z góry uprzedzam że jestem debilem i leniem a więc niemusicie mi pomagać

siemano , niedługo koleżka mi kopsnie Gran Turismo 4 i będe se grał. czytałem jednak, że odpalenie tej gry na zwykłym telewizorze zamiast na monitorze niezszokuje mnie wizualnie. dlatego chciałbym jakimś sposobem podpiąć monitor do PS2. W tutorialu zamieszczonym na 1 stronie tego topicu przeczytałem jednak, że jakość wcale niejest lepsza. więc jak to wkońcu jest ? Pleja2 mam podłączonego pod 10 letni, 21 calowy telewizor Panasonic, za pomocą czinczy. mam też drugi TV na którym czasem gram (w zależności od tego, co chcą oglądac domownicy) i jest to 14 calowy Grundig wmiare młody (2-3 lata) do którego konsolę podłączam "eurozłączem".
i co teraz muszę zrobić żeby mieć lepszą jakość obrazu niż na którymś z tych telewizorów ? mój komputer to:
Celeron 2 GHz, GeForce4 MX 440 + TV Out, pamięć operacyjna 768RAM oraz monitor LG 17 cali z płaskim kineskopem o maxymalnej rozdziałce 1280x1024.
ps:
te wyjście tv out w karcie graficznej to w kwestii polepszenia jakości obrazu gier z Pleja2 za pomocą monitora na coś się przyda?
ps2:
moje "eurozłącze" jest jakieś jakby niedorobione bo na screenie widziałem że powinno mieć ono wszystkie blaszki a moje ma zaledwie 11 z dwudziestu blaszek... czy to może stanowić jakiś problem ?
z góry dziękuję za odpowiedź

(jeśli któreś kwestie były już poruszane to możecie wkleić cytaty:P)