Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Rogue Galaxy
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4
Faustus
Gra autorów Dragon Questa VIII i Dark Cloud 2. Z tego co widziałem na filmikach, w grze będzie śliczna grafika i szybkie walki w real tim'ie (co mnie bardzo cieszy). W Famitsu RG dostało chyba 36/40 co jest bardzo dobrą oceną. Sądzę, że warto się zainteresować tą pozycją.
Markus
Rogue Galaxy zainteresowałem sie ze względu na Dragon Quest`a wydanego niedawno w zrozumialym języku i to do tego stopnia, że postanowiłem zdobyć wersję japońską. Po 30 godzinach grania, muszę stwierdzić, że gra jest dobra, ale trochę gorsza od DQVIII.

Fabuła, hmm, ciężko coś napisać bez spoilerowania. Głównym bohaterem jest Jester, młody chłopak. Spotyka sławnego gościa(Sawaku no Tsume - Desert Claw) łowcę zaraz na początku gry. Ten daje mu fajny mieczyk(Desert Seeker), przez który Jester pózniej zostaje mylnie wzięty za jego poprzedniego właściciela closedeyes.gif i wyrusza z nowymi przyjaciółmi w galakyczną podróż. Muszę przyznać że mój japoński nie jest zbyt dobry, ale coś niecoś rozumiem. Mimo to na pewno zagram też w wersję angielską.

Grafika jest bardzo dobra, ale daje się też zauważyć dużo uproszczeń, powtarzające się teksury, podobnie zbudowane etapy, różniące się kolorem/odcieniem. Nie ma otwartego świata, poruszamy się po ścieżkach, podobnie jak w FFX. W pewnym momencie dostajemy możliwość dowolnego podróżowania między planetami.

Walki są losowe, real-time, fajnie zrobione, bez jakichkolwiek przejść, walczymy tam gdzie stoimy. Potwory pojawiają się, np wyskakują z ziemi i walczymy. Naraz walczą 3 postacie, sterujemy 1, dwie pozostałe ai. Możemy się dowolnie przelączać między nimi, używać skilli, przedmiotów. System walki podobny do tego ze Star Ocean 3. Dobrym pomysłem programistów jest to, że jak ktoś z twojej drużyny chce użyć jakiejś umiejętności pyta się o to Ciebie(zatwierdzasz triggerami) przez co można oszczędzić ap.

W całej grze do drużyny przyłącza się w sumie 7 postaci. Każda z postaci ma do dyspozycji dwa rodzaje borni, zwykle bliskiego i dalekiego zasięgu. Nie ma możliwości używania innych broni niż te przypisane do poszczególnych postaci. Każda z postaci może się nauczyć umiejętności/technik, które odblokowujemy używając przedmiotów zdobywanych podczas walk.

Bestariusz nie jest tak udziwniony jak w DQ, dosyc różnorodny i niekiedy wymagający smile.gif Chodzi o to, że niektóre potworki trzeba bić w odpowiedni sposób, niekiedy pozbawić ochrony(zbroja) lub uderzać w odpowiednią częśc ciała. Niektóre walki z bossami są ciekawe, wymagają odkrycia słabych punktów.

Hmm, co jeszcze...
Muzyka jest średnia, w każdym mieście/lokacji słuchamy innych/prostych melodyjek.Cut sceny są zarówno robione na enginie gry, jak i prerenderowane(pół na pół), kwestie mówione są przez lektorów(dzięki temu coś rozumiem tongue.gif). Postacie w trakcie gry rzucają komentarze na różne tematy(np gdzie się znajdujemy/co mamy zobić) niekiedy są przydatne, niekiedy denerwujące tongue.gif

Gra oferuje bardzo rozbudowany system kreacji i mieszania przedmiotów, zdecydowanie lepszy niż w DQ. W zasadzie, w sklepach jest mało broni i większość trzeba robić samemu poprzez mieszanie i łączenie z innymi przedmiotami. Żeby nie było łatwo, każdą broń przed łączeniem trzeba "wytrenować". Kombinacji mieszania jest dużo, każdą boń z danej klasy można pomieszać.
Przedmioty też można budować od zera, gdy zdobędziemy fabrykę. Ustawiamy maszyny, wkładamy surowce i czekamy na rezultat. Wbrew temu co napisalem, to skomplikowane, szczególnie po japońsku tongue.gif
Gra jest trudna, o ile nie zrobisz sam dobrego sprzetu i polevelujesz.

Jakbyście jescze coś chcieli wiedzieć, to piszcie smile.gif
Faustus
1) Co sądzisz o bohaterach? Są fajni, słabi, dużo bishonenów?
2) Jak na razie oceniasz grę?
Markus

Parę shotów z bohaterami:
http://www.pcgames.com.cn/tvgames/bao/game...ue_Galaxy01.jpg
http://www.loading-games.com/images/rogue2.JPG
http://web1.dignews.com/admin/screenshoot/...laxy_art_04.jpg
http://games.hinet.net/CMS/News_Img/2k5-0805-04-03.jpg
http://web1.dignews.com/admin/screenshoot/...e_galaxy_05.jpg

Główny bohater, Jester(ten z młody blizną na twarzy) jest chyba jedynym bishonenem tongue.gif Nie porównywałbym go do np Tidusa, bo jest mniej arogancki, ale strój ma podobny tongue.gif Na szczęscie dla każdej postaci można znaleźć pare alternatywnych strojów. Jester sprawia wreżenie "dorosłego", pełen energii.
Kisara(1,2 zdjęcie razem z Jesterem) jest jedną z dwóch panienek, typ pomagająco-podnoszący na duchu. Miła dla każdego, córka właściciela(szerszy niź wyższy tongue.gif) statku, którym podróżujemy. Zergam(z przepaską na oku) przypomina mi po Aurona z FFX, podobna proń, niektóre skille, ale IMHO, mniej charyzmatyczny, niewiele o nim wiadomo(jak na razie).Kobitka z łukiem i dziwną czapką na głowie to Luluka, w miarę opanowana, pierwsze skojarzenie - Lulu z FFX.
Steve(drugi od lewej) - robot z osobowością - jego historię i kto go zbudował dowiadujemy się podczas gry, ogólnie mówiąc łagodna osobowość. Simon(trzeci od lewej) niewiele o nim wiadomo.
Deego(pierwszy z prawej), weteran wojenny, jego historie poznajemy podczas gry.
Ostatni(między dwoma paniami) to Jupis, ma najbardziej denerwująca osobowość: egoistyczny, arogancki, ciągle narzeka, i często dostaje po głowie od Luluki laugh.gif za głupie komentarze.

Broń:
Jester: Miecz i pistolet
Zergam: Miecz i shiruken
Kisara: Sztylet i buty(nie ma broni zasięgowej)
Luluka: Łuk i maczeta
Steve: Pięsci/pazury i broń energetyczna
Simon: Pistolet i Wyrzutnia pocisków
Deego: Topory&działka naręczne
Jupis: Włócznie i ee "strzelające pudełko" tongue.gif

Na razie(40godz) moja ocena 7,5/10 Liczyłem na jakiś romansik między Kisarą a Jesterem, ale na razie nie zaiskrzyło na tyle.
Guts
Tworcy zapowiadali ogromny wszechswiat: multum planet, ras, miast + jakas tam nieliniowosc. Gra miala zjadac nowego DQ i w ogole byc ''da best''. Jak to wszystko przedstawia sie w praniu ?
Markus
Multum planet? Raczej nie. Jestem w połowie gry i odwiedziłem 4. Na każdej jest dosyć rozbudowana lokacja, np miasto, miasto+pustynia/dżungla, ogólnie jest gdzie chodzić, ale mam wrażenie klaustrofobii, to dlatego, że wcześniej grałem w DQVIII tongue.gif a tu nie ma ogromnego terenu po którym możesz chodzić, a poruszasz się po wytyczonych przez autorów ścieżkach, które układają się w labirynt.
W miastach nie można wchodzić do każdego budynku. W zasadzie oprucz paru wyjątków i miejsc związanych z fabułą, można wchodzić tylko do sklepów.
Ras? hmm, no, jest standardowa ilość, z tym multum też przesadzili. Ogólnie wszystkie postacie jakie do tej pory spotkałem są humoidalne.
Jakieś tam nieliniowości nie ma, gra jest liniowa. W zasadzie można w pewnym momencie odpuścić sobie główny wątek i porobić jakieś pobocznie questy, jak insectron arena, czy challeges, ale o tym że masz gdzieś iść i coś zrobić ciągle będą ci przypominały postacie z drużyny i(o ile jesteś na właściwej planecie) wielka gwiazdka i strzałka gdzie masz się udać.
Ogólnie gra jest bardzo dobra. Ma swoje plusy i minusy, zapożyczenia z innych gier, ale rpg wszechczasów na pewno nie jest.
Jeśli chodzi o porównania do DQVIII to powiem, że w pewnych aspektach jest lepsza a w innych gorsza, np klimat jest bardziej poważny od DQ, poziom trudności podobny lub nieco wyższy, można by jeszcze długo wymieniać smile.gif
Trzcina
Z tego co rozumem to grasz w japnczyka... To skas wiesz jaka jest fabula? Jakis skrypt? Czy moze posiadasz te unikalna jak na polskie zdolnosci umiejetnosc rozumienia krzakow? wink.gif
Markus
Krzaków? Niestety, jeszcze nie umiem się doczytać w japońskich znaczkach, ale rozumiem trochę "ze słuchu". Gdyby dialogi nie były zvocalizowane, to nawet bym nie podchodził do gry tongue.gif
Mam też opis z gamefaqs(nie skrypt), ale zaglądam do niego tylko jak gdzieś utknę smile.gif
Jakim
czyl postaci mówia po angielsku? fajnie aale ja i tak poczekam na angola. nie ma to jak nie wiedziec o co chodzi w menu
Hela
Mowia po japonsku, ale on rozumie to co mowia, a tego co pisza juz nie. Kapisz?
Jakim
aaa pomyliłem wyraz ZVOCALIZOWANE z zlokalizowane:p
Markus
Gram dalej i zaczynam powoli zauważać, że im dalej tym gorzej, niestety. Gra ma bardzo nierówną grafikę. Wygląd postaci i niektóre lokacje zapierają dech w piersiach, a później czlowiek kończy w jakimś n-poziomowym labiryncie, gdzie każdy poziom wygląda tak samo, ewentualnie jest inny ukłąd labiryntu/wyjść/skrzynek, jakby programiści ukladali grę z klocków, a tych klocków nie mieli dużo do dyspozycji.
Pierwszym takim labiryntem jest więzienie, z którego uciekamy. Zbudowane jest z takich samych modułów i tekstur. Moduly połączone są korytarzami. Podobnie fabryka, gdzie wędrujemy na przemian korytarzami(tu przynajmniej postarali się zmienić odcień tekstur) przeplatanymi halami(takimi samymi, ew dwie różne). Zwykle te lokacje nie mają dużo poziomów, ale niedawno dobił mnie taki jeden, 2x9 poziomów(dwie wieże), dosłownie każdy taki sam mad.gif a jeden poziom to kilkanaście minut gry. IMHO to sztuczne i denerwujące przedłużanie gry, bo kto by chciał przechodzić takich samych 18 poziomów i walczyć co parenaście sekund z takimi samymi przeciwnikami. Nawet nie pokusili się o zmianę odcienia tekstur, a dużo roboty by nie mieli, bo tekstury w obrębie poziomu może ładnie wyglądają, ale jest ich kilka i sie powtarzają, podobnie jak obiekty(np słupy). Duży - odemnie. Ocena spada do 7/10 dry.gif
Słoik
Krótka (2 stronicowa) opinia/zapowiedź serwisu IGN. Gra, czeka wydanie w Stanach Zjednoczonych.

RG - Ign.com
Markus
...która zawiera trochę błędów i jest przekoloryzowana, ale w wersje US i tak zagram, żeby zobaczyć te zmiany, które wychwala artykuł smile.gif Trochę szkoda, że gra zapowiedziana jest na październik, kiedy wszyscy prawdopodobnie nadal będą młucić FFXII tongue.gif

Wątpię, żeby coś się zmieniło w grafice i gameplay`u, dlatego na razie moja ocenka wersji jap(skończyłem grę) to -7/10
dark_grzyb
Hmm... szkoda że wychodzi w tedy kiedy FFXII.
Gierka będzie miała trudne życie. Z chęcią bym pograł ale są priorytety wyższe biggrin.gif.
Hela
W amerykanskiej wersji:
- zostanie wyrownany poziom trudnosci, poniewaz japonscy gracze narzekali, ze niektore miejsca zbyt latwe, a inne z kolei zbyt trudne.
- pojawi sie zupelnie nowa planeta, ktorej nie bylo w wersji amerykanskiej, ktora jednak nie bedzie miala jakiegos wplywy na fabule - bedzie glownie side-questem.
- pojawi sie 'Burning Strike', ktory pozwoli graczowi w pelni kontrolowac system combosow

Premiera nastapi w stydniu 2k7.
Zrodlo: http://www.gamespot.com/events/tgs2006/sto...&pid=929240
Strife
Własnie dorwałem sobie demko Rogue Galaxy, i szczerze powiedziawszy gra zrobiła nam nie wieksze wrażenie niż Gears of War (choć ta ma najlepszą grafe jaką w zyciu widziałem). Po obadaniu demka moge powiedzieć że jest lepiej niż w Finalu XII, no ale to sie jeszcze okaże jak fabuła będzie zrozumiała.
Trzcina
Demko z jakiejs gazety? smile.gif
Strife
Od znajomego pozyczyłem, miał z jakiegoś angielskiego czasopisma o grach, pozatym sprawdziłem i jest też na torrentrach, wiec raczej nie będzie miał nikt problemu żeby to sobie sciągnąć, chyba 1,4gb zajmuje z tego co pamiętam.
Markus
Rogue Galaxy dostało w EGM oceny: 7,5 7 i 8
http://i3.tinypic.com/29mn2fb.jpg
Strife
Oceny ocenami, dla mnie ta gra rozwali finala XII, ale to tylko moje osobiste zdanie.
Trzcina
Rozwalic FF12? To ciezka sprawa bedzie... Zwlaszcza jezeli chodzi o zawartosc. DQ8 udowdni ze wcale nei tak latwo zrobic 'megajRPG' smile.gif

Aczkolwiek gralem w demo (ktore notabene jest kijowe bo na czas...) i zapowiada sie bardzo fajnie. Rozbudowany system walki, duzo roznych dodatkowych elementow w postaci ;defeat enemies in 25 second' jako randomowa motywacja do walki spisuje sie bardzo milo.

Grafika wyglada bardzo dobrze, ale nie lepiej niz w FF12, ale znow jest brak loadingow (co jest NIEPRAWDPODBNIE przyjemne). Tzn loadingi sa... ale na tyle malo i na tyle krotkie ze mozna potraktowac jakby ich nie bylo wink.gif

Gra zapowiada sie super, oby tylko calosc trzymala sie kupy i nie znudzila tak jak DQ8 i bedzie git biggrin.gif
Strife
No masz rację, ale nie o grafike tylko chodzi w rpg'ach chociaż jest miłym dodatkiem, dla mnie XII była troche jakaś taka mdła i mnie w połowie znudziła, za to DQVIII nie znudził mi sie do samego końca, ale to kwestia gustu chyba. Pozatym przelazłem wszystkie finale oprócz Crystal Chronicles na kolcka nitendo no i Crisis core ale to dopiero bedzie, więc chyba mam przesyt na kwadratowych, ale i tak czekam na XIII ale znajać życie to minie sporo czasu zanim sie w to zgra. Jak narazie to czekając na Rogue umilam sobie czas pykając we Front Mission 4 jest misja w Polsce więc zapowiada sie słodko heh.
Dark Serge
Za ok. 2 tygodnie premiera w USA wink.gif 31 stycznia . A pamiętacie oczywiście, że dostaniemy modyfikator kombosów, dodatkową planete ? Wypas wink.gif już szykuje sobie wolny czas ^^'
Strife
No w demku można trzaskać kombosy(zaczyna sie od R1+kwadrat, potem leca sekwencje przycisków), i o wiele lepiej jest to rozwiązane niż w wersji japońskiej, a dodatkowa planeta chyba nie będzie mieć jakiegoś istotnego wpływu na fabułe, a ma być jednym wielkim sub questem ale to sie okaże po premierze dopiero, no i zostało 11 dni tylko smile.gif
Markus
Kolejna recenzja na gamespy: http://ps2.gamespy.com/playstation-2/level...d/756988p1.html
Mam nadzieję, że szybko przerobią grę na DVD5, bo gra ma wyjść na DVD9.
dark_grzyb
Ponoć PS2 słabo sobie radzi z DVD9, GOW mi śmigał bez problemu ale wolałbym nie nadwyrężać konsoli i dlatego byłbym rad by w PALu podobnie jak SO3 wyszło na 2 DVD
Dark Serge
PS2 nie ma żadnych problemów z DVD9 - DVD9 mniej obciąża laser niz zwykłe DVD5 w wersji spiraconej ( tylko laser narażony jest na uszkodzenie).
więc jeśli grasz na oryginale to spokojnie łykaj DVD9 ;P
ghost.
to nie DVD5 obciąza laser tylko jakość płytki, na ktorej te DVD5 zostało wypalone.
dark_grzyb
Gram tylko na org. , no ale skoro tak mówicie to jestem spokojny i dalej wyczekuje RG [podobnie jak Persone 3, VP2 i Shining Force Exa]
Strife
Skoro grasz na oryginałach to kasiasty jesteś, większość niestety nie stać na sprowadzenie gry lub kupno oryginału w kraju, ale taka to już nasz Polska rzeczywistość. A co do RG może wie ktoś czy jest tam game+ czy coś w tym stylu?
Kalinho
a może nie jest 'kasiasty' tylko wybiera same dobre tytuły i nie ma tego debilnego syndromu piraciarza: 'O! to ta gra już wyszła?! Muszę ściągnąć!!'

Strife
Przynajmniej nie jest wyszczekany jak Ty.
Dark Serge
Dobra dobra, szczekac to może pies sąsiadki, a Kalinho ma rację w poslkich realiach samo dostanie niektórych jRPGów graniczy(właściwie graniczyło) z cudem, a jak juz coś było to cney sa wywindowane sztucznie ;(

A co do Rogue Galaxy (i przy tym temacie zostać !). Dla rozgrzania atmosfery zapodałem sobie kilka filmików z youtube'a = polecam obejrzeć i się na hype'ować biggrin.gif Ja juz grzeje sobie miejsce na kanapie, odwołuje wszystkie spotkania i kupuje dwa workiz kawą - pierwszy polski opis RG bedzie mój(dam znać ja będzie :> ) smile.gif
(Pomijam oczywiście "portale jRPGowe" które przepisują z Gamefaqs ;/)

http://www.youtube.com/watch?v=_6Y-cY7YXJo - Title movie, takie intro przed intrem wink.gif
http://www.youtube.com/watch?v=ga9j7BE1Pg4 - Gameplay *.*
http://www.youtube.com/watch?v=YedHJHdmNFY gameplay raz jeszcze *_*
Strife
Co do 2 pierwszych linków to na demku to samo jest więc wiem jak to wyglada w praniu i jest naprawde nieźle, dobrze że oddana jest jako taka siła ciosu, bo w dark cloud 1 i 2 to było to trochę slamazarne i sztuczne, ale tutaj jest wszystko wporządku.
dark_grzyb
Oszczędzam kasę, pracuje w wakacje, szukam okazji na tańsze zakupienie gier i wybieram same perełki - nie żałuje zakupu żadnej gry a w 11 miechów kupiłem ich 11 ;] więc nie za często. Jeszcze nie zdążyłem wszystkich przejść nawet, staram się kupywać gry jak mam kase i są dostępne bo już się naciełem z Wild Arms 3 - powiedziałem sobie, a gram w GOWa to WA nie kupie, a jak skończyłem to WA już nie było. Co do dostępu gier to faktycznie jest problem np Star Oceana 3 sprowadzałem z anglii a jakiś miesiąc czy 2 później był dostępny w niemalże każdym sklepie i na allegro [polecam zakupić] - no ale przynajmniej wyszło mi taniej i mam dodatkowa płytkę tongue.gif
Co do RG czekam z niecierpliwością, filmików już nieprzeglądam - taki syndrom co by jakiegoś spoila nie złapać. Zapoznałem się z systemem na kilku filmikach z japońskiej wersji [nie ma obawy, że coś skumam ;] ],o fabule poczytałem w njusach i styknie, to samo z FFXII, Persona III czy SMT:DDS [niestety raczej nie będzie mi dane zagrać w VP2 - shit]
Trzcina
Shmatan... Ale wiesz dobrze ze nie bedziesz pierwszy, bo pierwszy bede ja wink.gif To jest nieuniknione jak to ze 2+2 jest 4 tongue.gif

Do tej pory tak bylo i tak tez zostanie w tym przypadku wink.gif Gwarantuje ci to tongue.gif
Dark Serge
Dark Grzyb - no i własnie o tym mówie - trzeba ostro sie narobic co mieć na półce oryginalnego jRPG'a (ja mam tylko Unlimited Sagę którą wygrała moja dziewczyna w konkurise rysunkowym w Psx Extreme ;P)

Trzciniasty - to może jakaś spóła ? :> Jakby co to NeoJsite przyjmie Cię z otwartyumi ramionami (jeśli tylko chcesz pisać :> )

Ja tam sie nahypeowałem strasznie na RG ^^ Nie wiem jak będzie z oryginałem ale jak nie wyłapie jakiegoś kumpla z nagrywarką DL (potwierdzony shit - RG na DVD9 ;( ) to wydam kase i gdzies zapoluje na to w szarej strefie ;/

Ciekawe czy w RG będą jacyś ukryci Bossowie i wyższy poziiom trudności - nie wiem czemu ale kręcą mnie te dwie rzeczy ^^'' ktos cos wie ?
estel
I tak Persona3 zmiecie wszystko... I moglibyscie mi napisac co jest takiego fajnego w RG, bo ja tu hita nie widze. Dobry kawalek softu, a i owszem.

Edit: No i te walki... cholernie dynamiczne, pamietam ze jak sie przesiadlem na FF12 to bylem w szoku (chodzi o szybkosc starc), a teraz to mnie zmiecie z powierzchni ziemi ;]
Mastachi
Nie wiecie moze przypadkiem ktorego jest premiera w US? Chyba bedzie trzeba import zrobic
neospiderman
Rogue Galaxy 01/30/07 US
Mastachi
Akurat wyplata wpadnie to 60e bedzie mozna wydac smile.gif Dzieks Neo
Sopel
To już jutro he he cool.gif Właśnie jestem po lekturze recenzji tej gry na zagranicznych serwisach i powiem wam że naprawdę warto zainwestować w tą gierkę: długi (ponad 100 godzin) wciągający i mający wiele do zaoferowania w dodatku mający b.dobrą oprawę graficzną i dzwiękową szpil. Będzie w co grać w oczekiwaniu na GoW 2 i Persone 3. Giera ma na gamerankings jak narazie 87,2 % więc jest dobrze ciekawe tylko kiedy premiera europejska?
Markus
Na gamespot jest napisane: EU release June 2007 czyli czerwiec.
Trzcina
Wszyscy tutaj mowimy o dacie wydania US smile.gif
Dark Serge
No ale i tak ch*j z tym ;( Jak ja sobie w to pogram ? Ani nie mam nagrywarki DL, ani mi tego nie załatwia "u pirata" tongue.gif Chyba będę musiał czekać jak za rok spadnie cena RG i może sobie oryginał kupie XD
estel
Nawet jakbys mial nagrywarke DL to Swap i tak tego nie pusci. Moze wyjdzie rip jakis. No ale cicho sza, bo Trzcina sie zdenerwuje ;]
Trzcina
Dla wszystkich tych ktorzy boja sie ze ich konsola nie wytrzyma DVD9 (bo starsze modele maja problem nawet z ORYGINALNYMI DVD9 :> ) dobra wiadomosc.

Plotka o tym ze ten tytul jest na DVD9 jest nieprawdziwa. Finalnfa wersja amerykanska jest na DVD5, co wiecej nie zajmuje nawet calej plyty smile.gif

I to by bylo NA TYLE w tej kwestii. smile.gif Za trzy godzinki zdam pierwsza relacje gdyz teraz jade na kolo z ruskiego confused.gif
Mastachi
O widze polski import smile.gif
Markus
Plotki chodzą też takie, że ta wersja niby na dvd5 to jakaś beta w której brakuje muzyki/voice/filmików. Ktoś na bc pisał, że kupił RG w eb games i nie mieści się na dvd5. Szkoda, że nie napisał ile dokładnie zajmuje obraz wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.