Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The DaVinci Code
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
Burth
Widzilem krótka zajawke tego filmu (przed king kongiem puszczali) i zapowiada sie kolejny hit. Doborowa obsada (Tom Hanks, Jean Reno), sadzac to trailerze wartka akcja oraz duzo klimatu ktoy az wylewal sie z ekranu. Ksiażke wrecz pochłonąlem ale jak uslyszalem ze kreca film to jakos nie bylem przekonany do tego pomyslu, wydawalo mi sie ze bedzie to nudny obraz, a tu prosze.
Może ktos z Was widzial zapowiedz ? co o niej sądzicie ?
lukasz
o ile książka jest klasy b tak jest dobrym scenariuszem na film i film pewnie obejrze bo lubie takie łamigłostki.
lechu
W związku z wczorajszą premierą filmu zapraszam wszystkich do dyskusji nt filmu "Kod Da Vinci", wasze spostrzeżenia, co Wam się w nim podobało a co nie...
MasterShake
jakoś tak do mnie nie trafił
książka to takie plażowe czytadło, fajne-szybko się czyta i zapomina, zwłaszcza żę hidtoria ta nie jest jakąś nowością
film trochę przydługawy, momentami nudny, ale oddający treść książki
MaciejPŃ
ksiażka super - film nie. Ogolnie do tego filmy chyba scenariusza nie było, tylko bezpsredno rezyser ksiazcke czytał. Ogolnie tam gdzie powiniein być straszny, smieszył. najlepszy momęt według mnie, to "przylot samolotu" a raczej rozmowa dziadek vs. policjanci;]
Zangief
Jak dla mnie to film jest słabiutki. Gdyby nie było takiej kampani, do tego jakas mało znana obsada, muzyki nie robiłby Zimmer to na film nikt nie zwróciłby uwagi... Słabiutki, nudny, przydługi, jak dla mnie rowniez niewiarygodny. Zamiast tego wolalbym juz dokumentalny, bo tak to niewiadomo jak do takiego filmu podchodzic. Ja go traktuje jako historyjke, ktora w zaden sposob do mnie nie przemawia...
MasterShake
przemawia jak przemawia, oglądając film zastanawiałem się czy książka też była tak głupia bo dawno ją czytałem hyh.gif
a muzyka dobra, to fakt
_Milan_
maly offtop:
gdybym mial taka wladze,zabronilbym calkowitej ekranizacji ksiazek,z wylaczeniem przerazliwie nieczytelnych lektur typu Nad Niemnem,( bo tylko w taki sposob 99% ludzi sie zapoznalo chyba z tym "dzielem" biggrin.gif )
Przeciez to obrzydliwe,tylu ludzi jeszcze nie czytalo chociazby "wladcy pierscieni",a przeciez to fajna ksiazka,mozna ruszyc troche wyobraznia przy niej,ja na szczescie czytalem juz ja dawno,ale np. moj brat jak ja czytal to gdy myslal Frodo- myslal Elijah Wood,itd. Nie zazdroszcze mu.
Ale LOtR jeszcze byl przynajmniej dobrym filmem,wiec po nim to jeszcze ludzie chociaz siegna po ksiazke.
Ale co ja bym zrobil gdybym widzial jako dzieciak zalosnego Zebrowskiego jako Geralta? w zyciu bym tego nie chwycil do rak,a przeciez ta ksiazka jest swietna...

Konczac te wynurzenia ,stwierdzam tylko ze nie ogladalem filmu,ale czytalem ksiazke Browna, i proponuje kazdemu najpierw chwycic po nia a nie leciec do kina. Ksiazka jest dobra.
Film ponoc nie.

"nie" dla ekranizacji ksiazek biggrin.gif
p.s. kreca "gwiezdny pyl" Gaimana, o moj Boze,co to bedzie za porazka...
Na szczescie wspanialego "Hyperiona" Simmonsa nigdy nie sfilmuja,nikt nie ma tyle siana,hehe.
2razyjot
QUOTE(Milaneze @ 21 05 2006, 16:13) *

maly offtop:
gdybym mial taka wladze,zabronilbym calkowitej ekranizacji ksiazek,

Wszystko zalezy od rezysera i hajsu, ale co fakt to fakt ze niektore ksiazki sa cholernie trudne do przeniesienia na tasme filmowa ...
Guados lord
A mi się film nawet podobal, pewnie daltego ze nie mialem zadnej stycznosci z ksiazka (narazie) i lubie ta tematyke. Zapewne tez dzieki ekranizacji siegne po pierwowzor. Nie rozumiem natomiast tego calego szumu dotyczacego rzekomego obrazania Kosciola (nie zauwazylem w filmie czegos takiego:P).
Milym zaskoczeniem natomiast bylo swietne imo aktorstwo Paul Bettany'ego, przycmiewajacego zdecydowanie Hanksa.
Diabeu
"nie" dla ekranizacji ksiazek biggrin.gif

nie wiesz co mówisz, nadchodzi Scanner Darkly - wszystko wskazuje na to że wreszcie doczekamy się prawdziwej adaptacji prozy P.K. Dicka - do tego najlepszej jego książki, w moim prywatnym rankingu
Kriseh
Film nie byl taki zly, troche okrojony z ksiazki no ale to normalne. Mnie natomiast rozwalila muzyka jaka byla na koncu filmu - cudenko.
Pavlus
Podobno Ci, co nie czytali ksiazki i byli na seansie mogli sie zagubic w fabule. Akurat czytalem, a wlasciwie lyknalem jak mlody pelikan smile.gif Dlatego tez oczekiwalem tego filmu z pypciem na jezyku. Nie podobalo mi sie, aktorzy swietni, muzyka cudna, ale to co oni zrobili z tej ksiazki to jest nie do przyjecia. Brakowalo mi kosmitow i broni plazmowych... Mimo tego film juz zgarnal ponad 220 mln dolarow, ale trudno sie dziwic skoro polowa autobusow we wrocku jest oklejona plakatami, nawet w kosciele mozna sie dowiedziec o seasnie biggrin.gif To przy okazji tlumaczy fakt, ze do sali kinowej razem ze mna weszlo sporo `seniorow`.

Nie dla ekranizacji ksiazek? A go.wno Wladca Pierscieni wbil mnie w fotel i pozostawil mile dreszcze na plecach.

Wracajac do kodu, pozycja nieudana, jesli mialbym ocenic...6+/10.
_Milan_
Ja wczoraj widzialem moherke(taka rasowa) w empiku kupujaca ksiazke "Kod..."(powaga).
Nie wiem czy po wyjsciu ja spalila,ale watpie...
Ja tam ostaje na NIE dla ekranizacji,mi sie wladca tez podobal,ale bez obejrzenia go moglbym przezyc,ot,porzadny film fantasy.
"KOd.." obejrze na kompie,w zyciu nie dalbym 15 zl za niego,po tym co slyszalem.
Mazzi
Okropność ten film. Szczerze. Z ręką na sercu. Nie idźcie do kina.
ReSpect
zgadzam sie z przedmowca.....
strasznie denny ten film - niby jest dokladnie to samo co w ksiazce, ale jest to zrobione wszystko 'zbyt szybko'.
gdyby obraz trwal ze 3-3,5 h, mysle, ze byloby lepiej. akcja zapindala zbyt szybko, gdy porowna sie film do ksiazki.
plus za francuska niunke blush.gif ..... no i muzyke
ogolnie analfabeci moga sie przejsc - cala reszta niech przeczyta ksiazke... ci, ktorzy czytali, niech przeczytaja jeszcze raz, zamiast isc na ten shit
tk
a wczoraj widzialem moherke(taka rasowa) w empiku kupujaca ksiazke "Kod..."(powaga).
Nie wiem czy po wyjsciu ja spalila,ale watpie...

w sumie nic dziwnego - na temat kodu jest glosno wiec czemu nie przeczytac i nie wyrobic sobie wlasnej opini. chociaz slepo nie uznaje nawolywan do bojkotu. wsrod starszych ludzi tez zdarzaja sie tolerancyjni... o dziwo.
Grzywa
Książka jest po prostu rewelacyjna, natomiast filmu jest troszkę słabszy co nie zmienia faktu, że i tak jest wart oglądnięcia.
lechu
Mi się film akurat podobał (ogólnie lubie Browna) ale jest znacznie słabszy od książki. I tak jak pisze ReSpect też odniosłem wrażenie że akcja rozgrywa się zdecydowanie za szybko (szybko, szybciej a film i tak trwa 2,5h). Ogólnie jednak i tak mniej zawiodłem się na nim niż na Silent Hillu wink.gif
Beliaal
ani książka ani film mnie nie zadowoliły ;/ no cóż są gusta i guściki ale nawet dobra scieżka hansa zimmera nie ratuje tego filmu
nWo
Wlasnie obejrzalem,

... siedzie tak i siedzie i ogladam i ogladam a film mam w dwóch plikach i tak leci ten pierwszy plik i leci i sie nie konczy a tyle tutaj sie dzieje (notabene film BARDZO mi sie SPODOBAŁ) i zastanawiam sie co sie jeszcze moze wydarzyc w drugim pliczku. mellow.gif No nic dam mu 10/10 ale tylko dlatego ze b.lubie Toma Hanksa icon_twisted.gif no i takie filmu w stylu Indiany Jonsa czy Skarbu Narodów, a znajduje tutaj kilka podobienstw wiec dla mnie film jest jaknajbardziej udany cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.