Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Programowanie GBA - i Ty mozesz zostać developerem
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy
Wajper
Cześć, Bracia w Graniu. smile.gif

Zaproponowalem Scierze stworzenie minicyklu, będącego de facto kursem programowania GBA. Zjawisko GBA dev'ving jest na Zachodzie znane od dawna, istnieje tam prężna scena homebrew, a takie ksywki, jak DarkFader, Devoto, Eloist błyszczą od lat i są powszechnie rozpoznawane. Ba - nawet zawodowi programiści, żyjący na codzień z pisania gier na konsolki Nintendo aktywnie supportują amatorów i tworzą liczne publikacje i demówki, dla podniesienia umiejętności programistów związanych ze sceną GBA. W Polsce jest pod tym względem kapa, a czy nie byłoby fajnie zobaczyć jakąś polską grę na GBA? Czy my jesteśmy gorsi albo głupsi od innych? wink.gif

Przyjacielu, jak zainteresowałem się tematem i nieco weń zagłębiłem, ze zdziwieniem zauważyłem, jak nieiwle trzeba, aby pisać gry na GBA/GBC. Oto lista wymagań:
1. DevKit
2. Emulator GBA
3. Podłączony do prądu PeCet
4. Iloraz inteligencji nieco powyżej temperatury pokojowej
5. Żeby ktoś dobrze wytłumaczył podstawy, dalej już jest z górki.
6. Ekspres do kawy, tudzież biała kre... ekhem ... kreda wink.gif

Masz wątpliwości? Na pewno.
1."Nie znam się na programowaniu" - miesiąc temu też tak mówiłem. Ostatni program jaki napisałem wcześniej, to była jakaś popierdółka napisana na Timexa w Basicu za czasów podstawówki. Wszystkiego się nauczysz, jeśli ktoś Ci dobrze wytłumaczy, prawda?
2. "Nie mam ścisłego umysłu" - ja też nie. Przyznam szczerze: jestem matematycznym debilem. Już w podstawówce pani nauczycielka stwierdziła, że nigdy nie dostanę się do szkoły średniej, nawet takiej specjalnej. Myliła się, khe, khe, zapomniała o istnieniu Niższych Seminariów Duchownych, gdzie za samą deklarację wstąpienia do zakonu egzaminator osobiście poprawia Ci błędy w pracy egzaminacyjnej. Ekhem, ale to, Drogie Dziatki, opowieść na inną okazję, dziś Dziadziuś o czym innym chce z Wami pogadać. wink.gif

Pomimo powyższych punktów, właśnie kończę kodować pierwszą moją grę. Po prostu ścisłowiec zrobiłby to w 24 godziny, mi developing zajął 3 tygodnie. Ale udało się, pomimo wszystko. Też chcesz spróbowac?

Ludziska, to proste jak konstrukcja moherowego beretu - chcę dać Wam narzędzia do programowania gier na GBA, oraz wytłumaczyć, jak to się robi. Oczywiście nie jestem żadnym (pipi)ym jajogłowym i nie mam zamiaru bawić się w słowną masturbację, tylko RZECZYWIŚCIE wytłumaczyć Wam, JAK TO SIĘ ROBI, w tonie takim, jakbyśmy właśnie siedzieli nad kartonikiem.... soczku wiśniowego i gadali o odpicowanych dupach, tlenionych brykach i marzeniach o zostaniu, hep, de... devepol... de...hep... veloperem.

Piszecie się na to? Pomyślcie, jeżeli będzie nas więcej, ludzi zarażonych bakcylem programowania gier na GBA, to za jakiś czas będzie można mówić o POLSKIEJ SCENIE GBA, w sieci pojawią się polskie gry i tutoriale, a zachodnie mądrale będą mogły przyjeżdżać do nas na zloty i rozdziawiać gęby z zadziwienia na widok dowodów, co Polak potrafi, kiedy mu się chce.... smile.gif

Jeżeli będzie z Waszej strony pozytywny odzew, Ściera obiecał zaryzykować i poświęcić stronkę w PE #103 na pilotażowy odcinek. Piszcie proszę, co o tym wszystkim myślicie i głosujcie.
Aem
Ja jestem za, odezwij sie na GG 3406267 i wytłumaczysz mi podstawy wink.gif
MaciejPŃ
Też jestem za:) chetnie tez bym poprosił o wytłumaczenie podstaw..teraz duzo czasu, swieta, nowy rok to może coś się wykombinuje happy.gif Odezwij sie jak mozesz do mnie na gg moj nr 1840150.
dApo
jetem za .... jest to bardzo interesujacy temat, chetnie sie czegos o tym dowiem i moze cos sam dobrego zrobie ? smile.gif

jak zdobyc devkita?
jaszczoor
jestem jak najbardziej ZA. Tylko szkoda że ten temat jest w takim dziale do którego mało kto zagląda. Gdyby go jakiś mod przeniósł do działu PE bo w sumie jest on z nim związany to napewno więcej osób by zagłosowało. Jeżeli by to nie przeszło to był byś w stanie napisać taki tutorial tutaj, na forum?
n-name
Też jestem za, wątpie czy czegoś się naucze ale sprubować można
Wajper
http://www.psxextreme.info/index.php?showt...33&#entry789133

dzięki wielkie za odzew, pod powyższym odnośnikiem znajduje się odpowiedź, nie chcę jej tu całej wklejać. wink.gif Dodam tylko, że KAŻDY Z WAS TUTAJ JEST W STANIE NAPISAĆ GRĘ NA GBA, jeśli przecedzę dla Was samą potrzebną wiedzę i podam ją bez wymądrzania się tak, żebyście zrozumieli bez trudu. Oczywiście wiele zależy od indywidualnych umiejętności - na przykład ktoś ze zdolnościami plastycznymi stworzy ładniejszą graficznie grę, ktoś o ścisłym umyśle stworzy lepszy algorytm sztucznej inteligencji, ktoś, kto lubi zręcznościówki stworzy lepszą grę w tym gatunku od innego, który zna się raczej na eRPeGach... Ale tu pojawia się najlepsze, moi Drodzy... A co by było, gdybyśmy tak połączyli nasze umiejętności i opracowali coś RAZEM? smile.gif

Wesołych Świąt! smile.gif
Aem
Kuna wal do Ściery i w PE#102 czekam(y) na pierwsze podstawy wink.gif
moherek
ZA (chociaz nie mam nawet GBA, no ale zawsze niby jest emulator...)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.