Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Valkyrie Profile 2
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
krilluch
Kwestia gustu. Nie mozesz mowic "Przeciez FFX to najlepsze Final Fantasy, bo... sratatata". Wg mnie wcale nie jest najlepsze, bo choc piekne i wzruszajace, to jednak nie takie rewelacyjne. Ja uwielbiam FF5,6,7 na przyklad.

Oby tylko klimat Valkyrii pozostal w tym 3D.
Arox
Nie mozesz mowic "Przeciez FFX to najlepsze Final Fantasy, bo... sratatata"

Mogę bo to wolny kraj tongue.gif
Wolak10
Valkyrie Profile wychodzi na ps3 jakby ktoś się jeszcze nie domyślił i będzie tytułem startowym .
Shinji-kun
QUOTE(Wolak10 @ 17 12 2005, 19:21) *

Valkyrie Profile wychodzi na ps3 jakby ktoś się jeszcze nie domyślił i będzie tytułem startowym .

wtf.gif skad to info, jezeli to prawda to ide popelnic sepuku sad.gif
Hela
QUOTE(Wolak10 @ 17 12 2005, 17:21) *

lol
widac, ze koles siedzi w temacie xD
to, ze tri-ace napisalo na stronie glownej PS2 to tylko taka zmyla. Wolak10 wie lepiej.
Shinji-kun
no to bieda confused.gif trza olac 360ke, kasa idzie na ps3 biggrin.gif
Kamuito
A wiecie gdzie można pierwszą Valkyrie zdobyć ??
krilluch
ebay.com
Hela
Of the two trailer clips, Valkyrie Profile 2: Silmeria was the bigger draw. Square Enix showed off quite a bit from the game, from voiced event scenes to full gameplay segments. Gameplay seems to be 2.5D -- that is, everything is 3D, but the gameplay takes place in two dimensions.

i (pipi).
krilluch
No i jestem spokojniejszy wink.gif
Jakim
A teraz prosze popodziwaic kilka nowych screenów:
gameonly
Ficuś
Grafa kopie zady:) i system ma pozostać taki sam.......mniam mniam
krilluch
Ta gra wyglada za ladnie, cos mi tu nie pasuje wink.gif
Arox
Nie kracz.

Ja już nie mogę się doczekać. Mam kolejny powód żeby zatrzymać PS2
krilluch
na www.gametrailers.com jest filmik z Valkyrie Profile: Lenneth... Pod koniec tego filmiku jest pokazana jednak rowniez VP: Silmeria. Cos pieknego po prostu. Filmik skopal mi zad niesamowicie. Polecam! Koniecznie obejrzec!
Dark_Slide
Ja mam pytanie do tych, którzy grali w Valkyrie na PSX. Mieliście jakieś intra? Z tego co pamiętam to przez całą grę nie było żadnego, a na końcu po pokonaniu bossa chyba zrobił się czarny ekran confused.gif

Odnośnie tego filmiku to muszę powiedzieć, że pierwsza jego część do momentu ekranu Valkyrie Profile Lenneth miałem ciarki na skórze. Do 2:40 minuty było bezbłędnie. Później zobaczyłem ciekawych lokacji, troche scen z walk. Po kolejnych sekundach szczerze powiedziawszy straciłem klimat. Kiedy zobaczyłem tą Silmerie to jakoś tak czar prysł...jeszcze ten jej głos. Dosłownie przypomniała mi się czarodziejka z księżyca... confused.gif narazie główna postać mnie zniechęca i ogólnie aż tak mnie to nie zachwyciło...jednak mam nadzieje, że to tylko pozory i w rzeczywistości gra mnie wciągnie tak jak to było w przypadku pierwszej części.[rozumię, że będziemy grać jako ta Silmeria? czy może będziemy mieli do wyboru przejść sobie Lenneth albo Silmerią i dlatego też filmiki o Lenneth i ten ekran główny gry smile.gif hehe]
krilluch
Byl filmik poczatkowy (Opening Movie), gdy nie naciskalo sie zadnego przycisku przy uruchomieniu gry, natomiast po rozpoczeciu nowej gry widzielismy tylko wybudzona Lenneth, ktora zmierzala do Odina I Frey'i (pieknie wygladalo swoja droga). Pozniej w polowie gry tez byl chyba jakis filmik no i koncowy, gdy zdobyles najlepsze zakonczenie (swietny filmik). Odnosnie trailera. Pierwsza czesc (odkad pojawia sie napis "Lenneth" az do pojawienia sie "Silmeria") pokazuje filmik z Valkyrie Profile: Lenneth - Remake'u VP z PSXa na PSP, natomiast druga czesc to juz tylko i wylacznie kontynuacja VP a mianowicie VP: Silmeria. Szczerze mowiac to postac Silmerii tez srednio mi sie widzi, bo pamietam, ze Lenneth byla bardzo zimna, stanowcza i klimatyczna a Silmeria przypomina mi troche slodka idiotke. Huh. Zobaczymy jak bedzie.
Trzcina
Pytanie. Ludziki, czy u was tez nie dalo sie przewijac w zaden sposob dialogow w scenkach (wiekszosci scenek przerywnikowych) bo nie wiem czy ja po prostu nie umiem wciskac przyciskow czy cos jest nie tak z gra... Niech mi ktos powie ze DA SIE TO PRZEWIJAC.

Aha sprawdzilem wersje na psp, wyglada identycznie jak na psx, no moze walki sa odrobinke ladniejsze (glownie tla) ale cala reszta wyglada prawie identycznie. smile.gif

OCzywiscie mwoa glownie o stronie graficznej, bo w sama gre nei gralemm, dopiero teraz mam azamair wiec nie wiem jak jej tresc. Poza tym jest po japonsku... smile.gif
Ozi
Z tego co pamiętam filmików nie da się przewijać; musisz się męczyć. hyh.gif
krilluch
Na pewno sie nie da ; ) Milego ogladania, trzcina ; )
YETI
Nowe fotki.
http://www.the-magicbox.com/0603/game060312a.shtml
Ader
Kurde na tych screenach wygląda naprawde ładnie biggrin.gif Czekam z necierpliwocią
Wolak10
Okazuje się ,że myliłem się w sprawie tego na jaką platformę wyjdzie ta gra .Gra wychodzi na 100% na ps2 i od razu można zauważyć bardzo ładnie retuszowane screeny (niezła ściema) .Chciałbym zobaczyć grę w akcji ,mam nadzieję ,że nie spartolą roboty .
krilluch
Ja mam nadzieje, ze bedzie rozmazane a nie takie ostre jak teraz, bo postaci wygladaja mi bardzo sztucznie. Smiesznie wyszedl Lezard na bodajze czwartym zdjeciu. Leci jak kukielka.
Słoik
GameOnly - 17.3.2006
Najbardziej rozbawił mnie komentarz, jednego z użytkowników portalu; cyt. 'Prawie jak Oblivion' ;]
Ader
Zauważyliście jakie ma valkiria spaśone nogi na 5 screenie?LOL
Trzcina
Lol... programisci juz od dawna nei retuszuja swoich screenow... A ci z SE nie robili tego chyba nigdy O_o

Xeosaga 2 tez wygladala niesamowicie na screenach, a potem okazalo sie ze coprawda gra wyglada tak samo, ale cena byly KOSZMARNIE dlugie loadingi.

Zreszta jesli ktos zrobil cos takigo jak FF12 to nei musi robic zadnych retuszow... smile.gif
Słoik
Wszystko wskazuje na to, że powoli swiat konsolowych eRPeGów, budzi się ze snu. Genialne opinie zbiera Dragon Quest 8. Za trzy dni premiere ma piaty Suikoden. Niedługo potem KH. W kolejce, na lokalizacje ugrzezły - dwunasty Fajnal oraz Rogue Galaxy. Jesteśmy także przed premierą, świetnie zapowiadającej się Walkirii. Milutko ;]
Słoik
Nowe Skriny - IGN
Arox
FF12 i VS2
Muahahaha jesień zapowiada się znakomicie
dark_grzyb
Oj tak będzie piękna jesień. Czekam na VP2 z wielką niecierpliwością - pierwsza część strasznie mi się podobała. Jedna z lepszych gierek na PSXa.
Enkidou
Pozwolicie, że trochę odkopię ten temat.

W nowym numerze Dengeki pojawiły się pierwsze noty Valkyrie Profile 2. Przedstawia się to następująco: 90/85/95/80 (czterech recenzentów jak w Famitsu)

Nawiasem mówiąc, Famitsu w tym tygodniu VP2 jeszcze nie oceniło.

A teraz najbardziej interesująca część - uzasadnienie:
- oprawa wizualna na bardzo wysokim poziomie
- system według Dengeki podobno dużo czerpie z pierwszej części co zaliczono in plus
- VP2 jest bardzo wymagające i nie wybacza popełnionych błędów, chociaż podkreślono że jeśli gracz poświęci czas na "naukę" to ewentualnie wygra nawet najtrudniejsze pojedynki
- eksploracja i sekrety określono jako sprawiające dużo satysfakcji
- jest bardzo dużo grywalnych postaci które posiadają unikalne ataki(i nie trzeba oglądać za każdym razem ich animacji)
- za minus gry uznano zarządzanie ekwipunkiem i eksplorację która, według Dengeki, mogłaby jednak nie przypominać pierwszej części
Lasiu
jezeli VP 2 w jakim kolwiek stopniu bedzie przypominac 1 to napewno sie w nia zaopatrze
Słoik
Valkyrie Profile 2: Silmeria Import Hands-On

Valkyrie Profile 2: Silmeria recently hit stores in Japan, so we got our hands on a copy to see what this prequel to the cult-classic PlayStation game has in store for RPG fans. The original Valkyrie Profile was a somewhat unconventional role-playing game that mixed in side-scrolling platformer elements, an interesting and mature storyline, and gorgeous hand-drawn backgrounds. It all added up to a fun and refreshing experience that quickly became a favorite among role-playing fans. It's no surprise, then, that the series is returning once again in the form of a remake of the original for the PlayStation Portable, as well as a completely new prequel on the PlayStation 2. The latter of these, Valkyrie Profile 2: Silmeria, was recently released in Japan, so we snatched up an import copy to see how the game compares to its predecessor.

Silmeria takes place hundreds of years before the tale of Lenneth in the original Valkyrie Profile game. Silmeria is the name of a valkyrie who served the god Odin until the two had a disagreement, and he sealed her spirit into the body of a human. That human happens to be a young princess, who you control in the game. The game opens with the princess entering a large and busy town. As soon as she enters, she begins a lengthy conversation with the disembodied voice of Silmeria. The two appear to have an argument about something, and at one point, the princess shouts at Silmeria, which attracts some curious looks from bystanders.

Eventually, the princess enters a shop of some sort and approaches a man sitting at a table. The man appears to be an archer, and after another lengthy conversation, he joins your team. At this point, you're free to explore the town and get accustomed to the controls.

Once you start playing, the game feels very much like the original Valkyrie Profile. You move about on a 2D plane, despite the fact that the environments are all rendered in full 3D. It seems strange at first, being only able to move left and right, but you'll find certain areas where you can move into the background or foreground, such as branching pathways and doors to buildings. The town is highly detailed, and the backgrounds look very nice thanks to some great lighting and colorful textures.

After exploring the town, you're free to leave, and when you do so, you're taken to an overworld map. In the beginning of the game, only one of three sections of the map is open to you. You can't move on the overworld map; you simply have to choose from the available locations, and you'll instantly be transported to your destination.

The first available location is a forest area. When you first show up in the forest, a ghostly apparition appears, and the princess is able to subdue it by firing a light from her fingertips that encases the apparition in crystal, rendering it harmless. After a few seconds, the effect wears off, and the creature is able to attack again. Using this technique, you can avoid enemy encounters, but it's also useful for accessing out-of-reach areas. For example, you can freeze an enemy to use it as a platform to reach a high ledge. You can also instantly switch places with a frozen enemy by holding down the square button.

Of course, as with any role-playing game, you'll eventually need to fight to level up your characters. The battle system in Silmeria is distinctly Tri-Ace and will be familiar if you've played any of the developer's previous games. The battles take place on fairly large, open battlefields. You can control one character at a time, while the rest of your party sticks close by. Each character is assigned a button, and you can have up to four characters in your party at any time. When you move within range of an enemy, you can press the button that corresponds with the character that you want to attack with. It works similarly to the original Valkyrie Profile in that you can string together combos by having your characters attack one right after the other. There's also a break mode, where you can inflict heavy damage with all your characters at the same time. It's unclear exactly how this mode is triggered, but it's a nice effect nonetheless.

Early enemies in the game include things such as crabs, skeletons, and doglike beasts. It appears that you can target specific parts of the enemies' bodies, because when you strike an enemy, certain parts will be highlighted. Eventually, parts will fly off, so you might end up fighting a skeleton with no torso, for example. When fighting multiple enemies, one of them will be designated as the leader, and if you take that one out, you'll instantly win the battle.

Unlike some role-playing games, it doesn't take long to fill out your party in Silmeria. You start off with the sword-wielding princess and the archer and soon stumble upon two new spirits who join your party. One is a mage who can freeze enemies, and the other is a strong female warrior. Once you have four characters on your team, you can make short work of enemies. It's not quite a walk in the park, though, since your characters seem to stay tightly grouped, so when one takes damage, the others often do as well.

Valkyrie Profile 2 looks similar to Tri-Ace's previous game, Radiata Stories. The characters are all nicely detailed, and the attack animations are appropriately flashy. The environments look very good, as well, with highly detailed backgrounds and plenty of nice lighting effects. The sound in the game is on par with what you'd expect from a Square Enix role-playing game, with a ton of spoken dialogue and a dramatic but upbeat orchestral score.

Based on what we've played of the import, it looks like Valkyrie Profile 2 will remain faithful to it's origins by maintaining the same emphasis on action-oriented exploration and combat. As this is an import, we weren't able to gather much information about the story, but there certainly seems to be a lot of it. In the first hour of the game, there's at least one prerendered cutscene and half a dozen very lengthy in-game cutscenes. Silmeria is scheduled to hit North American shores in September, so be sure to keep an eye on the gamespace for more updates.

- GameSpot [http://www.gamespot.com/ps2/rpg/valkyriepr...0&mode=previews]
Dark Serge
BTW - dla znawców - krzaczków robzaczków - mozna zassać z "szarosklepowej półki" VP2 smile.gif
krilluch
Gralem w Silmerie. Grafika ladniutka, muzyka tez. Ogolnie wrazenia bardzo pozytywne, jednak cos mi nie pasowalo - a mianowicie walka. Troche dlugo sie wczytywala przy kilku przeciwnikach a i dziwnie rozwiazali kwestie wyboru przeciwnika, z ktorym chce sie walczyc. Poza tym bylo naprawde swietnie. Pogralem chwile i odlozylem. Czekam na anglika.
Dark Serge
krilluch - jakieś dokładniejesze dane dot. walk ? bo pojechałeś nawet nie po łebkach :>>
Co masz na myśli przez ' dziwnie rozwiazali kwestie wyboru przeciwnika, z ktorym chce sie walczyc' jest inaczej niż w VP ? jeśli ta to na czym polegają różnice ?
krilluch
To znaczy tak - przeciwnik na mapce wyglada identycznie jak w pierwszej Valkyrii, jednak po dotknieciu go i przejsciu w ekran walki sprawa wyglada inaczej. Robi sie w pelni trojwymiarowe tlo i na nim pojawia sie kilku przeciwnikow. Biegasz sobie miedzy nimi i wybierasz z kim chcesz walczyc. Jak trafisz na leadera i go zabijesz to walka sie konczy. I raz, ze dosc dlugo sie wczytuje to cale tlo 3D + ilosc przeciwnikow (jak trafi Ci sie czterech to czekasz sobie dluzsza chwile) + Twoje postaci. Dwa, biegasz sobie pomiedzy nimi i nie wazne czy dotkniesz go od tylu czy przodu - on zawsze Cie walnal, przynajmniej mnie uderzal jako pierwszy. Jak wybrales sobie przeciwnika i znowu "wszedles" w niego to walka przypomina te z jedynki. Poza tym jest jeszcze specjalny pasek, ktory napelnia sie L3+R3, zeby moc biegac po 3D i robic dashe.
Homie
Wiecie kiedy premiera? Słyszałem, że będzie 11 września 2006.
dark_grzyb
11 wrzesień - chyba jakieś pobożen życzenie.
Jeszcze nie wiadomo czy gra wyjdzie w ogóle w PALu.
Ja mam nadzieje, bo bardzo na nią czekam.
Jak nie wydadzą w europie to ktoś umrze.
Mahou
VP na PSX-a to jedna z moich top 5. Mam nadzieje ze 2 czasc bedzie miala klimat jak jej poprzedniczka.Widzialem screeny,komentarze , recenzje i mam nadzieje ze sprosta moim oczekiwaniom.
Trzcina
Pgralem ostatnio w VP:Lenneth na PSP i powiem ze mam SZCZERA nadzieje ze ta gra bedzie ciekawsza i bedzie zawierala wiecej elementow niz oryginal.

Licze na ten tytul tongue.gif
Ader
VP na psx-to było coś!!Szczerze mówiąc to oczekuję VP na ps2 bardziej niż FFXII tongue.gif
Trzcina
Cos? Tzn co? smile.gif Start-scenka, start-dungeon, start-sacred phase? smile.gif

Naprawde musza wzbogacic czyms te gre, bo jak nei to do kibla tongue.gif

Radiata Stories tez wyladowalo w kiblu, mam nadzieje ze ten tytul nie podzieli losow tamtej gry smile.gif
Dark Serge
Pod względem fabularnym Silmeria na bank będzie "lepsiejsza" choć nie powiem, ale w jedynce też była fajna fabuła(niezbyt rozbudowana ale fajna) - wystarczy przejśc grę, jeśli jest tak jak piszesz("...pograłem...") to w sumie nia masz sie co wypowiadać - ale Twoje prawo do rzucania opinią ^^.
Ja z niecierpliwością czekam na ten tytuł(FF XII - pfff tongue.gif), zwłaszcza po obejrzeniu kilku filmików z gameplayu i poczytaniu kilku boardów.
Ciekawi mnie, że niektórzy przeciwnicy mają podzielone sfery uderzenia(tułów, głowa, ręce, nogi, plecy) i w zależności co i jak zniszczymy to mamy prawdopodobieństwo na wypadnięcie innego przedmiotu(czytałem, że dużo jest kombinowania z ekwipunkiem, tj. żeby go zdobyć).
Co jeszze - rosnący poziom trudności - coś czego zawsze brakowało Finalom hyh.gif Wreszcie jakies wyzwanie(jak hard w "jedynce") ciekawi mnie ile razy da się przejść grę, żeby utkwić na maksa(bo poziom ma rosnąć wraz z kolejnymi przejściami gry). Ot za 5 przejściem pierwszy monster zabije nam drużyne jednym atakiem XD
Czekam czekam ^^
I jeszcze postaci z jedyneczki wracają - m.in. Barbarossa(jeden z bossów w jedynce), Lezard i wypaśny wampir Brahms(patrz sygnatura) który to w jedynce był bossem i postacia wcielaną do drużyny(w Seraphic Gate).
Ahhh ^^
Trzcina
Pogralem - przeszedlem 1 raz. Na normal, majac mega zakoneczenie w postacgreyi mowiacej magiczne slowa 'sleep well, we'll call you when we need you'. Czy cos w ten desen... A potem creditsy.

Fabula w 'normalnej' (podkrelsam, normalnej) grze, POWINNA byc ciekawsza niz to co nam zaprezentowano smile.gif A to ze komus sie chce bawic w zakonczenie A (zrobilem polowe z wymagan, nie wiadzac o tym, m/in przejscie zamku Lezarda) to juz inna sprawa smile.gif

Zreszta, i tak schemat ktory byl obecny mnei dobijal, po czwartym chapterze robilem juz wszystko na sile... Dlatego licze ze wszystkie niedociagniecia 2 czesc poprawi smile.gif
Dark Serge
Mnie tam tak to nie raziło smile.gif
Swoją drogą to Zamek był Brahmsa, Lezard przebywał w wieży(trzeba było laskę od niego odbić - potem ona się przyłączała).
Bardzo podobał mi się klimat tej pozycj i miły system walki.
Polecam przejście całego Seraphic Gate -> świetna zabawa(ale jak grałes na normalu to nie zdobędziesz dodatkowych broni i postaci - Lezard, Freya i Brahms) trudne walki. Jak przechodziłem za pierwszym razem te gre to tak jak ty przeszedłem na normalu, a potem w SG męczyłem sie z ostatnim bossem(bo miałem "normalną" druzynę czyli bez Brahmsa itd) jakieś 40 minut tongue.gif to były czasy - a teraz one powrócą!
Mam nadzieję ^^
Trzcina
Nie ma szans zebym wlaczyl te gre jeszcze raz ;] tongue.gif

Po prostu nie podobala mi sie. I tutaj nie chodzi o fabule (lub tez jej brak) tylko o sama rozgrywke. Jestem ogromnym fanem star ocean, a ta gra pomimo ze ten sam developer i system troche podobny (skille, mieszanie z itemami) to w ogole do mnie nie przemawia smile.gif

Ehh... zeby to juz wyszlo, no tongue.gif
Ader
blink.gif
Nie wiem Trzcina co Ci się nie podobało w VP na psx.Ja tam nie widziałem tego co TY(brak fabuły??,schematyczność i nuda?-może nie graliśmy w tą samą grę?).Każdą lokację przechodziłem z przyjemnością i naprawdę nie znudziła mnie ta gra ani na sek.System walk-jak dla mnie jednen z lepszych.I ten klimat wub.gif
Słoik
VP:S bedzie miala swoja amerykanska premiere 26 wrzesnia. Tydzien, po Okami ;) Nie mialem okazji przejsc 1 czesci, na Psx-a. Jednak, licze na kawał dobrej zabawy. Najbardziej znaczacym elementem, z mojego punktu widzenia, jest fabuła. Miejmy wiec nadzieje, ze historyjka zaimplementowana w nowej Walkirii, zostanie przyjeta przez Graczy pozytywnie. Przy okazji - ja rowniez jestem wielkim fanem Star Ocean. Jesli ktos mialby ochote sprzedac ow pozycje, bede wybitnie zainteresowany zakupem ;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.