Sony has acquired Guerrilla Games, developer of the Playstation 2 title Killzone. The company is hard at work on a Playstation 3 "flagship" title, certainly Killzone 2. In the press release they also confimred that a PSP version of Killzone is in the works:
Sony Computer Entertainment today announced that it has acquired leading developer Guerrilla Games to further expand its development capability as part of Worldwide Studios (SCE WWS).
In a strategic move to secure long term excellence in game development for current and future PlayStation® platforms, the acquisition of Guerrilla has formalised the already close working relationship between Sony Computer Entertainment and the studio.
Guerrilla B.V. (http://www.guerrilla-games.com), based in Amsterdam, Netherlands is the award winning developer of the Killzone game for PlayStation 2, which has shipped close to 2 Million units worldwide. The studio is currently working on a new Killzone title for PLAYSTATION 3, early scenes of which were shown to wide acclaim when revealed at E3 earlier this year. The studio is also developing a further game within the Killzone universe for PlayStation Portable (PSP). Guerrilla signed an exclusive development agreement with Sony Computer Entertainment Europe in March 2004 and the acquisition will help the team grow as a key creative element of the SCE Worldwide Studios network.
Commenting on the acquisition, Phil Harrison, President of SCE WWS, said, "Guerrilla have a great combination of creative, technical and production talent in their team and we have enjoyed a close working relationship with their management and staff for a number of years. I am delighted that they will now become a member of the SCE Worldwide Studios network of developers. As we prepare for the launch of PLAYSTATION 3 next year, this acquisition strengthens our development portfolio to take full advantage of the exciting entertainment opportunities provided by PSP, PLAYSTATION 3 and beyond."
Hermen Hulst, Managing Director of Guerrilla said, "Sony Computer Entertainment - with its truly global presence, leading platforms and commitment to innovation – is an ideal partner for Guerrilla and we are delighted to take our existing relationship to the next level."
no i kolejny powód, dla którego warto kupić PSP

czekamy na sreeny
Shinji-kun
7 12 2005, 19:50
tyle ze granie w fps'y na psp mija sie z celem,nie wiem jak genialnie musieli by rozplanowac sterowanie zeby gralo sie "milo"
gwiazdka
18 12 2005, 08:57
czemu mi sie dobrze gra na psp w takie gry

serio wystarczy cwiczyc a nie tylko narzekac
QUOTE(shinji16 @ 7 12 2005, 21:50)

tyle ze granie w fps'y na psp mija sie z celem,nie wiem jak genialnie musieli by rozplanowac sterowanie zeby gralo sie "milo"

Patrz genialne rozwiązanie Metroid Prime i Metroid Prime 2. Generalnie to co się tam sprawdzało, tu nie powinno sprawiać trudności.
Albert Wesker
19 12 2005, 10:58
tyle ze Metroidy to totalnie inne gry niz Killzone, jedyna cecha wspolna jest widok fpp, Metroidy to platformowko-przygodowki a Killzone to rasowa strzelanka
raczej trzeba bedzie sie przestawic w sterowaniu na te a`la Turok czy Perfect Dark (czyli rozgladanie sie na galce, strafowanie i chodzenie na przyciskach po prawej)
Shinji-kun
19 12 2005, 16:01
jezeli gra bedzie warta wysilku wlozonego w opanowanie jej sterowania to ja sie zgadzam
g_w_b_b_a
22 01 2006, 15:04
to bedzie turowka w stylu ACiD?
Albert Wesker
22 01 2006, 22:52
Helo, skad wiesz ze to nie bedzie jakis tactics? wyglada na wlasnie taka gre
Bo to nie będzie taktyczne poprostu. Killzone dalej będzie grą "akcji"

...tylko z innej perspektywy
Albert Wesker
23 01 2006, 00:04
no dobra ale jest to gdzies napisane czy tak uwazacie ze bedzie?
Tutaj jest napisane:
http://www.skizo.org/njusydetal.php3?id=893&sys=pspi poczytaj sobie co pisze na skanach.
Butcher
23 01 2006, 15:10
The first PSP entry in the Killzone franchise. The game exists within the Killzone universe, but it is unknown whether it will exactly follow the formula of the PlayStation 2 and PS3 games or be its own unique entry in the series. The PSP Killzone is an intense and stealth-oriented action game played out in a top-down perspective, with hero Jan Templar out to rescue hostages in the middle of a war with the Helghast.
Czyli niekoniecznie musi iść w ślady oryginału FPP, ale wątpie w turowe itp. wynalazki. Stawiałbym raczej na odmianę TPP, z izometrycznym rzutem na pole akcji. Ze zdjęć śmierdzi klimatem Contra: Shattered Soldier, Duke Nukem Manhattan Project (w 3D), itp. - w każdym razie wątpliwe, aby przy takim ukazaniu akcji zachowano poważny klimat poprzednika, szykuje się raczej prosty w założeniach shooterek.
szumanshow
23 01 2006, 15:50
No różnie może być ale wątpię że Guerillas zmaści swoją flagwą serię

,bedzie dobrze!!!
QUOTE(Butcher @ 23 01 2006, 15:10)

The first PSP entry in the Killzone franchise. The game exists within the Killzone universe, but it is unknown whether it will exactly follow the formula of the PlayStation 2 and PS3 games or be its own unique entry in the series. The PSP Killzone is an intense and stealth-oriented action game played out in a top-down perspective, with hero Jan Templar out to rescue hostages in the middle of a war with the Helghast.
Czyli niekoniecznie musi iść w ślady oryginału FPP, ale wątpie w turowe itp. wynalazki. Stawiałbym raczej na odmianę TPP, z izometrycznym rzutem na pole akcji. Ze zdjęć śmierdzi klimatem Contra: Shattered Soldier, Duke Nukem Manhattan Project (w 3D), itp. - w każdym razie wątpliwe, aby przy takim ukazaniu akcji zachowano poważny klimat poprzednika, szykuje się raczej prosty w założeniach shooterek.
Dokladnie to samo jest napisane pod linkiem, ktory masz post wyzej
Czy ta gra będzie dziac się też gdzieś poza tymi hangarami? Narazie nic oprócz nich nie widziałem
Mastah27
13 05 2006, 09:18
23kowal
19 07 2006, 13:38
ta gra wydaje się mocno przereklamowana tak jak i sami jej twórcy.
killzone było średnie i jedynie oficjalne magazyny playstation podbiły mu ocenę. kampania reklamowa też zrobiła swoje.
jeśli zróżnicują trochę otoczenie i misje, dodadzą multi i przede wszystkim poradzą sobie ze sterowaniem to będzie dobrze;)
wygląda na to, że będziemy strzelać i celować odpowiednio ustawiając naszego wojaka, a to będzie wymagało prezycji w operowaniu analogiem. wszystko zależy już jak będzie on reagował na nasze ruchy. zbyt duża czułość czy też ociężałość w sterowaniu mogą zabić tę grę. słowem. równowaga.
można by jeszcze zastosować sposób w jaki strzelaliśmy Brucem Willis'em w grze....(pipi) zapomniałem tytułu....wiecie o co chodzi.
lub też z oldschoolowej strzelanki Cannon Fodder.
każdy ma swoje + i -. zaobaczymy co wykręcą guerillasi. szczerze wątpię aby ta gra była killerem. ale życzę jej jak najlepiej.
Dragoov
19 07 2006, 19:46
Fajnie bybyło, gdyby w KillZone dawalibyśmy komendy tak jak w Ghost Reconie. Nieźle sie zapowiada. Fakt, trudno będzie sie sterowało,no ale przecież do wszystkiego idzie sie przyzwyczaić.
Na gametrailers.com znajdziecie trzy nowe trailery!
Mastah27
9 09 2006, 17:43
Wrażenia z kampanii i multiplayera:http://www.gamespot.com/psp/action/killzon...p;mode=previews-akcja w Liberation rozgrywa się 2 miesiące po wydarzeniach z Killzone
-multi supportuje do 6 graczy
-późniejsze levele rozgrywają się w dżungli i mieście
Własnie czytałem dosc obszerna zapowiedz ktora znajduje sie w nowym N+ i co sie dowiedziałęm?
Gra bedzi eposiadała polskie napisy (wszytsko przetłumaczone) ale uwaga...POLSKI DUBBING!!!
Ciekawe jak to wyjdzie

hehe
też to zauwazyłem przeglądając nowy numerek.. świetna sprawa! oby tak dalej:D Ciekawi mnie czy na Ps3 pokaża się jakies tytuły w naszym ojczystym języku.
KillZone3?

widac ze Sony Poland sie stara, najpierw Ojciec Chrzestny a teraz KZ2
YETI, czy jest coś o czym nie wiem? Przecież za ojca chrzestnego odpowiada EA i ich polski oddział, a nie Sony Poland. EA wydało już parę gierek na PS2 po polsku, więc w sumie dopisanie samych napisów (bez dubbingu) niewiele ich kosztuje, a Polacy lubią gry w ich języku.
Co do Killzone po polsku to w sumie obadać, obadam ale mam nadzieje, że będzie możliwość wybrania angielskiego

. Wątpię, żeby polski dub oddał Templara i spółkę.
Co do samej gry prezentuje się ładnie, choć postacie są troszkę biedne, jednak otoczenia nadrabiają tą stratę. No i co mnie cieszy wrócą paczuszki z mapami, nowymi rozdziałami bo miałem wrażenie, że po wipeoucie Sony zapomniało, że jest taka opcja dostępna. Niestety gra ma być dość krótka -> 16 misji po 25 minut. Oby się mylili.
zorro666
14 09 2006, 08:07
Huh właśnie pograłem w demko. Moge powiedzieć tyle że gra jest świetna !! Grafika niczego sobie tak jak i dzwięki. Pod selectem mamy fajną mapke z naniesionymi na nią ważniejszymi punktami oraz spis zadań jakie mamy wykonać. Najbradziej obawiałem sie o sterowanie, no i na razie mam jeszcze małe problemy ale jeszcze troche pogram i będzie ok. Demko jest krótkie ale znalazło sie nawet troche broni jak kilka rodzajów karabinów, snajperka, shodgun, kusza z wybuchowymi bełtami, granaty jak i miny które detonujemy ręcznie. Będzie w co grać
VascoDa
15 09 2006, 19:53
Potwierdzam. Zapowiada sie naprawde niezle, a to zaledwie demo.
Bardzo dobry dzwiek (moze pomijajac dzwieki konajacych, bo trafinie i zabicie daje podobny dzwiek). Swietne granaty z pokazana trajektoria

AI mogloby byc chyba lepsze ale goscie robia uniki i ostrzal wiec ok.
Nie wiem czemu ale zapachnialo mi to jak Amigowy Alien Breed. Mysle, ze to duzy komplement dla tej gry
SpideyPL
25 09 2006, 12:12
SpideyPL
30 09 2006, 22:49
Jak ktoś ma ochotę zobaczyć urywek misji w POLSKIEJ wersji językowej.
Zapraszam poniżej.
Sorry za jakość:
http://www.youtube.com/watch?v=Gcpay6oFRloSorry ze post pod postem, ale mam sporo fajnego materialu
http://www.youtube.com/watch?v=QbqF0pgUwzY **** tak wyglada INTRO i menu glowne
http://www.youtube.com/watch?v=vo6-hUh3xJI **** tak wyglada smierc na polu minowym
http://www.youtube.com/watch?v=acEFnhZYh0Y **** i na deser, tak wyglada zabawa czolgiem , i to jest dopiero super bajer
Gra jet naprawde swietna, w moim odczuciu ocena okolo 9/10.
Jakby macie jakies pytania to walcie tutaj.
Jupi!!!!!!!! Dawno już nie grałem w tak wciągającą strzelankę

Demo zaliczone i kcem więcej!
mord00k
10 10 2006, 20:37
Muszę to demo zdobyc, propos niedawno na allegro była dziennikarska wersja promo killzone liberation
wow, nie spodziewałem sie tak wysokiej oceny, no nic trzeba szykowac pieniazki (nie tylko na KZ:L...nowe GTA nadchodzi)
freak.4
17 10 2006, 16:54
IGN (90/100) - "It seems wherever Liberation can go the extra mile, it does. It delivers on all fronts, from a thoroughly engrossing single-player campaign to an addictive multiplayer component. Liberation also shames most other PSP offerings through its presentation, which blends excellent visuals and sound with a clean and user-friendly interface. It has a few quirks, but in the end, they seem almost negligible. Definitely recommended to fans of the action genre, but also to anyone who dislikes bad games."
Game Informer (73/100) - "Killzone is a franchise that has generated a lot of hype based on one average console FPS and a really wicked E3 video a couple of years ago, but Liberation is a PSP title that has some real meat on its bones... The basics here are all done well; I just wish there was a better auto-targeting system in place, a flaw that really limited my enjoyment of this game. Still, when portable versions of shooters so often feel like product for product's sake, it's good to see a company that's actually trying to do some quality work on the PSP."
UGO (90/100) - "Gameplay-wise, Liberation is one of the best overhead shooters we've ever played... We would've liked to see a slightly meatier single-player experience, but the promised downloadable chapters and maps should help that. Mutliplayer, on the other hand, is top notch, and if you've got a couple friends with the game, it'll be a sure way to kill a few hours."
ja juz szarpie w ta super gierke. swietna sprawa ze spolszczeniem, nie zauwazylem do tej pory zadnych bledow. absolutny must have dla kazdego posiadacza psp
mozna juz składac zamowienia
http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=4228ja sie wstrzymam (pierwszenstwo ma GTA:VCS ;P)
W Extremie gra dostała 8/8/8 i ocenę główną 8, co uważam za trochę nierówny wynik z prostego powodu mamy tutaj do czynienia z handheldem. Prawdę powiedziawszy recenzja jest moim zdaniem za krótka i killzone mogło dostać trochę więcej niż stronę na recenzję. Ogólnie patrząc na samą grę to uważam, że zasługuje conajmniej na 8+, a może nawet 9- za tak świetne odwzorowanie Killzone'a na przenośną konsolę. Taki widok sprawdza się bardzo dobrze, można się szybko przyzwyczaić do sterowania ogólnie gierka zarządziła i wiem, że może patrząc pod kątem konsol w ogóle nie jest to jakieś wielkie odkrycie, ale jednak uważam, że zasługuję gra na coś więcej niż 8. Oczywiście to tylko moja ocena, jednak z tego co widzę ludzie wyrażają podobne zdanie, po prostu to jest handheld a mam wrażenie, że ocena jest jak dla gry która miała rywalizować z standardami stacjonarnymi.
mord00k
20 10 2006, 20:07
Nom powinno dostac dwie strony tak jak TEKKEN i lepszą ocenę bo zasługuje ta gra naprawdę na coś więcej
Adamgermany
23 10 2006, 14:49
Super!!! Jak dla mnie najlepsz gra na PSP
freak.4
23 10 2006, 15:15
W Extremie gra dostała 8/8/8 i ocenę główną 8, co uważam za trochę nierówny wynik z prostego powodu mamy tutaj do czynienia z handheldem. Prawdę powiedziawszy recenzja jest moim zdaniem za krótka i killzone mogło dostać trochę więcej niż stronę na recenzję. Ogólnie patrząc na samą grę to uważam, że zasługuje conajmniej na 8+, a może nawet 9- za tak świetne odwzorowanie Killzone'a na przenośną konsolę. Taki widok sprawdza się bardzo dobrze, można się szybko przyzwyczaić do sterowania ogólnie gierka zarządziła i wiem, że może patrząc pod kątem konsol w ogóle nie jest to jakieś wielkie odkrycie, ale jednak uważam, że zasługuję gra na coś więcej niż 8. Oczywiście to tylko moja ocena, jednak z tego co widzę ludzie wyrażają podobne zdanie, po prostu to jest handheld a mam wrażenie, że ocena jest jak dla gry która miała rywalizować z standardami stacjonarnymi.
Recenzje Handheldów w PE są traktowane po macoszemu. Są strasznie krótkie

Ostatnio jak potrzebuję porządnych informacji o gierce na PSP to zaglądam tylko na serwisy internetowe i fora. Ewentualnie magi
Er_WolvEr
24 10 2006, 13:14
Dobra gra, świetne tłumaczenie. Zdenerwowała mnie tylko sprawa bossów - wole nei spojlerować, ale jal dla mnie powinno być, że im dalej tym trudniejsi - a w grze są pomieszani, Przez jednego z nich prawie bym zrezygnował z gry. Ale dzięki temu znałem dokłądny każdy jego ruch, łatwiej mi sie potem grało ogólnie, no i adrenalinka równa zdenerwowaniu

.
Bojan_Zaw
3 11 2006, 16:15
czy ktos moze mi powiedziec gdzie sciagnac demko tego? a moze posiadacie i mozecie przeslac

piszcie do mnie na gg prosze: 1401334
girka naprawdę fajna, szkoda ze niezbyt długa. Niezbyt długa w sensiekolejnych leveli, bo gra sie długo za sprawą ciagłych zgonów. Nie zdziw sie jeśli w statystykach po misji zobaczysz, ze zabiłeś 32 przeciwników i zginąłeś 20 razy. Prawie każdy cię zabił

co do bossów, to zgadzam się z kolegą wyzej. Pierwszy boss jest przerżnięty, przechodziłem go chyba z 5 godzin łącznie.
Co mnie wkurza to to ze gra się skończyła, gdy ja się dopiero rozkręciłem.
Wyzwania są fajne, i niektóre złotka naprawde trudnu zaliczyć.
jakoś po angielsku leipej dla mnie brzmiały, wolałem checkpoint niz punkt kontrolny

ale teraz chcialbym zeby wszystkie gierki tak wychodziły: voice + tekst.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.