Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Valkyrie Profile 2
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Sowaa
Świetnie! Już maiłem właśnie zadać pytanie o wersję PAl, a tu taka nowina smile.gif Aż chce się grać jak się czyta te wszystkie opinie. Tak na marginesie to w ile przechodzi się VP 2 wykonując tylko część pobocznych questów?
Belcoot
Świetna wiadomość hyh.gif . Myślałem, że w życiu nie wypróbuję sequela/prequela jednego z moich ulubionych jRPGów. Choć słyszałem negatywne opinie nt. fabuły (a co Wy o niej sądzicie?), to jednak najlepiej wszystko samemu osądzić.

BTW do Silmerii powinni darmowo dawać wersję PAL pierwszego Valkyrie Profile (nawet mogło by byś bez filmików z Lenneth, choć są cudne). No ale teraz, kiedy mamy remake na PSP, to nie dałoby rady... Nie żeby w innym przypadku coś takiego dodali ....
Killabien
The best plan is, of course, to use those 4 characters and fight an enemy that
gives lots of experience and can be killed quickly. A good way to begin is
getting the Experience Pig Law Sealstone in Chateau Obsession. If you don't
have enough crystals to restore it, fight in Chateau Obsession using it until
you do. Just Direct Assault Will-o'-the-Wisps, as they give great experience
and are really easy to kill. Lezard's Fire Storm should be enough if you give
him some MAG boosts. You can also take this time to collect any items you need
from the lists above. If you want your whole party to level up, consider the
Experience Friend Law from the Palace of the Venerated Dragon too, or Treasure
Blessing from Ancient Forest.

Once you've got the Experience Pig Law, move on to Crawsus Forest Ruins. This
is the best place to gain enough experience to get Leone and Arngrim to level
40 and Dylan and Lezard to 45 (or whatever level you want). Make sure you're
using those characters and that they have the following weapons and skills:

-Descaling Might
-Zweihander (or Grand Sting, Kraadicator, Hrunting)
-Flare Baselard
-Dragonlore
-Fists of Iron (not for Lezard)
-Mental Boost (Leone and Lezard only)
-Training (if you have spare CP only!)

You need level 20 to have CP for everything. Before that give priority to
Descaling Might for everyone, or you could ignore it for Lezard and Leone and
use Training instead, as Dylan and Arngrim should be strong enough to handle
the Hydra alone with a good setup. For accessories, Silence the fighters (with
the flowers in Ancient Forest) and give them Empty Shells, Bloody Patches and
Great Eagle Heart. Dylan gets the Power Bangle and Arngrim anything else that
can boost his ATK. Leone and Lezard don't really matter. The more of this you
have the better. For attacks, just use the strongest you've got. From strongest
to weakest, the best attacks are:

-Dylan: Absolute Strike, Double Swing, Twister Swing, Heavyweight
-Arngrim: Hurricane Edge, Double Wind, Wild Break, High Wind
-Leone: Double Wind, Tri Crusade, Descending Sword, Sunset Luster, Assault Step

Lezard uses either Fire Storm or Lightning Bolt.

Set any sealstone you want in the Daises, just don't put any benefitial one.
I'd choose Mudbank Law and Chasm Wrath if you have it. Hold Experience Pig Law
and Sword Blessing. You can use Experience Friend Law instead of Sword Blessing
if you prefer. Go fight the Hydra.

Your objective here is to do a strong combo that kills the Hydra with a Direct
Assault. It's easier than it sounds -- just dash to it's back and have everyone
attack until you run out of AP. At first you'll need to use Soul Crushes. Use
Leone's, then Arngrim's, then Dylan's. The Hydra will die in this one combo if
you've got everything right. The first battles (assuming the characters are
around level 15 -- underlevelled) should take 40 seconds.

Once you get to level 20, equip Leone and Lezard with Training if they don't
have it yet. They most likely don't even need to attack anymore for you to win
-- Dylan and Arngrim should be able to end the fight without Soul Crushes. Once
that's happening constantly give Training for them too. It will come to a point
where battles will take a little over 10 seconds, maybe less. Empty Shell +
Bloody Patch + Zweihander + Descaling Might should be giving you nearly a 300%
boost to damage, not including Sword Blessing and Fists of Iron.

The only thing you have to watch out for is your HP because of the Bloody
Patches. Since the Hydra's Leader Item is a Fairy Tincture, you can just use
that to heal. You should need to do that every 4 fights or such, so you'll have
enough. You can heal with Dwarf Tinctures at first, too.

Once Leone gets to level 40, remove her from the party. Things will be faster
with just 3 characters. When Arngrim gets to 40, you have a choice. Either keep
doing it with the 3 characters until Dylan and Lezard reach level 45, or go to
the Palace of Venerated Dragon, enter the final room, get Leone's and Arngrim's
special weapons and use just Lezard and Dylan against the Hydra again. Dylan
will kill the Hydra in 1 attacks with the Bahamut Tear! That's a 5 seconds
fight. This can be slower than just keep fighting with Arngrim though,
considering you have to enter and then leave the Palace.

The whole process should take around 1 hour for a level 10 party to reach level
45 if everything goes well. It's certainly possible to be faster than that, as
low as 45 minutes. If they are already at level 20 or something when you start
than it should only take 40 minutes.

Na gamfaqs jest taki sposób na pakowanie postaci, ale jakoś nie moge zdobyć takich rzeczy jak dragon lore, descaling might ani nawet nie mam 20 cp, mając 25-26 lvl mam po 8 cp a typ napisał że przy 20 lv juz powinno się mieć 20 cp. Shmatan co Ty o tym sądzisz? jesteś masterem vp2 dlatego sie Ciebie pytam
Dark Serge
Ja ci tyle powiem że takie poradniki to o kant (pipi) można rozbić smile.gif ale czasem pomagają - ja musiałem nabić tylko 5 leveli tym postaciom bo nimi grałem. Ale żeby pomóc ci to czytaj :
Descaling Might - czytujesz PE ? Włącz sobie #115 i poczytaj zrobiony przeze mnie spis Skillów - potrzebne runy to : niebieskie - Slashing, Weakness, Lightning(zwiększone krytyki dla łuskowych przeciwników).
Co do CP - he he he - maksymalna ilośc CP to 12 - nie można miec więcej, a 12 CP dostajesz dopiero z przejściem na 40 LV, więc nie jest tak dobrze.

Janabijając levele po prostu wrzucałem Training + Experience Pig, najsilniejsze bronie i jazda robić DA. chyba 2 H tylko nabijałem te levele.
Z itemami ci nie pomogę bo już nawet nie pamiętam co z czego sie dropowało - wybacz.
dasz radę z tym levelowaniem - wcale nie jest to trudne, ot małe wyzwanie smile.gif
powodzenia
Killabien
te scaling might to myślałem że to jakiieś accesory to niepotrzebnie dupe z tym trułem a tamte bloody check już wiem skad wziąść. Jakoś pokombinuje z tymi levelami
Rzemysław
Ja już nie mogę z tą grą biggrin.gif Chodzę po tych miasteczkach, lasach i dungeonach i zatrzymuję się, wsłu(pipi)e w przepiękną muzykę (tak jak dokładnie w Lenneth cool.gif ! Ach do czego ja właściwie zmierzam, otóż może ktoś mi powie czy słyszał jakieś "ploteczki" na temat kolejnej odsłony tej genialnej gry???

A czy znacie jakieś inne gry do których Motoi Sakuraba użyczał swojego talentu, oczywiście chodzi o oprawę dźwiękową???
Dark Serge
łapaj ziomuś wink.gif
http://en.wikipedia.org/wiki/Motoi_Sakuraba

Same dobre OSTy robił - Star Ocean, Valkyria jedyneczka, Rogue galaxy, ToD2, i wiele innych hyh.gif

No koniec Offtopa wink.gif
Zax
Sakuraba zrobił w VP2 kawałek bardzo dobrej muzyki. Co dla mnie jest ważne: nie jest ona wtórna i nie bazuje na szlagierach z VP1. Japoński kompozytor zagrał dosyć ryzykownie: od początku gry nie wprowadzał swojego sztandarowego monumentalnego stylu. Dopiero później Gracz wyłapuje wszystkie smaczki i nawiązania do klasycznego dorobku muzyka. Wyszedł z tego wspaniały OST! W ogóle VP2 to jedno z najlepszych jRPG w historii, przynajmniej jeśli chodzi o system walki. Premiera PAL w okolicach wakacji (lipiec albo sierpień).

Zax

P.S. Ups, czyżbym przedłużył off-topa? Shmatan, zrób z tego topic o systemie walki I muzyce w VP2 i nie będzie, że off-top tongue.gif
Killabien
Yo jak mam rozwalić tego głupiego lezarda? w sensie tą ostatnią forme jak juz mam valkyrie tą najlepszą. Bije go arngrimem ze sword of the meek za 103 dmg, a on jak mi przydzwoni to nawet 8000 hp zżera.
Dark Serge
Masz kilka opcji do wyboru - właściwie to 2 ;P
przede wszystki BOSSowy ekłip : OBOWIĄZKOWO komuś Tri Emblem(+30% RES,RDM,AVD) Skill: First Aid(lub akcessory z tym samym skillem), Healing Ring, i akcessory takie które po zadaniu dmg dodaje tobie. Skille - wiadomo 150%RES,RDM, 120%ATK, Sealstony - do ataku najwięcej dodające.
1. Na chama - ja tak go za pierwszym razem przeszedłem -
teraz lecisz całą drużyną, dajesz might potionesy i najwazniejszym wojownikiem w tej walce jest VALKYRIA - nie wiem czemu ale ona ma tutaj priorytet w atakach - silniejsze ataki niz ktokolwiek inny...
2. bezpiecznie - oddzielasz 1-2 osoby i chowasz gdzieś z boku- one będą leczyły Twoje postacie, resztą(musi tu być Valkyria) lecisz i sypiesz might potionsami i atakujesz - przyda się ten item dzięki któremu nie tracisz AP przez jakiś czas - łatwiej bedzie ci zrobić Specjala.

powodzenia biggrin.gif
Killabien
Dobra ostatnie pytanie(tak myśle). Przeszedłęm gierke i chce isć do seraphic gate, ale najpierw musze przejśc dipan? i nie mam żadnego einheier'a i broni ani statystyki mam od nowa. Czy jak dojde do seraphic gate to dostane einheier'ów. czy to będzie wygladało tak że będe musiałdojść znowu do 5 chaptera i zdobywać bronie itp i dopiero iśc do seraphic gate?
Dark Serge
argh - mam nadzieje, że Clear Save zrobiłes na innym bloku... Żeby dostać się do Seraphic Gate musisz zasejwować w ostatnim z savepointów w grze - tuz przed walką z Lezardem. Wychodzisz z wieży i pojawia się na mapie świata SG..
trzymam kciuki za to, że zapisałeś gre na innym bloku smile.gif
Killabien
Zapisałem zapisałem juz za dużo razy miałem takie wałki żeby sie nie nauczyc żeby na innym bloku sejwować. Dzisiaj sobie obbadam te seraphic gate. Jest może tam ktos w stylu bloodbane z vp?
Dark Serge
Jeeest ;] Wiele takich stworów jest np. Tiamat wink.gif A i tak najlepsze sa Hamstery - maluśkie gówna zabijające Drużyne w kilka chwil smile.gif
Jinxters
Boże ta gra jest genialna..według mnie przebija wszystkie erpegi na PS2(ocena 9 w PSX'ie to błąd...przypominam np. o 9+ dla DQ8,który jest gorszą grą)...grywalność,muza,grafa(najpiękniejsza jaką widziałem w j.erpegu...nieważne,że 2.5 D)..dobrze,że mam dopiero 18h gry...jeszcze dużo przede mna tongue.gif
Dervil
Mam małe pytanko. Jak stworzyć Supreme Crossbow przed walka z Kraken'em (rośliną, gdzie trzeba spuścic wode). Pytam ponieważ mimo posiadanych przeze mnie wymaganych rzeczy tzn. 1xKoboldapult i 3xFeathers brońs w sklepie w mieście Villnore jest szara, nie do kupienia.
Co zatem robie źle? Jestem przekonany, że można kupić ten łuk na tym etapie, ponieważ w jednym z Faq'ów zaleca się tą broń na wyżej wspomnianego Bossa.
Jinxters
Kurde zaciołem sie na ostatnim(ale czy napewno?) bossie(walka z tym czarodziejem Lezardem czy jakoś tak smile.gif ) ....trzeba pakować postacie,bo nawet te kaminie nie dają rady(mam około 44 poziomu "pierwszej czwórki")..mam pytanie gdy wychodze przed walką na mape świata ujawnia sie nowa lokacja gdzie jej wejścia broni taka babka z łukiem(pokonałem ją), no i jak chcę wejść dalej to tam gra coś ostrzega(rozumiem to mniej więcej ale chciałbym dokładniejsze wytłumaczenie)
Killabien
Popatrz kilka postów wyżej. Miałem ten sam problem. Ta nowa lokacja to seraphic gate, a ostrzegają, bo są tam trudni przeciwnicy. Co do lezarda to wyżej Dark Serge napisał strategie.
Dervil
Jak sprawić, by pojawil sie poziom "Chateau Obsession" w grze Valkyrie Profile 2: Silmeria.
Jestem na Chapter 3 skończyłem pierwszego Side Questa w Ancient Forest. Z tego co wiem to po pierwszym wyjściu z miasta Crell Monferaigne ten leve powinien się sam pojawić, a jednak tak się nie stało. Co zrobić?
Dark Serge
musisz pogadac z ludzmi w tymmiescie tam niedaleko - nie pamietam juz - pogadaj z nimi kilkukrotnie i ktorys z nich cos tam napomnknie o tym.
estel
Porzucilem Grim Grimoire. Porzucilem Star Ocean 3. Porzucilem Bujingai. Porzucilem Burnouta. Porzucilem Mark of Kri. Porzucilem... wszystko. VP2 zmiotlo mnie z powierzchni ziemii zostawiajac tylko trampki. Nie mam pytan. Cofam wszystko co zlego powiedzialem o tej grze. Jedno slowo - GENIUSZ! Zreszta, 25h w 2 dni mowi samo za siebie ;]

Edit: To korzystajac z okazji zapytam sie jeszcze o cos. Od czego zalezy, czy dany part w jaki uderzam peknie? Bo musze teraz zapolowac na kilka itemikow i chcialbym zwiekszyc swoja szanse na break'a, a lucky7 nie wchodzi w gre (jeszcze).
_Tidus
Jak dla mnie Star Ocean jest zdecydowanie lepszy od Valkyrii, no ale to zalezy tez od priorytetow jakie stawia sobie gracz, dla mnie stanowczo na pierwszy miejscu jest fabula.

No nic, przechodzac do anatomicznych aspektow gry smile.gif, kazda czesc ciala przeciwnika w "Drugiej Valkyrii" ma okreslona ilosc HP, gdy okreslona czesc ciala odbierze wystarczajaco duzo cięgów od naszej druzyny, wtedy kapituluje i z roznym prawdpobodobienstwem (np 66,6% smile.gif) pozostawia po sobie jakis przedmiot.Do niszczenia okreslonych partii ciala najlepsze sa po prostu silne ataki, a wiec wspolczynnik ATK i HIT, lub tez ATK i MAG jesli mamy zalozony Skill Psychosoma, no i naturalnie w miare mozliwosci nalezy bic tylko w jedna czesc ciala ktora chcemy zdematerializowac, w praktyce najczesciej wyglada to jednak tak ze bije sie w kilka czesci ciala, jesli dysponujemy odpowiednia sila razenia to mozna kilka czesci kolejno po sobie rozbijac, no i jeszcze doskonale nadaje sie do tego Sword of The Meek dla przykladu czy inne silne bronie, no ale zdobywa sie je dopiero pozniej (no moze nie liczac Valkyrie Favor).

Ps: Wracaj lepiej do Star Ocean'a tongue.gif
estel
Jezeli chodzi o fabule to o wiele bardziej podeszla mi walka z bogami niz ratowanie kwiaciarki z lasu -_- SO3 ma strasznie nudne walki. Praktycznie caly czas to samo. No ale skoncze napewno ;]
_Tidus
CYTAT(estel @ 29 07 2007, 11:04) *
Jezeli chodzi o fabule to o wiele bardziej podeszla mi walka z bogami niz ratowanie kwiaciarki z lasu -_- SO3 ma strasznie nudne walki. Praktycznie caly czas to samo. No ale skoncze napewno ;]

Gdyby na tym polegala cala fabula Star Oceana to bym sie tak nia nie zachwycal, a walki nie sa wcale takie zle , sto razy gorsze sa w Legendii, tam to sie dopiero mozna sie nudzic przy walkach.Tak czy inaczej w Valkyrie na pewno warto zagrac
estel
Skonczylem. Genialna gra. Teraz jeszcze Seraphic Gate i wracam do SO3 ;]

Edit: :<<<<<<<< Nie moge zdobyc wiecej niz 7 500 000 expa naraz ;( Przez to lvl upowanie zajmuje mi duzo czasu (oczywiscie na chomikach ;] ). Juz nawet zrobilem 2 Perfect (IMO) Releasy (Wand of Telos/Apocalypse, Red Boots, Wind Gloves, Ether Crown) i wszystko pakuje w Freye. Jej ataki miazdza ;]
JanzKijan
Właśnie zacząłem...pierwsze wrażenie bardzo dobre wink.gif Świetna grafika i efektowny system walki, fabuła jakby na dalszym planie...Ogólnie git icon_twisted.gif , zobaczymy dalej.
Belcoot
Hm i do mnie dotarł hype związany z tą grą. Tylko uda mi się odłożyć kasę i zamawiam w sklepie psxextreme tongue.gif . Myślę, że jako niemal fanboj jedynki, będę w stanie wybaczyć VP2 jej niedociągnięcia... Jak choćby kijowy voice acting. Come on, square-enix - macie tyle kasy, to dawajcie tym biednym voice actor'om więcej niż tylko po dolarze confused.gif ...

Ok, to jeszcze pytanie - jak z muzyką? Równa się tej z "Lenneth" ? Są jakieś powracające z pierwszej części motywy? Wierzę w Sakurabę, acz IMO w SO3 trochę słabo jest pod tym względem... Mam nadzieję, że to był tylko chwilowy spadek formy tongue.gif .

Z góry dzięki za odpowiedź.
Sowaa
Ja już kasę na VP2 mam odłożoną, jak skończę SV to zamawiam smile.gif
JanzKijan
ad. Belcoot

Wprawdzie nie grałem w "Lenneth", ale podejrzewam, że oprawa muzyczna VP 2 nie ustępuje. thumbsup.gif ...inaczej mówiąc, muzyka prezentuaje tu wysoki poziom.
Belcoot
JanzKijan - dzięki za odpowiedź smile.gif . To jeszcze pytanie - jak się udała konwersja na PAL? Jak wiadomo, Square częstowało nas okropnymi konwersjami, jak choćby to co zrobili z europejskim FFX, czy KH, choć zdarzały im się też udane konwersje, jak choćby europejski DQVIII. Tam nie było na co narzekać - żadnych pasków u dołu i góry ekranu, a gra nie hulała jakby w slow-motion tongue.gif . Czy tak samo dobrze jest z PALowską VP:S?

JanzKijan
Nie zauważyłem żadnych bardziej poważnych usterek; konwersja palowska jest udana.

Osobno musze zaznaczyć, że dawno nie wciągnęła mnie tak żadna gra tongue.gif Mimo ogólnej prostoty VP2 jest mega-grywalna; możnaby z lekka sentencjonalnie...ten tytuł przywraca wiarę w gry w ogóle (jest w tym jakaś domieszka nieuchwytnej magii "starych gier z automatów" icon_twisted.gif )...i jeszcze na marginesie- stylistyka bardziej vagrantowska niż inne meteroseksualizujące jrpg.

A propos naszych towarzyszy (vide "Einferia")...jaki sposób "użytkowania" ich polecicie (do jakiego levelu ich szkolić, jak wykorzystywać ich "dary", kiedy ich przyłączać etc.)...tak z kilka uwag.
Belcoot
CYTAT
Nie zauważyłem żadnych bardziej poważnych usterek; konwersja palowska jest udana.

Dzięki biggrin.gif . No to wszystkie moje wątpliwości co do tej gry są rozwiane. Nie mogę się doczekać aż trafi do czytnika mojej konsoli.

BTW JanzKijan -> fachowy avatar wink.gif . Książe wiecznie żywy...
Belcoot
Hmm, mam już 30h na liczniku... Wszystko jest super, z wyjątkiem fabuły - ta, choć miewała dobre momenty, jest po prostu do du*y confused.gif . Niektóre cutscenki ogląda się z bólem i żenadą, dialogi są często beznadziejnie napisane, brakuje tego dramatyzmu i dojrzałości VP1... Nic się też za bardzo nie dzieje. Do tego jeszcze dochodzi okropna gra lektorów(z kilkoma wyjątkami).

Pierwsze dwa rozdziały i początek trzeciego były ok(choć wybitne nie były), ale dalsza część tego poszukiwania Dragon Orb to zwyczajnie dno ... Właśnie zaczynam 4 rozdział. Naprawdę mam wielką nadzieję, że od tego rozdziału robi się znacznie lepiej ...
Moralio
PALowska wersja jest bardzo udana. Z tego co się zorientowałem poprawili framerate i to znacznie.

CYTAT(Belcoot @ 8 10 2007, 18:11) *
Hmm, mam już 30h na liczniku... Wszystko jest super, z wyjątkiem fabuły - ta, choć miewała dobre momenty, jest po prostu do du*y confused.gif . Niektóre cutscenki ogląda się z bólem i żenadą, dialogi są często beznadziejnie napisane, brakuje tego dramatyzmu i dojrzałości VP1... Nic się też za bardzo nie dzieje. Do tego jeszcze dochodzi okropna gra lektorów(z kilkoma wyjątkami).

Pierwsze dwa rozdziały i początek trzeciego były ok(choć wybitne nie były), ale dalsza część tego poszukiwania Dragon Orb to zwyczajnie dno ... Właśnie zaczynam 4 rozdział. Naprawdę mam wielką nadzieję, że od tego rozdziału robi się znacznie lepiej ...

Mi się akurat gra bardzo spodobała fabularnie. Czasem jest poważnie, czasem zabawnie(ale bez bzdurnych gagów). Fakt, mdło się troche robi w 3cim chapterze ale potem akcja przyśpiesza i rozdział 4 i końcówka 5 daje ognia.

Zresztą prawdziwą siłą tej gry jest uberwypasiony system i design tego świata. Fabuła IMO trzyma poziom.
JanzKijan
CYTAT(Belcoot @ 8 10 2007, 18:11) *

Rzeczywiście fabuła najmocniejszą stroną nie jest, niemniej gra jest poprostu ultra-wciągająca. Z drugiej strony des gustibus non est disputandum.

Faktycznie tempo akcji z lekka siada pod koniec 3 rozdziału.
Belcoot
CYTAT("Moralio")
Mi się akurat gra bardzo spodobała fabularnie. Czasem jest poważnie, czasem zabawnie(ale bez bzdurnych gagów). Fakt, mdło się troche robi w 3cim chapterze ale potem akcja przyśpiesza i rozdział 4 i końcówka 5 daje ognia.

Uff, no to dobrze smile.gif . To samo właśnie przeczytałem w recenzji na www.rpgfan.com - że 3 rozdział znacznie odstaje poziomem od reszty.

CYTAT("Moralio")
Zresztą prawdziwą siłą tej gry jest uberwypasiony system i design tego świata. Fabuła IMO trzyma poziom.

Racja, design świata w Valkyrie Profile jest wspaniały. W ogóle zarówno VP1, jak i VP2 są jednymi z moich ulubionych tytułów, jeśli o stronę artystyczną w grach chodzi.

Z tą fabułą może trochę przesadziłem. Nie jest co prawda wybitnie, ale aż tak źle też nie jest (do tego momentu, do którego doszedłem, znaczy się). Choć uważam, że dialogi na poziomie tych z Legacy of Kain (i voice actorzy na takim poziomie, jak w LoK tongue.gif ), Vagrant Story, czy nawet VP1 by tu znacznie pomogły. Czasami sposób w jaki są napisane woła o pomstę po prostu (a może to, przynajmniej po części, wina tłumaczenia?)...

CYTAT("JanzKijan")
Rzeczywiście fabuła najmocniejszą stroną nie jest, niemniej gra jest poprostu ultra-wciągająca.

Co do tego nie ma wątpliwości smile.gif . VP:Silmeria to, jeśli nie najmiodniejszy, to jeden z najmiodniejszych jRPG w jakie grałem.

Fajnie, że Lezard się pojawia. Zawsze lubiłem świra tongue.gif .
Sowaa
No cóż właśnie jestem po pierwszej godzinie spędzony z Silmerią i mogę powiedzieć, że gra zapowiada się świetnie. Grafika to po prostu mistrzostwo świata - wiele animowanych obiektów, świetna architektura lokacji, oświetlenie itp. Muzyka również trzyma wysoki poziom. Jedyne co psuje odbiór gry to cienki lip sync, voice acting nie wypadł, aż tak tragicznie jak się spodziewałem, całkiem znośnie bez bólu uszu. Jak na razie rozegrałem 2 walki i już mogę stwierdzić, że system walki jest świetny. Chwilowo wielu rzeczy jeszcze nie kapuję, ale te wszystkie zasięgi itp, to naprawdę świetny patent. W pierwszej walce po prostu mashowałem przyciski, w drugiej już pokapowałem się, jak ważny jest timing, wyszedł mi nawet jakiś ciekawy combos :)Nie wiem tylko jeszcze czy bardziej opłaca się rozwalać od razu lidera, czy wszystkich po kolei.
Ficuś
Od dziś zacząłem grać w Valkyrie(4h na liczniku).Jak narazie jest GENIALNIE.

Lece spać ,dziś rano napisze coś więcej.

ps.czy mógłby ktoś mi wyjaśnić o co chodzi z tymi skillami i jak się ich uczy?
ps2.mam 4h na liczniku i już jestem w 3 chapterze ,a gra ma ich ponoć 6....te za mną były wyjątkowo krótkie czy gra jest taka krótka?
Crono
CYTAT(Ficuś @ 28 10 2007, 01:26) *
Od dziś zacząłem grać w Valkyrie(4h na liczniku).Jak narazie jest GENIALNIE.

Lece spać ,dziś rano napisze coś więcej.

ps.czy mógłby ktoś mi wyjaśnić o co chodzi z tymi skillami i jak się ich uczy?
ps2.mam 4h na liczniku i już jestem w 3 chapterze ,a gra ma ich ponoć 6....te za mną były wyjątkowo krótkie czy gra jest taka krótka?

Przeszedłem obie czesci i jedynke cenie sobie zdecydowanie wyżej i pod wzgledem fabularnym i gameplayu. Mimo wszystko VP2 to napewno jeden z najlepszych rpgów na PS2, bardzo dobra gierka, z paroma genialnymi rozwiazaniami

ps Skille jak wiesz itemy maja: kolory-red,blue,green oraz runy-lighting,water,strenght.etc Aby rozwinac jakas zdolnosc musisz pokombinowac w ekwipunku az wyskoczy na dole napis ze uformowales jakiegos skilla. Potem trzaskasz potworki i z kazda walka % rosnie znajomosc zdolnosci. Przy 100% opanowales dana technike i powtarzasz proces z zupelnie inna kombinacja . Nauczone skille kosztuja AP ktore rosnie nam wraz z lvl czyli wymaxowac postaci nie da sie tak łatwo wink.gif
ps2. Nie dwa pierwsze chaptery sa najkrotsze w grze a całosc oscyluje w granicach 20h wink.gif
Ficuś
20h to Valkyrie jest mega krótka wobec tego....szkoda wielka szkoda choć dalej uważam ,że spokojnym przechodzeniem można nabić w tej grze z 50h

Z uczeniem się skillów poradziłem sobie dzięki Twojemu info Crono oraz przeczytaniu instrukcji smile.gif ( z reguły ich nie czytam bo nic ciekawego w nich nie ma)

Jestem po 9h ,obecnie opuściłem wioske Willnore i mam do wyboru dwie lokacje(jedna chyba dodatkowa bo przeciwnicy są zdecydowanie poza moim zasięgiem-jakaś kopalnia).

Gra jest kapitalna,syestem starej valkyrie połączony z chodzeniem ala FFXII,strefami ciała, plus parę nowych bajerów sprawia ,że gra ma wg mnie(i nie tylko) najlepszy system walk na ps2.
Grafika jak i same wykonanie i klimat tej gry zabija-oświetlenie ,tesktury,otoczenie,walki,przecież tutaj zwykła walka ma takie efekty jak najlepsze limity i ciosy z Finali
Poziom trudności też jest bardzo wporządku-to znaczy w przeciwieństwie do większości jrpg ta gra stawia wyzwanie przed graczem i to mi się strasznie podoba.Do tego gra wymaga główkowania i taktyki ,a nie jak np w DQVIII gdzie poziom trudności ograniczał się jedynie do posiadania odpowiednio wysokiego lv
Co do fabuły narazie się nie wypowiadam -jest wporzo ale bez rewelacji ,ale Alicia jakaś taka dziwna z twarzy jest tongue.gif

PS.W Willnore w sklepie sprzedałem wszystkie itemy potrzebne do stworzenia 3 itemów i mimo tego nie mogę ich kupić.Podswietlane są na pomarańczowo a obok nich w nawiasie jest jedynka (wygląda to tak item X 99(1) ).Czemu nie mogę go kupić
Sowaa
Ja mam 4 h i dopiero zwiadzam zamek w Dipan.
Lepiej pakować postaci fabułowe, czy duchy??? Które lepiej wypuścić, które zostawić???
Belcoot
CYTAT
Ja mam 4 h i dopiero zwiadzam zamek w Dipan.
Lepiej pakować postaci fabułowe, czy duchy??? Które lepiej wypuścić, które zostawić???

Pakuj wszystkich wink.gif . Warto levelować einherjarów ze względu na to, że po ich odesłaniu dostajemy przedmioty dzięki którym zwiększamy statystyki, a i jak uda się nam ich później spotkać w jakimś mieście/dungeon'ie, to zazwyczaj nam coś jeszcze zarzucą, czasem są to cholernie dobre (zwłaszcza na początku gry) przedmioty.

CYTAT
a całosc oscyluje w granicach 20h

Chyba bez sidequest'ów/dodatkowych dungeon'ów, zdobywania części do lepszego ekwipunku, pakowania postaci, a także bez zaliczania wszystkich dungeon'ów na 100% i wracania się do miast (a warto). No chyba, że jest się jakimś uber-mastah'em tongue.gif .

Aha, ja również cenię sobie wyżej VP1.... Choć VP2 też jest niczego sobie smile.gif . Na szczęście po trzecim rozdziale naprawdę dużo się dzieje, jest też sporo kapitalnych cutscenek. Niestety, jeden motyw pod sam koniec gry był IMO trochę lipny, choć jestem w stanie to wybaczyć ... Zwłaszcza, że nie jest on jakoś przerażająco zły. Po prostu nie przypadł mi do gustu wink.gif .
Sowaa
A ile tobie zajęło przejście VP2 Belcoot, bez Seraphic Gate? mam niecałe 6 h i zacząłem rozdział 3.
Ficuś
Ja mając 5g 12min zacząłem rozdział 3.Nie bój się Sowa ponoć te dwa rozdziały to był taki wstęp do gry,zauważysz też znaczny wzrost poziomu trudności i już będziesz musiał coraz częściej podbijać lv postaci.

A przejście gry zajmuje ok 40h choć podobno można grę zaliczyć w 30h,wymasterowana na max to ok 70-80h.Mam nadzieję ,że ktoś moje informacje potwierdzi lub też zaprzeczy:) (ja moję informację zdobyłem z 3 źródeł tongue.gif )
Crono
Sprawdzałem ostatni save 24h na zegarze, oczywiscie bez seraphic gate. Przypakowałem postacie majac taktyke one hit-one kill na jednym z bossów. Poboczne dungoeny robiłem speed runem do bossów bez random encounterów. Co do postaci którymi grałem, cały czas stawiałem na bohaterów z lini fabularnej a 2 orby Exp for all i Exp x4 jesli dobrze pamietam znacznie przyspieszaja lvlowanie smile.gif
Sowaa
CYTAT(Ficuś @ 28 10 2007, 23:23) *
Ja mając 5g 12min zacząłem rozdział 3.Nie bój się Sowa ponoć te dwa rozdziały to był taki wstęp do gry,zauważysz też znaczny wzrost poziomu trudności i już będziesz musiał coraz częściej podbijać lv postaci.

A przejście gry zajmuje ok 40h choć podobno można grę zaliczyć w 30h,wymasterowana na max to ok 70-80h.Mam nadzieję ,że ktoś moje informacje potwierdzi lub też zaprzeczy:) (ja moję informację zdobyłem z 3 źródeł tongue.gif )
Właśnie zauważyłem cool.gif
Belcoot
CYTAT
A ile tobie zajęło przejście VP2 Belcoot, bez Seraphic Gate? mam niecałe 6 h i zacząłem rozdział 3.

Troszkę ponad 60, ale zaliczałem wszyskie dungeon'y na 100% (z wyjątkiem jednego), rozwiązałem większość sidequestów, odesłałem wszystkich możliwych einherjarów itp.
Sowaa
CYTAT(Belcoot @ 29 10 2007, 11:39) *
CYTAT

Troszkę ponad 60, ale zaliczałem wszyskie dungeon'y na 100% (z wyjątkiem jednego), rozwiązałem większość sidequestów, odesłałem wszystkich możliwych einherjarów itp.
czyli to samo co obecnie robię laugh.gif
EDIT: Dodam coś jeszcze o samej grze. nie wiedziałem, że muzyka w grze będzie aż tak dobra, ale jest cholernie klimatyczna (najbardziej podobał mostu mi się motyw z Dipan), motyw w walkach jest przecudny i przez cały dzień lata mi po głowie. Nie pisałem jeszcze o filmikach rozpoczynających grę, ponieważ dopiero po drugim obejrzeniu strasznie mi się spodobały, zwłaszcza po ostatnim zawiedzeniu jakim był opening do SV, tutaj muzyka, scena z Alicją na łące, czy wpływającej na łodzi do Dipan (i chwila gdy pokazana jest ta katedra), są niezwykle klimatyczne i zapadają na długo w pamięć. Co do lokacji to po prostu brak mi słów, każde wnętrze, każda lokacja to małe dzieło sztuki, firanki falujące na wietrze, latarnie w Dipan, młyn, wszystko to tylko element dalszego otoczenia, ale to właśnie na nie zwracam największą uwagę, nigdy nie było gry z taką grafiką, która wywarłaby na mnie takie wrażenie estetyczne (ostatnio było to 6/7 lat temu gdy zobaczyłem malowane lokacje w Chrono Crosie). System gry to coś niesłychanego, tu nie ma aż takiego nacisku na pakowanie - masz problem? Wejdź w opcje i pokombinuj z ustawieniami ekwipunku, a czasem uzyskasz zadziwiające efekty, dzięki którym bedzie Ci znacznie łatwiej. Każdego wroga można rozwalić na niezliczoną ilość sposobów (powtórzyłem sobie walkę z pierwszym bossem 10 razy i zupełnie inaczej go rozwalałem - jaka była radocha gdy udało mi się odpalić podwójnego "breaka" w pierwszej turze smile.gif. To rozwalanie części ciała przeciwników, wynajdywanie z nich przedmiotów, to jest coś ultra wciągającego. Tri-Ace to mistrzowie w dziedzinie RPG smile.gif (jest to pierwsza gra Tri-Ace w jaką mam okazję zagrać!)
Ficuś
CYTAT(Sowaa @ 29 10 2007, 13:49) *
CYTAT(Belcoot @ 29 10 2007, 11:39) *
CYTAT

czyli to samo co obecnie robię laugh.gif
EDIT: Dodam coś jeszcze o samej grze. nie wiedziałem, że muzyka w grze będzie aż tak dobra, ale jest cholernie klimatyczna (najbardziej podobał mostu mi się motyw z Dipan), motyw w walkach jest przecudny i przez cały dzień lata mi po głowie. Nie pisałem jeszcze o filmikach rozpoczynających grę, ponieważ dopiero po drugim obejrzeniu strasznie mi się spodobały, zwłaszcza po ostatnim zawiedzeniu jakim był opening do SV, tutaj muzyka, scena z Alicją na łące, czy wpływającej na łodzi do Dipan (i chwila gdy pokazana jest ta katedra), są niezwykle klimatyczne i zapadają na długo w pamięć. Co do lokacji to po prostu brak mi słów, każde wnętrze, każda lokacja to małe dzieło sztuki, firanki falujące na wietrze, latarnie w Dipan, młyn, wszystko to tylko element dalszego otoczenia, ale to właśnie na nie zwracam największą uwagę, nigdy nie było gry z taką grafiką, która wywarłaby na mnie takie wrażenie estetyczne (ostatnio było to 6/7 lat temu gdy zobaczyłem malowane lokacje w Chrono Crosie). System gry to coś niesłychanego, tu nie ma aż takiego nacisku na pakowanie - masz problem? Wejdź w opcje i pokombinuj z ustawieniami ekwipunku, a czasem uzyskasz zadziwiające efekty, dzięki którym bedzie Ci znacznie łatwiej. Każdego wroga można rozwalić na niezliczoną ilość sposobów (powtórzyłem sobie walkę z pierwszym bossem 10 razy i zupełnie inaczej go rozwalałem - jaka była radocha gdy udało mi się odpalić podwójnego "breaka" w pierwszej turze smile.gif. To rozwalanie części ciała przeciwników, wynajdywanie z nich przedmiotów, to jest coś ultra wciągającego. Tri-Ace to mistrzowie w dziedzinie RPG smile.gif (jest to pierwsza gra Tri-Ace w jaką mam okazję zagrać!)

Masz w 100% identyczne zdanie co ja.Mogłbym kropka w kropkę napisać to samo co Ty.Ta gra to perełka na ps2.NIESAMOWITA

ps.oczywiście mowa o ps2,bo ponoć valkyrie profile na psx jest jeszcze lepsze
Belcoot
A ja napiszę, że Sowaa ma w 99% takie zdanie co ja tongue.gif . Co do ulubionych miejscówek, to oczywiście Dipan (coś wspaniałego! I ta muzyka!), a także (tj. w VP1) Crell Monferaigne i Asgard. Ach, Coriander to również coś pięknego smile.gif . Fajnie też ten przytulny, późno-wiosenny wizerunek tej wioski w VP2 kontrastuje z jej ponurym, jesiennym wizerunkiem w VP1.

CYTAT
Tri-Ace to mistrzowie w dziedzinie RPG (jest to pierwsza gra Tri-Ace w jaką mam okazję zagrać!)

W RPG może nie, ale w Dungeon Crawler'ach na pewno wink.gif .

CYTAT
ps.oczywiście mowa o ps2,bo ponoć valkyrie profile na psx jest jeszcze lepsze

Pod względem fabuły. Klimat w dwójce taki sam (może mniej mroczny), a gameplay, choć inny niż w jedynce (chodzi mi o walkę, nie o bieganie po dungeon'ach), to IMO lepszy.

Heh, jak tak czytam to forum, to mam ochotę rzucić na razie w kąt Star Ocean 3 i ukończyć Silmerię ponownie tongue.gif .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.