)
Flint
Najbardziej opłaca się MegaDrive. Gier dużo na allegro jest więc nie powinno być kłopotu z zaopatrzeniem się w nie wink.gif Saturna to mozna kupić co najwyżej żeby poszeżyć kolekcje konsol bo gry na niego trudno zdobyć niestety sad.gif
Diabeu
MegaDrive istnieje w dwóch wersjach tak? MD i MD2?
Flint
Tak. Pomiędzy nimi nie ma żadnej róznicy poza wyglądem. Mi osobiście bardziej podoba sie wersja druga wink.gif
Setezer
A mi zdecydowanie wersja pierwsza. SMDII wyprane z klimatu i nasączone nowobogackimi pierdołami, a pozbawione tym co najważniejsze: KLIMATU. Dobra, dobra, bez żartów. Wersja I jest bardziej dopasiona, z tego co się orientuję w II nie ma możliwości wetknięcia słuchawek i jazdy słuchowej bezpośrednio z jej źródła. Awaryjność portów na carty taka sama - czyli zerowa. Generalnie wybrałbym na twoim miejscu I, ale jak kupisz II nic złego się nie stanie. Polecam zaopatrzyć się w II wersję pada z X,Y,Z - a jak chcesz porządnie pobawić się w Golden Axe'y zaczaj się na Arcade Stick. Z tym urządzeniem siekanie sług Black Addera to istna POEZJA. Amen.
Lien
QUOTE(_Diabeu_ @ 22 12 2005, 11:58) *

MegaDrive istnieje w dwóch wersjach tak? MD i MD2?

Tak, istnieją dwa modele. Nowszy rózni się od starszego tym, że nie posiada wejścia na słuchawki, regulatora głośnosci, nie można go również podłączyć do TV przez wejście antenowe( Tylko AV Out). Posiada też inny zasilacz. Na + można zaliczyć nowy wygląd Joypada(Dobrze mi się go trzyma icon_wink.gif )

Do SMD można podłączyć rózne przystawki np "Master System Converter" pozwala na odpalenie gier z SMS. Ciekawym kąskiem jest 32-bitowa przystawka 32X, ale jej zdobycie graniczy z cudem.

Podsumowując polecam pierwszy model SMD.
Setezer
Graniczy z cudem? No to ja jakiś miesiąc temu musnąłem się o cud. Poszło na allegro za 50zł. Nie przesadzajmy, dużo trudniej dostać przystawkę MegaCD do MegaDrive jedynki.
Flint
A mnie ciekawi czy do gier NTSC na Sega CD trzeba posiadać przystawke i konsole w tej wersji( czyli w NTSC)? Sorry jeżeli pytanie jest niefachowe, ale nurtuje mnie to strasznie wink.gif
Lien
QUOTE(Flint @ 23 12 2005, 11:06) *

A mnie ciekawi czy do gier NTSC na Sega CD trzeba posiadać przystawke i konsole w tej wersji( czyli w NTSC)? Sorry jeżeli pytanie jest niefachowe, ale nurtuje mnie to strasznie wink.gif

Z tego co wiem, to przystawka Sega CD jest do Segi Genesis, natomiast do SMD i SMD 2 ukazały się kolejno Mega CD i Mega CD 2. Gier nie ma zadużo, bo jest około 170 tytułów icon_wink.gif
Diabeu
dzięi za infosy chłopy, teraz zostało tylko znalezienie sprzętu i zakup - bo szczerze to klocki od N mnie nie kręcą - Sega co innego

jakby komuś się chciało wypisac powiedzmy koło tuzina tytułów najbardziej godnych uwagi to przy okazji browca dostanie icon_twisted.gif

dużo wody w Odrze upłynęło i pamięć już nie ta hjehehehe
Frank Jaeger
QUOTE(_Diabeu_ @ 22 12 2005, 11:44) *

ciekawy temat nawet, a jako że przymierzam się do zakupy jakiegoś starocia Segi to moze wy pomożecie? Saturn? MegaDrive? jakie są plusy a jakie minusy - no i w sumie oferty też być mogą (aby rozsądne hehehehehe)

Ja bym najpierw łyknął Satka.. MD to równie zaje/bista konsola, ale ja jakoś bardziej jestem przywiązany właśnie do Saturna.. a z dostępnością gier znowu takiego problemu nie ma.. jeśli chodzi o gry na Satka właśnie to polecam Panzer Dragoon 1,2 i Saga(ale tą ostatnią tylko, jeśli możesz wydać 100L na gre na Satka xD), Sega Rally, Nights, Daytona USA, Tomb Raidera 1, The Need for Speed(NFS1), Loaded(Body Bag not included icon_twisted.gif oczywiście jeśli nie grałeś na Psxie), Alien Trilogy, Radiant Silvergun(patrz PD Saga xD), Virtua Fighter 2(wtedy to dobre było ;p), Die Hard Trilogy, Virtua Cop, Mortal Kombat 2, no i jeśli nie grałeś na innych platformach(w co nie wierze) to Duke Nukem 3D, Doom i Hexen ;]

W temacie MegaDrive'a mogę polecić.. jak już ktoś wspominał Sonici, Afterburnera, Streets of Rage, Shinobi(chyba III, ale pewien nie jestem), Mortale, Pirates!, Micro Machines, Midnight Resistance, Golden Axe, Road Rasha, Gauntlet, Earthworm Jim I&II.. i ewentualnie Altered Beast, ale to, że ta gra jest poniekąd kultowa nie oznacza, że jest mega-killerem xD

Jak mi się jeszcze coś przypomnie to dopisze ;]

EDIT:
QUOTE(_Diabeu_ @ 23 12 2005, 13:10) *
jakby komuś się chciało wypisac powiedzmy koło tuzina tytułów najbardziej godnych uwagi to przy okazji browca dostanie icon_twisted.gif

Nie zauważyłem, ale może być xD
Setezer
PAL:
>MegaDrive
>>MegaCD
>>32X

>MegaDriveII
>>MegaCDII
>>32X (jest tylko jedna wersja, więc zadziała na obu megadrive'ach)

NTSC:
>Genesis
>>SegaCD
>>32X

>GenesisII
>>SegaCDII
>>32X

>GenesisIII
>>SegaCDII
>>32X

I chyba wszystko jasne:), należy pamiętać że amerykański MegaDrive to Genesis.

Frank Shinobi III nigdy się nie ukazało, co najwyżej Revenge of Shinobi wink.gif. Poza tym polecam Sonic the hedgehog, Sonic the hedgehog 2, Sonic the hedgehog3, sonic&knuckles, decap attack, comix zone, road rash I&II, earthworm jim, phantasy star (cała seria), fatal fury, mortal kombat II, super hang on, columns... I całą masę innych! Zajrzyj na www.nnation.be do działu MegaDrive, a i koniecznie sprawdź tekst o piratach!

P.S - jeszcze 2 części Golden Axe'a ryją beret
Diabeu
Franek, nie ma sprawy icon_twisted.gif
Setezer: fajna stronka
Setezer
Setezer: fajna stronka

Tnx, staram się. Kolega Flint właśnie się wślinił do redakcji;). Poszerzamy horyzonty i już teraz możecie znaleźć tam cosik o NeoGeo czy 3DO...

Btw: Mam ciekawą przypadłość z Golden Axe 2, otóż nie działa mi w tej grze krzyżak, aby kierować postacią muszę używać XYZSelect, strasznie uciążliwe. Sprawdzałem na dwóch padach w wersji II, aktyalnie nie mam jakiegoś w wersji I i ciekawe czy to wina carta (full oryginał) czy padów. Myślę, że porblem jest po środku, twórcy coś skopali z input'em wink.gif.
Diabeu
dziś jadę obadać sprzęt, jak wsio działać będzie to stanę się posiadaczem Sega MD icon_twisted.gif
do tego w zestawie Cannon Fodder, MK2 i jakieś 3 inne gierce (ex-mutants itp.)
Setezer
Cannon Fodder nieważna na jakiej konsoli zrywa czapki smile.gif. Mortal w wersji MD jest KOSMICZNY, tylko na 32X jest fajniejszy (ten z SNESa wymięka). Co dalej? Nie wiem smile.gif. Ja dorobiłem się już 40 gier na MegaDrive, dobije do 50 i skacze na MasterSystem, by na nim też tyle gier obadać.
Diabeu
wiem że muszę dorwać Chaos Engine
Frank Jaeger
Nie wie ktoś może, który Terminator(chodzi o tytuł) jest godny uwagi? Jest tego w cho/oj na MD, większość to crapy, ale pamiętam, że jeden był co najmniej dobry, wydaje mi się, że 'The Terminator', ale nie jestem pewien.. soo?
Lien
Tak, Masz racje...The Terminator jest najlepszą odsłoną "Arniego" tongue.gif Na SMD.
Setezer
Ej chłopy sprawdźcie Dick Tracy'ego. Super motyw z dwupoziomymi poziomami wink.gif, pierwszy do siekania z kopa albo małej sluwki, drugi do nawalania z karabinu. Trudno to opisać, ale w praniu rewelacja. Poza tym Quackshot, przygodowy/platformer, normalnie poezja. Donald ma troche skopaną animację, ale co do czego widać, że rozbudowaną. Sporo kluczenia po lokacjach, dodatkowe itemy i namiastka gry przygodowej. Super rzecz!

Eternal Champions, niezły fighter 2d z super grafiką. Trochę mało ciosów, ale na multi jak znalazł!

Alexx Kidd in Enchated Castle - japońska popierdółka, kilka motywów daje radę, ale generalnie zbyt infantylne.
Alec
mam pytania w sprawie konsoli SEGA bo wlasnie dostalem cos takiego

i mam pytanie bo czytalem ze to genesis polaczony z SEGA CD i ile to ma bitow? 16? czy 32?

jako ze to GENESIS to znaczy ze bede mial problemy z grami na cartridgach a na plytach to nie wspominam (na szczescie mam pare gier w zestawie) czy pojda wersje PAL na tym amerykancu?? i czy sa jakies ISO ne necie na SEGA CD ??

w sumie fart ze mam te konsole bo na ebayu ceny przekraczja 50$ wiec mialem farta biggrin.gif

z gory thx za odpowiedzi
kubicz
CYTAT
mam pytanie bo czytalem ze to genesis polaczony z SEGA CD i ile to ma bitow? 16? czy 32?

Ma "tylko" 16 bitow.

CYTAT
jako ze to GENESIS to znaczy ze bede mial problemy z grami na cartridgach a na plytach to nie wspominam (na szczescie mam pare gier w zestawie) czy pojda wersje PAL na tym amerykancu??

Sa takie tytuly (na cartach), ktorych wersje PAL (NTSC) bez problemu odpalaja sie na Genesis (Mega Drive). Zawsze mozesz uzywac tej konsolki do sluchania muzyki wink.gif

CYTAT
i czy sa jakies ISO ne necie na SEGA CD ??

Pewnie sa ;]

Poczytaj tez:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sega_Multi-Mega
http://www.vidgame.net/SEGA/cdx.html

Rzeczywiscie miales farta, duzego farta smile.gif
Alec
dzieki dzieki za odpowiedz wlasnie zobaczylem jakie mam gry i sa to :

na Cartach:
Cyborg Justice (taka tam srednia bijatyka)
i Chakan (raryas w Polsce nie widzialem) nawet fajna przygodowka)

i na CD:
Sega Classics(zawiera: Columns, Super Monaco GP, Revenge of Shinobi, Golden Axe i... Streets of Rage!!!) same hiciory
Road Avenger (super gierka przygodowa opierajaca sie na zasadach grania takich jak w QTE w Shenmue na DC)
Spider Man ( nawet spoko)
Sewer Shark (padaka)
i wspanialy Sonic CD (super gierka z filmikami !!!!! )

no poprostu nastepna konsola segi w moim domu jako ze to jest wersja USA to niedlugo bede mial Snatcher'a a ci co wiedza co to MGS biggrin.gif i Pan Kojima moga mi zazdroscic xD

trzeba miec farta zeby kupic DC (rowno tydzien temu) i teraz dostac taki rarytasik od SEGI(nigdy bym go nie kupil na ebay'u za taka kase) no poprostu cud miod i orzeszki XDDD

a wlasnie mialem kupowac MEGA DRIVE teraz mam spokuj xDD
NerkoWiktor
Mam takie pytanko być może głupie ale nurtuje mnie to bo przymierzam się do zakupu sega master system 2 i chciałbym wiedzieć czy gry z sms działają na " dwójce " ? tongue.gif
kubicz
nie dzialaja xD
A na serio, gry z SMS dzialaja na SMS II. SMS II to SMS po liftingu wink.gif Wyglada tak jak wyglada, gdyz "była pozbawiona niektórych cech poprzedniego modelu, m. in.: złącza Game Card, wskaźnika power-on, przycisku reset i złącza rozszerzeń. Spowodowane było to tym, iż producentom zależało na obniżeniu ceny sprzętu." Dodatkowo SMS II ma wgrana jedna gre: "Alex Kidd in Miracle World" lub "Sonic the Hedgehog" (zalezy od modelu).
wisniaa
Witam mam pytanko . Poszukuje gry na Sega Mega Drive w której grało sie w siatkówke. Byla to gierca japońska , widok z "widowni" boiska. Rzecz w tym że nie pamiętam tytułu . Kiedyś wypożyczałem tą konsolke w takim sklepie RTV bardzo mi przypadła do gustu . Dla tej jednej gry jestem w stanie kupić sobie tą konsolkę , bo gra traktowała siatkówke dosyć poważnie . Pozdrowionka z góry dzięki za odpowiedż.
kubicz
Super Volleyball ? Trudno bedzie Ci dostac ta gre na allegro. Polecam poszukac jej w zachodnich sklepach internetowych.

wisniaa
OKI O TO CHODZIŁO AŻ MNIE CIARY PRZESZŁY JAK ZOBACZYŁEM FOTKI POZDRO
Cisław
Niedawno "przegrałem" cały romset Mega Drive/Genesis i wybrałem kilka rodzynków, których wcześniej nie wymieniono, a które pojawiły się tylko na tej konsolce, bądź znacznie się różniły od wersji na inne konsole:

Alien 3
Alien Soldier (!)
Asterix And The Great Rescue
Castlevania: Bloodlines
Contra: Hard Cops
Cool Spot
Daffy Duck In Hollywood
Desert Demolition
Dynamite Headdy (!)
The Flintstones
Escape From Mars: Starring Taz
Ghost Busters
Gunstar Heroes (!)
Heavy Unit
Jurassic Park
Mega Turrican (!)
Pitfall: The Mayan Adventure
Road Rash 2 !!!
Ristar
Sparkster
Sylvester And Tweety In Cage Capers
Toe Jam & Earl (!)
Vectorman 1,2
Teenage Mutan Ninja Turtles: Tournament Fighters (wg wielu najlepszy 16-bitowy klon Street Fightera 2)
Setezer
CYTAT
Niedawno "przegrałem" cały romset Mega Drive/Genesis i wybrałem kilka rodzynków, których wcześniej nie wymieniono, a które pojawiły się tylko na tej konsolce, bądź znacznie się różniły od wersji na inne konsole:

Alien 3
Alien Soldier (!)
Asterix And The Great Rescue
Castlevania: Bloodlines
Contra: Hard Cops
Cool Spot
Daffy Duck In Hollywood
Desert Demolition
Dynamite Headdy (!)
The Flintstones
Escape From Mars: Starring Taz
Ghost Busters
Gunstar Heroes (!)
Heavy Unit
Jurassic Park
Mega Turrican (!)
Pitfall: The Mayan Adventure
Road Rash 2 !!!
Ristar
Sparkster
Sylvester And Tweety In Cage Capers
Toe Jam & Earl (!)
Vectorman 1,2
Teenage Mutan Ninja Turtles: Tournament Fighters (wg wielu najlepszy 16-bitowy klon Street Fightera 2)

Gratuluję, czujesz się dobrze? Jak to jest ukraść około 1000 gier?

Gry, które wymieniłeś są naprawdę dobre, we wszystkie nie grałem, ale np. Ristar to jedna z najlepszych gier platformowych na tę konsolę. Road Rash I i II są niezłe. Pitall ma genialną animację i grafikę, zaś Alien 3 klimat. I tak dalej. Warto próbować te gry zdobyć, chociażby z play-asia, allegro czy ebay czy jakichś pomniejszych sklepów ze starymi grami (zza granicy).
Cisław
Wez poprawke na to ze oryginalny megadrive II, lezy w mojej szafce, a obok niego 10 cartow. Mysle ze to po czesci usprawiedliwia moj wybryk wink.gif
Po twoim poscie czuje sie troche zgorszony, chyba sie wyspowiadam z tej kradziezy, a moze lepiej od razu oddac sie w rece milicji?
Setezer
Widzę, że moja gadanie odnosi jakiś efekt. Trzy "zdrowaśki" i zapominamy o sprawie, oczywiście wymagane jest też postanowienie poprawy i zadość uczynienie (czyli musisz kupić te 1000 oryginalnych gier).

porschman
Witam, obecnie gram na Master Systemie II w grę Asterix. Mam takie pytanko czy w grach na SMS są jakieś sejwy czy passwordy ? przeszedłem 2 level i nic nie ma, a gdy wyłącze konsolkę gra zaczyna się od nowa... Proszę o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.