HS to tytul, ktory najmocniej podziwialem od poczatku prac nad nim. Design, wyczucie koloru i budowanie klimatu jest imponujace... gra wyszla z wielkim hype`em.
Odlozylem ja wiec po zakupie na polke, zeby skruszala i spokojnie robilem od nowa tickety motorstorma po tym jak panowie zlodzieje przykasowali mi save`a.
Ostatnio siadlem do niej na dluzej bo juz mialem dosc tego blota miedzy zebami...
Napisze pobieznie o kilku sprawach, nie wdajac sie w szczegoly, bo jak czas mi pozwoli kiedys skonczyc cala gra to wtedy juz dawno ten watek zniknie z forum
Voice acting - robi doskonala robote. Nawet jesli motion capture czasem nie wyjdzie idealnie to gra aktorska robi co trzeba czyli wciaga i skupia.
Postacie - cudowne. Najlepszy shading jaki widzialem w grze. Jak oni zrobili subsurface scatering na tych paru poligonach? niewazne. Nariko po prostu stojac, jest bardzo namacalna

W walce jeszcze bardziej. Animatorzy dali czadu.
Lokacje - sa genialnie wyczute, dopracowane. Czesto nie maja masy detalu ale ten kto robil kolorystyke i kompozycje to mistrz.
Swiatlo - nie spotkalem innej gry z tak swietnym oswietleniem. Czy jest ciemno, czy slonce wali..i flara w oczy bije.. jest klimatycznie. wiekie brawa.
hm.. niestety czas przejsc do gameplayu
bede sie streszczal:
- zablokowana kamera (przy takim designie leveli czlowiek dostaje szalu nie mogac sie rozejrzec)
- nariko nie skacze (nie moc uniesc w gore takiego cacka to boli naprawde bardzo, aerial tego nie zlagodzi)
- algorytm centrowania kadru wzgledem postaci ( Nariko nastepujac na kamien w trawie powoduje szarpniecie calym obrazem!)
- niski framerate. ( chociaz gdyby poprzedni punkt byl opanowany to byloby lepiej bo te efekty sie nakladaja)
- liniowosc rozgrywki ( liniowosc liniowosci nierowna..ta w HS wydaje sie bolesna bo cut sceny sa wciagajace bardziej niz rozgrywka)
- traktowanie gracza jak debila ( wielkie migajace X, walka na zasadzie Dragon`s Lair z sekwencja guzikow?) Nic tak nie ubliza graczowi i nie zabiera mu frajdy z odkrywania rozwiazan jak te patenty.
Devsi postawili na film z elementami interaktywnymi.
Ci co pamietaja pierwsza konferencje Sony na temat PS3 lata temu, napewno kojarza moment gdy Ken Kutaragi powiedzial:
- PS3 spowoduje ze film i gra stana sie jednym.
Mozliwe ze Sony rozdalo prosty brief glownym studiom : - Chlopaki robcie gry ktore sa jak filmy. Pokazcie co to nextgen.
Ruszyla machina : HS, Lair, Uncharted...
Czy pomylili sie? Nie sadze. Wytyczaja wlasnie nowe standardy. Prezcieraja szlak. Powstana kolejne tytuly. Moze HS2..moze cos innego. Tak czy siak jesli gdzies czuje klimat nowej generacji w grach to wlasnie w HS.
Mam wielka nadzieje ze NinjaT. nie zrazi sie pierwszymi bledami i zaatakuje znowu bo sa bez watpienia mistrzami.