xelloss
22 06 2006, 09:05
O HDR nic nowego nie powiedział, ale za to dalsza część wywiadu obfituje w ciekawe informacje. HS będzie ustawione w 30fps? Cóż, skoro twierdzą, że gra na tym zyska... Dobrze, że dopracują AA, bo w sumie na screenach czasem widać ząbki tam, gdzie kontrast nie jest taki duży.
Mam pytanie, czy tylko ja nie widzę, aby na podłodze był nałożony AFx8? (screen z E3)
http://images.playsyde.com/gallery/public/3228/644_0009.jpgAle ogólnie dobrze, że nad grą dłubią ludzie tak zafascynowani technologią, ciekawe co przyniesie dalsze 8(?) miesięcy pracy nad ostatecznym sprzętem.
QUOTE(xelloss @ 22 06 2006, 10:05)

Mam pytanie, czy tylko ja nie widzę, aby na podłodze był nałożony AFx8? (screen z E3)
http://images.playsyde.com/gallery/public/3228/644_0009.jpgnie powiem ci tego bo nie mam zielonego pojecia co to jest AFx8, ale moge ci powiedziec ze ta gra na screenach wyglada o wiele gorzej niz w ruchu, ale o tym chyba wszyscy wiedza

QUOTE(xelloss @ 22 06 2006, 10:05)

Ale ogólnie dobrze, że nad grą dłubią ludzie tak zafascynowani technologią, ciekawe co przyniesie dalsze 8(?) miesięcy pracy nad ostatecznym sprzętem.
Teraz M$ pewnie nie moze przebolec ze stracił Ninja Theory.
"Though our E3 demo was running at over 30 frames per second, I'm willing to bet the final game will run at 30 FPS. Hopefully this will allow us to push even more effects on screen."
Ja rozumiem, ze to sa pierwsze kroki PS3, ale zmniejszac ilosc klatek w stosunku do targowego dema? O co chodzi jakby? Moga miec jeszcze nie do konca opanowany dev-kit PS3, ale z taka moca, jaka ma posiadac PS3, chyba nie powinno byc problemow z plynnymi 60fps'ami nawet jak sie upcha duzo efektow. Oczywiscie moge sie mylic... Mam tylko nadzieje, ze to nie odbije sie na dynamice tych efektownych akcji jakie robi bohaterka.
xelloss
22 06 2006, 10:46
O co chodzi jakby?
W koncept trailerze z zeszłego roku znalazła się taka scena:
http://www.ninjatheory.com/blinkblink/imag..._e3-2005_08.jpga między nią a sceną z niewielkiej areny jest gigantyczna różnica, jeśli chodzi o konsumpcję mocy obliczeniowej.
McDrive
22 06 2006, 11:13
QUOTE(YETI @ 22 06 2006, 08:59)

Czyli o co jakby chodzi?? Ten ich NAO32 pozwoli zaoszczędzić więcej miejsca w RAM'ie bez straty jakości. Moglibyście mi to wytłumaczyć o co tak dokładnie chodzi w tym wywiadzie.
xelloss
22 06 2006, 12:01
Zastąpili tradycyjne określenie koloru piksela metodą RGB technologią, którą nazwali CIE Luv. Polega ona na tym, że kolor określają trzy wartości - pierwsza opisuje jego jasność, pozostałe dwie są ustalane poprzez 0 lub 1 (co by dawało 4 barwy dla danej wartości jasności, tak mi się wydaje). Takie zastąpienie pozwoliło na to, że informacja o kolorze zajmuje 4 bajty, a nie 8 czy 16 dla tradycyjnych metod renderowania HDR FP16 czy FP32, a jednocześnie daje w zasadzie identyczny rezultat (przynajmniej w porównaniu do FP16). Taka implementacja HDR pozwoliła wprawdzie na zaoszczędzenie przepustowości (i zmniejszenie objętości jednej klatki), ale nie ma w tym żadnej magii. Renderowanie pixela zajmuje teraz jednostkom pixel shader 3-5 cykli więcej. Marco Salvi wierzy jednak, że bilans takiej operacji jest korzystny i warty wysiłku. Ponadto pozwola to na implementację MSAA w GPU, które nie pozwalają na jednoczesne stosowanie MSAA i HDR FP (a więc domyślnie RSX, ale developerzy nie mogą wdawać się w szczegóły RSXa, których nie ujawniło Sony albo nVidia, więc zdanie trochę wymijające;)). Rozwiązanie to ma jeszcze jedną wadę - nie pozwala na sprzętową obsługę łączenia (alfa), ale jest kilka różnych metod na obejście tego ograniczenia.
Fell free to correct me;)
McDrive
22 06 2006, 12:50
Dzięki za wytłumaczenie.
@Trzcina
To fajnie, ze masz 10 roznych prezentacji. Ja mialem (bo juz usunalem) jakies 3 w HD i tam byly 3 bronie + sztyleciki. Moze miales jakas wykradziona wersje filmiku z samego studia Ninja Theory? O.o Dunno. Na trailerach sa 3 bronie. Stad ten wniosek.
Z tego co widzialem na trailerkach. Wystarczy 1 reversal zeby typa zabic. Moze ty widzisz inaczej.
Tez widzialem ta prezentacje kolesia, ktory byl n00bem w ta gierke. Nadal uwazam, ze bedzie prosta. Ew. normalna tak jak napisal Hela.
Jesli ktos chce wysuwac wnioski to niech wysnuwa jakies konkretne, sensowne, a nie ze 'bedzie malo broni'.
No sry, myslalem ze to wniosek, ale widocznie wg. ciebie to co innego. Mozna wiedziec co? Ciekawe ile jest broni na twoim filmiku, bo na 3 moich doliczylem sie (jak juz kilka razy pisalem) 3 broni + sztylecikow.
BTW: Nie wiem czy mam racje. Nie wiem jak bedzie w ostateczej wersji gry.
Swoja wypowiedz oparlem o trailery z gameplayu i na tej podstawie wysnulem wnioski. Ty za to od razu zalozyles, ze ja nie mam racji. Widocznie masz dostep do jakis super tajnych zrodel, ktore wykluczaja moje
przypuszczenia.
Trzeba troche myslec skoro zabierasz sie juz do komentowania.
Popieram
Też mi się wydaje że będzie to raczej prosta gra-śliczna,szybka, płynna ale prosta.
Mimo wszystko po pierwszych pokazach DMC i NG było od razu wiadomo że będzie finezyjnie i technicznie a tu raczej zapowiada się na "siekankę"
Master Pain
22 06 2006, 18:52
klocicie sie i wytykacie sobie bledy jak, za przeproszeniem, baby.
//sry za offtop, ale meczace jest juz czytanie tych dyskusji
Trzcina
22 06 2006, 21:38
Ehhh nie chce mi sie juz rozmawiac na ten temat. To tak jakby mowic ze w meczu nei bedzie zadnych goli bo w pierwszych 30 sekundach bramki nie bylo.
Skoro ciebie bawi takie wnioskowanie to sobie to rob. Nie wiem po co takie cos robisz (zeby powiedziec wszystkim jaka ta gra bedzie slaba?). Swoich wnioskow o tym ze to nieprawda nie wyciagam na podstawie zadnych konrketnych informacji, jeno zdrowego rozsadku. Jezeli twoj zdrowy rozsadek podpowiada ci ze gra bedzie prosta i bedzie miala trzy bronie to ok... klocic sie z tym nie bede O_o
Po prostu zamiaast bawic sie we wrozke i zgadywac przyszlosc lepiej skupic sie na faktach.
Master pain masz racje, ale ktos tutaj opowiada (imo) glupoty popierajac je troche bezsensownymi argumentami, wiec ywpowiadam sie na ten temat.
PS. W demo DMC3 byly tylko pistolety i shotgun, a z broni bialych tylko miecz i (nawet nie zdazylismy chyba uzyc nunchako). Czy wtedy tez wnioskowales ze beda tylko 2 bronie? O_O
Nie widzialem dema DMC ^^
Skoro ciebie bawi takie wnioskowanie to sobie to rob. Nie wiem po co takie cos robisz (zeby powiedziec wszystkim jaka ta gra bedzie slaba?)
Co to to nie! Bardzo licze na ten tytul, poniewaz bedzie to zapewne pierwszy, ktory kupie z/na PS3.
Nie napisalem nigdzie, ze gra bedzie miala, tylko ze ma. Podejrzewam, ze zmieni sie to w finalnej wersji gry.
Gdybysmy skupili sie na faktach, uniknelibysmy przyjemnosci prognozowania, spekulowania itd. ;]
Skoro ci sie juz nie chce to dobrze. Bo w tym poscie wlasnie rowniez mialem napisac cos takiego. Takze EOT i czas pokaze ;]
Trzcina
23 06 2006, 14:52
Ok, konczac to powiem ze skoro mowisz ze gra 'ma' a nie 'bedzie miala' to jak najbardizej ok ;] Przeciez nie powiem ze nie ;] Anyway, ja zrozumialem ze gra 'bedzie miala'...
No coz, koniec oftopa i peace
QUOTE(McDrive @ 22 06 2006, 12:13)

QUOTE(YETI @ 22 06 2006, 08:59)

Czyli o co jakby chodzi?? Ten ich NAO32 pozwoli zaoszczędzić więcej miejsca w RAM'ie bez straty jakości. Moglibyście mi to wytłumaczyć o co tak dokładnie chodzi w tym wywiadzie.
Czyli zgodnie z tym co czytałem kiedyś w wywiadzie z człwiekiem z NVIDII, RSX (tak samo jak karty graficzne do PC tej firmy) nie obsługuje standardowo HDR + AA. Wywiad z człowiekiem odpowiedzialnym za HS potwierdza za to ze chociaż PS3 ma super wydajność to 128 bitowa magistrala i ograniczona ilość pamięci mogą nastręczać jednak pewnych kłopotów. Ciesze się bardzo, że programistom udało się te ograniczenia jednak obejść. Podejrzewam że podobne rozwiązania wkrótce się pojawią w grach an 360'ke (tam co prawda nie ma problemu z HDR+AA bo są robione niezależnie, ale jest za to problem z upychaniem ramki do 10 MB EDRAMu).
PS. W wywiadzie pisze że DOKŁADNIE TA METODA nie ma sensu na XENOSie bo wykluczałaby częściowo użycie edRAM, jednak myśle że coś "podobnego" i sensownego ktoś wymyśli.
PSINext: Have any internal resolution and frame-rate targets been set yet for HS?
Marco: Our target resolution for Heavenly Sword is 720p with 4x MSAA, which we've already achieved. The frame rate target is not something completely set in stone at this time. Though our E3 demo was running at over 30 frames per second, I'm willing to bet the final game will run at 30 FPS. Hopefully this will allow us to push even more effects on screen.
Zaraz, zaraz - czyli co? Miała być wyższa rozdziałka, a przycięli do 720p. Miało być 120 klatek (hi Kutaragi!), a będzie 30?
I akurat tu się jakoś przesadnie nie czepiam, bo dla HSa PS3 pewnie łyknę, ale niesmak pozostaje.
xelloss
24 06 2006, 14:07
PePeP - dlaczego chciałbyś, żeby w 360 stosowano coś podobnego? Możliwe, że developera nie będzie satysfakcjonować rezultat graficzny, jaki daje HDR FP10, ale wydaje mi się, że byłoby to zbyt kosztowne dla systemu jako całości. Główne zalety tego rozwiązania dla PS3 to zaoszczędzenie przepustowości i jednoczesnie umożliwienie włączenie MSAA, ale przecież akurat o te dwie reczy nie musisz się martwić w przypadku Xenosa (jeśli chodzi o przepustowość to są oczywiście są ograniczenia, ale akurat nie pod tym względem i tutaj nie trzeba nic oszczędzać). Dlatego wydaje mi się, że developerzy zostaną na 360 przy HDR FP10 jako optymalnym rozwiązaniu.
QUOTE(TomisH @ 24 06 2006, 12:51)

Zaraz, zaraz - czyli co? Miała być wyższa rozdziałka, a przycięli do 720p. Miało być 120 klatek (hi Kutaragi!), a będzie 30?
I akurat tu się jakoś przesadnie nie czepiam, bo dla HSa PS3 pewnie łyknę, ale niesmak pozostaje.
To nie wina developera, że ludzie z SONY bajki opowiadają jakby PS3 miało mieć w sobie 4 x GF 7900 GTX, i rzucają słowa na wiatr. Rzeczywistość jest jaka jest - przy 128 bitowej magistrali 1080p już samo w sobie jest dużym ograniczeniem, nie mówiąc o dorzuceniu do tego MSAA i HDR. Swoją drogą to lepiej że robią gry pod 720p bo i tak większość ludzi nie ma ekranó zdolnych do wyświetlania 1080p. Jednak jeśli ktos wierzył w 1080p i 120 fps'ów to faktycznie 720p i 30 fps'ów może się wydać straszne. Póki co wiec gry zapowiadają się podobnie jak na 360'ce. Ja jednak nigdy w te bzdury SONY nie wierzyłem, ani nie narzekałem na za małą moc 360ki, wiec teraz nie jestem rozczarowany. Ludzie - PS3 to po prostu zwykła konsola z dobrym GPU i mocnym, ale dziwacznym CPU oraz odtwarzać Blu-Ray. Nic mniej, nic więcej. HIV jeszcze będzie musiał odszczekać swoja wypowiedź: "możecie się śmiać, ale ja WIEM że ps3 na starcie wyprzedzi PC graficznie o 2 lata"
QUOTE(PePeP @ 25 06 2006, 01:00)

przy 128 bitowej magistrali 1080p już samo w sobie jest dużym ograniczeniem, nie mówiąc o dorzuceniu do tego MSAA i HDR. Swoją drogą to lepiej że robią gry pod 720p bo i tak większość ludzi nie ma ekranó zdolnych do wyświetlania 1080p. Jednak jeśli ktos wierzył w 1080p i 120 fps'ów to faktycznie 720p i 30 fps'ów może się wydać straszne.
Wardevil bedzie chodzic w 1080p, tylko nie mam pojecia ile gra bedzie osiagała fps'ów.
Najlepsze jest to ze za tytułem stoi mało znany zespół programistów, a jednak udało im sie osiagnac 1080p (teraz tylko poprosze taki telewizor ;P)
http://ps3.ign.com/articles/707/707034p1.html
Litwin25
25 06 2006, 10:08
No właśnie wszyscy czekają na PS3,a skąd tu wziąsc kase na odpowiedni tv?Bo jak już czytałem w nowym extrimie,żeby móc się rozkoszowac wszystkimi detalami trza miec dobry tv:/
Juz teraz mozesz kupic niezły TV za 3500zł a do listopada ceny jeszcze spadna.
Ja w ogóle nie rozumiem podniecania się i napalania na rozdziałkę 1080p

Przecież wszyscy marzą o TV 720p (no może prawei wszsyscy) a o 1080p nawet nie ma co myśleć. I to nie tylko w Polsce. Jedyne co w przypadku 1080p może cieszyć to udowodnienie, że "można". Bo tak naprawdę to bardzo mały ułamek ludzi zobaczy grę w 1080p (nie liczę targów itp.).
Litwin25
25 06 2006, 11:46
No 3500 to nadal sporo jak na nasze realia,doliczjąc do tego konsole wyjdzie 6 tys:/.Wiem że i tak juz sporo potaniało,ale nadal troche dużo dla mnie.Gdyby zleciało tak do 2500,to mógłbym o czyms pomarzyc.
dante2003
25 06 2006, 13:21
Nie mów że chcąc kupić konsolę za 2500 i z grami za 150 zł (Allegro) nie stać Cie na TV za 3500
_Milan_
25 06 2006, 13:24
Niektorzy dante20003 beda zbierac na konsole moze i 2 lata, zanim w koncu uzbiewraja te 2 i pol kola,wiec nie rozumiem dlaczego mialoby stac taka osobe tez na tv za 3 tysiaki.
dante2003
25 06 2006, 13:31
Za 2 lata ceny najtańszych HDTV będą na poziomie obecnych tanich SDTV.
Może i tak, ale ja nie mam zamiaru na swoim TV podczas gry na PS3 widizeć jednej wielkiej smugi

Poza tym proponowałbym przenieść ewentualne dalsze rozmowy na ten temat do działu związanego z ceną PS3...
Ninja Theory responses to questions about the RSX.
If we were able to talk about the detailed specs of the RSX, we would have posted something here by now.
I *CAN* tell you that it kicks serious butt - but that's about it
http://www.ninjatheory.com/forums/showthre...hp?t=250&page=5
Matthew90
13 07 2006, 10:34
zapowiedź tej gr przekonała mnie właśnie do kupna ps3, bardzo ciekawy tytuł.
A HD'k to jak narazie mażenie mojeje mamy, licze na to że stary tv się popsuje albo narodzi się zapotrzebowanie na następny tv
Dante Alighieri
14 07 2006, 08:13
Zapowiada się na jedną z ciekawszych "pierwszych" gierek na nową konsolkę Sony. Może się okaże,że będzie to taki "cichy killer" ? Ja bym bardzo chciał.
W najnowszym N+ jest dosc obszerna zapowiedz Heavenly Soword.
Mozna sie dowiedziec wielu ciekawych rzeczy min. ze za dzwiek odpowiedzialna jest ekipa dzwiekowa od "Przyczajony tygrys ukryty smok"
Przy grze pracuje kilku rezyserow z Sony Pictures (dbaja o dobre ujecia kamery itp.) 0_o
I moze taki jeden cytat: "mamy spory luksus, konsola jest niezwykle potezna. Jeden z koderow był w szoku gdy dowiedział sie ze ma zajac sie tylko włosami i ma na to połowe mocy procesora" (jednego rdzenia)

To co pokazano na tegorocznym E3 bedzie wygladało jeszcze lepiej podczas premiery.
Ninaj Theory juz planuje kolejne czesci (przewidziana jest trylogia) i najlepsze chłopaki ostro pracuja po to aby gra zadebiutowała 17 listopada

Zapowiada sie pogromca (raczej pogromczyni

) Kratosa. Jezeli PS3 dostanie TAKI tytuł startowy to nie bedzie chwili zastanowienie czy wydac tyle złotych czy nie.
Ryo-San
15 07 2006, 22:13
QUOTE(YETI @ 15 07 2006, 22:53)

Zapowiada sie pogromca (raczej pogromczyni

) Kratosa. Jezeli PS3 dostanie TAKI tytuł startowy to nie bedzie chwili zastanowienie czy wydac tyle złotych czy nie.
YETI troche sie rozpedziles..normalne przeciez ze gry dzielace roznica generacji - dzieli takze roznica w grafice - ale to przeciez nie swiadczy o tym ze cudowny God of War zostanie zmiazdzony przez jak narazie "wielką niewiadomą" -
Ale nie chodzi tu o grafika tylko o sam gameplay ktory prezentuje sie swietnie plus to ile Sony wpakowało kasy w ten tytuł.
QUOTE(YETI @ 15 07 2006, 23:21)

Ale nie chodzi tu o grafika tylko o sam gameplay ktory prezentuje sie swietnie plus to ile Sony wpakowało kasy w ten tytuł.
gameplay ktory pokazali pokazuje narazie tylko grafike. co do samej mechaniki gry to widzialem tam tylko tyle ze beda niektore walki prowadzone tam jak w GOWIE czyli scenka i napazanie klawiszy w odowiednim momencie(ps wogole mnie ten patent nie jara i jest dosc stary patrz shenmue) a wszysy przeciwnicy padali po jednym ciosie. dotego nie bylo za dozo tych przeciwnikow. wiem wiem ze to było krotkie demo ale mowienie ze gameplay prezentuje się swietnie to imo jakas bzdura. jak bedzie z gameplayem okaze się pewnie po premieze

. ale nie wydaje mi się zeby tutaj mogli dac jakos specjalnie ciała . grafika tez całkiem ok nic szokującego ale jest na co popatrzec

.
Trzcina
15 07 2006, 23:41
Ty chyba inne filmiki ogladales O_o
OCzywiscie ludki gina po jednym ciocie bo to demo...
Oczywiscie w demie jest dostepny mneijszy arsenal broni, oraz zapewne ciosow/kombinacji/czy jak tego nie nazwac. A juz to co jest w demie wyglada bardzo dobrze. Mozliwosci katowania przeciwnika jest od groma, wiekszosc widowiskowa, mozna zauwazyc 'just frame'owy' (najpewniej) system rewersali ktory wyglada rowniez ciekawie.
Zmieniae broni w lot tez jest w pyte i nie mozna tutaj niczego zarzucic.
Tak wiec HS prezentuje sie najfajniesz z grywalnych gier zaprezentowanych do tej pory. Tylko... ze jest podobne do tego co juz bylo, DMC3 (bardziej niz GoW imo) i w zwiazku z tym nie ma az takiej sily przebicia.
I nie wierze w to zeby bylo pogromczynai GoW, bo GoW po prostu nie da sie pogromic

GoW jest gra ktorej pod pewnymi wzgledami nigdynic nie przebije (oczywiscie imo) a sama grafiak w przypadku HS plus parenascie, lub nawet pareset nowych zagran nie pomoga.
GoW to moc, bo WSZYSTKIE elementy lacza sie w jedna idealna calosc. To taka gra z ktorej gdyby zabrac jakikolwiek element to graloby sie fatalnie...
HS, nie ma szans przebic GoW, ale moze byc rownie, lub bardzo zblizenie dobre a to i tak bedzie NIEPRAWDOPODBNY sukces.
QUOTE(styxq @ 15 07 2006, 23:50)

QUOTE(YETI @ 15 07 2006, 23:21)

gameplay ktory pokazali pokazuje narazie tylko grafike. co do samej mechaniki gry to widzialem tam tylko tyle ze beda niektore walki prowadzone tam jak w GOWIE czyli scenka i napazanie klawiszy w odowiednim momencie(ps wogole mnie ten patent nie jara i jest dosc stary patrz shenmue) a wszysy przeciwnicy padali po jednym ciosie. dotego nie bylo za dozo tych przeciwnikow. wiem wiem ze to było krotkie demo ale mowienie ze gameplay prezentuje się swietnie to imo jakas bzdura. jak bedzie z gameplayem okaze się pewnie po premieze

. ale nie wydaje mi się zeby tutaj mogli dac jakos specjalnie ciała . grafika tez całkiem ok nic szokującego ale jest na co popatrzec

.
My mowimy o tej samej grze???0_O
McDrive
16 07 2006, 11:23
widac ze przez ten czas nastapiła "lekka" zmiana desingu Nariko i przeciwników.
McDrive
16 07 2006, 17:01
Oto kilka następnych:

Jak sie dowiem skąd ściągnąć filmik to zarzuce.
na co ta gra powstawała w 2003? bo chyba dev-któw nie mieli co?
Ryo-San
16 07 2006, 22:07
QUOTE(Mikes)
na co ta gra powstawała w 2003?
na Xboxa pierwszego
Trzcina
17 07 2006, 09:48
Te screeny wygladaja jak komputerowa wersja 'hero' a nie jak protoplasta dzisiejszego HS, imo to jakas sciema jest.
A nawet jesli to nie to i tak bez znaczenia bo teraz gra przentuje zupelnei inny styl (i bardzo dobrze).
McDrive
17 07 2006, 12:15
jesli ostatnia faza to obiekt uzyty w grze to obled

mysle ze to nie boss, w HS bossowie beda pewnie 5 razy wieksi od nas
Jaki znowu obled nie przesadzaj.....niedlugo TokyoGameShow jezeli tam PS3 nie pokaze czegos co mi zryje beret ....to sie zdenerwuje
@Soul
Jezeli "zrycie beretu" = animacje na miare FF: Spirits Within czy FF: Advent Children to mysle, ze mozesz byc bardzo zdenerwowany ;]
McDrive
25 07 2006, 09:51
QUOTE(Mikes @ 21 07 2006, 09:57)

jesli ostatnia faza to obiekt uzyty w grze to obled

Jak czytałem wypowiedzi developerów na temat tego grubcia to mówili że tak będzie wyglądał w grze tylko trza objąć od niego troche AA(będzie troche bardziej poząbkowany niż na screenie).

Po lewej E3 2005, po prawej E3 2006.
Dobrze że poprwali ją bo w 2005 była okropna
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.