kikoo 9.3
http://www.kikoo.pl/recenzje/112-1/Heavenly-Sword/3/4 gra mam już za sobą.
To co powaliło mnie na kolana to scenki pomiedzy misjami. Na twarzy widać wszelkie szczegółu, piegi, różnego rodzaju szramy, nawet można dostrzec żyły na nogach Nariko 0_____O. Pod tym wzgledem zadna inna gra nie moze sie równac z HS.
Scenki maja swoją dramaturgie i są świetnie wyreżyserowane. Ostatnia scena w pierwszym levelu gdy Bohan znęca się nad ojcem ojca Nariko, jest świetna, a gra aktorska (bo tak śmiało można powiedzieć) i podkładany głos pod postacie to - MISTRZOSTWO SWIATA! Aż ciary przechodzą po plecach.
Nariko: AAAAAAAAHH..
Bohan: AAAAAAAAHH.. Kill her.
Jak widać, dialog nie jest zbyt rozbudowany

, ale uwierzcie mi że wykonanie jest genialne. Gęsia skórka gwarantowana. Scenek z pewną dramaturgia jest dość sporo, co cieszy, bo taka "gra aktorska" az się prosi o wykorzystanie do tego typu filmików. Andy wykonał fenomenalną robotę (przeczytał kilka książek o dyktatorach i ludziach pokroju Hitler) Poza tym on jest odpowiedzialny za reżyserie wszystkich filmików. Mam nadzieje, że jeśli zdecydują się na produkcje drugiej części, to Andy zgodzi sie na współprace. Są tez humorystyczne scenki, jak np. próba zdobycia hasła przez Kai

Kolejny mocna strona tej gry to postacie. Whiptail, Flying Fox, Roach czy sam King Bohan. Ekipa jest maksymalnie zrysowana

Już dawno w żadnej innej grze nie widziałem, tak wyrazistych i pokręconych typów. Szczególnie King Bohan daje ostro czadu (kocham tego goscia hehe

). Jego teksty, czy zaloty do Nariko

Widać, że gość miał poważne problemy w dzieciństwie

Flying Fox jest chyba jeszcze bardziej zakręcony, ale gra bardziej takiego clowna. Fajne relacje panują pomiedzy Bohanem a jego synem Roach'em
Graficznie jest świetnie, areny na których walczymy np. z Roach'em czy dwie areny na której spotykamy Flying Fox'a (klatka, roxuje, swietne kolory i te wodospady w oddali), są wykonane świetnie. Masa szczegółów, świetne tekstury... kopara momentalnie zalicza spotkanie z podłogą
Pod wzgledem desingu lokacji gra czasami przypomina ICO. Wielkie budynki, mosty, w oddali olbrzymie wodospady. Ekipa odpowiedzialna za desing spisała sie na piątkę.
System walki uważam lepszy niz ten który oferuje seria DMC (God Of War pod tym wzgledem w ogóle nie ma nic do gadania) Pod samym trójkątem mamy trzy różnego rodzaju przechwyty. Pod niebieski atak, pomaranczowy i np. na kobiety ninje (kto grał wie o co biega). Do tego dochodzi wykorzystanie sixaxisa (wybicie przeciwników czy contry z powietrza). Swietna robota Ninja Theory.
Mimo, ze gry jeszcze nie ukonczyłem to dla mnie jest to bez wątpienie najlepsza gra na PS3. Tytuł stawiam wyzej niz. pierwszą część GoW, ale do drugiej cześci GoW troche brakuje.
PS. Musze przyznać, że misje Kai nie są zrobiona na "odwal sie". Strzelania z kuszy i naprowadzanie strzałów za pomocą SIXAXISa sprawdza sie bardzo dobrze. Swietna animacja Kai, biegu jak i ruchów pod kółkiem.
PS2. Podobno gra na HELL MODE jest bardzo trudna