Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: dylemat
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox
dziunda
Witam
Pewnie temat ten juz byl walkowany nie raz,ale czasy sie zmieniaja,nowe gry itp.
Ostatnio zyje dylematem czy zamienic moja PsTwo na Xbox'a?I tu pytanie do osob ktore przezyly taka zmiane.Czy warto ?Nie ukrywam ze kreci mnie emulacja,i poprawa jakosci grafiki.Jets tylko jeden problem ,moim zdaniem najwazniejszy -mala ilosc gier na ixa .Przegladajac tytuly wybralbym pewnie cos kolo 20 sztuk a co dalej ?Mam wrazenie ze nowe tytuly na xsa bede sie pojawiac coraz rzadziej i pewnego dnia obudze sie z reka w nocniku smile.gif
Prosze o wyrozumialosc no i o odpowiedzi
Maiden
glupie pytanie smile.gif
Pewmie ze warto smile.gif

Arg: Gra przez siec ( XBC / XBL )
dziunda
nie bede gral przez siec interesuja mnie tylko gry w singlu.poza tym nie jest tak latwo sie zdecydowac majac kontakt z ps 2 od ladnych paru lat smile.gif
Diabeu
jakoś bez sentymentu pozbyłem się sequelstation na rzecz Klocka

nie masz się co martwić o support klocka jak tyle tytułów do nadrobienia przed tobą

20 powiadasz? mam w kolekcji aktualnie 25 sztuk, plus kilka poszło w świat, jedną rozwaliłem a jeszcze jest spokojnie tuzin gier które mam zamiar puknąć

nie jest tak źle
g_w_b_b_a
warto
2razyjot
QUOTE(dziunda @ 18 01 2006, 11:52) *

Prosze o wyrozumialosc no i o odpowiedzi

Odpowiem Ci wyrozumiale - atakuj boxa smialo. Mowi Ci to wyznawca kultu sony, ktory dokupil boxa i ... sprzedal pozniej ps2. smile.gif
il capitano
Też mi pytanie - Zagrasz w trzeciego Splintera i usiądziesz zastanawiając się czemu wcześniej nie zrobiłeś takiego kroku...
canabis
Ja mam taką zmiane za sobą , jestem za..biście zadowolony. Halo2 i ninja gaiden są poprostu genialne
wu
Jakieś 2 miesiące temu tak zrobiłem i... w sumie nie żałuję ale brakuje mi pozycji JRPG i innych z typowo japońską zajawką. Kupiłem klocka poniważ miałem dosyć naprawiania PS2 - pod tym względem sprzęt MS jest znacznie lepszy... tak czy siak moim celem bylo zaopatrzyć się w coś co pozwoli przetrwać do launchu PS3 - jak narazie srawdza się.
mobie
ja zmienilem jakis czas temu, i nie załowałem, przeszedłem Forze motorsport, ninia gaiden, i odworda. pozostałe hity typu halo itd. , mnie nie zainteresowały. Sprzedałem kloca i kupilem znowu ps2.

moim zdaniem nie warto teraz pakować się w starego klocka. dozbieraj kasy i poczekaj na 360 tke.
goldberg
A ja moze namieszam Ci troche w glowie, ale IMO warto miec oba sprzety! Na Xboxie nie pograsz w RE4, serie TK, VF4, SC3, SotC czy GoW. Zas nie majac X-a ominie Cie przyjemnosc gry w Forze, Splinter Cella3( nie licze tej zalosnych wersji na PS2, bo to inna bajka), Halo, Riddicka, Panzera, Ninja Gaiden, DoA3 itp. Jak sie dobrze zakrecisz, to X-a kupisz za grosze, bo sporo ludzi bedzie je sprzedawac, by przesiasc sie na 360-tke.

Mowisz, ze wybralbys 20 tytulow???? Wybredny jestes...

Aha, nie sluchaj glosow mowiacych Ci, ze nie warto kupic teraz Xboxa, tylko czekac na X360. Ja juz ja mam i majac 3 "next-genowe" produkcje (PGR3, CoD2 i Q4) wciaz katuje starego X-a. Czas X360 dopiero nadejdzie, a do tej pory zdazysz zapoznac sie z seriami, ktorych sequele zagoszcza na X360. A w przerwach "zagryziesz" starym, dobrym WipEoutem, Devilem czy Metalem!
rula
Wszystko zależy od tego jakie gry trafiają w twój gust question.gif
Krulik
Kiedy kupowałem xa nie myślałem nawet o słuchaniu na nim mp3 albo graniu na emulatorach. Dziś mam w nim 2,7GB empetrójek i 3 emulatory, tetris rządzi:D
atii
Oczywiscie ze warto , po pierwsze mimo tego iz wyszedł xbox 360 microsoft zapewnił ze bedzie jeszcze wspierać tą konsole. Po 2 Xbox jest znacznie mocnejsza konsola od Ps2 i gry nowsze bardziej wymagajace nie beda juz wychodziły , poptostu czarnula nie daje sobie rady...
Krasus
Te "20 tytułów" mnie iście zaskoczyło! Sam ukonczyłem już coś koło 30 a na liście widnieje mi jeszcez z 50 następnych! No chyba że niektóre zaliczyłeś na PS2 - choć w tym wypadku i tak warto ukonczyć je ponownie w lepszej otoczce. wink.gif

Sam osobiście PS2 nie mam acz zamierzam się zaopatrzeć (te jRPG i SotC!) ale o wymianie klocka na czarnulę ni chwili nie zamierzałem. Szybciej wymienię swojego PSPka. wink.gif
Oskae
20 tytułów LOL

Ja aktualnie mam 112 (heh)

I jeszcze ile do zaliczenia !!!
slonik
112 powiadasz ?? I pewnie wszystkie oryginalne smile.gif
Jeśli chodzi o zamiane, to ja jestem po i wcale tego nie żałuje , dużo zależy od tego jakie gry preferujesz .Na Xie dominują gry fpp i różnego rodzaju strzelaninki , brakuje gier typowo japońskich i gier naprawde ''pięknych'' , bogatych fabularnie ( mgs3 , ico , SotC )....... Eh, brakuje mi tych gier :|
Oskae
To prawda wszystkie orginalne biggrin.gif:D
g_w_b_b_a
QUOTE(slonik @ 13 06 2006, 17:17) *

brakuje gier typowo japońskich i gier naprawde ''pięknych'' , bogatych fabularnie ( mgs3 , ico , SotC )....... Eh, brakuje mi tych gier :|

dla mnie to plus
Er_WolvEr
dziunda jak byś ten topic napisała w części o konsolach Sony odpowiedzi byłyby odwrotne smile.gif Ja sie nie czepiam poprostu humh moim zdaniem oczywiste jest że większość (a z tego co widze jak dotąd wszystkie) głosów w części micxrosoftu jest po ,,tej stronie". Taka dygresja.

A sam posiadam PS2 i XBoxa. I moim osobistym prywatnym zdaniem lepiej nie wymieniać, chociąz najlepszym rozwiązaniem jest mieć obie konsole. Sam Xa zakupiłem po dłuższym użytkowaniu PSXa i PS2jki, tą konsole posiadam już kilka miechów, i mimo to nie zmieniłem zdania sprzed zakupu (tak tak chodzi o prym bycia lepszą konsolą). Zakupiłem konsole by poznać wroga - miło zauwazyłem iż żeczywiscie konsola fajna i w pewnej sytuacji właściciela świetna do grania. Jednakże to nie to samo. Moze to poprostu zagłębiony miniwstręd do Microsoftu ?? Może to to że milsze chwile spędzone przy PS2 ze znajomymi ?? Napewno nie przez moją nieotwartość - konsole wciąz posiadam, poważam i dokarmiam smile.gif

Dobrze mówili poprzednicy - zależy od gustu. Jednakżę grając w DMC, Guitar HEro/Amplitude, God of War'a, Burnouta (na konsoli na kjtórej teoretyczne kto by pomyślał że będzie tak cudznie działać) Blacka, Killzone'a, Jack and Dextr'a ale też KAtamari czy patrząc jak brat przechodzi MGSy czy Finale a potem oglądająć brata ciorającego w Half Live 2/Halo2, sam grając w Conquera, Dooma czy DOA nie czułem tego samego.

Większa stabilność niepsucia się vs. małe rozmiary pozwalające szybkie przemieszczanie w każde miejsce, 4 gotowe miejsca na pady vs. więcej dobrych gier którye multi nie-online wykożsytują, dopracowana opcja online (płatna albo humh na sposoba smile.gif ) vs. granie tu i teraz ze znajomymi w gry multi (więcej i dające więcej frajdy - jest to osobiste przezycie), zaprzepatrzone możłiwości czekania na wiele gier na current gena nawet w okolicach czasowych działania next-gena vs niezapominanie o starych graczach któży na nową konsole jeszcze pieniędzy nie mają, częstrze konwersje z kompa vs. wiecej nawet czasami pierdułkowatych ale jednak exclusive'uw, dobry w strzelankach pad, jednakże naprzykszający krwi w niektórych innych vs. pad ,,do wsztkiego" ergonomiczny i tańszy, możłiwosć emulacji vs granie w so sami bez emulacji i problemów z np traceniem klatek. Jeszcze moząń dodać to że XBox daje mozłwość oglądania filmów i słuchania muzyki bez problemu zdysku i z kompa podpietego do niego i to że XBox ma muzyczną 5.1. Tylko że co do podłączenai do kompa trzeba miećsieciówke a co do 5.1 trzeba mieć takie głośniki by naprawde zauwayć różnice (prawda ? ).

Byłoby tego więcej ale co się będe rozpisowaywał - i tak rozpisałem ogólny zarys mego podejścia. Mam nadzieje że niczego nie pomyliłem ani nie przekręciłem.

Mozę jeszcze raz napisze to co napisałem na początku - najlepiej mieć obie strony frontu., Wakacje bliziutko prace znaleść chwilową i zarobić na jakże tanią maszynke ( 400- 600 zł) i nie mieć problemów smile.gif

Pozdrówka
Krasus
heh... Er_WolvEr widać jednak starą rację że ta konsola która była twoją "pierwszą" te miejsce w rankingu będzie już zajmować. biggrin.gif I to nieważne czym obdarzy cię konkurent.
W sumie Xbox i PS2 to zupełnie inne podejście do gameplayu. Na PS2 masz dużo gier z dawką "artyzmu" ale i wiele popierdułkowatych japońskich wydziwadeł. Na Xie trochę poważniejsze (ale czy to znaczy że lepsze?) gry. W sumie jeżeli np. dziunda już bełta tą całą japońszczyzną, słodkością i takimi tam, to przeskok na klocka jest dobrym wyjściem. Ja natomiast zaczynam mieć dosyć stylu klockowego i zaczynam mysleć o zakupie PS2 (ale Xa się niepozbędę!) bo jednak kilka jRPG bym zaliczył. tongue.gif

Ale nierozumiem twoich porównań:
1. Co do grania po multi - klocek też przeciez daje mozliwość grania z kumplami tu i tam (dająć odrazu możliwość grania w 4) a to że jeszcze XBL! nam dano to chyba tylko plus. Może gdyby nie było możliwości grania w kilku na jednej konsoli, mógł byś narzekać, ale tak przecież niejest.
2.Co do pada - moim zdaniem ustawienie zwłaszcza gałek na S jest genialne, w DS2 jest trochę za blisko siebie i mnie to drazni. Ale inny powie że tak nie jest i można tak w kółko... kwestia gustu i przyzwyczajenia. wink.gif No i że tylko do FPS`ów? Bzdura! Ot jak genialnie się spisuje w Ninja Gaiden? A o ile wygodniejsze są spusty w wyścigach od triggerów? Moim zdaniem znacznie. biggrin.gif
3.Narzekanie na DD 5.1 ? Hmm to też jest tylko plus, i ja jako posiadacz kina domowego dziękuję Mało miękkiemu za obdarowanie mnie(a raczej moją konsolę) cyfrowym dźwiękiem przestrzennym!

W sumie nie ma co się kłócić, a rzeczywiście najlepiej jest posiadać wszystkie konsole (nie dyskryminójmy NGC! Też fajne gierki ma! Tylko te pokemony...), a jeżeli się nie da, zmiana co jakiś czas to słuszne rozwiązanie...
putsky
Witam,
moje zdanie jest podobne jak moich przedmowcow, warto posiadac obie konsole. Ceny polecialy na leb na szyje i za niewielka sume mozna juz cos szarpnac dostarczajac sobie cala mase frajdy na dlugie wakacyjne wieczory ;-). Zaznaczam ze moja pierwsza konsola byl xkloc, chociaz przygode z graniem przy uzyciu tego typu zabawek zaczalem wieki temu od psxa kumpla. Potem nastala era ps2, do dzisiaj zdazy sie calonocne rezanie w smackdowna albo w jakies inne pro ewo;p. Niewarto sie ograniczac, wiadomo kto sie nie rozwija ten sie cofa:) Ja swoja Ps2 kupilem na raty 0% i posiadanie tego pieknego sprzetu kosztuje mnie 1zl dziennie przez 20 miesiecy. Poza tym na polce ps2 ladnie komponuje sie z xklockiem;p. Bylo juz pisane wielokrotnie: w tym biznesie pierwsze miejsce maja gry i plynaca z tego tytulu frajda, platforma schodzi na plan dalszy.
pozdro dla wszystkich graczy
Er_WolvEr
Krasus prawda prawda iże jednak kolejność zakupu ma dużąrolę, ale nie wiążącą - na tyle znam siebie ( w końcu żyje w tym ciele już kilka lat hehe ) by uważać że nawet jak bym zakupił w odwrotnej wersji nie zmieniłbym zdania. Troche postać żeczy moze zmieniać też to że wiele lat grałęm na kompie, i to na takim co trzeba polepaszać i polepasć by zagrać w coś świeżego - wiec od pewnego czasu mam w to głęboko w zupie, wole Gry Kompowe na XBoxie, bez zacinek, leżąć z padem w ręku. A PS2 daje mi to czego często XBox nie może. A tym bardziej komputer. Dobra wracajac do sprawy

Pisząć o muzycznej 5.1 dałem to na + !! JEdnakże zaznaczyłem, że te głośników tzreba mieć - tylko to.

O multi napisałem w taki sposób gdyż takie samemu mam odczucia. Więcej i lepsze (osobiście !!) gry na multi posiadam na PS2 niż na XBoxie. I napewno nei znajde takeij ilośći giere któryc nie mam na XBoxa by ten stan odwrócić. Wiem że online bardzo dużo daje, ale jest płatne i to jednak nie to samo. Ale nie neguje Online !!.

A Pad ma swietnie ustawiony analog. Jednakże moim osobistym zdaniem przyciski za cięzko wchodzą, za ,,twarde" są, cześciowo źle ustawione (w moim przekonaniu Czarny i biały nie miał tylko dodać od siebie coś do polepszenia sposobu grania, musiał zatkać brak 2ch trigerów. Odczuwalne jest to w np. GTA). A co do trigerów - nie nie wiem jak ty ale jak sobie siadam do Burnouta albo jeszcze gozej NFS MW by pograć dłuższy czasm, to gre co pewnien czas przerywa mnie denerwujace uczucie na palcu. Tak zwane robienie odcisku tongue.gif . To źle rozwiazano !! Usilne zmienianie dobrego, rozumiem że gaz w prawym trigerze powinien dobrze pasować do hamulkca lewym, ale trzymanie 7 minut gazu z chwilami przerwy to nie jest ogromna przyjemność. To moje odczucia.

Najbardziej opłacalne obie konsole. Jeżeli chce się kupić ,,warstwowo" najpierw jedną potem 2gą, albo ma się tylko na 1ną - ja polecam PS2. Jednakże tylko polecam smile.gif. Od zapotrzebowania to zależy, co sie wybierze.
Krasus
Heh no widzisz a moim zdaniem klocek posiada ciekawesze tytuły online - ale to kwestia gustu. biggrin.gif
To samo jeśli chodzi o pada - wcale nie odczówam tych minusów które wymieniłeś a do białego i czarnego szybko się przyzwyczaiłem i nawet je polubiłem. tongue.gif
No a o tym która konsola będzie dla kogo lepsza stanowią gusta - w końcu tytuły na te platformy są bardzo różne.
Ale wymienię jeszcez jeden plus klocka o którym chyba nikt nie wspominał - emulacja!!! Heh sam siędzę i gram w tytuły z N64, NES, SNES, SMS(niedługo i PSX) i inne jak mam dosyć już typowo klockowych gierek. =]

A co do netu - i tak uważam LIVE! za wielki plus (i chyba nie tylko ja co widać po ilości subskrybujących ta usługę...) no a jeżeli nie chcesz płacić zawsze w prosty sposób można popykac po sieci za darmochę - minimum roboty za niemal maksimum rozrywki. smile.gif
I co nie jest to samo? Toć uczucie pykając w np. dobrego Shootera w 12osób jest potężne, i wymiata taką możliwość na 4 w splicie. wink.gif

Ponownie - najlepiej mieć wszystkie ale to już jakoś takie oklepane stwierdzenie się robi.
I skoro ty polecasz plejaczkę to ja polecę klocka. biggrin.gif
Er_WolvEr
Chyba wiem o który sposób Ci chodzi o darmowy online smile.gif Sprawdzałem go samemu - fajny no i darmowy, ale i tak 80% siedzi w Halo 2. Po 1-3 osób w kilku innych.

A co do PSXa to juzod dawna mozńą emulować smile.gif Sam to robiłem z CTRem, Chrpno Crosseem. Niby fajna żecz, ale jest kilka wad - po pierwsze pad mi nie do końca odpowiada, po 2gie częśto róże gry potrzebują różnych ustawień, częśćgier jak sie bardzo dobrze nei skonfiguruje to sie troszke podcinają.

Pozdrawiam smile.gif
Krasus
Te wkrótce co do PSX odnosiło się do mnie a nie samej dostępności. Po prostu jeszcze się w to nie bawiłem ale niedługo mam zamiar. smile.gif

A co do Halo2 to dziwisz się - w końcu chyba najlepsza gierka online na kloca - oczywiście jeżeli ktoś lubi te klimaty. tongue.gif

Ech... gdyby ktoś wymyślił i stworzył emulatorka PS2 na klocka - to by była jazda no i koniec tej dyskusji. laugh.gif
Er_WolvEr
Dyskusje dopiero by sie zaczeły ;D Nawet nie dyskusje - siekiery i topory w ruch, świętościami sie manipuluje smile.gif (bardzo hmmmm zapomniałem słowa.. radykalne podejście ;P ). TAk jak genetrycy nie powinnie grzebać w genach by nie zrobić ,,some kind of monster" nie powinno się zrobić emulatora PS2 na czymkolwiek. Zrestzą na kompie nie pujdzie, chyba że w klateczkach, a XBox nie wytrzymałby tym bardziej. Chociąz na X360 teoretycznie moze by dało sie wyemuloać coś z PS2 ( i moze tak zrobią smile.gif ). Tylkko że moze w takiej sytuacji PS3 wyemuluje XBoxa. I moim osobistym zdaniem juzto byłoby łatwiejsze( tylko osobiste zdanie !). Zresztą kto chciałby graćw np GOWa czy DMC padem od Xboxa - zanim zmieniłbym broń ( w DMC) albo otworzyl drzwi (GOW) połamałbym se palce na białym/czarnym. Już nie móiac o Soul Caliburze bez L2, a już śmieszny byłby Guitar Hero smile.gif R1 biały czarny L1 itp smile.gif ). No takie są realia.

A za emulają XBoxa także nie jestem za - Ninga GAiden dobrze zyje w XBoxie, Conqerek czy Half Wife 2 też sie tam pożadnie zadomowił i niech zostanie. Mimochodem powiem że nie chciałbym zobaczyć DOOMa 3 na jamikkolwiek Play Station., Bleee.

To tylko moje zdanie - żeczywiscie radykalne, ale czasami głupawka mi sie włącza i pisze z rahe boostem smile.gif. I część z tych przemyśłeń jest na trzeźwo ( chociązx chętnie sytuacje alkocholowązmieniłbym tongue.gif), poprostu nawet patrząć obiektywnie niektórych żeczy na padzie X/X360 nie chciałbym przechodzić.

EDIT: A co do HAlo racje masz świętą. No i żeczywisćie dla XBoxa jest to wielki plus - an PS2 nie udało sie takiej gry online stwożyć. No i chyba już tego nie zdąży smile.gif. Przynajmniej nie za kadencji PlayStation2
Krasus
Chyba trochę przesadzasz w sprawie tych emulatorów.
Słyszałem że na klony od dawna jest emulatorek PS2 (jak i klocka) i działa całkiem nieźle na wcale nie tak "potworzastym" sprzęcie. Ale osobiście nie widziałem więc jako ciekawostka to, to a nie fakt daję. biggrin.gif
Podejżewam że i na klocku by poszedł i w stałych 15klatkach by dawał. laugh.gif
To by była dopiero gra w Tekkena w takim speedzie. tongue.gif

A co do kontrolera to kwestia przyzwtczajenia - ewentualnie adaptorek + DS2 i dajem! biggrin.gif

O i nie rozumiem czemu byś nie chciał zobaczyć Doom`a 3 na PS2... chociaż nie, już rozumiem - jak to by wyglądało! OMG! laugh.gif
Er_WolvEr
Pisałem że nie chciałbym widzieć DOOMa na żadnym sprzęcie Sony, w tym nawet PS3. I nie chodzi o grafe - tylko o samą gre jako fabuła, system walki, klimat i bronie. To jest także tylko moje osobiste i napewno nie obiektywne zdanie smile.gif

Zresztą nie ma co sie rozwodzić smile.gif Lepiej mieć obie konsole i nie plątać sie z 10sto fpowym TEkkenem czy kanciastym DOOMem smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.