Setezer
28 12 2005, 21:05
A i niedocenione, bo źle poprowadzone. Otóż na www.nnation.be zamieściłem tekst mojego autorstwa o historii owej konsoli. Średni merytorycznie, ale można posiąść podstawową wiedzę nt. owego sprzętu. Klikajcie
-tu. Sam konsoli niestety jeszcze nie nabyłem, mam za to MYSTa

. Czyli jedną z najlepszych gier na owy sprzęt, zapewne jest to port z PC. Zobaczcie jaka grafa:

WHOA! Wiadomo, że to statyczne scenerie, ale jak na 1995 rok to jest dobrze. Szczególnie, że konsola jechała w 480x640 i zadawalała się 32bitowym prockiem o mocy 12.5MHz. Sporo właśnie na 3DO konwersji z PC i PSXa. Jest jakiś Need for Speed, RoadRash, Doom, Fifa 97. 3DO uważam za najpiękniejszą konsolę ever.

I trudno mi się dziwić. Jej cena to ok. 200zł, a gry w granicach 30-50zł. Jestem aktualnie chory na owy sprzęt i niebawem go z pewnością nabęde, bo co jak co ładnie się pod TV będzie prezentować. Naprawdę szkoda, że 3DO jako firma nie zajęła się bezpośrednią produkcją swojego dziecka...
EDIT: Screen z MYSTa prawie na pewno nie jest z wersji na 3DO, bo ta jest zdecydowanie sztywniejsza, choć i tak bardzo ładna (pewno obrazek jest z PC). Sorx, nie będe wyrzucał żeby zachować kontinuum czasoprzestrzenne.
a skad takie coś wytrzasnac ?
kupić, kiedyś nawet na allegro widziałem
Racja, można czasem spotkać na allegro w granicach 150 zł.
Setezer
25 01 2006, 13:36
Nadmienić należy jeszcze że 3do występuję w kilku wariantach zależnie od producenta (twórcy 3DO opracowali tylko technologie, a w jakie pudełko dany dystrybut sobie to wsadzi to już jego broszka). Coś w stylu DVD, nośnik ten sam, ale wygląd może być inny. Wiecie o co biega

. Ostanio częśćiej można dorwać Jaguara niż 3DO

.
Ja 3DO na allegro nigdy nie uświadczyłem za to Jaguarów ostatnio jest zatrzęsienie( trochę mnie to dziwi). Sprzęcik z wyglądu jest nawet ładny, ale według mnie nie warto w niego inwestować z powodu małej ilości dostępnych gier.
Setezer
26 01 2006, 17:34
Fakt ten od Panasonica jest boski, pisałem już o tym:). Co do gier, wiesz... jeślisz kolekcjoner to im mniej gier tym lepiej, bo większa jest radość po zdobyciu choćby jednej gry. To jednak już kwestia wyboru, czy chcecie sobie pograć czy pooglądać godzinami design konsoli

. Od grania to ja mam NESa

.
krilluch
26 01 2006, 19:39
Nieprawda. 3DO jest naprawde kiepskim sprzetem i wszyscy kolekcjonerzy, ktorych znam raczej unikaja tego gniota. Niedosc, ze gier na to nie ma, to jeszcze jak juz sa, to niesamowicie kiepskie, praktycznie bez wyjatku. Sprzet niedoceniony, bo i nie ma co doceniac. Polecam panom z 3DO, zeby zajeli sie kolejnym, trzysetnym juz Army Man'em.
QUOTE(krilluch @ 26 01 2006, 19:39)

Polecam panom z 3DO, zeby zajeli sie kolejnym, trzysetnym juz Army Man'em.
Ta tyle, że ta firma splajotowała. W sumie trochę szkoda bo w planach mieli ciekawą grę. Coś o jeźdźcach apokalipsy o ile się nie mylę
krilluch
27 01 2006, 19:41
Oh, jaka szkoda ;>
Setezer
29 01 2006, 19:14
-tu- 3DO Panasonic, jakaś skiepszczona wersja (brzydkie;), + gierka. Niesprawna, pewnie lasej sie zje*ał. Nie kupię, bo jestem bez grosza, bo kupiłem 15gierek na nesa (w tym Contra jeeeejeee!).
Trochę odkopię temat

Setezer, a jak ze sceną na tej platformie? Są jakieś konkretne progsy, może modchipy etc... ?
Design fajny, ale tylko Panasonica i to pierwszego. Gdzies kiedyś widziałem spis wszystkich modeli Panasonica, Goldstara itd. itd ...
Setezer
23 02 2006, 08:54
Nie zastanawiałem się nad tym, nie szperałem konkretnych rzeczy. Hm... zaraz wygrzebię jakieś stronki to rzucę linkiem (zedytuję posta).
Tymczasem na allegro
-tu- 3do real, bez kabla do tv ale to mały problem;) (mam odpowiednie), a zasilacz wbudowany w konsolę, problem stanowi tylko brak pada... no wstrzymam się jeszcze przed zakupem, ale może ktoś z was łyknie?

---
[1.11] Can I play CDR backups of 3DO games on my Panasonic/Goldstar 3DO?
A: Yes. Most units have no problems reading games copied to a CDR. Some people have complained that their units will not run CDRs though. This is likely caused by 1. Low quality CDR media, 2. Older or bargain basement CDR recoders, 3. A bad burn, 4. Possible laser alignment issues from general wear and tear on the 3DO itself. If you wish to backup your games to preserve the original disk, you should 1. Use good quality CDR media, 2. Avoid disk to disk copying(Copy the game to your harddrive first.) 3. Burn at a slower speed (4x or 2x are reccomended.
Ogólny FAQ 3do
-tu-Emu 3do = FreeDO
-tu-Wydane modele:
+ Panasonic FZ-1 R.E.A.L. 3DO Interactive Multiplayer (Japonia, Azja, Północna Ameryka i Europa) - Pierwszy 3do, w dniu premiry kosztował 699$
+ Panasonic FZ-10 R.E.A.L. 3DO Interactive Multiplayer (Północna Ameryka, Europa i Japonia) - Tańszy oraz mniejszy od FZ-1
+ Goldstar 3DO Interactive Multiplayer (Północna Ameryka, Południowa Korea i Europa) - Wczesny model Goldstara, dlatego też nie wszystkie giery działały.
+ Goldstar 3DO ALIVE II (Tylko południowa Korea)
+ Sanyo TRY 3DO Interactive Multiplayer (Tylko Japonia) - Najrzadszy model 3do
+ Creative 3DO BLASTER - przystawka do PC (slot ISA) z 2 CD-ROM drive, pozwala odpalać gry na 3do na piecu. Rzadkie.
ALONE IN THE DARK

ROAD RASH

FIFA SOCCER

PO'ed

NEED FOR SPEED

Post pod postem, bo w jednym poście nie można za dużo grafiki wstawiać, why? hehe
Jeszcze DOOMek
A wiecie że 3do miało już gotową konsolę 3do M2 tylko jej nie wydali?
http://nfg.2y.net/sales/html/EEEpZAEkZkwYePFIxt.htmlWidziałem kiedyś filmik pokazywany chyba na e3 w 96 (albo 97) roku i zrywał beret. Oczywiście jak na tamte czasy

Grafa na poziomie MSR z dreamcasta

No ale jak się okazało to tylko marketingowy syf w stylu sony - bo konsola nic takiego nie potrafiła pokazać. 3do wykupiła jakaś większa firma (philips albo samsung) a z bebechów 3do M2 zrobili automat.
Jeszcze screeny z bety na 3do M2 która nazywać się miała D's Diner:

viper1425
12 03 2006, 14:32
Mam male pytanko czy powstal emulator tej maszyny??
Z tego co mi wiadomo to emulator nazywa się "FreeDo"
Najnowsza wersja to "FreeDo WIP Beta v1.7"
Setezer
17 03 2006, 11:52
Emulator jest (pipi)! Pod windowsa, 100% emulacji animacji i dźwięku, żadnych cięć. Z tego co wiem odpala WSZYSTKIE gry bez żadnych problemów, myka dosłownie jak na reative 3DO BLASTER'ze. POLECAM!
http://www.allegro.pl/item171128132_konsol...450_unikat.html zapewne znasz się na starszych konsolkach. Setezer - co to jest ?
remas_lex
20 03 2007, 11:05
Ja ostatnio kupilem na allegro FZ-10 Panasonica. Niestety bez zadnego pada, okablowania i z wymontowanym laserem. Sama konsola dziala, logo sie wyswietla itp, ale chyba silnik napedu nie dziala. Nie wiem tez czy laser dziala. Jest jakas mozliwosc wymiany? Najlepiej jak najnizszym kosztem. Chce wiedziec czy w ogole da rade to zrobic i skad wziac czesci zamienne. Czy moge wyjac silnik np z discmana?
Setezer
20 03 2007, 13:16
Rzadko tutaj zaglądam. Na tej aukcji jest Philips CDI 450 (a nie jak napisano CDX), konsola zupełny niewypał, ma kilka śmiesznych gier, w które fajnie byłoby zagrać (m.in. spaczone Zeldy).
W zestawie jest też "7th Guest" - mroczna gra przygodowa (obrazki z wersji DOS):

Co do laseru, musiałbyś zanieść konsolę do jakiegoś elektronika, to prosta konstrukcja, zbliżona do zwykłego odtwarzacza DVD, powinien zbadać co i jak. Nie ma co próbować samemu, jeśli się na tym nie znasz. Szkoda, że nie masz też pada, samego ciężko dostać.
remas_lex
20 03 2007, 17:32
OK, dzieki. Wejscie jest takie samo jak w amigach, Atari itp, ale domyslam sie ze pasowal joy z Ami nie bedzie:). Ale skoro sam laser da rade zrobic to dobrze, jest jakis sens sie tym bawic. A pad wpadnie moze przy nastepnej aukji jak bedzie 3DO.
Lukaszeq
2 05 2007, 09:00
Fakt, konsola prezentowała się miodziście, ale w dniu premiery cena wynosiła circa $900, prawie tyle co C64

Nie wiedziałem, że w Polsce ktoś takie cudo ma. Pewnie jest w kraju z kilka sztuk.
Oldschoolowy dziad
2 05 2007, 10:06
Mimo tego, żeśmy zacofani, że ludzie w Polsce są biedni, to kolekcjonerzy mogą zaskoczyć. Przykładowo, wiedziałeś że w Polsce jest conajmniej jeden Action Max [konsola na kasety VHS; Dżujo o niej pisał w #110, str. 76]? Jakiś czas temu nawiązywałem kontakty z kilkoma kolekcjonerami - można się zaskoczyć, no i to bardzo.
http://www.panthergames.ys.pl/readarticle.php?article_id=307 Kolekcja Tyworka. Najlepiej się prezentuje Sega [pomijam DC] i NES. W tym drugim temacie już go doganiam...ale ilością gier, pudeł i od konsol i od gier praktycznie nie mam. No i akcesoria, tu Tyworek się popisał.
Ciekaw jestem, ile znalazłoby się u nas Power Glove'ów? Może niedługo będzie o jednego więcej...

Pojechałem po offtopicu. Ostatnio 3DO przedstawia wyjątkowo dobrą formę na pewnym serwisie aukcyjnym. Szkoda, że brak gier - jakiś czas temu dwie chyba były, ktoś pewnie kupił za grosze.
Gry trzeba kołować z zagranicy. Mi udało się zdobyć MYST, zaraz obok był pierwszy Road Rash.
Przygotowałem kilka dni temu listę ekskluzywnych gier dla 3DO. KONSOLOWYCH. To znaczy, że na inne konsole się nie ukazały, ale już na DOS czy Win możliwe, że tak (nie uwzględniłem Amigi). Większość, to słabe przygodówki nagrywane kamerą. Zobaczcie sobie jak wygląda Blonde Justice czy Virtuoso. Niezłe jaja.
Alone In The Dark
Blonde Justice
Captain Quazar
The Daedalus Encounter
Deathkeep
Demolition Man
Dragon Lore: The Legend Begins
Escape From Monster Manor
Fatty Bear's Birthday Surprise
Guardian War
Hell: A Cyberpunk Thriller
Immercenary
The Incredible Machine
Iron Angel Of The Apocalypse
Iron Angel Of The Apocalypse: The Return
Isis
The Lost Files Of Sherlock Holmes: The Case Of The Serrated Scalpel
PaTaank
Phoenix 3
Plumbers Don't Wear Ties
Putt-Putt Goes To The Moon
Putt-Putt Joins The Parade
Putt-Putt's Fun Pack
Shock Wave
Shock Wave 2: Beyond The Gate
Shock Wave: Operation Jumpergate
Slayer
Space Pirates
Star Control II
Super Wind Commander
Virtuoso
Way Of The Warrior
Zhadnost: The People's Party
Co do ilości Power Glove, to źle myślisz Dziadu. Przecież nie weźmiesz tej rękawicy z kosmosu, w obiegu będzie tyle samo.
Oldschoolowy dziad
2 05 2007, 17:40
No nie z kosmosu. Ale jak gry na 3DO, z zagranicy - wewnątrz naszego kraju trudno o taki sprzęt [z sensorami, bo sama rękawica nawet teraz jest na allegro]. Ja myślałem zaatakowaniu ebay'a, tam za psie pieniądze idzie zdobyć mnóstwo ciekawego stuffu.
Co do Twojego spisu. ShockWave wyszedł na NESa, ale nie jestem pewien, czy to ta sama gra.
Na NES jest to jakaś gra w kosmosie, 2d. Na 3DO sieczka z oczu bohatera, jakieś mechy, statki, kosmos, tajemnice, pozorny trójwymiar. Zatem to zupełnie inne gry, ale jak znam świat, to są w tym samym świecie, ta sama seria, bla bla. Jednak gry inne.
Lukaszeq
2 05 2007, 19:41
No faktycznie, np. Isis wyszedł też na pieca. Świetny sprzęcik.
A i jeszcze co do tych konwersji z PSX, o których wspomniał Setezer na samym początku: chyba na odwrót! Wydaje mi się, że np. Gex ("jedynka" - platformer 2D) wyszedł najpierw właśnie na 3DO, a dopiero potem na PSX.
Oldschoolowy dziad
3 05 2007, 09:34
W sumie to by się mogło zgadzać, bo po co przerzucać gre z dobrego systemu dodatkowo na gorszy, na którym się nie przyjmie? Układy z developerem też nie za bardzo, no bo z kim. Tyle firm na własną ręke konsole produkowało... Zresztą. O ile teraz jest walka o ekskluzywne produkcje na konsole, to kiedyś leciały one na sprzęty najbardziej popularne.
CYTAT
No faktycznie, np. Isis wyszedł też na pieca. Świetny sprzęcik.
A i jeszcze co do tych konwersji z PSX, o których wspomniał Setezer na samym początku: chyba na odwrót! Wydaje mi się, że np. Gex ("jedynka" - platformer 2D) wyszedł najpierw właśnie na 3DO, a dopiero potem na PSX.
Zdecydowanie masz rację, podobnie z Need For Speed czy Road Rash. Najpierw na 3DO, a dopiero potem na inne konsole.
CYTAT
W sumie to by się mogło zgadzać, bo po co przerzucać gre z dobrego systemu dodatkowo na gorszy, na którym się nie przyjmie?
Błędna teoria. Po co na N-Gage wydane były FIFA 2004 i 2005 skoro na PS2/Xbox/GC/PC są lepsze wersje? Inny przykład (zdecydowanie lepszy): wydanie Zeldy TP na Wii, a zaraz potem na GC. Inna sprawa, że taki NFS czy RR na 3DO lepiej się prezentuje niż na PlayStation.
Oldschoolowy dziad
3 05 2007, 10:12
Fifa to jedna z serii, która wychodzi na wszystko. Nawet na zdychającego Advance. Całe N-Gage to jak dla mnie atak na "non-gamerów" konsolowych.
A Zelda TP na GC miała być pożegnaniem konsoli, jak to w zwyczaju Nintendo.
Gex na 3DO wyszedł 16 listopada 1994 roku. Dopiero 1 grudnia 1995 pojawiła się wersja na PlayStation i Saturna, zaś w 1996 na komputer. To tak by rozwiać wszelkie wątpliwości.
Co do teorii, że gry nie ukazują się na słabsze platformy niż pierwotnie (i mniej popularne), to: cała masa konwersji z NES na Master System może być chyba odpowiednim przykładem.
(nadal zły przykład MS jest potężniejszy od NESa)
Oldschoolowy dziad
3 05 2007, 10:45
Ale słabszy pod względem popularności, w USA NES zjada na śniadanie i Master System, i wynalazki Atari (5200 i 7800).
Zagalopowalismy się z setezerem - popadliśmy w przeszłość, dalsza dyskusja ciągnie się na privie

. Powrócmy do 3DO.
Grał ktoś na tej konsolce? Jakie odczucia? Podobno siudym kiedyś miał, ale jakoś nic więcej się nie chwalił.
porschman
5 09 2007, 23:39
Setezer
14 09 2007, 17:51
Niezbyt urodziwy ten Goldstar, na dodatek ten z aukcji w opłakanym stanie.
Mam Intertona VC4000. Bardzo archaiczny, i nienadający się do dłuższego grania, sprzęt. Gier jest nieco ponad 20, wszystkie w bardzo schludnych pudełkach. Kable na manipulatory wychodzą z tyłu konsoli. Można je ładnie ułożyć na konsoli, jest specjalne miejsce. Raczej nie warto kupować, to taki niemiecki grat, który tylko leży, a przecież konsole są po to, by na nich się grało. Jeżeli ktoś chce pograć w gry, w których bohater to jeden piksel, to niech lepiej kupi stare Atari.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.