Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Ile lat musi miec konsola aby byc retro ??
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Retro
Norbias
Tak jak w temacie nadal sam niewiem jak jest z niektórymi konsolami skoro PS one jest mniej więcej w tym samym roku co DC i jakoś PS one niejest określane mianem Retro czy PS 3 przyśpieszy to ??
Lien
Uważam, że nie można dokładnie określić granicy RETRO... dry.gif
Norbias
Ja jakos mysle że chyba można poprostu najprostszym jest sytuacja w której zainteresowanie daną platformą zanika np. PSX już jest moim zdaniem retro bo o grach nowych niema mowy a kiedy się mówi PSX, szarak a potem PSone i mówi się o grach to się odpowiada tak to byla super konsola w szególności w 98 jak np. był crash 3 . Czyli same nasze skojarzenia nam mówią jak oceniamy konsole . Kompletnym gwoździem do trumny PS Xa był PS 2 a już niemówiąc o PS 3 dla PS 2 . Z jednej strony szkoda starych konsol lecz ja jestem zdania że Sony tyle ciekawa rzecz zrobiło czyli kompytybilnośc że PS 2 odbiara gry z PSxa a PS 3 z oby stystemów dzięki czemu niemusimy trzymac starych konsol smile.gif
Lien
Tak... Z tym co napisałeś to się zgodze happy.gif Tylko chodziło mi oto że dokładnie nie można podać granicy Retro, Takie Playstation 2 ma już 5 latek, a nie sądze że jest to konsola retro icon_wink.gif
Norbias
HEHE PS 2 ma już za niedług ( kilka miechów ) 6 lat a jak bedzie PS 3 na rynku edzie z około 2 lata czyli na niby 2008 wtedy na o PS 2 wszyscy zapomną laugh.gif z jednej strony niby źle lecz i dobrze bo śmieszy sprawa ze to na czym gramy ma moc 333 MHZ a PSP na 222 MHZ closedeyes.gif tutaj to ja bym niezwlekał z premiera PS 3 dlatego chyba retro równocześnie oznacza upadek starej technologi cool.gif
LegionPolski
zalezy... np. psx ma juz sporo latek, a to dla mnie nie retro. a taki gbc to dla mnie retro... chodzi o ilosc nowych konsolek - od psx'a mamy na razie tylko ps2, a od czasu gbc mielismy juz gba, gbasp, nds... napisalem to jak idiota z forum bravo, ale sorry - nie mam czasu tego napisac normalniej... mam nadzieje ze zrozumieliscie wink.gif
Norbias
Jasne lecz jakoś w Game boyu niema znacznych rewolucji w grafice jedynie to wygląd samej konsolki zas w PSXie jest ta różnieca ze miał prosta grafę w PS 2 jest lepiej w PS 3 owiele a w PS 4 bedzie kosmos bo jak tak popatrzec na postep ze PSx miał płyty ok 700 mb PS 2 4,7 GB a PS 3 50 GB to PS 4 ?? 0,5 TB lub 1 TB i chłodzenie azotem hehehe tongue.gif
Sikor
Moim skromnym zdaniem dwie generacje w tył i mamy retro (tak żeby zmniejszyć płynność granicy). Jak wyjdzie PlayStation3, to PSX dopiero będzie dla mnie retronsolą. closedeyes.gif Wiem, że to kontrowersyjny pogląd, ale tak uważam. tongue.gif
Aem
Gdy już wychodzi druga, trzecia generacja, to konsole z tej pierwszej śmiało można określić mianem 'retro'
Setezer
IMO retro to wszystko do 1994 roku, czyli premiery PSX (3do, jaguar, saturn - jeszcze retro wink.gif.
ornit
Mnie zastanawia ile trzeba mieć lat żeby założyć taki temat...
szeni
Myślę, że nie chodzi tu tak bardzo o wiek konsoli, ale o jej popularność i znaczenie w naszych sercach. O piękne chwile spędzone z nimi. Albo... Konsole, które wyszły, zanim dany Gracz zaczął interesować się grami, są też dla niego retro. Jeśli uważacie, że Atari lub Amiga to retro, to zapytajcie jednego z tysięcy scenowców, którzy dalej tworzą dema i programy na te sprzęty. Dane cudo techniki staje się retro, gdy jest już zupełnie zapomniane i nikt na nim nie gra...
Cr3aTiVe
Myśle,że mój snes już jest konsolką retro ostatnio nawet sobie pograłem w mario karta ale bomba była biggrin.gif rolleyes.gif
skrabik
A ja uważam, że konsola retro to każda, którą możemy po pierwsze zaliczyć do prev-genów, po drugie wydawcy się konsolą nie interesują - czyli wypisz, wymaluj DC, PSX, N64, SNES, NES, itp.
Radzik
QUOTE(skrabik @ 17 06 2006, 22:35) *

A ja uważam, że konsola retro to każda, którą możemy po pierwsze zaliczyć do prev-genów, po drugie wydawcy się konsolą nie interesują - czyli wypisz, wymaluj DC, PSX, N64, SNES, NES, itp.

Z tym akurat się nie zgodze, że DC to już sprzęt retro, choć po części można już go tak uważać: zdechł dość szybko, popularnościa nie grzeszy. A to że wydawcy nie wydają już nań gier to bzdura, co jakiś czas jakiś uczynny team developerski wyda grę na makarona i nie jest to zwykle tekstówka z masą tekstu do przewijania, a w pełni grywalny tytuł jak chociażby ostatnio wydany Under Defeat od G.Revolution. Gdybyś sidział trochę w temacie DC zmieniłbyś zdanie co do niego, a kolejne gry już w drodze cool.gif

Wg mnie konsole retro są to wszystkie maszynki 2D wydane do 1994 roku, jednak i tutaj można polemizować, prawdą jest że nie da sie w pełni sprecyzować jaka konsola jest retro, a jaka nie, pogladów na ten temat jest tyle odbiorców.
RabinHawk
Moim skromnym zdaniem powinna mieć conajmniej jedną generację przed sobą a scena undergroundowa powinna mieć tą konsolę w małym palcu.
chrno-x
Moim zdaniem Dreamcast to nie konsola retro bo jak 128 bitowiec może być retro a 32 bitowiec nie jest konsolą retro?to głupie ja uważam że PSX to już konsola retro(panowie 12 lat już mija)Dreamcasta uważam nadal za normalną konsole,ale już uważam że konsole retro to PSx,N64,Saturn i inne starsze konsole
Mackal21
Moim zdaniem taka ,która nie jest już dzisiaj powszechnie używana i nie wychodzą już do niej praktycznie żadne gry(np. PSX)
FLooK
Dla mnie osobiście konsolą retro możemy nazwać wszystkie które są starsze od PSX.

Grzehoo
Moim zdaniem PSX stał się już konsolą retro - blisko 12 lat to szmat czasu i przez ten okres sprzęt mocno się zestarzał (gry oczywiście bawią tak samo jak dawniej). Czyli konsola musi mieć co najmniej 10 lat, aby być retro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.