Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Achaja
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
sildar
Niedawno przez przypadek (udalem sie po Wiedzmina ale nie bylo tongue.gif ) kupilem tom I tej powiesci i musze przyznac, ze sie pozywtywnie zaskoczylem. Koles przedstawia nam swiat pelen pogardy, w ktorym kazdy dba tylko o siebie i swoja reputacje. Bardzo dokladne opisy tortur jeszcze bardziej podkreslaja okrucienstwo przedstawionego swiata tongue.gif Czytal ktos ?
Lukavik
tak ja. wszytskie 3 tomy sa swietne, wciagajaca historia, niby powazna ale nie raz plakalem ze smiechu. polecam smile.gif
jjwcun
Książka miła w czytaniu, jednak po pewnym czasie zostają w głowie tylko humorystyczne fragmenty... niby ksiżęniczka, ale i w "cohones" kopnąć potrafi, psia wasza mać wink.gif
eliwis1
Czytałem wszystkie trzy tomy ale muszę powiedzieć że trzeci to psuje trochę wizerunek serii bo nie tyle że jest zły ale nie jest tak dobry jak pierwszy i drugi. A tamtejszy świat przepełnia okrucieństwo, egoizm i spisek. Wszystkim Gorąco polecam!
cameel
Gdybym miał oceniać Achaje tylko po pierwszym tomie, to wystawiłbym bardzo wysoką ocenę.
Świetna historia, dialogii i nastrój bezdusznego świata.
Ale cała fabuła (w moim odczuciu) łamie się w 2 tomie, po przemianie głównej bochaterki. Ksiązka traci wtedy klimat i jest pisana jakby na siłe.
Bohaterowie zostają spłyceni, historia przyspiesza. Nasuwa mi się tu porównanie do świetnego (do pewnego momentu) Farenheita. Krótko: zmarnowany potencjał 1-ego (świetnego) tomu.
nowik
Ja dziele książki na dobre książki, i czytadła. Achaja w moim mniemaniu jest pośrodku. Ogólnie pomysł i orginalność przechylają szale w strone dobrej ksiązki aczkolwiek brakuje w niej chyba odrobiny przemyślenia i pracy nad postaciami. Ogólnie bawiłem sie przednie czytając "Achaje" i na pewno jeszcze niejednokrotnie do niej powróce. Na szczęście zauważyłem kilka wątków które moga zaowocować dalszymi tomami, przynajmniej mam taką nadzieje.
inteligent
No nie wiem. Jak dla mnie wątek Siriusa i Zaana jest prześwietny, to on w dużej mierze podnosi atrakcyjność książki. Motyw Mereditha w pierwszym tomie świetnie się zapowiadał, ale w kolejnych częściach został spłycony, tak jak motyw Achaji, która zmienia się w super-bohaterkę, takiego terminatora z mieczem. Zakończenie też nie najfajniejsze (wszyscy giną)- tak się nie kończy powieści! I kobiety wybitnie niekobiece. Istne babochłopy- od facetów różnią się tylko tym co mają pod giezłem.
_Alek_
NIE SPOJLUJ BEZ OSTRZEŻENIA, ludzie, którzy nie czytali i zajrzeli w poszukiwaniu opinii mogą cię oficjalnie powiesić za kulki.

Enyłej, dla mnie wszystkie tomy były swietne, 3 choć nieco słabszy nadrabiał świetną imo postacią Nolaana i sceną ostatniego pojedynku Achai.
Co mnie rozłożyło w całej trylogii to silnie przebijająca się myśl Musashiego Miyamoto ("Nie ważne jak i czym, grunt to zwyciężyć" etc.) Przypadek, autor myślał podobnie? Czasem odnoszę silnie wrażenie, że czytał "Księgę Pięciu Kręgów" nie raz.
A zamiana Achai w "terminatora z mieczem" też ma swój urok;)
Blammor
Dopiero przeczytałem pierwszy tom (wczoraj ukończyłem) ale i tak ta książka mnie zaskoczyła humorem..(najbardziej wciskanie kitu przez Zaana)Jak ktoś lubi Ziemiańskiego to polecam. Kawał dobrej powieści.
Knight13
chcecie wiedzieć co o myslę o tej ksiazce??.........(chwila zwątpienia;];]).......... to się nie dowiecie!!!!!!!!!!!
a tak na serio to wg mnie jedna z najlepszych ksiazek które czytalę ever serialnie superoskie dialogi ciekawa fabuła barwne postacie dobitnnie pokazane realia;];] i wiecie co okazuje sie ze najwiekszym wymiataczem nie był terminator, Predator Kratos, pedalski Dante a ACHAJA I NOLAAN!!!!!!!!!!!!!!!! postacie które zostanaą na zawsze w moim sercu;];] ksiazka ktoraz przeczytalem 12 razy i jeszcze do niej powróce;] pzdr all!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.