Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Karta telewizyjna
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Wiśnia San
Rozgladam się za karta telewizyjną dzięki której mógł bym:
arrow.gif oglądać filmy na moim TV
arrow.gif robić screeny z gier (PS2)
arrow.gif zgrywać filmy lecące w TV

Mój fundusz max 150zł, pierwsze dwie opcje są najważniejsze.

Edit:
Zastanawiam się nad tą kartą,czy to dobre:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79227271
koniol21
Z tym ogladaniem filmow na TV moze byc problem, bo z tego co wiem niewiele kart ma wyjscie tv. Jesli to cie nie zraza to ja mam ta http://www.allegro.pl/show_item.php?item=804083451 i nie narzekam, ale i nie polecam-mam za male rozeznanie zeby robic za znawce tematu. Jak co to moge pozniej zarzucic screeny jak wychodzi obraz z ps2 na monitorze.
Wiśnia San
Jeden ze znajomych przebakiwał coś o kartach Winfast:
lub
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79792118

ale czy to dobre??
Cerb
QUOTE(Wiśnia San @ 8 01 2006, 12:55) *

Jeden ze znajomych przebakiwał coś o kartach Winfast:

tu masz mini test tej karty http://www.psxextreme.info/index.php?s=&sh...ndpost&p=774378

Co do obrazu z konsoli to jest dobrze, a co najlepsze przy zgrywaniu obraz jest jeszcze lepszy (nie widac pixeli) az sie zdziwilem jak nagralem kawalek gran turismo zeby zobaczyc jak wyglada. Gram przez SVideo.

Jezeli bys chcial moge ci opchnac te karte za 60 zl (razem z wysylka), gwarancja ponad 10 miechow, chodzi cacy i nigdy nie zawiodla. Sprzedaje juz PS2 i nie bedzie mi do niczego potrzebna
Fidel
ej a powiedzcie mi czy te wszystkie karty beda workowac z konsola co daje sygnal ntsc?
jamor
Dobra ja mam takie pytanie.wspominałeś ze grasz przez SVideo , czy mnie sie zdaje czy jeśli mam Svideo i kupie kabel do ps2 to np odpale takiego Tk5 w progresivie? licze że tak , jak narazie jade przez chinch i wejście komposajt , mam AVer media go fm 303 biggrin.gif niby jedna z lepszych kart ale jeśli chodzi o ostrość obrazu to chciał bym by ostrośc była lepsiejsza .

EDIT: był bym wdzięczny za umieszczenie kilku linków do obrazków z karty po podłączeniu przez Svideo oraz przez Chinch . ładnie prosze biggrin.gif
Fidel
jamor masz w jakiejs grze przelacznik 50/60? sprawdz czy ci dziala na obu trybach.
jamor
<bardzo zadowolony> Kupiłem dziś sobie za 9 [!] złotyvh kabel do ps2 z wyjsciem SVideo ,podłączyłem pod Karte TV, i chce tylko napisać że jeżeli Progresiv Scan wygląda jeszcze ostrzej niż TK5 PAL w SHARP to musze to zobaczyć !! Już teraz obraz mam jak żyleta,Moja karta niestety nie odpala Progresiva[ testowałem na TK4] już nikt nie musi żadnych obrazków załączać.pozdrawiam i zycze byście mieli taki efekt jak ja albo nawet lepszy!

Do przedmówcy: moja karta obsługuje PAL , NTSC I SECAM [ nagrywam juggle z tekkena na filim w palu60 hrz i też jest OK]
jamor
dziś zassałem screeny z tk5 w progresiv scan[ były w google biggrin.gif] porównałem do screenów z mojej karty , oznajmniam że różnicy nie widze [ mam tk5 PAL ustawionego na SHARP podłączone ps2 przez SVideo , przełączyłem na pal 60 hrz] polecam Svideo jak jasna cholera, za kabel dałem 9 zeta a obraz jest zajeahbeesty, jak chcecie moge dać screeny
babciahania
daj.
kiedyś, kiedyś myślałem żeby kupić karte tv, czasami ta myśl do mnie powraca..

a tak z ciekawości się zapytam:
pewnego razu jak właśnie gadałem z jednym ze sprzedawców MM,
to nie pamietam dlaczego, ale powiedział że karte Tv lepiej nie podłaczać do komopa z monitorem CRT?
czyli jak ktoś ma staruuszka to już ladnie nie będzie mógł szpilać na ps2 za pomocą kompa?
nie znam się na tym. coś tam, że Lcd jest bardziej do tego przystosowane,
fakt, nigdy nie widziałem crt z kartą..
jamor
Mówisz i masz.Poniżej daje 2 linki .jeden zawiera fotki zrobione kartą TV, drugi natomist zawiera kilka sekund filmiku zgranego kartą w najwyższej rozdziałce.

Jeśli chodzi o foty to myslę że nie będzie kłopotu z zobaczeniem czy jest różnica pomiędzy połączeniem Chinch a Svideo ponieważ porobiłem foty z wejścia na czincz jak również Svideo by dostrzeć uderzającą różnicę, Foty przedstawiają skriny z Tekken'a5 oraz z Ghost Huntera na ps2 .

FOTKI:DO PORÓWNANIA

FILMIK:DO ZOBACZENIA ^^^

EDIT: ja posiadam monitor CRT i nie narzekam , domyślam sie że na miękkim ekranie obraz jest jeszcze ostrzejszy,może kiedyś bedzie mi dane zobaczyć biggrin.gif Wiem jedno , jeśli kiedyś będe kupował TV to on M U S I mieć wejście na SVideo, RGB się chowa co mnie miło zaskoczyło biggrin.gif
Adaśko
(post przeniesiony z działu Pomoc)
QUOTE(Adaśko @ 27 04 2006, 19:48) *

z góry uprzedzam że jestem debilem i leniem a więc niemusicie mi pomagać tongue.gif

siemano , niedługo koleżka mi kopsnie Gran Turismo 4 i będe se grał. czytałem jednak, że odpalenie tej gry na zwykłym telewizorze zamiast na monitorze niezszokuje mnie wizualnie. dlatego chciałbym jakimś sposobem podpiąć monitor do PS2. W tutorialu zamieszczonym na 1 stronie tego topicu przeczytałem jednak, że jakość wcale niejest lepsza. więc jak to wkońcu jest ? Pleja2 mam podłączonego pod 10 letni, 21 calowy telewizor Panasonic, za pomocą czinczy. mam też drugi TV na którym czasem gram (w zależności od tego, co chcą oglądac domownicy) i jest to 14 calowy Grundig wmiare młody (2-3 lata) do którego konsolę podłączam "eurozłączem".
i co teraz muszę zrobić żeby mieć lepszą jakość obrazu niż na którymś z tych telewizorów ? mój komputer to:
Celeron 2 GHz, GeForce4 MX 440 + TV Out, pamięć operacyjna 768RAM oraz monitor LG 17 cali z płaskim kineskopem o maxymalnej rozdziałce 1280x1024.
ps:
te wyjście tv out w karcie graficznej to w kwestii polepszenia jakości obrazu gier z Pleja2 za pomocą monitora na coś się przyda?
ps2:
moje "eurozłącze" jest jakieś jakby niedorobione bo na screenie widziałem że powinno mieć ono wszystkie blaszki a moje ma zaledwie 11 z dwudziestu blaszek... czy to może stanowić jakiś problem ?

z góry dziękuję za odpowiedź biggrin.gif (jeśli któreś kwestie były już poruszane to możecie wkleić cytaty:P)
mlokon
Sam sobie odpowiedziałeś na co chciałeś. Na monitorze, bez względu na to jak podłączysz będzie gorzej (nie mam pewnośći co do tych Hi-res boxów co na allegro były)

W karcie tak jak napisałeś masz wyjścia nie wejścia tongue.gif

Twoje eurozłącze niejest "niedorobione" masz po prostu przejściówke z chinchy na euro - tak musi być tongue.gif

z góry uprzedzam że jestem debilem i leniem a więc niemusicie mi pomagać

To fakt... zrobiłem Ci na złość i pomogłem Ci xD
viper1425
ostatnio na allegro byly jkies dziwne chipy o nazwie "MYTH605 v3" do nich byly kabelki vga i sie podlaczalo do monitora i teraz mam pytanie czy korzysta ktos z tego?? jaka jest jakosc obrazu??
jamor
Pierwsze słysze, pewnie z tym bym nie ryzykował.Jaka cena tego czegoś
koniol21
Przeciez MYTH (605, 610 i itak dalej) to modchip, nie ma nic wspolnego z podlaczaniem konsolki do monitora-przynajmniej nigdzie o tym nie mozna przeczytac.

http://www.mod-chip.com/en/myth_lite_605.php
viper1425
Tak pisze na tej stronce :
http://www.mega-game.pl/index.php?option=c...d=170&Itemid=42
i niedawno widzialem tak przerobiona kosolke z kabelkiem na allegro
jamor
no fakt jest napisane ze ma 640x480 ,wg mnie to nie jest to warte uwagi.
CheeseOfTheDay
A ja mam pytanie do tych którzy mają podłączony tuner z TV'kiem poprzez konsolęsmile.gif.
Więc, czy można podłączyć to poprzez Kabel S-Video? Jeżeli tak to czy jest taki swith który z jednej strony ma gniazdo S-Video a do TV łączy się przez Euro?
Łączę się obecnie przez kabel kompozytowy i jakość obrazu na TV nie zadawala mnie zbytnio, tym bardziej jakość obrazu nagrywanego:(.
jamor
No siema Liberty666 słuchaj ja do tej pory nie spotkałem się z tego typu przejściówką, jednynie po jednej stronie wyjscie Svideo i zara obok se zwisał żółty czincz. jak masz karte tv i masz Svideo to podłączaj.ostanito grałem na TV z wejściem Svideo i powiem Ci że się zawiodłem, karta TV daje znacznie wyrżniejszy obraz niż tv confused.gif [monitor do pc mam starego IBM G40 i on sie na ostrym obrazie nie zna]
CheeseOfTheDay
No trudno, dzięki za odpowiedź.
CheeseOfTheDay
Kolejne pytanie tongue.gif.
Łączę się poprzez kabel antenowy (karta=>adapter=>TV) i obraz na monitorku jest czarno biały. Jakieś rady (mam AverTV GO 007 FM) ? sad.gif

Ok, juz znalazlem rozwiazanie, thx to Jamor tongue.gif.
jamor
ktoś jeszcze jakieś pytania?
Gemi
QUOTE(Liberty666 @ 12 05 2006, 23:59) *

A ja mam pytanie do tych którzy mają podłączony tuner z TV'kiem poprzez konsolęsmile.gif.
Więc, czy można podłączyć to poprzez Kabel S-Video? Jeżeli tak to czy jest taki swith który z jednej strony ma gniazdo S-Video a do TV łączy się przez Euro?
Łączę się obecnie przez kabel kompozytowy i jakość obrazu na TV nie zadawala mnie zbytnio, tym bardziej jakość obrazu nagrywanego:(.

cos takiego masz na mysli ?

http://allegro.pl/item103899103_przejsciow..._pozlacana.html
CheeseOfTheDay
Tak, coś takiego smile.gif. Już nawet to mam ale muszę jeszcze kabel przerobić pod to smile.gif.
szczurek
ok panowie. Potrzebuje karty TV. Wymagania

- nie chce, zeby zrobila mi dziure w kieszeni, cena hmm MAKS 150zł

- będzie służyła do zrzucania screenow z gier, wiec jakosc musi byc conajmniej dobra

- dobrze by bylo jakby miala jakies "standardowe" wejscia, czincze, euro. Szukalem kabla S-VIDEO do Cube'a, ale nic, nada confused.gif Wiec raczej te pierwsze rozwiazania

- MUSI hulać na Windzie 98 [nie SE]

znajdziecie cos dla mnie? wink.gif
mlokon
szczurku: Mam identyczną karte, powalcz o jakąś używke, gdyż raczej nie psują sie takie karty (bo nie ma co). To jest jedna ze starszych kart i bez problemu hula na win98 (sprawdzone)

http://www.allegro.pl/item106870066_tuner_...ro_bt_878_.html

Gram przez nią czasami na monitorze i jakość zadowalająca, ale jest jeden problem, screeny robione tradycyjnie (Print Scrn) się nie pokazują tylko widać czarne tło, a robione screeny oryginalnym programem (Pixel Tv Station) są miernej jakości i w niskiej rozdziałce. Więc najpierw zainteresuj się programem do przechwycenia takiego screena (nie wiem jak hypersnap sobie z tym radzi). To raczej wszystko co mógłbym Ci powiedzieć tongue.gif pozdro
Pawel1992
Chciałbym prosić o pomoc w doborze w miare taniej i dobrej karty tv do komputera. Chodzi mi głównie o granie na konsoli poprzez karte tv ale oglądaniem tv też nie pogardze smile.gif Zastanawiałem Się nad LEADTEK 2000/XP PRO ,który chodzi na allegro po ok 100 zł. Może doradzicie mi coś lepszego? Za podobną cene.
mlokon
czytaj post wyżej.. Pixelview to dobre karty avermedia..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.