Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyborem dobrej cyfrówki
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
k0ntra
Siema
Mam problem z wyborem aparatu cyfrowego. Mam na oku te 2 modele:
1. KLIK
2.KLIK
Przeanalizujcie te modele i napiszcie, czy warto wydać te 200zł więcej na ten drugi model biorąc pod uwagę uwagę iż ma mniejszą ilośc pixeli.
Czy jest coś w opisie technicznym (na stronce), co uzasadnia jego wyższą cenę?
Jestem początkujący w tym temacie, stąd te pytania.
Jeszcze odnośnie ładowarki, która oni dawają gratisowo... Jaka jest jej funkcja (napełnia baterie czy podobnie jak w komórce ładuje aparat)?
Jeśli macie inne typy w podobnej cenie bardzo prosze o podanie linka. Z góry dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam K0ntra
erix
http://allegro.pl/show_item.php?item=76639658

ja to mam i jestem super zadowolony , polecam smile.gif
k0ntra
Tak, ale widzę, że ma mniej pamięci (32MB) i mniejszy zoom cyfrowy wink.gif
puszkin
ja posiadam canona a520 i jestem z niego naprawde bardzo zadowolony
erix
QUOTE(k0ntra @ 11 12 2005, 20:37) *

Tak, ale widzę, że ma mniej pamięci (32MB)

no faktycznie , ale ty chyba nie chcesz jechać na pamięci wbudowanej wink.gif
ja mam MS 256MB
Jędrek
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74668901

To nie jest dokladnie moj model (ja mam 5mln pixeli, i moj jest mniejszy). Zdjecia w najwiekszej jakosci (jakos za.je.bi.sta) zajmuja ponad 3 mb i nie ma mowy o ich wysylaniu mailem. Troche mnie to denerwuje bo zawsze zapomniam zmniejszyc jakosci. Fajne jest to, ze ma wlasy akumulator i stajce dokujaca w ktorej takze sie laduje i mozna wtyedy przesylac zdjecia. Karte mozna dokupic sobie zawsze wieksza, a ta cena jest naprawde dobra za takie cos.
k0ntra
Juz zamówiłem biggrin.gif Zdecydowałem sie na TEN model. Jest zaje.bisty 6MP, 32 pamięć wewn(dodatkowo dokupiłem karte SD 256MB), nagrywa filmy z dźwiekiem. Mysle że to bardzo dobry wybór
Dziekuje osobom, które sie pofatygowały i poszukały inne modele.

Temat do zamknięcia
Burzasty
QUOTE(k0ntra @ 12 12 2005, 17:11) *

Juz zamówiłem biggrin.gif Zdecydowałem sie na TEN model. Jest zaje.bisty 6MP, 32 pamięć wewn(dodatkowo dokupiłem karte SD 256MB), nagrywa filmy z dźwiekiem. Mysle że to bardzo dobry wybór

Temat do zamknięcia

Jako ciekawostke: takie fotki otrzymasz Digimaxem:
http://www.pbase.com/cameras/samsung/digimax_a6
dragu
QUOTE(k0ntra @ 12 12 2005, 17:11) *

Temat do zamknięcia

Może z tym "(pipi)" to przesada. Nie jest zły. Fajnie, że lampa błyskowa ma tryb dopełniający - tego mi brakuje w moim aparacie. Trochę mały zakres otwarcia przesłony, szkoda, nie poekserymentujesz za mocno z długością otwarcia przesłony. Zoom cyfrowy raczej nie zapewni Ci dobrych efektów, więc na dobrą sprawę masz zoom tylko x3. A siła mpix nie jest taka duża jak się zdaje chyba że chcesz wywoływać zdjęcia w ogromnych formatach, w co wątpie. Do zwykłego pykania fotek i wywoływania w 10x15 styka na luzach 3.2 mpix. Czytając na szybkiego recki tego sprzętu natknąłem się na opinię, że przy fotografowaniu w bardzo wyokiej rozdziałce widać aberrację chromatyczną. Trochę szkoda, ale defekt do naprawy w programach graficznych. Tyle ode mnie wink.gif
MichAelis
dragu jak moglbys rzucic jakis link do aparatu dobrego i w dosc przystepnej cenie ~800 zł smile.gif do wywolywania 10x15, niekiedy wiekszych wink.gif
Yacek
Sony S40 mozna juz kupic kolo 550zl i w gore, porownaj ceny na skapiec.pl. Aparacik jest moim zdaniem bardzo dobry, optyka Zeiss'owska, 4.1 mpx, moze do 800zl na skapcu znajdziesz S60.
dee
Do 10*15 spoko styka 3Mpx,a 4Mpx to już przez łeb,więc warto wziąć to pod uwagę i nie przepłacać...
MichAelis
a jakie marki sa dobre? i na co patrzec kupujac aparat? :>
dragu
Strasznie dużo rzeczy jest do przejrzenia. Do 800 zł powiadasz. Coś popatrzę, jutro, bo dziś prawie już kimam smile.gif.
Dobra optyka to podstawa, więc Yacek może polecać coś dobrego. Są też inne parametry, które właściwie są dopełnieniem optyki i określają w jakich warunkach otrzymasz dobre zdjęcie, z efektem który chcesz osiągnąć.
Oczywiście jak coś, to mogę co najwyżej ocenić tylko parametry techniczne i poczytać opinie użytkowników danego modelu, bo sam nie mam mocno ograniczony dostęp do sprzętu wink.gif.
Diabeu
teraz to aparaty cyfrowe mają baardzo zbliżone możliwości, ustal sobie próg cenowy i obadaj www.pstryk.pl, firmy godne zaufania to Canon, Olympus, Pentax - imo

99% ma też opcję ustawień manualnych więc z czasem będziesz się mógł takim czymś pobawić porządnie

Michu, 1000 pln i masz dobry aparat z matrycą 5mln na luzie
Kmiot
Sarenki moje, piękne w blasku pełni księzyca. Co możecie powiedzieć o tym:
http://www.gijoes.com/product/index.jsp?pr...rentPage=family
mam okazję wziąć używanego od kolegi także walutą będą zapewne skrzynki piwa. nie szczędźcie słów krytyki, to będzie moja broń na uzyskanie jak najniższej ceny ;P
plusy? minusy? jakieś recenzje?
Diabeu
zoom optyczny ma słaby, cyfrowy się nie liczy
jakaś firma z kosmosu

opis tak extra że nic nie wiadomo, czy to ma ustawienia manualne? czy zapisuje w RAW? blablabla

bo jak to ma być totalne fotoidioto to jedna skrzynka max
Kubaa__
ok panowie, jako ze nie jestem majetnym czlowiekiem, a chcialbym kupic sobie jakas cyfrowke prosze o rade, bo nie znam sie ani troszku. otoz - chce jakis w miare dobry (proporcjonalnie do ceny) sprzet za 500-600 zl. oto pare ewentualnosci do wyboru:
http://www.agito.pl/index.php?pid=25779
http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=1383&skad=skapiec
http://fotobasia.pl/produkt.php?id=84
http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=3662&skad=skapiec
http://cyfrowe.pl/aparat_opis.php?dz=aparaty&id=395
moznaby cos z tego wybrac?? nie wiem czy kupowac teraz, czy czekac na jakies wyprzedaze albo cos (dzisiaj bylem w MM, bo niby inwentura i robią "sprzatanie magazynow", ale jak to w MM ch..ja bylo;/).
MichAelis
Sony S 60(s80 czyms sie rozni?, roznica w cenie 50 zł) czy S 90?
niepotrzebuje niewiadomo czego, wiec 60 bedzie dobra? czy lepiej dodac te pare zl?
a moze to
http://allegro.pl/show_item.php?item=79850139
Kubaa__
na 90% jutro wybieram sie po sony s60 (kupuje za 599 zl w FotoJoker, moze nie jakas okazja, ale chyba moze byc). tez porywnywalem s60 i s80 i wyszlo mi, ze nie różnią się niemal NICZYM, s80 jest tylko 4 czy 5 gramow lżejszy. moze jeszcze jest jakas minimalna roznica, ale z punktu widzenia amatora nie widze zadnego sensu wydawac wiecej kasy za inne oznaczenie na aparacie ;>.
ogolnie to z tego co slyszalem sprzet jest godny polecenia.
MichAelis
juz wiem czym sie roznia tongue.gif
s80 ma aku a s60 nie biggrin.gif
no ja wlasnie tez sklaniam sie ku s60 w MM jest za 649

Jak ktos obeznany w tym wypowie sie o tym Sony S60 bede wdzieczny biggrin.gif
Kubaa__
aku ?? (akumlatorki O_o)
u nas w MM tez jest za 649 zl, tyle tylko, ze obok jest wlasnie FotoJoker, a w szybie i przy wejsciu wiszą dwa ogromne plakatu z tekstami typu : "w M. Markt jest taniej?? powiedz to nam!! u nas kupisz NAJTANIEJ!! mozemy negocjowac!!" ;>.
MichAelis
no no akumulatorki
wlasnie u mnie tez jest fotojoker i musze sie tam przjesc wink.gif
Kubaa__
no, tak myslalem, tylko wydawalo mi sie, ze w s60 tez są;/
a do fotojokera polecam skoczyc, wg mnie dobry sklep, na pewno lepszy od MM
MichAelis
wlasnie o to chodzi nie ma akumulatorow, trzeba kupic ladowarke bedzie smile.gif Ciagle sie zastanawiam nad s90, ale czekam az ktos madry mi powie czy warto kupowac czy lepiej zostac przy s60 i czemu wink.gif
MichAelis
http://img207.imageshack.us/img207/3605/choinka1jr.jpg
znalazlem taka fotke robiona tym soniakiem mam pytanie: te "kwadraty" widoczne na ciemnych miejscach, z czego one wynikaja? da sie je usunac?
Yacek
Byc moze ma wlaczona w aparacie kompresje jpg. Ja robie zdjecia zawsze bez kompresji i nie mam takich kwadratow, mam s40.
Diabeu
lub już po zrzuceniu foty była ona kompresowana - często kończy się to utratą jakości i to znaczną

albo robiona na złych ustawieniach fota
MichAelis
QUOTE(Kubaa__ @ 9 01 2006, 22:11) *

na 90% jutro wybieram sie po sony s60 (kupuje za 599 zl w FotoJoker, moze nie jakas okazja, ale chyba moze byc). tez porywnywalem s60 i s80 i wyszlo mi, ze nie różnią się niemal NICZYM, s80 jest tylko 4 czy 5 gramow lżejszy. moze jeszcze jest jakas minimalna roznica, ale z punktu widzenia amatora nie widze zadnego sensu wydawac wiecej kasy za inne oznaczenie na aparacie ;>.
ogolnie to z tego co slyszalem sprzet jest godny polecenia.

I co kupiles tego s60 w koncu? ja ciagle sie motam i nie wiem co brac tongue.gif sklaniam sie tez do tego soniaka, ale mysle co by jednak nie dodac troche kaski i kupic cos lepszego, ech decyzje wacko.gif
Kubaa__
nie kupilem, zamowilem;>.
dokladnie to wczoraj, aparat powinien byc gdzies we wtorek (jeszcze musze przelac kase na konto sklepu, wtedy zaoszczedze 35 zl, bo przesylka bedzie za darmo). nie kupuje bezposrednio w sklepie, bo na ogol jest za 649 zl, a w Fotojokerze sie skonczyly (bylem juz w trzech w Poznaniu i nigdzie nie ma, moga jedynie sciagnac na zamowienie z magazynu). Do tego dochodzi karta, ktora z tego co widzialem wszedzie kosztuje 179 zl (256mb) i akumlatorki. Na www.fotobasia.pl kupuje aparat za 599 zl i karte za 149 zl, jak juz mowilem przesylka za darmo, takze zaoszczedze 8 dych. Z tego co szukalem jest to jedna z lepszych ofert w necie na ten model (polecam stronke www.ceneo.pl, wpisac tam S60 i oblukac ceny aparatu w poszczegolnych sklepach, do tego mozna zaznajomic sie z opiniami - o ile są - nt. kazdego).
mialem przez dlugi okres taki sam dylemat co Ty Michu (zawsze tak mam), ale postanowilem, bo juz mnie wku rwialo to zastanawianie. z tego co czytalem i co rozmawialem z ludzmi wydaje mi sie, ze na S60'tce sie nie zawiode, model byc moze i troche stary, ale nie odbiegajacy jakos bardzo od nowszych, a za tą cene mysle, ze mozna go łyknąć.
MichAelis
Jeszcze sie zastanowie, daj znac jak dojdzie i wrzuc jakies fotki zobaczymy jak wyszly:D
Kurcze 2 dni temu patrzylem na strone sony i byl s60, dzis patrze i juz napisane ze zakonczyli sprzedaz tego modelu confused.gif Z gwarancja problemow nie bedzie jakby co?
Marcin$
Jako, że mam pytania dotyczące kupna cyfrówki, nie będę zakładał nowego tematu, tylko machnę posta tutaj smile.gif

Ostatnie posty są z 2006 roku, więc zapewne wiele się zmieniło. Sytuacja wygląda tak. Na aparat mam zamiar przeznaczyć 400-600zł (coś w tych granicach). Szczerze, mówiąc nie znam się za bardzo na tych wszystkich bajerach, jakie powinna mieć w miarę dobra cyfrówka. Matryca o roździałce od 7-8 mpx wzwyż (1. Czy duża jest różnica pomiędzy 7 a 10 mpx?). Następna rzecz to zoom - z tego co widzę większość aparatów ma x3 (2. Czy rzeczywiście warto inwestować w większy zoom? często się z tego korzysta?). Hm.. poza tym, chodzi mi o jakiś model slim, czyli chyba wiadomo jaki - taki płaski, żeby zmieścił się bez problemu w kieszeni smile.gif 3. Jakie firmy obecnie liczą się na rynku? 4. a jakich unikać? Aparat musi być na akumulator (5. chyba lepszy akumulator niż baterie, c'nie wink.gif ). No i ostatnie pytanie - 6. co powinna mieć taka cyfrówka z jakichś dodatkowych funkcji/trybów/wspomagaczy (nie wiem jak to nazwać)? Czy np. taki stabilizator obrazu daje dużo? Z góry dzięki za odpowiedź. Może ktoś ma akurat model o którym napisałem na gorze turned.gif

Pzdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.