Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Sega Game Gear
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Retro
Flint
Drugi handhel Segi ( prędzej był Nomad, a może na odwrót biggrin.gif ) stanowił dużą konkurencję dla Nintendo i Gameboya. W tamtych czasach maszynka niebieskich przewyższała Grajchłopca pod każdym względem: kolorowa grafika, płynny scroling, lepszy dżwięk!
Jednak mimo tego Game Gear nie zdołał pokonać szarego pudełka konkurencji. Główną wadą była duża łakomość konsolki na energie ( 6 bateri wystarczyło na 45 mniut- porażka sad.gif ) no i chyba jej wielkość( w porównaniu do Gameboya była gigantyczna).
Na GG wyszła spora ilośc dobrych gier ( głównie polecam Sonici), jak też pare ciekawych peryferiów. Na szczególną uwage zasługuje przystawka dzieki której można było uruchamiać gry z Segi Master System w odpowiednio niższej rozdziałce ( konsola z przystawką prezentowała się kosmicznie tongue.gif ), no i nie można zapomnieć o Tunerze TV( nie mam pojęcia jak sprawdzało się to urządzonko) dzieki któremu można było oglądać telewizje na przerwie w szkole happy.gif
Podsumowuąc sprzęt dobry z dużą ilością wartych uwagi gier, ale ta baterio żerność closedeyes.gif ( w sumie najbardziej opłacało się grać z zasilaczem podpiętym do gniazdka lub z akumulatorami) Mimo tych minusów sprzet posiadam do dziś i często na nim gram bo jest to poprostu esencja geniuszu niebieskich cool.gif

Game Gear jakby ktos nie wiedział jak wygląda tongue.gif
Setezer
Na www.nnation.be (reklama? a co!), jest "fahofy" opis owej konsolki z real foto. Zajął się tym niejaki barman.

Niestety GG mam tylko z jedną grą - Nba Jam, ale generalnie powiadam Wam świetna rzecz. Idealna na nocne przygody w wirtualnym świecie, kiedyś miałem jeszcze kilka gier, ale nie moje to były, więc oddać trzeba było - co uczyniłem z najwyżsym trudem. Z GameBoy'em sprzęt szans nie miał, bo jak pisałeś Flint bateriożerność i duże gabaryty. Szkoda, że i Nomad identyczne wady posiadł i zginął szybko. Mimo mocy MegaDrive'a.
Flint
Ano szkoda sad.gif ja mam GG razem z 5 grami: Sonic, Sonic Labirynth, Primal Rage2, Street of Rage i jakąś chodzoną strzelanine której tytułu nie pamietam tongue.gif BTW trzeba by tu napisać, że Sega posiadała nie bywaly talent do nie wykorzystywania mocy swoich konsolek...
Di_
Grałem w kilka gier - m.in. Marble Madness, 4 in 1, chyba Ninja Gaiden i taką z pięcioma nindżasami - ale najbardziej przypadł mi do gustu RPG Defenders of the Oasis. Jakiś rok temu odświeżyłem sobie ten tytuł na emulatorze. Bardzo fajna sprawa (klimat i muzyka dają jak najbardziej radę), choć sam tytuł długi nie jest.
Lien
Wszystko co piszecie panowie to święta prawda happy.gif W moim malutkim rankingu firm SEGA jest na pierwszej pozycji a zaraz za nią NINTENDO.
A co do gier na GG to ostanio nabyłem na allegro 2 szt za symbloiczną złotówke icon_wink.gif
Setezer
Drugi handhel Segi ( prędzej był Nomad, a może na odwrót biggrin.gif )

Żeby nie było nieścisłości, GameGear był wcześniej od Nomada i miał swoje dyskietki, zaś "Koczownik" jechał na cartach od MegaDrive (super sprawa, fan MegaDrive może grać w swoje ulubione gierki gdzie tylko chce). Problem to znów bateriożerność, bo gabaryty jakoś można zaakceptować (w reklamówce nosićsmile.gif. Sega nie potrafi robić handheldów z głową.
Defenders of the Oasis

Super gra, niestety nie grałem sad.gif. Z tego co się orientuje jest to swoisty prequle Beyon Oasis (Story of Thor), (pipi)go action RPGa. Muszę sprawdzić tego DotO, ciekawe czy są jakieś nawiązania (DotO z '92, BO '94 - gram nie pokolei:).
Aem
Game Gear jest naprawde aż taki duży ? (do czego można porównać)
Setezer
Jest tak duży jak największa KUPA jaką można sobie wyobrazić! biggrin.gif

lechu
Co do minusów GG zapomnieliscie o jeszcze jednym fakcie, a mianowicie cenie. Cena GG była niemal 3 razy wyższa od ceny GB. No i z dostępnością gier też było róznie (przynajmniej w moim przypadku). Z gier na GG najmilej wspominam Sonici i Outruna. Miałem jeszcze jakąś piłkę nożną ale tytułu nie pamiętam - być może world cup 1994 ale głowy nie dam. No ale faktem jest że GG technicznie kopał GB
Di_
QUOTE(Setezer @ 1 05 2006, 12:13) *
Super gra, niestety nie grałem sad.gif. Z tego co się orientuje jest to swoisty prequle Beyon Oasis (Story of Thor), (pipi)go action RPGa. Muszę sprawdzić tego DotO, ciekawe czy są jakieś nawiązania (DotO z '92, BO '94 - gram nie pokolei:).

RPG bardzo w porządku, ale krótki. Skończyłem grać gdzieś pod koniec na emu, a potem poszedł format closedeyes.gif
To jest taki typowy, stary RPG, na początku jesteś sam, a potem dochodzą do drużyny inne postaci (w sumie są 4 w drużynie). Potwory się powtarzają (zmieniają kolory), ale ta gierka ma w sobie to "coś" co nie pozwala oderwać się od ekranu. Chodzi przede wszystkim o grafikę i muzykę (bardzo nastrojowe) a także wschodnie klimaty.
Tu masz link z romnation: http://www.romnation.net/srv/roms/11816/ga...f-Oasis-UE.html

QUOTE(Am @ 4 06 2006, 21:16) *

Game Gear jest naprawde aż taki duży ? (do czego można porównać)

Z tego co pamiętam, to nieco mniejszy niż zeszyt A5 (niższy), a jeśli chodzi o grubość, to 1,5 GBA. Ale to jedno wielkie "chyba", bo Game Geara w ręku ostatni raz trzymałem z 7-8 lat temu.
Aem
Damn to prawie jak cos pomiędzy konsola stacjonarną a handheldem biggrin.gif
Podobnie zresztą duuuże wymiary NDSa (ten pierwszy, nie Lite) - jak na moje oko to GBA SP rządzi pod względem wielkości...
Setezer
No niby rządzi, ale z wygoda już trochę mniej. Doskonały jest zwykły GameBoy Advance (design - konsolowy, wielkość w porządku, zabrakło tylko podświetlneia, a byłby ideał).

E tam Di_, ja tu mówię o graniu na org. konsoli, może kiedyś złapię ów grę. Mimo to dzięki za link, na szybko sobie sprawdzę.
Lesiu_adi
Witam
Niedawno nabyłem Game Gear'a i mam pytania
Czy ta konsola jest poddana regionalizacji PAL NTSC Czy coś takiego ?
Czy mozna sobie kupić "baterie akulumatorki" i ładować tak jak telefony komórkowe czy inne rzeczy przez dołączony zasilacz ?
45 minut O_o ja słyszałem o 5-6 godzinach grania na bateriach Może ktoś to sprostować ?
Czy opłaca sie kupować przystawkę do tv ? Czy w naszym "kaczym kraju" będe wszystko ładnie odbierać czy potrzeba jakiś modifikacji ?

A i jeszcze jedno Jak myślicie czy granie w tramwaju na Game Gear'rze [cegle closedeyes.gif ] to nie hardcore ? biggrin.gif
Rafael_Sorel
Co do połykania że tak napisze baterii to nawet królicze Duracell po godzinie grania wymiękają wink.gif mój rekord to 2 godziny z hakiem na akumulatorkach GP 2700mAh. Jeśli chodzi o tuner to testowałem teraz leży na półce wink.gif Obraz jest ściąga POLSAT ale już nie miałem ochoty stroić głowicy żeby była fonia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.