Siema
Mam problem z wyborem aparatu cyfrowego. Mam na oku te 2 modele:
1.
KLIK2.
KLIKPrzeanalizujcie te modele i napiszcie, czy warto wydać te 200zł więcej na ten drugi model biorąc pod uwagę uwagę iż ma mniejszą ilośc pixeli.
Czy jest coś w opisie technicznym (na stronce), co uzasadnia jego wyższą cenę?
Jestem początkujący w tym temacie, stąd te pytania.
Jeszcze odnośnie ładowarki, która oni dawają gratisowo... Jaka jest jej funkcja (napełnia baterie czy podobnie jak w komórce ładuje aparat)?
Jeśli macie inne typy w podobnej cenie bardzo prosze o podanie linka. Z góry dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam K0ntra
http://allegro.pl/show_item.php?item=76639658ja to mam i jestem super zadowolony , polecam
Tak, ale widzę, że ma mniej pamięci (32MB) i mniejszy zoom cyfrowy
puszkin
11 12 2005, 20:51
ja posiadam canona a520 i jestem z niego naprawde bardzo zadowolony
QUOTE(k0ntra @ 11 12 2005, 20:37)

Tak, ale widzę, że ma mniej pamięci (32MB)
no faktycznie , ale ty chyba nie chcesz jechać na pamięci wbudowanej

ja mam MS 256MB
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74668901To nie jest dokladnie moj model (ja mam 5mln pixeli, i moj jest mniejszy). Zdjecia w najwiekszej jakosci (jakos za.je.bi.sta) zajmuja ponad 3 mb i nie ma mowy o ich wysylaniu mailem. Troche mnie to denerwuje bo zawsze zapomniam zmniejszyc jakosci. Fajne jest to, ze ma wlasy akumulator i stajce dokujaca w ktorej takze sie laduje i mozna wtyedy przesylac zdjecia. Karte mozna dokupic sobie zawsze wieksza, a ta cena jest naprawde dobra za takie cos.
Juz zamówiłem

Zdecydowałem sie na
TEN model. Jest zaje.bisty 6MP, 32 pamięć wewn(dodatkowo dokupiłem karte SD 256MB), nagrywa filmy z dźwiekiem. Mysle że to bardzo dobry wybór
Dziekuje osobom, które sie pofatygowały i poszukały inne modele.
Temat do zamknięcia
Burzasty
12 12 2005, 18:38
QUOTE(k0ntra @ 12 12 2005, 17:11)

Juz zamówiłem

Zdecydowałem sie na
TEN model. Jest zaje.bisty 6MP, 32 pamięć wewn(dodatkowo dokupiłem karte SD 256MB), nagrywa filmy z dźwiekiem. Mysle że to bardzo dobry wybór
Temat do zamknięciaJako ciekawostke: takie fotki otrzymasz Digimaxem:
http://www.pbase.com/cameras/samsung/digimax_a6
QUOTE(k0ntra @ 12 12 2005, 17:11)

Juz zamówiłem

Zdecydowałem sie na
Temat do zamknięciaMoże z tym "(pipi)" to przesada. Nie jest zły. Fajnie, że lampa błyskowa ma tryb dopełniający - tego mi brakuje w moim aparacie. Trochę mały zakres otwarcia przesłony, szkoda, nie poekserymentujesz za mocno z długością otwarcia przesłony. Zoom cyfrowy raczej nie zapewni Ci dobrych efektów, więc na dobrą sprawę masz zoom tylko x3. A siła mpix nie jest taka duża jak się zdaje chyba że chcesz wywoływać zdjęcia w ogromnych formatach, w co wątpie. Do zwykłego pykania fotek i wywoływania w 10x15 styka na luzach 3.2 mpix. Czytając na szybkiego recki tego sprzętu natknąłem się na opinię, że przy fotografowaniu w bardzo wyokiej rozdziałce widać aberrację chromatyczną. Trochę szkoda, ale defekt do naprawy w programach graficznych. Tyle ode mnie
MichAelis
14 12 2005, 20:59
dragu jak moglbys rzucic jakis link do aparatu dobrego i w dosc przystepnej cenie ~800 zł

do wywolywania 10x15, niekiedy wiekszych
Sony S40 mozna juz kupic kolo 550zl i w gore, porownaj ceny na skapiec.pl. Aparacik jest moim zdaniem bardzo dobry, optyka Zeiss'owska, 4.1 mpx, moze do 800zl na skapcu znajdziesz S60.
Do 10*15 spoko styka 3Mpx,a 4Mpx to już przez łeb,więc warto wziąć to pod uwagę i nie przepłacać...
MichAelis
15 12 2005, 01:44
a jakie marki sa dobre? i na co patrzec kupujac aparat? :>
Strasznie dużo rzeczy jest do przejrzenia. Do 800 zł powiadasz. Coś popatrzę, jutro, bo dziś prawie już kimam

.
Dobra optyka to podstawa, więc Yacek może polecać coś dobrego. Są też inne parametry, które właściwie są dopełnieniem optyki i określają w jakich warunkach otrzymasz dobre zdjęcie, z efektem który chcesz osiągnąć.
Oczywiście jak coś, to mogę co najwyżej ocenić tylko parametry techniczne i poczytać opinie użytkowników danego modelu, bo sam nie mam mocno ograniczony dostęp do sprzętu

.
teraz to aparaty cyfrowe mają baardzo zbliżone możliwości, ustal sobie próg cenowy i obadaj www.pstryk.pl, firmy godne zaufania to Canon, Olympus, Pentax - imo
99% ma też opcję ustawień manualnych więc z czasem będziesz się mógł takim czymś pobawić porządnie
Michu, 1000 pln i masz dobry aparat z matrycą 5mln na luzie
Sarenki moje, piękne w blasku pełni księzyca. Co możecie powiedzieć o tym:
http://www.gijoes.com/product/index.jsp?pr...rentPage=familymam okazję wziąć używanego od kolegi także walutą będą zapewne skrzynki piwa. nie szczędźcie słów krytyki, to będzie moja broń na uzyskanie jak najniższej ceny ;P
plusy? minusy? jakieś recenzje?
zoom optyczny ma słaby, cyfrowy się nie liczy
jakaś firma z kosmosu
opis tak extra że nic nie wiadomo, czy to ma ustawienia manualne? czy zapisuje w RAW? blablabla
bo jak to ma być totalne fotoidioto to jedna skrzynka max
Kubaa__
28 12 2005, 14:29
ok panowie, jako ze nie jestem majetnym czlowiekiem, a chcialbym kupic sobie jakas cyfrowke prosze o rade, bo nie znam sie ani troszku. otoz - chce jakis w miare dobry (proporcjonalnie do ceny) sprzet za 500-600 zl. oto pare ewentualnosci do wyboru:
http://www.agito.pl/index.php?pid=25779http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=1383&skad=skapiechttp://fotobasia.pl/produkt.php?id=84http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=3662&skad=skapiechttp://cyfrowe.pl/aparat_opis.php?dz=aparaty&id=395moznaby cos z tego wybrac?? nie wiem czy kupowac teraz, czy czekac na jakies wyprzedaze albo cos (dzisiaj bylem w MM, bo niby inwentura i robią "sprzatanie magazynow", ale jak to w MM ch..ja bylo;/).
MichAelis
8 01 2006, 21:21
Sony S 60(s80 czyms sie rozni?, roznica w cenie 50 zł) czy S 90?
niepotrzebuje niewiadomo czego, wiec 60 bedzie dobra? czy lepiej dodac te pare zl?
a moze to
http://allegro.pl/show_item.php?item=79850139
na 90% jutro wybieram sie po sony s60 (kupuje za 599 zl w FotoJoker, moze nie jakas okazja, ale chyba moze byc). tez porywnywalem s60 i s80 i wyszlo mi, ze nie różnią się niemal NICZYM, s80 jest tylko 4 czy 5 gramow lżejszy. moze jeszcze jest jakas minimalna roznica, ale z punktu widzenia amatora nie widze zadnego sensu wydawac wiecej kasy za inne oznaczenie na aparacie ;>.
ogolnie to z tego co slyszalem sprzet jest godny polecenia.
MichAelis
9 01 2006, 22:20
juz wiem czym sie roznia

s80 ma aku a s60 nie

no ja wlasnie tez sklaniam sie ku s60 w MM jest za 649
Jak ktos obeznany w tym wypowie sie o tym Sony S60 bede wdzieczny
aku ?? (akumlatorki O_o)
u nas w MM tez jest za 649 zl, tyle tylko, ze obok jest wlasnie FotoJoker, a w szybie i przy wejsciu wiszą dwa ogromne plakatu z tekstami typu : "w M. Markt jest taniej?? powiedz to nam!! u nas kupisz NAJTANIEJ!! mozemy negocjowac!!" ;>.
MichAelis
9 01 2006, 22:38
no no akumulatorki
wlasnie u mnie tez jest fotojoker i musze sie tam przjesc
no, tak myslalem, tylko wydawalo mi sie, ze w s60 tez są;/
a do fotojokera polecam skoczyc, wg mnie dobry sklep, na pewno lepszy od MM
MichAelis
9 01 2006, 22:49
wlasnie o to chodzi nie ma akumulatorow, trzeba kupic ladowarke bedzie

Ciagle sie zastanawiam nad s90, ale czekam az ktos madry mi powie czy warto kupowac czy lepiej zostac przy s60 i czemu
MichAelis
10 01 2006, 19:43
http://img207.imageshack.us/img207/3605/choinka1jr.jpgznalazlem taka fotke robiona tym soniakiem mam pytanie: te "kwadraty" widoczne na ciemnych miejscach, z czego one wynikaja? da sie je usunac?
Byc moze ma wlaczona w aparacie kompresje jpg. Ja robie zdjecia zawsze bez kompresji i nie mam takich kwadratow, mam s40.
lub już po zrzuceniu foty była ona kompresowana - często kończy się to utratą jakości i to znaczną
albo robiona na złych ustawieniach fota
MichAelis
15 01 2006, 12:53
QUOTE(Kubaa__ @ 9 01 2006, 22:11)

na 90% jutro wybieram sie po sony s60 (kupuje za 599 zl w FotoJoker, moze nie jakas okazja, ale chyba moze byc). tez porywnywalem s60 i s80 i wyszlo mi, ze nie różnią się niemal NICZYM, s80 jest tylko 4 czy 5 gramow lżejszy. moze jeszcze jest jakas minimalna roznica, ale z punktu widzenia amatora nie widze zadnego sensu wydawac wiecej kasy za inne oznaczenie na aparacie ;>.
ogolnie to z tego co slyszalem sprzet jest godny polecenia.
I co kupiles tego s60 w koncu? ja ciagle sie motam i nie wiem co brac

sklaniam sie tez do tego soniaka, ale mysle co by jednak nie dodac troche kaski i kupic cos lepszego, ech decyzje
Kubaa__
15 01 2006, 20:46
nie kupilem, zamowilem;>.
dokladnie to wczoraj, aparat powinien byc gdzies we wtorek (jeszcze musze przelac kase na konto sklepu, wtedy zaoszczedze 35 zl, bo przesylka bedzie za darmo). nie kupuje bezposrednio w sklepie, bo na ogol jest za 649 zl, a w Fotojokerze sie skonczyly (bylem juz w trzech w Poznaniu i nigdzie nie ma, moga jedynie sciagnac na zamowienie z magazynu). Do tego dochodzi karta, ktora z tego co widzialem wszedzie kosztuje 179 zl (256mb) i akumlatorki. Na www.fotobasia.pl kupuje aparat za 599 zl i karte za 149 zl, jak juz mowilem przesylka za darmo, takze zaoszczedze 8 dych. Z tego co szukalem jest to jedna z lepszych ofert w necie na ten model (polecam stronke www.ceneo.pl, wpisac tam S60 i oblukac ceny aparatu w poszczegolnych sklepach, do tego mozna zaznajomic sie z opiniami - o ile są - nt. kazdego).
mialem przez dlugi okres taki sam dylemat co Ty Michu (zawsze tak mam), ale postanowilem, bo juz mnie wku rwialo to zastanawianie. z tego co czytalem i co rozmawialem z ludzmi wydaje mi sie, ze na S60'tce sie nie zawiode, model byc moze i troche stary, ale nie odbiegajacy jakos bardzo od nowszych, a za tą cene mysle, ze mozna go łyknąć.
MichAelis
15 01 2006, 22:15
Jeszcze sie zastanowie, daj znac jak dojdzie i wrzuc jakies fotki zobaczymy jak wyszly:D
Kurcze 2 dni temu patrzylem na strone sony i byl s60, dzis patrze i juz napisane ze zakonczyli sprzedaz tego modelu

Z gwarancja problemow nie bedzie jakby co?
Marcin$
27 03 2008, 00:03
Jako, że mam pytania dotyczące kupna cyfrówki, nie będę zakładał nowego tematu, tylko machnę posta tutaj

Ostatnie posty są z 2006 roku, więc zapewne wiele się zmieniło. Sytuacja wygląda tak. Na aparat mam zamiar przeznaczyć 400-600zł (coś w tych granicach). Szczerze, mówiąc nie znam się za bardzo na tych wszystkich bajerach, jakie powinna mieć w miarę dobra cyfrówka. Matryca o roździałce od 7-8 mpx wzwyż (1. Czy duża jest różnica pomiędzy 7 a 10 mpx?). Następna rzecz to zoom - z tego co widzę większość aparatów ma x3 (2. Czy rzeczywiście warto inwestować w większy zoom? często się z tego korzysta?). Hm.. poza tym, chodzi mi o jakiś model slim, czyli chyba wiadomo jaki - taki płaski, żeby zmieścił się bez problemu w kieszeni

3. Jakie firmy obecnie liczą się na rynku? 4. a jakich unikać? Aparat musi być na akumulator (5. chyba lepszy akumulator niż baterie, c'nie

). No i ostatnie pytanie - 6. co powinna mieć taka cyfrówka z jakichś dodatkowych funkcji/trybów/wspomagaczy (nie wiem jak to nazwać)? Czy np. taki stabilizator obrazu daje dużo? Z góry dzięki za odpowiedź. Może ktoś ma akurat model o którym napisałem na gorze
Pzdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.