Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Valkyrie Profile 2
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Ficuś
QUOTE(JanzKijan @ 6 01 2007, 22:47) *

Premiera w Europie już zapowidziana, a u Nas??

A jakiś link do tego newsa?VP2 jest niesamowita i byłbym wręcz wniebowzięty jakby gra wyszła w Europie
dark_grzyb
A u nas to nie europa?
Jeżeli dasz jakiegoś newsa to potwierdzającego [z wiarygodnego źródła] ti idę się zmasturbować ;]
JanzKijan
Obawiam się, że masturbacja byłaby przedwczesna, gdyż przypadkowo podałem zdaje się niesprawdzoną informację. Premiera w Europie najwyraźniej nie jest jeszcze dokładnie ustalona. Przepraszam za zamiaeszanie icon_wink.gif
lizbiskoski
Ale ogólnie wydanie dla europy jest w planach?
KOKS
Chlopaki mam problem. Jestem w światyni gdzie przesjcie blokuje tablica na ktorej jest napisane : master the power of one of them: vampite slingshot or sword crush. Rozumiem co to znaczy ale nie mam pojecia jak otworzyc to przejscie confused.gif
Dark Serge
Musisz wziąć jeden z trzech soulstoneów które sa w okolicy - jeden to ten który daje ci 300%ATK i 25% złamania broni, Kolejny to ten że Twoje ataki wysysają HP i dodają tobie i Blokuja ci dostęp do menu podczas walki i kolejny soulstonezwiązany jest z Photonami - nie pamietam już. Po wzięciu go wracasz do lokacji gdzie jest zablokowane przejście i bach! Otwarte smile.gif
Przede wszystkim NIE bierz tego co może zniszczyc ci broń.
KOKS
Wlasnie tak zrobilem. Ale dalej nic... Master power one of them.. to cos musi znaczyc..
Dark Serge
A wzięłeś go do kieszeni czy włozyłes w Piedestał ? musisz pokombinować - dawno grałem i nie pamietam dokładnie. Bynajmniej zagadka związana jest z tymi trzema soulstone'ami i obojętnie który z tych 3. - pokmiń.
CheeseOfTheDay
http://www.youtube.com/watch?v=x2CIKMGlpws

VP2 CM (combo movie)tongue.gif.

Mało z tego zakumałem, ale ogląda się całkiem przyjemnie;].
Dark Serge
noo biggrin.gif ładnego koles miał skilla i pomysł na kombosy - swietnie zostały zbudowane i naprawde wyciskał 100% z kazdego zawodnika smile.gif niezły motyw z pokazaniem specjali wszystkich walkiri na raz smile.gif
Sylvan Wielki
4 dni temu dostałem Valkyrie Profile 2 : Sylmeria .... Jestem zachwycony, do tego stopnia iz nie bede teraz składał swego rankingu top 10 na PS2 u trzciny ( auto reklama ) albowiem po skonczeniu zobacze czy na liscie top sie znajdzie. Gra niezwykle przypomina mi arcydzieło elektronicznej rozgrywki , 40/40 , Castlevanie : Symphony of the Night (^^)

Teraz sie powaznie zastanawiam VP2s >=< FF XII , graficznie sprawa oczywista....
Dark Serge
Pograsz i stwierdzisz, że FF XII jest nudne i napompowane niczym pusta cycata blondyna.

wogóle zywotnośc tego tytułu mnie niszczy - co by wszystko zrobić to musisz ostro posiedzieć i zawziąć się w sobie wink.gif Jakby nie uczelnia to siedziałbym teraz i męczył Seraphic Gate ^^''

BTW - Castlevania:SotN będzie na X'a wink.gif W marketplace wink.gif
Sylvan Wielki
Mam takie pytanie. jak sie ma sprawa leczenia w VP2:S?
Na ogół w RPG podejście do save point automatycznie wskrzesza/leczy postacie. Tutaj nie. Więc jak jestem w dungeonie i sprwy źle wyglądaja musze sie az do "inn" udac na drzemke. W sklepie jak narazie w ogóle nie ma przedmiotów wskrzeszających (!) A uleczać sie +300 hp w menu gdzy postać ma 44/96 HP chyba mija sie z celem.

Kolejna sprawa. Jak mam 4444 gil a w sklepie jest sword który powoduje + 4 str ( bazowo 16 str ) a kosztuje 1696 to czy opłaca się go kupic? całą kwote zebrałem po jakichs 69 min grania .

Następnie - zawiłości sytemowe.
Kupiłem rune lecznicza ( red ) ,załozyłem ja magowi , ale i tak nijak nie mogę z niej skorzystać - mag jest blue. Wiec dostała ja Sylmeria ( red ) ale tez nie może z niej skorzystac O_o
W grze wystepują ksiązki które wyjaśniaja co i jak , niemniej jednak jestem na poczatku i jeszcze takowej nie znalazłem .

I co Shmatan polecasz jesli o atak chodzi - button masher czy jakies mozesz kombosy polecić ?

Jakie postaci sobie zostawiac a jakie uwolnic za pomoca free soul , o ktorych trzcina wspominal kilkadziesiad postów wstecz? ja bym reflektował notabene na zostawienie w teamie Dynala - z racji desingu oraz iz jest topowym rzeznikiem oraz Ruffusa - troche mi SkajPiratesa z FF XII przypomina - cynizm i sarkazm rox (^^)
Aramis
Co do leczenia to to "na ogół" tyczy się rpgów na PS2 typu finale:P .

W Silmerii leczenie wygląda nastepująco, albo item albo heal w czasie walki albo inn:P. Wskrzeszanie jest, ale nie pamietam czy od początku - item Union Plume.

Co do equipu to ja osobiście nie inwestuję w żadną broń dopoki nie mam kłopotów z grą. Jeżeli jakiemuś bossowi zaieram za mało wefług mnie HP to wtedy dopiero szukam sprzętu - tak się zaoszczędza duzo pieniędzy.

Sylvan to że kupiłeś runo lecznicze nie oznacza że będziesz mógł za jego pomocą leczyćsmile.gif. Te wszystkie runa to takie umowne znaczki wymagane do nauczania się skilli (np jakiś skill wymaga kominacjii runów czerwona strzała + heal + buty) - zakłądasz equip z odpowiednimi runami i walczysz, a po jakimś czasie masz nowego skilla (postęp mozesz śledzić w menu equip).

Free Soul. Najlepiej zająć sie tym później imo aby trzaskać perfect releasy. wiec poki co niech Cię to nie interesuje (Btw. Dylana i Rufusa i tak nie odeślesz o to są żywi goście:P)
Dark Serge
No i z grubsza Aramis wyjaśnił ci o so chosi wink.gif
A tymi saveami to przyzwyczajenie z FF tongue.gif
Union Plume - wskrzesza, potem odpowiednie jednostki będa dostawać czary(wraz z levelupowanie) m.in revive .

Run leczniczy ...XD i ty mi mówisz, że znasz angielski ^^'' Mały hint dla ciebie - każdy przedmiot w menu ma 4 strony opisujących go statsów - poczytaj co dany run robi - Run na zywa się healing bo ma odpowiednie Insignium wbite(healing ma cztery kropki o ile dobrze pamiętam). w opisie zobaczysz cos typu - "zwiększa ATk o 3%. Łączenie powoduje wzmocnienie efektu" czyli jak zrobisz tak żeby się dotykały runy odpowiedniego kolory(tego samego) to odpowiednie statsy rosną o "ilestam procent" (tym więcej procent im więcej runów danego kolory(NIE RODZAJU) ze sobą połączysz - np. wszystkie runy niebieskie i założony run +3%ATK to ten run zostanie wzmocniony ~4krotnie).

A Free Soulem - jak powiedział Aramis, nie ruszaj. Wysłać możesz tylko te osoby których przedmioty znajdziesz w dungeonach(jak ta scenka z tym magiem), musisz nabić tej postaci level "o 5 wyższy niz ten na którym dostałeś postać". Póki masz mało postaci to polecam takie coś - tzrymaj w druzynie postaci "fabularne"( Dylan,Rufus,Lezard,Brahms,Arngrim,Leone ) bo one są najlepsze. Poza tym jak nabijesz pewnym postaciom pewny level przed ich straceniem(tracisz ich przez fabułe) to dostaniesz wypas equip którego będziesz uzywał do samego końca gry(tj. do uzyskania lepszego w SG).
co do kombosów = masherka jak masherka - na początku daje rade, ale potem będziesz żałował każdego ciosu wyprowadzonego w powietrze hyh.gif
A co do drużyny - nawet nie sil sie żeby sobie levelować - jak jest ci to niepotrzebne to tego nie rób - i tak w Seraphic Gate wymienisz CAŁĄ drużynę ( wszytskich - łacznie z Alicią ...oprócz Brahmsa - niezły rzeźnik ) bo zobaczysz jakie tam dostaniesz postaci hyh.gif

Mam nadzieję, że nie bedzie trzeba tłumaczyć ci niektórych aspektów tej gry jak chainów w FFXII (^^) bo ta gra jest tylko pozornie mniej skomplikowana od FF XII hyh.gif
Sylvan Wielki
Aramis masz u mnie ktoregoś z next genow - po co maja mi sie kurzyc jak zanim ukoncze VP2 / FF XII troche minie ( a pozniej C SotN i .... VP =)

Oplaca sie po raz wtory bic sie z pokonanym boss'em ? A co ze zbrojami? O ile po godzinie ok 4ooo uzbieralem i orez kosztuje 1/2 owej sumu to zbroje przeokrutnie malo - 140 g przykladowo O_o Uwazacie iz oplaca sie? I czy w VP 2 S jest takciezko o majatek jak w FF XII - trudno powiedziec czy rozrzutnym byc.....

Shamat po 14 latach "cos" tam umiem a i 6.0 na studiach znikad sie nie wzieło, pisałem iz każdy z RPG na poczatku ma problemy - zawiłosci systemowe - (przypominam równiez iz na samiutenkim poczatku jestem ) a i przeoczyc mozna cos prawda? Przykladowo zafascynowany wydarzeniami prawdopodobnie ominołem owa opcje wyjasniajaco na 4 str co i jak . Przypominam równiez iz na samiutenkim poczatku jestem .

No ale po co mam was drodzy koledzy z forum happy.gif

Panowie tez bladzicie z owym save rezurekszyn tylko w FF . Wszak przykladowo w takiej genialnej C : SotN rowniez tak bylo. Szkoda iz w VP2 S tak nie ma ..... Ulatwilo by to znacznie sprawe.

Enyway Shmatan chodzi o zgodnośc kolorystyczna z tymi runami- czy to tez jest opisane w grubym tomie w grze (^^) I jak wyuczyc sie owego nowego skill'a? To jakos automatycznie sie robi? I jak z tym dzaglowaniem to jest ?

A Shmatan ty tez next genika za twoj wklad dostaniesz a juz napewno za :
Mam nadzieję, że nie bedzie trzeba tłumaczyć ci niektórych aspektów tej gry jak chainów w FFXII (^^)

To sie nazywa inteligentne docinanie komus (^^)

p.s ktos chetny jeszcze na NG , jeden zostal wszak (^^)
Dark Serge
Szpoko ^^ smile.gif

Powiem tak - łykaj bronie narazie jak lecą - staraj się tez dropować przedmioty co by w sklepie zrobić sobie lepszą (te "szare" bronie i itemy mozna robić po tym jak nakupujesz troche u danego sklepikarza i sprzedasz mu przedmioty potrzebne na dany przedmiot).
Potem dopiero bedziesz wybierał - albo mocniejszy atak ale tylko jedno "ciachnięcie", albo trzy ciachnięcia i słabszy atak.

Zgodnośc kolorystyczna - są 4 kolory runów - niebieski, czerwony, zielony i szary. jak zrobisz tak żeby runy np. niebieskie stykały się ze sobą, a którys z tych runów ma wpis, że łączenie wzmacnia efekt działania, to efekt działania zostanie wzmocniony (maksymalnie 4 albo 3 x więcej przy wszystkich polach o jednym kolorze).
Szare runy nie ulegaja wzmocnieniu przez łaczenie (ew. niektóre maja wzmocnione działanie ale tylko poprzez założenie większej ilości tego samego akcesorium(bo szare runy to tylko akcesoria)).

Skilla nowego nauczysz się - poprzez kombinowanie z runami - połącz np. niebieski Armor i niebieski run "Fire" wtedy te runy będą "świecić" się na biało i wyskoczy ci komunikat o uaktywnieniu go.
Jakie aktualnie masz uaktywnione skille zobaczysz będąc w menu Equip i wciskając bodajże trójkąt.
ALE jak masz juz uaktywniony skill to w tej liście (co powyżej napisałem jak ja zobaczyć) zobaczysz pasek postępu zdobywania go. A zdobywamy go po prostu walcząc - im wyzszy level przeciwników tym więcej % zdobycia skilla dostaniesz.
Po napełnieniu paska w walce w której on ci sie napełnił wyskoczy komunikat o jego nauczeniu się. teraz w normalnym menu SKILLS możesz go sobie założyć(masz do dyspozycji "ileśtam" Cp - w zalezności od levela - max. 12, każdy skill zjada inna ilość CP).
Ważne - podczas pakowania skilla NIE MOŻESZ zdjąć ekwpunku zawierającego runy uaktywniające dany skill. Jak przez przypadek bądź celowo, zdejmiesz to nie martw się - nabite procentu skilla nie znikająsmile.gif

Co do Combosów - każdy atak ma inna specyfikację - jeden wali po nogach, inny wali w czoło, a jeszcze inne wybijają w górę. Jak działa dany atak możesz przeczytac w menu głównym w dziale ATTACK - tam mozesz tez zamienic aktualne ataki na inne(jesli sa dostępne).

Wszystko to co pisze jest gdzieś w grze wyjaśnione bądź wynika z ogólnego obycia się z jRPGami smile.gif
Sylvan Wielki
Jestem po piewszym czapterze. Cóż moge rzec. Gra jest przewspaniała . Intro jest niezwykle klimatyczne - niesamowity feeling - przypomina mi sie az kapitalne intro genialnego Suikoden 2 . Dalej pierwsza wstawka FMV .... MOC. Grafika wprawia w osłupienie, VP2: S to jedna z najpiekniejszych gier jakie istnieja. IMO zdecydowanie najpiekniejsza na poprzednia generacje ( tudzież na rowni z God of War ) . Co prawda na HD w ogole nie da sie grac , no ale na zwyklym telewizorku gra wyglada przeslicznie.

W sferze audio nic chyba nigdy nie dorowna pod tym wzgldem C : SotN , no ale i tak jest zdecydowanie lepiej anizeli te smieszne przygrywki "Nobusamentu" w FF - tylko motyw z Sephirot'em dawal rade .

Cieszy mnie rowniez system....jak go okielzam w pelni bedzie jeszcze lepiej . Jest niebotycznie efektowny, tu byle szlagi wygladaja jakby Squall trzaskal co rusz Lion Rarh a Irvin wtorowal mu strzalami z AP ( tez limit wykorzystujac ) .

Bardzo podoba mi sie również aspekt bestariusza. Tu juz w pierwszym dungeonie mamy przyjemniaczkow pod wzgledem designu , aktualnie w zamku jestem i tez podoba mi sie to co widze .... co mamy u konkurencji? Przez kilka pierwszych godzin jakas kpina...ja wiem iz postaci na 4lv nie moga z behemotami walczyc , niemniej jednakowoz zawsze mirzilo mnie gdy team zlozony z kilku fajterow musi trzaskac sie z .... nietoperzem -_- SIGH

Fabula rowniez stoi na zadowalajacym poziomie , poza tym tak jak w Suikoden 2 w wielu przypadkach .... jest zabawnie (^^) Szkoda iz nie ma kogos SkajPirata , jego sarkazm i glos to 1sza klasa.

Spoiler : w zamku sa same trupy

He, he zawsze chcialem to zrobic (^^)

EDIT by Sylvan Wielki

Oka. A jak wyglada sprawa free soul ? Wiem, wiem, trzcina mały eleborat juz napisał, Shmatan dopisał co nieco. Wiemy juz iz niekturye postaci mozemy poegnac jak zdobeda +4lv up i jeszcze jeden do bazowego i za to odpowiednie profity dostaniemy. Wiemy ze takie sie cos oplaca. Ale kiedy tracimi te postaci i gdzie je pozniej spotykamy?

Moge na 4 postaci jedna juz uwolnic ( ale skubany nie chce ekwipunku oddac ) , trudno napisac czy odrazu pozostale masterowac, by nie bylo tak iz w nastepnym czapterze je strace i za free soul nic nie dostane - bo go notabene juz nie bedzie . I pomimo iz mam odpowiedni lv pewnym magiem to opcja FS nie dziala - tylko Shmatan jak mozesz ,nie pisz ze gdzies to na 4 strony jest opisane....
Do wygranbia rozowy PSPek (^^)
Trzcina
1) TYLKO fabularne postacie sie traci nie majac nad tym kontroli. Reszty pozbywasz sie sam, same nigdy nie odejda.

2) Jak juz zrobisz free soul TO NIE MA SPOSOBU ODZYSKAC POSTACI. Chyba ze w seraphic gate, ale tego nie wiem bo nie bawilem sie SG.

3) Bonusem za to ze tracisz postac permamentnie sa itemy ktore za to dostajesz, powiekszaja one statystyki, w zaleznosci od tego jakie byly itemy wekwipowane na tej postaci. Im lepszy ekwipunek tym wiece itemow zwiekszjacych statsy.

4) Free soul mozesz zrobic jezeli postaci bedzie miala o 5 poziomow wyzszy lv niz ten na ktorym ja dostales. Postac dostajesz na poziomie, ktory jest obliczany na bazie sredniego levelu twojego CALEGO party.

5) Free Soul mozesz robic tylko na postaciach ktorych 'itemy' znazles... i ktore pojawily ci sie w party. Dodatkowo te postacie sa randomowo losowane z dwoch luc czasem trzech roznych.

Pisalem na pewno o tym wszystkim, moze nie tak szczegolowo ale pisalem tongue.gif Po prostu nie umiesz sie doszukac informacji ;P
Dark Serge
to ja do Trzciniastego dopisze smile.gif
1. Zgadzam się

2. Zgadzam się - ale w Seraphic gate nie zdobywamy tych postaci. w SG dostajemy tylko fabularne postacie - szpojler - Arngrim, Leone, Lezard, Valkyria, Freya, Hrist(ja to chyba nawet wcześniej^^') - koniec szpojlera.

3. zgadzam sie ale troche uścisle - jak robisz Free Soul to w zależności jaki ekfip miała postać to dostajesz odpowiednia ilość itemów zwiększających statystyki. Ekfip to wszystko BEZ akcesoriów. wygląda to tak - jak uwolniłes postać i dzięki ekwpiunkowi miała ona (powiedzmy) +100RDm to dostaniesz 5 itemów zwiększających o 5 RDM (bo każda ze statystyk ma swoje dzielniki - ).
Logiczne jest że jak uwolnisz postacie z najlepszych ekłipem zdobywanym w SG to dostajesz po 99 itemów zwiększających statystyki ! I to dajesz potem to jednej postaci i łupiesz miliony HP hyh.gif

POZA TYM - po free soul daną postac możesz znależć w mieście w którym sobie ten ludzik zamieszkał - jak z nim potem pogadasz (kilka razy) to dostaniesz od nich różne pierdoły - kasa exp i inne wink.gif

4 i 5 dokładnie smile.gif

QUOTE(Trzciniasty)

Po prostu nie umiesz sie doszukac informacji ;P

Tez się z tym zgadzam wink.gif A od siebie dodam że te wszystkie informacje podane są w grze wink.gif
Sylvan Wielki
A skad mam wiedziec ktora postac jest fabularna a ktora nie O_o
Pisalem ongis o Dylanie, oberwalem po uszach ze to fabularna postac i nie "duch" i nie mozna mu nadac FS, no ale jak wół pisze data jego zgonu a wiec....

Tak trzcina, pisales o tym wczesnie, doszukalem sie , przeszukawszy wszytko skrupulatnie ale wyraznie zaznaczylem iz kilku pytan nie rozwiales i one pojawily sie w mym poscie , Shmatan Ja wiem ,że to pisze ale obaj wiemy iz owe ksiegi sa roznie czasowo rozlozone a ja wole juz teraz - skoro mam was (^^) wszytko sobie wyjasnic. happy.gif

p.s. panowie juz dostali po NG zostal mi juz tylko Wii....za ta odpowiedz, wiec do podzialu- no ale to nie NG (^^) Nomen omen zimny browar sie nalezy .
Dark Serge
Jak rozpoznac postaice fabularne po chłopsku bez ogądania scenek ? (bo tak sie je rozpoznaje - maja udział w fabule XD) Wbijasz do menu, patrzysz na status postaci i masz napisane FREE LEVEL. Jak jest ten napis to NIE jest to postac fabularna. fabularne chłopki nie maja tego napisu...

A co do Dylana - zaje**ście że przeczytałes jego date zgonu łoł biggrin.gif. Ale samych scenek z nim związanych nie oglądałes chyba ... Nie pamietasz co sie wtedy działo jak Silmeria/alicia znalazła jego miecz ? On sam się zmaterializował bo jego duch był bardzo silny.
spojler (poza tym Dylan to Brahms hyh.gif ) i po spoilerze.

Po raz kolejny stwierdzam że grasz w jRPGi jak ślepy biegacz przełajowy xD Autentycznie smile.gif No offence - taka dygresja ^^
Trzcina
Nie no Sylvan ;] Tym pytaniem tak mi rozje.bal,es nerki ze nie dalem rady ;]

Shamtan napisal co i jak wiec ja nie dodaje nic od siebie biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif tongue.gif
Sylvan Wielki
Ha ha -_- No to sie posmialismy panowie- przypominam , nie ma glupich/trywialnych pytan, sa tylko glupie/trywialne odpowiedzi. Przypominam iz jestem poczatkujacym grachzem jesli chodzi o VP a wy juz obaj dawno "po" jestescie, malo tego kilka lat temu skonczyliscie VP , totez nawet jesli spytam coz to takiego SG to jak mozna bez drwin -_-

A do Dylana to przez Aramis'a wszytko - dowod.

QUOTE(Aramis @ 23 01 2007, 16:30) *

Free Soul. Najlepiej zająć sie tym później imo aby trzaskać perfect releasy. wiec poki co niech Cię to nie interesuje (Btw. Dylana i Rufusa i tak nie odeślesz o to są żywi goście:P)

Co do postaci fabularnych , to akurat moj team bazowy wystepuje w cit scenkach i sie zastanawialem czty jak ich zmienie , beda inne postaci, ale wypadlo mi to z glowy (^^)

Ok a teraz pytania.

Le spoillere:
Dostalem Leone i Agrima....Szczegolnie ten drugi mnie interesuje albowiem Dylan ma str 44 a on 69 czy nie lepiej "wypuscic" Dylan'a? A zastanawiam sie tymbardziej ze juz ktorys z was pisal iz Dylan odchodzi po jednym z czapterow - notabene Agrima tez. Wiec co radzicie?

Ende ouie spoilero____curva nie ten kolor -_-

Kolejne....Trzcina wpierw pisal iz by uaktywnic FS postac nie moze byc w skladzie - zgadza sie - pisal tez iz postac od bazowego musi miec wyzszy lv o 4+ jeden a wiec jak ma 1 to mozemy dusze uwolnic jak zdobedziemy fajterem 6 lv....pozniej jednak bylo pisane iz chodzi o laczny lv kazdego z czlonkow O_o I jesli tak w rzeczy samej jest , to czy nie lepiej - i czy da sie w ogole zrobic tak by - dac 2-3 postaci z lv 1 przykladowo i srednia siezanizy.

Ostatnie pytanieKard Sylphaid Mithra Woltar....oplaca sie - imo nie.

Spoiler II
Skoro Dylan to Balthier ..... cokolwiek, czy jak mu tam - to czy tracimi Dylan'a pod koniec 3/4 czapteru a zyskujemy 2gie wcielenie , alter ego czy jak tam jest O_o
Trzcina
Sylvan... nie mam sil do powtarzania w kolko tego samego... I powiem ci szczerze ze SA glupie/trywialne pytania i wlasnie tu, wlasnie w tym temacie je zadajesz... Tutaj nie ma nic do rzeczy czy ja jestem przed czy po VP2, ja sie dowiadywalem wszystkiego grajac na biezaco i jeszcze przed przejsciem gry wiedzialem na czym to polega. A jezeli ty piszesz takie rzeczy :

pozniej jednak bylo pisane iz chodzi o laczny lv kazdego z czlonkow

To mi sie nie chce po prostu pisac dalej. NIGDZIE NIE BYLO TAK NAPISANE! Sam to sobie wymysliles i nie cytuj mnie, bo wiem co tam jest napisane. Jedyne co tam bylo napisane to to ze DOSTAJESZ NOWE POSTACIE NA BAZIE SREDNIEGO LEVELU TWOJEGO PARTY.

1) Naucz sie czytac ze zrozumieniem.
2) KONIECZNIE PODSZKOL SWOJ ANGIELSKI
3) Badz mniej leniwy i bardziej gorliwy do nauczenia sie czegos samemu, anizeli napisaniu '2+2 nie wychodzi mi wcale 4, dlaczego?', bo twoje ostatnie pytania ktore tutaj zadawales byly na takim wlasnie poziomie... Stac cie na wiecej smile.gif
Dark Serge
Sg = Srepahic Gate, Specjalny labirynt dostępny po przejściu gry. z trunymi przeciwnikami i najlepszym ekwipunkiem, Tutaj dostaniesz tez dodatkowe postacie.

nie wypuścisz ani dylana ani Arngrima - to postacie fabularne.

Fs jedt dostępny tylko dla nie fabularnych postaci. jets to rytuał w którym dusze ponownie łącza sie z ciałem i nastepuje wskrzeszenie. Aby tego dokonac nalezy uaktywnić dusze (czyli znależć przedmiot należący do danej duszy (miesz, laska, łuk)), następnie wytrenować dusze nalevel o 5 wyższy niż ten na którym była dusza podczas aktywacji. na koniec nalezy wykonac Free soul.
Co do tego levela - początkowy poziom aktywowanej duszy jest średnią tych które juz masz w drużynie.

po raz kolejny mówie - nie odsyłać dusz przed Seraphic Gate.

A jak Sylvan jeszcze raz zadasz jakies głupie pytanie(tzn. takie na które odpowiedź podana jest jasno w grze, lub wystarczy odpalić program "musk") to będziemy musieli zrobic z toba porządek wink.gif
Sylvan Wielki
Sigh.....
Z ang. jest bardzo dobrze , nie martwcie sie a co do pytan, trudno powiedziec , dla was moze i sa niedorzeczne ,ale wezcie panowie pod uwage iz wy juz "po" jestescie a ja na samym poczatku.
Skoro ludzie pytaja czym rozni sie EWGF od WGF to tutaj moga tez zadawac wszelakie pytania, a cierpliwy bardziej doswiadczony user moze (fakt nie musi ) odpowiedziec bez cynizmu- o moderatoze nie wspominam.
Przykladowo zapytanie "co oznacza skrut RDM" dla jednego bedzie pytaniem typu "o LOL" a drugi wejdzie w skore pytajacego i to juz nie bedzie takie smieszne - skoro pyta -> nie wie.

Tyle tutulem wstepu smile.gif

Co do SP jak panowie stwierdzili uruchomilem "musk" i droga dedukcji doszedlem iz to jakis obszar z kozackimi oponentami, ale to pewnikiem pod koniec gry.

Shmatan
po raz kolejny mówie - nie odsyłać dusz przed Seraphic Gate.

O. I owo zdanie zaiste wiele mowi. Poprostu nie bylem pewnien - bo i skad - czy mi kogos nie brakcie automatycznie wczesniej - jak Areis w FF VII - a tak godzinami podnosic lv a pozniej okaze sie iz ktos za wczesnie odejdzie i zostne z jakims nisko levelowcem albo strace pupila to niespecialnie zadowalajaca opcja.
Tymbardziej ze -spoiler- czytalem na forum ze Agrim i Dylan odchodza pod koniec 3-4 ch. a skoro jest ich 6....i nie mam pewnosci czy pozniej powroca , tudziez w zastepstwie jakiegos koksa nie dostane a to juz nic z inteligencja nie ma wspolnego poniewaz to tylko gdybanie....

Trzcina....oczywicie to nie byl cytat ciebie - nie ma quote - tylko mniej wiecej to co mi w pamieci zostalo i oczywiscie nie chodzilo kazde postacie a tylko te w teamie - wychodzi na twoje i tak z tym ze niedokladnie ja napisalem -_- I oczywiscie duzo ma do tego ze jestes juz PO ukonczeniu owej gry , chocby dlatego ze masz duzo wieksze w tym temacie doswiadczenie - po co mialbym kogos pytac o SG skoro sam tam nie doszedl przykladowo , right?

Ok. De facto mam juz jako taka jasnosc - dzieki wam w glownej mierze panowie moderatorzy Shmatan i Trzcina. happy.gif

Ostatnie pytanie - mam nadzieje iz to nie pytanie ztypu "musimy z taba porzadek zrobic" ban.gif
W teamnie mam Alicie, Lezzarda , Ruffusa , Dylana . Alicja wiadomo....mag sie przyda, ale czy nie wymienic archera na sword mastera jakim Arngrima jest i miec 2 osilkow w druzynie? Albo zostawic Rufusa i Dylana (str 44) na Arngrima (str 69) nie wymienic?

Tylko jak mozna bez- "wysil musk"/"glupie pytanie" . Jakradzicie o bardziej doswiadczeni i jak wasz squad wygladal do tego momentu-2-3chapter . huh.gif
Balus
Shmatan, napisałeś "po raz kolejny mówie - nie odsyłać dusz przed Seraphic Gate." czemu??? jestem na początku Seraphic Gate i żeby wzmocnić postacie odesłałem wszystkich i "zjadłem" te kamienie co statsy podwższją.... czy w związku z odesłaniem dusz nie dostane czegoś???(nie wiem więc pytam)
Trzcina
Ok, ostatni post nie na temat.

Nie chodzi o to zeby nie pytac. Tylko zeby nie powtarzac pytan, albo nie pytac o rzeczy trywialne ktore po 10 minutach w menu mozna samemu obczaic przy odrobinie wysilku.

Balus nie bedzie znal odpowiedzi na pytanie bez przejscia SG, lub przynajmniej zaglebienia sie w ten dodatkowy dungeon, wiec nie widze zadnych problemow tutaj.

Nie chce zeby ktokolwiek widzial w nas 'zlosliwych-wszystkowiedzacych' bo tak nie jest. Ale kiedy po raz kolejny trzeba walkowac to samo, tylko innymi slowy zeby w koncu trafilo to jest to nudne, zmudne i niepotrzebne. smile.gif Takie est moje zdane na ten temat i stad takie a nie inne posty.

Im wiecej piszecie tym lepiej, jednak trzeba pisac z glowa tongue.gif
Balus
sorry:P nie przejżałem wcześniejszych wypowiedzi....(nie bijcie)...i dałem (pipi) bo przed wywaleniem tych postaci zciągnąłem im cały ekwipunek....i zrobiłem save'a......troche hujnia.... nic tylko zacząć od nowa(i znowu ekspić)..... no i przed momentem tv mi sie spalił((pipipip stare (pipipip) ścierwo niech (pipipipip)) więc narazie sobie nie pogram
Dark Serge
Sylvan ... Ja nie mam nic do jakichkolwiek pytan prócz tych na które odpowiedź jest jasna i klarownie wytłumaczona.
TE POSTACIE TRACISZ W SKUTEK ZAWIROWAŃ FABULARNYCH - Arngirm, Leone, Lezard, Dylan . Wbij sobie na http://neojsite.cal.pl i w dziale VP:S w poradach zobacz co dostaniesz jak nabijesz im odpowiednie levele (to moja porada, tak samo jak w jednym z ostatnich Psx Extreme. Dark Serge to ja - tak gwoli ścisłości wink.gif ).
A z magami daj spobie spokój - osłabili ich względem jedynki. Tak samo łucznicy. Ja mam 4 wojów :>

Balus - no troche dałes ciała ;/ Też nie czytałes dokładnie tego co napisane - za każde "ileśtam" punktów statystyk które dodaje ekwipunek jaki ma dany koleś, dostajesz odpowiednią ilość przedmiotów zwiększających Twoje statsy.
Dla przykładu = jakikolwiek mag, po tym jak wyślesz go z beznadziejnym ekwipunkiem lub wogóle bez, dostaniesz chyba ok. 5 przedmiotów zwiększających Mag. Ale jak założysz mu ostateczną różdzczkę która daje 1000 Mag (Wand of Talos ? jakos tak ;>) i wyślesz go to dostaniesz 99 przedmiotów zwiększających MAG o 5 - czyli GRATIS dostajesz 495 MAG biggrin.gif jak wyslesz wszystkich magów masz gratsi ok. 2 tysięcy MAG. Zakładasz Psychosome i masz DUŻO większy atak smile.gif To samo jest z wojownikami - jak wyślesz ich z ich najlepszym ekwipunkiem to masakara. Oczywiście jeśli te przedmioty będziesz dawał JEDNEJ postaci :> Masakra co sie później w SG dzieje biggrin.gif
Balus
Dzięki za info ale już dałem ciała:( zaczne raczej od nowa.... a w SG tymi najlepszymi brońmi często sypią??? bo jak nie to lepiej sobie zostawić raczej:P
Sylvan Wielki
O to mi wlasnie chodzilo Shmatan. Czyli wyrzucam z teamu Rufusa (chlip) i Lezarda - myslalem (pamietajac doswiadczenie z IWD) iz mag sie baaardzo przyda, szczegolnie ze okularnik ma hookniecie swym czarem- czyli pojde za twa rada i Dylan zostaje a Agrima dolacza do skladu - mysle teraz czy za archera czy maga....-_- W sumie mam jeszcze jakiegos wojaka , tylko lv 1 .... sigh, jak tak dalej pojdzie to Alicje wypadnie (^^) By tylko pozniej nie okazalo sie ze trafie na jakiegos boss'a negujacego obrazenia fizyczne O_o

Spoiler....Dark Serge to.... Shmatan (!) O_o heh , to mi sie udalo happy.gif

Edit by Sylvan Wielki
Shmatan ten link to kompeduim wiedzy , milo z twej srt. iz z nami sie nim dzielisz , tylko

A. Dodatkowe bronie i akcesoria
Aby uzyskać ŚWIETNE bronie i akcesoria, których najprawdopodobniej
będziesz używał do samego końca gry musisz spełnić 2 proste warunki :
1. PRZED utratą Arngrima i Leone podnieś ich poziom powyżej 40
2. PRZED utratą Lezarda i Dylana podnieś ich poziom powyżej 45

Czemu nie pisze KIEDY ich tracimy O_o
Aramis
Pierwszą 2kę pod koniec 3go Chaptera, kolejną pod koniec 4go.

Kilka h Ci zejdzie przy tym, ale zdecydowanie warto smile.gif .

Dark Serge
Bo ja to pisałem to nie pamietałem kiedy smile.gif
czas kiedy ich tracimy : Arngrima i Leone tracisz po pokonaniu bossa w "costam" of venerated Dragon, a lezarda i dylana w następnym chapterze chyba - naprawde zapomniałem dawno w to grałem ^^'

Tak, Dark Serge to ja (ale nie ten co na forum tutaj ma te ksywe- ja to ten z PE i wogóle ze sceny wink.gif )... :
Homie
mam pytanie: o co chodzi w systemie walki? Trzeba nawalać w przyciski żeby był jakiś kombos czy cuś?
Aramis
No jeżeli umiesz zmusić team do odpalenia combosów siłą woli bez dotykania buttonów to nie trzeba;].
Dark Serge
Każdy klawisz odpowiada za atak poszczególnego ziomka.
Możesz sobie mashowac ale bardziej opłacalne jest robienie kombosów - zwłaszcza jak każda z postaci będzie miała po 3 ataki i każdy z nich będzie miał inną specyfikacją - a to walnie po nogacj, potem uderzy od góry, albo zwykły prosty sztych. W efekcie masherstwa wyjdzie ci że więcej niż 50% ciosów poleci w powietrze a ty będziesz męczył sie z przeciwnikiem kupe czasu a i tak dostaniesz po du.pie .

Przede wszystkim myśleć - motto jRPgowego Gracza smile.gif
Homie
A jaka jest wasza taktyka w walce??
Ja pochodzę do potwora i napierdzielam "na pałę" x2.gif triangle.gif square.gif circle.gif . Czy takie coś ma wogule sens??
estel
@Homie
Shmatan napisal ci wyzej. Uzyj mozgu Luke.
Homie
mam kolejne pytanie: jak w walce mieć Soul Crushery?
Dark Serge
jak ładnie sypiesz kombosy to zauważ, że z każdym ciosem ładuje ci się ten okrąg w dolnym lewym rogu - jak naładujesz go do wartości 100 - masz SC smile.gif

Każdy SC dodaje inną wartość punktów - potem jak wyczaisz kolejnośc odpalania SC to odpalisz SC 4 postaciami .
Aramis
Jak grasz przypadkiem teamem Alicia, Arngrim, Rufus, "siakiś mag" to odpalaj ich SC w takiej kolejności - Arngrim, Alicia, Rufus, Mag.

Rufus ma bardzo dobrego speciala (bardzo duży dopał paska) wiec jeżeli go masz w teamie to zawsze odpalaj nim speciala jako 3eci.
Arox
Ta gra wyszła wogóle w Europie?
Bo zagrałbym w jakieś dobre rpg a nic ciekawego w sumie nie ma teraz oprócz VP 2 i FF12
Homie
ok dzieki- to jedziemy z nastepnym pytaniem blush.gif : O co chodzi z tymi soulstonami? Jestem w jakiś ruinach i tam można wziąść takie soulstony: Fog Wrath (200 Magic Cristals), Masochist Wrath (3000 MC), Black Anchor Wrath (100 MC), Sword Blessing (150 MC). Tylko że dokładnie nie wiem o co chosi... Wiem jedynie że można je umieści na piedestałach (daisy) albo w jakimś ognisku (spring). Możecie mi to wytłumaczyć??
Dark Serge
Ufff wink.gif
Soulstone'y to troche taka materia z FF VII, czysta energia zaklęta w kamieniu.
Każdy z soulstonów daje jakiś efekt (czytaj opisy), np. Sword Blessing daje ci w walce 150% ATK ale musisz go "nieść" w kieszeni. Jesli masz Soulstone w kieszeni to działa on na Ciebie - jeśli wsadzisz je w piedestały to odziałowuje on na przeciwników(np. ATK 70%).
Soulstoneów nie można wynosić z danego dungeonu w którym on się znajduje - stąd te cyfry w nawiasie - bierzesz takiego w kieszeń idzies do Springa i uwalniasz go.
Dzięki temu w innych Dungeonach możesz je sobie wyciągnąc ze springa smile.gif

proste i fajne, nie ? smile.gif

AHA - co do Soul Crush - zapomniałem dodać, że wykonać SC możesz jedynie posaciami wyekwipowanymi w broń która na to pozwala(napisane jest w opisie broni)
Homie
He,he to łatwe!
A kto wchodzi w skład waszej drużyny? Bo ja mam Alicje, Rufusa, Arngrim i tego maga.
Sylvan Wielki
"Tego maga"....ich jest troszke - choc droga dedukcji o Lezarda'a ci chodzi.
U mnie sprawa wyglada(la) tak : Alicia , Rufus, Dylan, Lezard, niemniej jednak Shmatan poradzil mi bym postawil na tz "czolgi" - czyli ciezkozbrojnych rycerzy z przeolbrzymim str. I aktualnie Lezarda zastapil Arngrim a jak tyl;ko kolejny Conan sie pojawi to Rufus wyleci z teamu - majac doswiadczenia z IWD i FF8 oraz FM3nie stawialem na samych ciezkozbrojnych ale skoro Shmatan tak pisze ....

p.s. Hommie...polecam ci zajzec jakies 16 postow wczesniej, tam tez to trzcina oraz Shmatan wiele wartosciowych rzeczy napisal - m.in. o SS,FS et cetera
Ana
QUOTE(Sylvan Wielki @ 8 02 2007, 15:18) *

p.s. Hommie...polecam ci zajzec jakies 16 stron wczesniej, tam tez to trzcina oraz Shmatan wiele wartosciowych rzeczy napisal - m.in. o SS,FS et cetera

Ja tez z checia to poczytam ale problem polega na tym ze temat ma 13 stron...
Chyba ze czegos nie wiem huh.gif
Homie
Więc zamiast Lezarda dać Dylana do drużyny?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.