Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: męczenie lasera
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
ikuayo
Kieruję to pytanie do znawców tematu - podczas gry w TK5 laser cichutko doczytuje dane tylko na początku walki a potem siedzi już cicho, w SC3 laser pracuje już głośniej niż w TK5 podczas wczytywania walki i na samym jej początku, a w Rumble Roses laser rzęzi prawie cały czas. Zmierzając do sedna - czy przyczyna takiej pracy lasera leży w samej grze (czy ktoś zauważył podobną pracę lasera na tych grach u siebie?), czy też może w nośniku (TK5 jest na DVD+R a SC3 i RR na DVD-R firmy TDK). Moja nagrywarka ma problemy z nagrywaniem DVD+R stąd wolę używać DVD-R - czy ten typ nośnika może mieć wpływ na głośniejszą pracę lasera? Moja konsola to PsTwo SCPH-70004CB z laserem PVR-802W. Dziekuję z góry za odpowiedź biggrin.gif
Wiśnia San
To nie ten dział, a z tego co się orjętuje to "rzęzienie" może pochodzić od zębatki.
Gruuby
W samym laserze problemu może nie być, może być kwestia prowadnicy to ona może tak głośno chodzić. Zgłoś się do serwisu tak będzie najlepiej.
Sebas
QUOTE(Gruuby @ 16 12 2005, 15:33) *

W samym laserze problemu może nie być, może być kwestia prowadnicy to ona może tak głośno chodzić. Zgłoś się do serwisu tak będzie najlepiej.

Nie no jasne. biggrin.gif do serwisu z przerobioną konsolą? laugh.gif
Gruuby
A jak jest przerobiona to nie dziwne ze laser tak chodzi, przy piratach laser pracuje ciężej wiec i jego żywotność się drastycznie skraca. Jak nie do serwisu to niech kupi nowa konsole haha jak jesteś taki mądry Sebasie. Zaproponuj mu jakieś rozwiązanie jak nie serwis to co ?? Bo ja nie widzę innego rozwiązania.
ikuayo
Chyba źle się wyraziłem - nie narzekam na pracę lasera ogólnie - chodzi mi tylko o jego głośną pracę podczas pewnych gier i czy przyczyna jego głośnej pracy leży w samej grze czy też w typie nośnika na którym została nagrane (konkretnie chodzi mi to o to czy głośność pracy jest zależna od tego czy gra jest na DVD-R czy DVD+R).
Gruuby
Może być to spowodowane ogólnym "zmęczeniem" lasera, bo jak napisałem wyżej laser przy piratach pracuje ciężej i musi włożyć w czytanie więcej siły, wiec to ze głośno chodzi może być spowodowane właśnie tym. Zadzwoń może do serwisu i się zapytaj fachowca który się tym zajmuje na co dzień a będziesz miał większą wiedze na temat co może być winą tego, bo tak to można gdybać i gdybać a nigdy nie dojdziesz do tego co się może dziać.
Wiśnia San
Co ty bredzisz, zmęczeniu laseru? Jak coś rzęzi czy cyka to napewno nie laser tylko zębatki lub prowadnica.

Tu jest coś na ten temat:
http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=31797

A tu poradnik napisany przez A.Z.Besta i wsm:
http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=26295
koniol21
Z tego co ja widze, to jemu nie chodzi o problemy z praca lasera, tylko o to ze laser wiecej pracuje przy niektorych grach, i pyta czy to normalne. Odpowiedz jest tylko jedna-tak przy niektórych grach pracuje wiecej, to calkiem normalne.
Pavlus
przeniose do pc, tam bardziej techniczni ludzie przesiaduja wink.gif
ikuayo
QUOTE(koniol21 @ 17 12 2005, 18:03) *

Z tego co ja widze, to jemu nie chodzi o problemy z praca lasera, tylko o to ze laser wiecej pracuje przy niektorych grach, i pyta czy to normalne. Odpowiedz jest tylko jedna-tak przy niektórych grach pracuje wiecej, to calkiem normalne.

Właśnie o to mi chodziło - wsadziłem oryginał RR i czyta tak samo - gra ciągle się doczytuje tak uporczywie że przypomniały mi się czasy kiedy miałem DC i odpalałem DOA2LE echelona (ponoć dlatego że głosy postaci w RR są zapisane na osobnej ścieżce i dlatego konsola cały czas musi doczytywać - na dodatek kto grał ten wie że i tak dubbing robiła chyba pracownica magla do spółki z kobietą zza lady z baru mlecznego). Żeby nie było wątpliwości konsola jest przerobiona ripperem 3.2u z sub-zero fixem, gram głównie na org (FFX, FFX2 i KH) a konsolkę przerobiłem aby grać w Chrono Crossa zakupionego w UK - śmiejcie się - ta gra jest warta każdych pieniędzy biggrin.gif

Mam jeszcze tylko pytanie - czy taka intensywna praca lasera czybciej zużyje prowadnicę czy sam czytnik? Smarowaniem prowadnicy trudniłem się już za czasów PSX i DC więc tego sie nie boję - ale wymiana lasera kompletnie mi się nie uśmiecha - nie muszę przecież grać we wszystkie gry.
2razyjot
QUOTE(Sebas @ 16 12 2005, 15:51) *

QUOTE(Gruuby @ 16 12 2005, 15:33) *

Nie no jasne. biggrin.gif do serwisu z przerobioną konsolą? laugh.gif

No raczej. Czy serwis musi byc rownoznaczny ze sklepem Sony? Nie wydaje mi sie ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.