Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Rogue Galaxy
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4
Trzcina
Filmiki sa... Muzyka tez... Voice acting tez...

Wiec nie za bardzo wiem jak mogloby ich nie byc smile.gif Mam i intro, i filmik ktory lec w tel jak sie nie da new game, w menu glownym.

Muzyka tez jest w pierwszym miescie... Wiec nie za bardzo wiem co i jak smile.gif

Voice acting w intro tez jest. Moze dalej nie ma O_o Ale jakos nie wydaje mi sie. smile.gif

Od razu dodam ze jest swietny angielski akcent u niektorych postaci :DDDD Ale nie u wszystkich ;]

Ide grac, za godzine zdam peirwsze relacje smile.gif

EDIT :

Krotko, bardzo fajna grafa, bardzo fajan muzyka w walce (W lokacjach juz mniej) BAAAAAAAAARDZO fajny poczatek gry i wprowadzenie w fabule.

Swietny system walki pozwalajacy na mase rozsnych rzeczy, bardoz duza ilosc itemow... i kombinowania z nimi. Dodatkowo Mini License Board dla kazdej z postaci tongue.gif Skille sa dostepne dzieki itemom (ta gra jest item based...). I ogolnie jest klawo biggrin.gif

Btw, glowny bohater ma glos batmana z 'Batman Beyond' lub 'Batman of the Future' biggrin.gif
Markus
Nie, no spoko smile.gif Myślałem tylko, że to dziwne skoro to jest ulepszona wersja, to będzie nieco więcej zajmować od japończyka(ok 3,95). W końcu nowa planeta, filmiki itp tongue.gif
Trzcina
Ok, konsola wylaczona, czas dac jej odpoczac. Moge wiec skrobnac pare slow o rozgrywce.

Text jest raczej BEZ SPOILEROW. Tzn NA PEWNO NIE MA SPOILEROW FABULARNYCH, aczkolwiek jest pare informacji o tym co was czeka podczas rozgrywki (np info o voice actingu, kto, jak dlaczego, o systemie gry i innych elementach). Wiec jesli nie chcesz to nie czytaj. Ale jesli interesuje cie co gra w sobie zawiera to smialo lykaj ten tekst, jest dla ciebie.

Pierwsza czesc jest o oprawie AV, nastepna o czesc technicznej gry smile.gif

Skonczylem wlasnie pierwsza (nie poczatkowa) planete, te ktora byla dostepna w demo. I oto jakie mysli nasuwaja mi sie do glowy.

Sprawy techniczne:

Przede wszystkim najwazniejsza i najpiekniejsza sprawa, ZERO LOADINGOW. Ale nie zero tak jak w przypadku FFXII, gdzie miedyz lokacjami czasami trzeba bylo czekac KOSZMARNIE dlugo (na zmiane pogody, rzadzko bo rzadko ale jedna), tylko kompletne zero. Jedynie na poczatku gry, a potem gdy uzywa sie teleporterow (ale to dziwne nie jest) do powracania do wczesniejszych czesci dungeona. A tak, to kazdy sklep, domek i inna czesc lokacji jest dostepna od razu. Nawet walki tak an dobra sprawe sie nie doczytuja, tylko mozna je potraktowac jako 'back attack' albo cokolwiek takiego, gdzie przeciwnicy wyskakuja z nienacka. Anyway, jest to neiwstpliwie najwspanialszy element kodu gry i jego najlepsza strona.

Dlaczego najlepsza? Ano dlatego ze grafika pomimo ze bardzo przyjemna, to jednak jest gorsza niz w FFXII i ogolnie nie wyciaga z PS2 wszystkiego co sie da. Jednak przy ogromie mozliwosci jakie maja bohaterowie (skoki, plywanie itd itp) konsola przelicza nie tylko teren po ktorym biegasz, ale i cala reszte. Wiec pod wzgledem grafiki jest naprawde bardzo dobrze, ale nie rewelacyjnie. Jednak brak loadingow BARDZO to wynagradza. Dodatkowo cell shading jest o dziwo bardzo, bardzo fajny i pasuje do tej gry. Level 5 lubuje sie w cell shadingu ale tym razem naprawde swietnie to wypadlo. Dodatkowe szczegoliku w stylu zmiana broni noszonej na plecach, czy zmiana butow (jedna z postaci uzywa kopniakow jako broni wink.gif ) jest rowniez bardzo fajna. A filmiki wygladaja cudownie biggrin.gif Jest ich calkiem sporo i sa dosc dlugie smile.gif

Strona muzyczna... to najslabszy element. Mowie oczywiscie o muzyce, jest dosc monotonna podczas eksploracji, ale za to bardzo fajna w trakcie walki. Przy czym slyszalem do tej pory motywy muzyczne z pierwszej tylko planety, wiec potem moze byc lepiej. Ale nei jest to najwyzsza polka. Za to ZDECYDOWANIE lepiej jest jesli chodzi o voice acting, wszystkie postacie sa nie tylko swietnie dobrane, ale sa rownie swietnie jakosciowo nagrane i w rewelacyjny sposob dopasowywuja sie do wygladu i charakteru postaci smile.gif Padniecie na ziemie jak pierwszy raz uslyszycie glosy trzech inventorow na tejze planecie biggrin.gif JA nie dalem rady. Dodatkowo IRLANDZKI!!!! akcent jednej z postaci z party, jest po prostu mistrzowski, nie przesadzony, ale BAAAAAAAAARDZO wyrazny biggrin.gif Cuuuuuuuuuuuuuuuuudo. O tym ze glosy podkladaja postacie BARDZO znane i lubiane nei wspominam, o Terrym McGinnisie z Batman Beyond wspominalem, ale o tym panu juz nie :

http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Blum

Obejrzyjcie sobie liste jego nagrac... Nie mowie tylko o grach, ale jest tez kupa anime. Naprawde jest SWIETNIE biggrin.gif

Teraz pare rzeczy dotyczacych samej gry. Jest to oczywiscie action rpg, jednak troche bardziej skomplikowany niz kingdom hearts, bardziej w stylu Star Ocean 3 niz KH, z mozliwoscia skakania, plywania i robienia wielu innych czynnosci. System walki jest mocno rozbudowany, z jenda podstawowa bronia i dodatkowa sub-bronia (kretynsko brzmi to po polsku O_O) ktora zazwyczaj jest range'owa, aczkolwiek nie zawsze. Jezeli chodzi o ekwipunek to jest jeszcze armor, ktorego u nikogo nei moglem zmienic poki co, a takze dodatkow 4 slot w ktory nic nie moge wlozyc poki co. Generalnie itemow do ekwipowania jest dosc malo, ale za to itemy maja dosc duzo statystyk. Oprocz ataku oczywiscie (czyli sily broni) statystyki od elementow i czegos jeszcze, czego nie zidentyfikowalem poki co wink.gif W sumie chyba 6. Ktore ida w gore, w dosc dziwny sposob, mianowicie po osiagnieciu pewnego poziomu doswiadczenia broni (dostawanego za exp po walce) za kazda nastepna walke jeden z 6 elementow idzie o jedno oczko do gory. Niby fajnie, ale kiedy musimy zdobyc 40 punktow w fire i koljene 50 w innym, plus po 15 w pozostlaych, to robi sie CALKIEM DUZO WALK. Do tej pory zadnej broni nie doprowadzilem do maxa w elementach i nie wiem czy to cos daje.

Innym elemenetem zwiaznym z broniami jest 'customize/synthetize' ktory pozwala na laczenie ze soba dwoch broni, ale TYLKO jak osiagnely max dosiwadczenia (nie w elementach, tylko swoj) aby stworzyc z nich dwoch jedna lepsza. Bron jest zauwazalnie lepsza i warto sie tym pobawic, aczkolwiek ja chcialem wymaksowac swoja i nie uzywalem tej mozliwosci. Jednak warto odnotowac ze jest i ze ma sie dobrze.

Samych broni jest naprawde sporo, ogolnie jest bardzo duzo itemow. Czesc uzywalnych, czesc do ekwipowania, a czesc dodatkowych, robiacych 'specjalne rzeczy', a czesc sluzaca do 'license board'.

Kilka slow o tym aspekcie. Jest to sposob w jaki zdobywa sie w tej grze skille, czy to pasywne czy czary do uzywania w walce. Kazda postac ma swoj osobny 'LB' na ktorym musi zdobywac osobne skille, czesc jest podbna ale generalnie sa inne, inaczej sie nazywaja, jest oczywiscie pare takich samych rzeczy np 'defense up' ale wiadomo o co chodzi. LB nie jest tak duzy jak w FFXII ale sluzy tylko do skilli smile.gif Jest wystarczajaco duzo, a mowi to ktos kto jest maniakiem takiej zabawy. Pomysl bardzo przypadl mi do gustu, zwlaszcza ze czary sa BARDZO potezne i np czar za 11 AP (max 35) zabral wszystim stworkom po 800! Podczas gdy moj atak miczem kroi po 100 smile.gif Wiec czary sa przydatne i warto ich uzywac.

Kolejnym elementem jest tzw battle record, ktory notuje ilosc i typ stworow przez ciebie pokonanych, wynagradza to odpoiednimi punktami, ktore potem stanowia o pozycji w rankingu 'bounty hunterow'. Nie wiem czemu to sluzy, ale od mijsca 50 co 10 miejsc, jest jakas skryznka, a od 10 co kazde. Wiec na pewno warto poswieic czas na zabijanie stworkow.

No i w sumie pare slow o samej walce. Jest niezywkle dynamiczna, na poczatku mozna sie pogubic... zwlaszcza ze stworki potrafia bic nawet za polowe twojego hp! Duzo itemow leczacych i wskrzeszajacych mile widzana i wielce pomocna. Jednak po czasie calosc staje sie przejrzysta i intuicyjna. I jak juz wspominalem zacheca roznorodscia taktyk. Co powiecie na stworki na ktore musicie najpierw naskoczyc, zeby otworzyly swoja skorupe, bo inaczej kazdy atak jest za 0? Albo inne ktorych pancerze trzeba najpierw potraktowac 'charge attakiem' bo inaczej nic im sie nie robi? Nie wpsome o bossach... ktorych nie wystarczy po prostu bic, tylko trzeba wpasc na pomsl jak to zrobic. Do tej pory walczylem z dwoma i bylo bardzo fajnie biggrin.gif ogolnie trzeba myslec smile.gif

Podsumowujac, gra jest bardzo ciekawa, jest dosc trudna i wymaga myslenia. Pojawiaja sie zagadki poki co proste, ale raz zatrzymalem sie na dluzej, gdyz udzielony hint byl dosc niedokladny wink.gif Generalnie jest fajnie, trzeba uzywac roznych gadzetow w roznych miejscach aby przejsc dalej, co urozmaica rozgrywke.

W sumie to tyle chcialem wam przekazac wink.gif Jak ktos ma jakies pytania to niech pyta, postram sie odpowiedziec.
Strife
Zaraz zaczynam się w to bawić i z tego co napisałeś widać że warto, ale w sumie i tak od dawna byłem napalony na tą gre.
Dark Serge
Ide poszukac na "szarej półce" hyh.gif
Wiesz czego sie boje Trzcina ? Tego :
QUOTE(Trzciniasty)

Podsumowujac, gra jest bardzo ciekawa, jest dosc trudna i wymaga myslenia.

jak w to zacznie grać Sylvan i zacznie się lawina pytań to będzie trzeba dac mu bana xD bo nie damy rady smile.gif

CIESZE SIĘ że gra jest na DVD5 wink.gif po prostu wypas biggrin.gif
Zmykam i thx za relacje Trzcina
Trzcina
Ddam jeszcze ze jest momentami jest irytujaco trudna... zwlaszcza jak przez 20 minut dungeonu nie ma save, a ty nagle zamiast skrzynki ze skrabem, np potionami leczacymi ktore ci sie konca, trafiasz na megadu,pnego MIMICA, ktory jest chyba najpotezniejszym normalnym stworem w grze, i dodatkowo robi ci prawdziwy 'back attack' zerujac twoj pasek ruchu i nie mozesz zrobic NIC przez pierwsze 5 sekund, oprocz ogladania jak twoje party zostaje z 1 HP... NO ZESZ KURFA! Nie dalem rady... walnalem padem o podologe... Gra jest trudna, naprawde jest momentami BARDZO trudna i trzeba non stop sie leczyc i trzamac reke na pulsie, bo bez tego jest zgon...

Ehh ide spac.
Strife
I to jest własnie zaje biste że jest trudna, bo mało jest wymagających jRpg'ów jesli chodzi o poziom trudności.
Camus118
QUOTE(Trzcina @ 1 02 2007, 03:28) *

Ddam jeszcze ze jest momentami jest irytujaco trudna... zwlaszcza jak przez 20 minut dungeonu nie ma save, a ty nagle zamiast skrzynki ze skrabem, np potionami leczacymi ktore ci sie konca, trafiasz na megadu,pnego MIMICA, ktory jest chyba najpotezniejszym normalnym stworem w grze, i dodatkowo robi ci prawdziwy 'back attack' zerujac twoj pasek ruchu i nie mozesz zrobic NIC przez pierwsze 5 sekund, oprocz ogladania jak twoje party zostaje z 1 HP... NO ZESZ KURFA! Nie dalem rady... walnalem padem o podologe... Gra jest trudna, naprawde jest momentami BARDZO trudna i trzeba non stop sie leczyc i trzamac reke na pulsie, bo bez tego jest zgon...

Ehh ide spac.

CO dlatego że gra ma save point co 20minut w dungeonach no nieprzesadzajmy to ma być trudna gdzie duch chron trigera czy suikodena to byłu gierki
Trzcina
Nie rozumiesz... To nie sa preciwny na ktorych mozesz miec odpowiednia taktyke. (tzn to tez). Ale to nie jest turowka, gdzie odpowiednei ustawienei party i atakowanie odpowienich przeciwnikow bylo polowa sukcesu. Tutaj mamy action rpg, gdzie przeciwnicy przerywaja ci w polowie twojego combosa po to zeby walnac cie ZA POLOWE TWOJEGO HP.

Zreszta najlepszym dowodem tego co mowie, jest to ze najprostszy i najslabszy plyn leczacy uzdrawia 50% HP!... Tutaj nie ma zartow, wpakujesz sie w srodek gupki stworow i papa, mozesz z niej nei wyjsc w jednym kawalku.

Jezeli chodzi zas o brak save point, to 20 minut jest w momencie kiedy DOKLADNIE wiem jak trzeba isc i rozgrywam wszystkie walki. W pierwszym podejsciu bylo to powyzej 30 minut, a to juz moze zirytowac, zwlaszcza ze na wczesniejszych pietrach save byl odpowiednio przy wchodzeniu na kolene segmenty, a w momencie o ktorym pisalem przeszedlem 4 i nic.

Oczywiscie ja nie narzekam na to, na pewno dodaje to rumiencow i robie gre ciekawsza. Ale w pewnym momencie nadchodzi irytacja, potegowana tym ze NIE MOGE ZMIENIC ARMORA tongue.gif Nie ma zadnych w sklepie, a dodtkowy 4 slot w inventory sie kurzy niewykorzystany... smile.gif

PS. Gra i tak jest duuuuuuuuuuuuuuuuuzo prostsza od SMT: Nocturne na ustawieniu Hard. smile.gif
Markus
Właśnie siedzę w dżungli i robie broń. Podbili trochę stopień trudności od japońskiej wersji. Moby dają mniej exp i biją mocniej wink.gif

Mimiki dostały boost hp od japońskiej wersji. Wtedy też zabierały 1/2 hp 1 ciosem, ale łatwiej było je załatwić. BTW, mimiki będą was straszyć przez całą grę i zawsze, niezależnie od poziomu postaci, będą zabierać około 1/2 hp.
estel
Malo jest trudniejszych gierek niz Nocturne ;]
Trzcina
Z gory ostrzegam ze kazdy kto gra na piracie przezyje niemila niespodzianke smile.gif Z wiadomych mi i pewnych zrodel wiem ze gra wiesza sie w 7 chapterze i nie da sie tego obejsc biggrin.gif

Teraz widac potege grania na oryginalach tongue.gif
ghost.
hmm, a może to jest wina tego obrazu , który kraży po sieci? Bo wersja amerykanska pojawiła sie dopiero kilka dni temu wiec smiem twierdzic, że po sieci krazy narazie jeden, najpopularniejszy obraz i może własnie szlag go trafil?

No chyba że masz info o potwierdzonych przypadkach z wielu różnych obrazów...
Trzcina
Mowa jest o pirackiej wersji dostepnej od jakiegos czasu na necie. To nie sa skarpetki noname, pirackie gry jak wszystkie inne releasy na necie sa wypuszczane przez (zazwyczaj) profesjalne grupy.

Jezeli jakas gra juz wyszla raz, to inna grupa nie wydaje jej drugi raz, jezeli nie ma potrzeby. Potrzeba jest gdy:

1) Gra pojawila sie w innej wersji regionalnej (np byla w NTSC a jest w PAL)
2) Gra pojawia sie w wersji Directors Cut, nawet jak nie ma zadnych bonusow to czesto jest osobny release
3) gdy jakas gra zostaje 'nuked' i wtedy trzeba wypuscic PROPER, za release PROPER jest dodatkowe KUDOS bo mozna przyktac w nos grupe ktora ma 'nuke'a' wink.gif

Tak wiec generalnie na sieci krazy tylko jedna wersja gry, KTORA SIE WIESZA. Na szczescie u nas na forum kazdy ma wersje importowana i nikt takich problemow NIE MA I NIE BEDZIE O NICH ROZMAWIAL, NIE BEDZIE TEZ PYTAL 'JAK SOBIE Z TYM PORADZIC', bo sie bardzo pogniewam na niego smile.gif
estel
Dodam tylko, ze 7 chapter to cala pierwsza plyta bo ta gra to naprawde DVD9 ^^
ghost.
QUOTE(Trzcina @ 2 02 2007, 21:30) *

Mowa jest o pirackiej wersji dostepnej od jakiegos czasu na necie. To nie sa skarpetki noname, pirackie gry jak wszystkie inne releasy na necie sa wypuszczane przez (zazwyczaj) profesjalne grupy.

Jezeli jakas gra juz wyszla raz, to inna grupa nie wydaje jej drugi raz, jezeli nie ma potrzeby. Potrzeba jest gdy:

1) Gra pojawila sie w innej wersji regionalnej (np byla w NTSC a jest w PAL)
2) Gra pojawia sie w wersji Directors Cut, nawet jak nie ma zadnych bonusow to czesto jest osobny release
3) gdy jakas gra zostaje 'nuked' i wtedy trzeba wypuscic PROPER, za release PROPER jest dodatkowe KUDOS bo mozna przyktac w nos grupe ktora ma 'nuke'a' wink.gif

Tak wiec generalnie na sieci krazy tylko jedna wersja gry, KTORA SIE WIESZA. Na szczescie u nas na forum kazdy ma wersje importowana i nikt takich problemow NIE MA I NIE BEDZIE O NICH ROZMAWIAL, NIE BEDZIE TEZ PYTAL 'JAK SOBIE Z TYM PORADZIC', bo sie bardzo pogniewam na niego smile.gif

...że tak powiem, 'message recieved' ;f
Trzcina
To tylko hipoteza jest smile.gif

Powody sa do tej pory nie znane. A sama gra nie tylko nie ma nuke ale tez nie widzialem tego releasu w spisie na stronach na ktorych patrzylem smile.gif
Kazuma-san
To niech ktoś mi wyjaśni, na jakiej płycie w końcu jest ta gra? DVD5 czy DVD9, bo sie troche pogubiłem
estel
Do konca nie wiadomo. Teoretycznie dvd9 jednak to tylko spekulacje. Brakuje potwierdzenia.
Trzcina
Ok, ok dosc juz rozmowy o tym... To bylo raczej w formie newsa niz watku do dyskusji smile.gif Prosze przyjac do wiadomosci ze na piratach NIE OPLACA sie grac w te gre i na tym konczymy.

Niemniej jednak pojawi sie news jezeli cos bedzie wiadomo smile.gif
Dark Serge
Jakby nie było troche kijowo jak dojde do jakiegoś momentu i okaże się, że to demo w wersji 60% gry ;P

A aktualnie chłodze konsolke- za mną 5 H grania i niesamowite przeżycia. Brakowało mi takiej kombinatoryki w innych jRPGach ! najnowszy FF niech sie wogóle schowa z tymi swoimi pseudo nowościami ;P
RG pokazuje klase jesli chodzi o innowacje i kreatywność myślenia. Pomijam juz niesamowity motyw zwiedzania galaktyki, ale sam gejmplej - walki świetnie rozwiązane (świetne są te specjale-kombosy <jak to sie nazywało Burning shot ? tongue.gif>), potyczki z bossami urywaja głowe - zwłasza pierwszy, bo następne juz nie są takie wymagające.
Motyw mieszaniem broni za pomocą zmutowanej żaby zabił mnie na miejscu i nie mogłem przestac się berchtać jak żaba prosiła ich żeby ją zabrali XD
LB jest świetny - kolejny motyw z kombinowanie - dostajesz nowy przedmiot i wbijasz sprawdzać czy cos sie da z tym zrobić smile.gif

Podoba mi się łapanie Insectorów tongue.gif Wogóle małe pokemony ! łapiesz na zanętę (ciekawe, że można łapać insectory nawet na kamienie szlachetne ;P) którą wkładasz do pułapki, ustawiasz ją i idziesz sobie powalczyć. po jakimś czasie dostajesz info (szkoda że dopiero jak sie do menu itemów wejdzie ;/ ) że złapałes robaka. Jak nie dotrzesz na czas - robak ucieka z zanętą wink.gif

Kolejny motyw - Challenges - woah ! potrafią rozgrzać, choć są stosunkowo łatwe - rozwal przeciwników w "ilestam" sekund, ew, rozwal przeciników w ilestam sekund używając jednej postaci.

A co do poziomu trudności - wcale nie jest tak trudno jak napisał Trzcina - początki (2-3H) są trudne ale potem jak zaczynasz kombinowac z broniami, Skillami to przeciwnicy lataja jak świnie ;D teraz nawet mimiki to leszczyki .
A co do mimików - łatwy sposób na nie - atakowac od tyłu wink.gif Do tego załozyc na broń jakieś cos zarzcające statusy i nie ma problemu smile.gif Ja jak zaczynam z nimi wlakę zarzucam "prąd" na Jastera miecz, "upijam" Zegram'a i zapalm mu miecz - nawet nie giną mi postacie smile.gif Atak, atak, przeskakujesz ziomka i walisz w plecy - nie da rady zginąc smile.gif

I jeszcze jeden motyw - STROJE biggrin.gif Narazie mam dwa - standardowy i ten który znajdujemy w dżungli w po zamrożeniu wodospadu i zrobieniu "stopni", skrzynka jest w połowie wysokości wodospadu. świetne bo widac zmiany wyglądu postaci ! a normalnie padłem jak zrobiłem sobie miecz dla Zegrama - taki fioletowy z nałożonym na niego blurem biggrin.gif

Ostatnia rzecz - zakochałem się w Lilice *_* Świetna babka ;P -> to ona : http://media.playstadium.dk/cpg133/albums/...gueGalaxy/4.jpg
Trzcina
Tia, mialem dopisac ze po 10 h gry poziom trudnosci spadl na leb na szyje smile.gif Teraz juz nie jest trudno i frustrujaco, jest w sumie nawet troche za latwo wink.gif
Dark Serge
Poziom spada już w piątej godzinie - poczatek jest straszny jak nie ma leczących itemów ani żadnej dobrej broni wink.gif

Aktualnie jestem tuż po złapaniu pana Hakera ;P ... Nie powiem, ale w jRPGach dużo dostawaliśmyza zrobione zadanie - kase, bronie, czasem domy, ale to co dostalismy tutaj przerasta wszystko(pomijam znalezione w Suiko zamki ) otóż dostajemy fabryke ! waoh ! Kolejny problem na głowie - kiedy to wszystko zrobie !
Kombinowania z tworzeniem odpowiednich przedmiotów jest co niemiara (szczerze mówiąc troche głupio że wszystko na końcy musi razem trafić do tego "łacznika").

A motyw robienia broni jest niesamowity aktualnie mam 3 wersję tego miecza który dostaliśmy od Desert Claw'a. jeszcze łączenie broni z kamieniami aby wzmocnic ich siłe smile.gif Wypas.

Takie pytanie - Trzciński - wyłapałeś kiedy odstajemy bronie z tymi greckimi znaczkami ? Bo czasem mamy znaczek omegi (ten z GoWar ;P), czasami np. X, a czasem EX (i nie chodzi tu o nazwe broni tylko to obook nazwy, mniejszą czcionką troche żółtą).. Dunno.
Fajnym motywem jest nasiakenie broni odpowiednimi elementami - po nabiciu paska umiejętności posługiwania sie nią (pasek SKILL) na MAX, w każdej walce dostajemy +1 punkt do jakiegoś elementu. Kiedy nabijemy broni każdy element na maksa (każda broń ma inne możliwości "wsiąkania") to w pasku SKILL napisane jest MASTERED.
Dzisiaj pomasteruje jeszcze inną broń i złącze je - ciekawe co wyjdzie :>

W sumie nie martwie się tym, że gra to połowa gry XD kiedyś wyjdzie normalny release, a jak nie to będzie mój kolejny (a niewiele ich mam) oryginał (kij że trzeba będzie importować). A póki co zrobie co tylko sie da :> Damy rade ;D

Ah. zapomniałbym - Infectory - srednie walki(choć ciekawe), fajny motyw z karmieniem naszych pupilków (co rusz dawajcie im jakiegoś itema do zjedzienia - co kilka walk robią sie na nowo głodne !).
Tak przyczaiłem(tylko nie wiem ile dokładnie punktów dodają, ale chyba jeden) - Ruby +1STR, Diamond +1DEF, Yago Milk +1 do wszystkiego oprócz STR i DEF, "ostra papryka" +1 Poison.
więcej nie pamietam .
w nocy nowa relacja - póki co ide pograć na perkusji wink.gif niech konsolka odpocznie biggrin.gif
Dante
Na razie jestem dobiero na drugiej planecie ale moge powiedzieć że to co mnie dotąd spotkało zapowiada naprawde dobrą gre i jeśłi ktos nie ma możliwości grania na imporcie(sam pamiętam jak meczyłem się nie mogąc grać we Front Mission 4) musi cierpieć czekac do czerwca na wersje Pal.
Pogram więcej to podziele się emocjami i opinią na temat gry i jej elementów.
Strife
No sciągnięcie improcika oscyluje w granicach 160zł i przesyłka idzie od 4 do 10 dni więc i tak wychodzi taniej niż kupić ją u nas, a gra jest tego warta.
Yano
ja jeszcze nie gralem ale czekam niecierpliwe na ten brak loadingow biggrin.gif
zastanawia mnie jak to jest ze ta sam firma zrobilwa w dragon quest8 loadingi dochodzace do 1 minuty czanreego ekranu!!! (zmiana mapy z ludizka na statek)a teraz zrobila gre bez loadingow tongue.gif wszystkie gry powinny tak robic, szczegolnie te na next geny ktore maja spory zapas mocy i HDD

mam pytanie: ktos wspomnial o zmianie ubrania, jak podejzewacie, czesto sie to zdaza? zawsze lubilem gry w ktorych mozna zmieniac wygląd postaci biggrin.gif
Strife
Jak narazie mam tylko 3 rodzaje ale na pewno jest więcej, za to broni jest od cholery i troche
Mariusz Saint
QUOTE(Yano @ 4 02 2007, 08:20) *

mam pytanie: ktos wspomnial o zmianie ubrania, jak podejzewacie, czesto sie to zdaza? zawsze lubilem gry w ktorych mozna zmieniac wygląd postaci biggrin.gif

Zapodaję linki do obrazków z kostiumami, znalazłem to na stronce http://www.holystar.ch.vu/ smile.gif Oczywiście jak ktoś chce mieć niespodziankę, to niech nie ogląda tongue.gif

http://n.ethz.ch/student/wmartin/pictures/...%20Costumes.jpg - pierwszy zestaw, niezłe bikini biggrin.gif

http://n.ethz.ch/student/wmartin/pictures/...%20Costumes.jpg - aluzje do sado-maso w jRPG muszą być smile.gif

http://n.ethz.ch/student/wmartin/pictures/...yclos%20III.jpg - jakiś tam miecz, Zeo Cyclos III tongue.gif

To chyba i tak nie jest wszystko...
Dark Serge
Noooo suuuper smile.gif
Wiedziałem że Simon to ten koles co go szukają !

BTW - Jest juz "normalna" wersja RG na DL'u.
Trzcina
Ja dodam tylko ze piratom w koncu udalo sie wypuscic pelna wersje tej gry, ktora oczywiscie dziala (wiem to na 100% smile.gif ). Tak wiec to co pisalem wczesniej ze gra miesci sie na dvd5 jest nieprawda. Gra oczywiscie jest na dvd9.

I to by bylo na tyle rozmow o wersjach na dvd5 czy dvd9. Jezeli ktos koniecznie chce to moze bez problemu pograc w pelna wersje smile.gif
OsciBosci
QUOTE(MaStaCHi @ 31 01 2007, 08:37) *

O widze polski import smile.gif

Trzcina - dobre nieprawdaż?? smile.gif

A co do DVD5 to nie zupelnie bo jest tez wersja DVD9 i powiem szczerze ze niewiem czy DVD5 jest zripowana czy DVD9 zawiera dodatkowe materiały...

Jaka Ty Trzcina kupiłes wersje??
Sylvan Wielki
http://youtube.com/watch?v=qGrW_wL8mSI

To tak , gdyby ktos jeszze nie mial sposobnosci ujrzenia owej pozycji. Napisze tylko tyle....gra wyglada przeslicznie i jest diablo efektowna - juz wiem skad tez estel ma swego avarata (^^)
Oby udało mi sie skonczyc VP2:S i FF XII by zakosztowac tej smakowitej jakze produkcji jeszcze przed tym jak dostane w dlonie swe VF5 .

Cos niesamowitego.

Trzcina
Sylvan nie chce mi sie tlumaczyc...

Napisze jeszcze raz po ludzkiemu, zeby sie W KONCU TEN TEMAT SKONCZYL smile.gif

Na sieci kraza i beda krazyc wszelakiej masci wersje tej gry. Nie obchodza mnie one zbytnio, ale zdaje sobie sprawe ze wielu obchodza i wielu bedzie o to pytalo... chcac tego uniknac napisze ponizej co do tej pory wiadomo I ZAKONCZE TEN TEMAT RAZ NA ZAWSZE. Kazda rozmowa potem o tym bedzie traktowana w odpowiedni sposob.

Pojawila sie jakis czas temu wersja na dvd5 (4.5 GB danych) wersja od Protocol. Jednak jak sie okazalo grupa ta zle zripowala oryginalna gre, wlasciwie to zripowala, zrobila iso, czy jakokolwiek nie nazwac, tylko jedna z dwu warstw jakie sa w oryginalnej grze. Z racji tego mniejwiecej w polowie gra sie ucinala... Innymi slowy te release dostal nuka i jest niegrywalny. Mozna go traktowac jako dlugie demo.

Dzis ukazal sie scenowy release pelnej wersji gry 6.8 GB. Najpierw pojawilo sie iso od jakiegos anonimowego usera, ktory zrobil DVD Decrytpterem ISO ze swojej oryginalnej gry i rzucil ja w net. PAre godzin pozniej grupa Start2 wypuscila 'sceowy release'. Byc moze to nawet to samo, nie wiem smile.gif Anyway, wyspucila release i jest to W PELNI DZIALAJACA, FUNKCJONALNA i PELNA wersja gry. Klopot jedynie taki ze jest na DVD9. Nie wszyscy maja mozliwosc odpalania DVD9 (8.5 GB przypominam) na swoich konsolach, aby tego dokonac trzeba sie troche pobawic. Niemniej jednak dziala i jest to potwierdzone, mozecie mi wierzyc na slowo ze gra na 100% dziala smile.gif Przynajmniej jezeli chodzi o przejscie tego krytycnego punktu w 7 rozdziale.

I teraz nie interesuje mnie to czy ktos nie wie jak sobie zrobic swoja 'kopie' tej gry i ze ma problem i ze nie wie jaki ma modchip i w ogole. To wszystko sa detale o ktorych NIE DYSKUTUJEMY TUTAJ, jak ktos chce moze isc do helpa. Tutaj dyskutumemy tylko i wylacznie o zawartosci samej gry, a nie o tym kto skad ma swoja.

I KONIEC NA TEN TEMAT. smile.gif
Dante
Zadam pytanie do tych co więcej grają bo ja dopiero jestem w 5 chapterze
Czy to czy broń jest Max czy Mastered stanowi wielka różnice przy tworzeniu nowej? Chodzi o to czy to co powstanie różni się jakoś siłą albo statystykami.
Markus
Raczej nie, ale nawet jeśli, to masterowanie broni trwa cholernie dużo czasu i nie opłacałoby robić tak z każdą mieszaną bronią. Max i do pralki..., znaczy do żaby tongue.gif Najśilniejszą broń, jaką na razie udało mi się zrobić, to earth shaker(373 damage) dla Jestera.

Edit
Racja, Trzcina, 373, my bad wink.gif
Trzcina
373 str wink.gif

Nie ma to znaczenia, oprocz tego ze bron 'mastered' ma pelne statsy elementow i duza czesc tego przechodzi na nastepna bron.
Aramis
Oblukałem ten trailer co Sylvan wkleił i...czuję się pozamiatany - muszę tą grę dopaść za wszelką cenę.

Jak stoi fabuła? Daje mocno rady?
Dark Serge
Jest śmieszna wink.gif Choć taka dziwna momentami - ale póki co u mnie się jeszcze nie rozkręciło - jestem dopiero na 4 planecie.
Bawiliście się z Desert Seekerem (ta broń od Desert Claw) ? Bo można robić jej lepsiejsze wersje, np. Desert Seeker II. Ja sobie biegam aktualnie z Desert Seekerem III i fajnie wygląda smile.gif Co ciekawsze - pobawiłem się i zrobiłem sobie pistolet który jest prawie dwa razy silniejszy od miecza xD Jakos tak wyszło ;P

Świetna gra *.*
Wogóle bieganie po planetach żeby zdobywać plany przedmiotów do fabryki i cała at fabryka .. uooh już widze że tam kupe czasu spędze ^^'
Trzcina
Generalnie earthshaker o ktorym pisalismy przed chwila to wlasnie 'ostatnia' forma DS. A przynajmniej ostatnia poki co smile.gif

Fabula... nie jest nadzwyczajna, w sumie calkiem ciekawa. Ale nic co by porywalo, widac jak na dloni ze tutaj chodzi o gameplay a nie o fabule.

Po 25 h musze stwierdzic ze odczuwam 'leciutenkie' znuzenie ;P Ale oze dlatego ze w ciagu paru dni nabilem te godziny smile.gif W kazdym razie gra jest naprawde bardzo fajna i koniecznie trzeba ja oblukac.
ciepiel
witam

jak narazie gra mi sie podoba jestem w 6 chapterze i chce przystopowac, porobic bronie, zlapac troche insectronow i nimi pograc, pobawic sie fabryka w zwiazku z tym mam kilka pytan:

narazie lapalem insectrony na juraika ta klatka od dzieciaka, czy zeby lapac na Rosa musze kupic nowa klatke czy moge stara?

czy jest roznica jakie wsadze jedzenie? moze robie cos zle ale 3/4 robakow mi ucieka, a biegam blisko klatki

czy na tej planecie gdzie jest wiezienie mozna lapac insectrony?

co mozna robic na tym nebula czy cos taka rozowa chmura na mapie tongue.gif?

dzieki i pozdrawiam, gra jest super, lepsza od ffxii
Trzcina
Lol... najpier trzeba gre przejsc zeby mowic czy jest lepsza czy gorsza wink.gif Po bo samym poczatku to beda sytuacje jak z DQ8 ktory zaczyna sie super a potem idzie zwymiotowac.

Anyway, w odpowiedzi na pytania.

Kazda pulapka mozna lapac na kazdej planecie. Dodatkowo w kazdym miejscu. Im wiecej pulapek tym wieksza szansa na to ze zlapiesz robale przy jednym ustawianiu ich. Dlatego NAJPIERW trzeba sobie sprawic trzy pulapki (trzecia mozna zrobic w fabryce) dopiero potem zaczynac je lapac.

Tak, lapane robale zaleza od jedzenia... ale w jaki sposob? Ciezko powiedziec. NA pewno zaleza tez od planety w jakis sposob i od miejsca. Ale to juz trzeba samemu wyczuc co i jak.

Na nebuli mozna zawalczyc potem z dodatkowym bossem, a mozliwe ze potem jest jeszcze cos wiecej tam.

Gra nie jest lepsza od ff12, ale jest bardzo zabawna i przyjemna smile.gif Niemniej jednak potwierdzam to co pisalem wyzej o znuzeniu, jest coraz mocniej odczuwalne smile.gif

Za to dodatkowa planeta jest super biggrin.gif Najladniej wygladajaca i z fajna muzyczka itd itp. biggrin.gif U mnie stala sie dostepna po przejsciu 'ruin na juraica', oczywiscie w chapter 7. smile.gif

Dobra, ide sobie ;F
Strife
Gra jest jednak lepsza od FFXII, o wiele ciekawiej sie w nią gra, pozatym Final był zdecydowanie nudniejszy, ale kazdy ma inny punkt widzenia i swój gust.
Ozzy
final byl nudny?? to chyba gralismy w inne gry blink.gif
Strife
No mi za bardzo sie nie podobał, DQ8 był lepszy np(choć innym się nudził), ale jak pisałem to kwestia gustu.
Dark Serge
mi tez FF XII nie podszedł ;/

@ Ciepiel - to z Insectorami - musisz mieć sobna klatkę dla robali z Rosy, i inna dla tych z Juraiki, a jeszcze inna dla tych z Wedan(tą zrobisz w Factory).

W więzieniu mozna łapac Insectory (ta planeta to Zerard ^^ )
Trzcina
Powiem szczerze ze dodatkowa planeta to jakas KPINA! Skonczylem ja w mniejwiecej godzine... trzymajac jeden palec w tylku (taki wysoki poziom trudnosci byl...).

No nic, ide teraz chyba do ostatnich lokacji w grze i zobaczymy co ten tytul oferuje po skonczeniu gry wink.gif
estel
QUOTE(Sylvan Wielki @ 5 02 2007, 00:58) *

juz wiem skad tez estel ma swego avarata (^^)

Eee z Xenogears. To jest Id. Nie wiem czy o tym myslales wiec to takie sprostowanie ;]
Mastachi
Poszedlem dzisiaj do sklepu gdzie oprocz normlanych gier maja importy w celu zakupienia tej gry. Mowie: poswiece te 60e. A oni nie mieli... Mam nadzieje ze w przeciagu 2 tyg juz bedzie
Strife
Wie ktoś co sie dostaje po przejsciu ghost shipa?
Dark Serge
Masz po tym jeszcze raz - Ghost Ship EX - jak przejdziesz wyłapujesz kilka dodatkowych strojów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.