Opinia/recenzja demo Heavenly Sword:
Wczoraj późnym wieczorem, zaciekawiony przez oglądanie gameplay'ów oraz screenów z HS, usiadłem prawie że z wypiekami przed telewizorem, aby spędzić parę miłych chwil z wyżej wymienioną grą. Po odpaleniu gry wszystko spoko, standardowe menu, szybki rzut oka do zakładki combos i controls i zaczynamy. Po chwili naszym oczom jawi się nam znana cutscenk'a gdzie Nariko wraz ze swoją młodszą śiostrą patrzą i starsza z nich wypowiada słowa "onec it was peacful country" czy coś w tym stylu. Po chwili dostajemy sterowanie, stojąc przed również naną przepaścią przeciętą przez liny łączące urwisko na którym stoimy wraz z samotnym filarem, na którym znajdują się oprychy. Mała gra a'la GOW, przeskakiwanie z liny na linę i już walczymy. Pierwsze chwile walki nasuwają myśli - Nariko to nie Kratos... Do eksterminacji przeciwników mamy trzy style walki, jeden lajtowy, drugi szybki oraz trzeci najmocniejszy. Na początku jakoś ciężko przychodziły mi combosy oraz jakieś specjalnie ataki, nie tak intuicyjnie jak w GOW ale przyjemnie na tyle, żeby się nie zrazić. Po załatwieniu bandy "wiesniaków", która nas atakuje na filarze, przecinamy ostatnią linę potrzymującą ów filar, spadamy na mini arenę gdzie znajduje się więcej bandziorów. Tak jak wspominałem, są dostępne trzy style walki. Nie naciskając żadnego z L czy R wyciskamy fajne combosy, natomiast po naciśnięciu L1 uaktywniamy wirujące ostrza, które tak naprawdę g#wno robią tylko przeciwników lajtowo odciągają od Nariko. Po naciśnieciu R1 przechodzimy w tryb ciężki, gdzie ataki są wolne ale bardzo mocne. Te ataki fajnie stosuje się jako block breakery. Jak już wiele za Was wie, demo jest mega, krótkie. 5-7 min na początku spędzone z nim sprawia wrażenie, WTF, czegoś tu brakuje... Właśnie z takimi myślami kładłem się spać gdy po raz 1 usiadłem do dema...
Dzisiaj postanowiłem dać 2 szansę HS i odpaliłem demo jeszcze raz, tym razem przestudiowałem bardziej combosy oraz kontrolsy i dostałem olśnienia, bo wczasie walki, sepcjalne ataki oraz tzw. aerialsy robią mega wrażenie! Dopiero po zapoznaniu się z controlsami w większym stopniu rozwija skrzydła systemu walki HS

Wposmnialem o aerial'ac, odpala się je za pomocą wyrzuecia, a raczej udeżenia przeciwnika w powietrze przez naciśnięcia L1+trójkąt lub R1+trójkąt. Gdy przeciwnik wyleci już w powietrze, nie naciśkamy klasycznego przcisku odpowiedzialnego za skok tylko potrząsamy lekko sixasixem, a Nariko wyskakuje za delikwentem w powietrze, kamera przybliża się maksymalnie, a my możemy wypłacić niezłe kombo. Jak wcześniej spomniał Soul, są coutery, odpalamy je przez trójkąt w momencie gdy przeciwnik chce nas uderzyć. Są też specjalne ataki odpalane przez O. W sumie będzie ich około 9, ponieważ dla O jest przypisanych trzy w zależności jaki mamy status super style points, takich trzech kropek w kulistym HUD'zie na górze ekranu. Kolejną kwestią jest blok, który Nariko wykonuje smoczynnie gdy nie walczy. Do tego dochodzą trzy rodzaje blokowania w zależności od koloru smugi jaką przeciwnik zostawia za sobą. Niebieska, nic nie musimy robić, Pomarańczowa smuga przy ataku, atak zostanie zablokowany po naciśnięciu R1 czyli Power Stance. Jest też czerwona smuga, która zapowiada nie blokowalny atak. Może zdarzyć się, że zostaniemy trafieni i podbici w górę, za miast mashować sticków, wystarczy potrząsnąć six'em, a Nariko otrząśnie się i upadnie na nogi.
Podsumowując - HS zapowiada się bardzo fajnie. To nie jest GOW gdzie bestrosko, no może nie bestrosko ale lajtowo wchodzą nam każde komba, tutaj liczy się timing oraz opracowanie techniki odpowiedniej dla każego przeciwnika. Trudno przyzwyczaić się do sterowania i ataków przez 5 min. dlatego wiele osób może to zrazić, że nie jest tak kolorowo jak by się wydawało, że pomaszuje sobie buttony i będzie git

... HS zapowiada się na solidną pozycję lecz czy TO będzie System Seller zobaczymy... Obiektywnie stwierdzam, że do gameplay'u trzeba przywyknąć/przyzywczaić się... Demo nie powala, ale ma ukryte smaczki