Zgłaszam się z taką sprawą, że wybrałem na tegoroczną maturę ustną temat brzmiący "Wieś od Arkadii po groteskę. Zanalizuj temat na podstawie wybranych dzieł literatury", a ja nie za bardzo wiem, jakie książki mógłbym przeczytać, aby zebrać porządny materiał do matury

. Przeczytałem już Chłopów i myślę, że do zagadnainia o wsi realistycznej to wystarczy, ale chciałbym się Was spytać, jakie książki polecacie do części o wsi jako Arkadii i groteskowej, najlepiej takie, żeby były też w miarę ciekawe i było w nich sporo materiału akurat na wybrany przeze mnie temat. Króciutkimi recenzjami też bym nie pogardził. Z góry dzięki
Z tego co przychodzi mi na myśl i dt. tematyki wsi
„Pieśń Świętojańska o Sobótce”, „Na dom w Czarnolesie” Kochanowskiego
„Żywot człowieka poczciwego” Reja
„Żeńcy” Szymonowica
„Wesele” Wyspiańskiego
"Wesele w Atomicach" Mrożka
Możesz jeszcze użyć "Ferdydurke" Gombrowicza, bo tam też jest fragment o wsi w krzywym zwierciadle
Jesli bedzie ktos kto zdaje temat "Wply jezyka angielskiego na wspolczesna polszczyzne. Omow na podstawie zgromadzonych materialow" czy jak to tam szlo to moze sie do mnie zglosic to mu znajde swoja prace w pliku tekstowym. Ile to hajsu w nia wje balem aby kupic specjalistyczne ksiazki bo NIGDZIE ich nie bylo, tylko do kupienia, to moje....
Wielkie dzięki ziomy, skorzystam z waszych rad na pewno. Na 100% przeczytam jeszcze "Wesele w Atomicach" i przyjrzę się wierszom Kochanowskiego, które qwer wymienił.
Możesz jeszcze użyć "Ferdydurke" Gombrowicza, bo tam też jest fragment o wsi w krzywym zwierciadle
Podniosłes mnie na duchu, bo tak się składa, że dziś skończyłem to czytać, więc moje męki się przydadzą (bo co ta książka je.bnięta była to nieporozumienie

).
Gdyby ktoś jeszcze znał jakieś książki, które mogłybyu mi się przydać, to bardzo prosze o podzielenie się wiedzą.
Joocker
14 08 2006, 12:35
Wiem, że już po maturze, ale mi jakoś udało się dorwać bardzo łatwy temat. Brzmiał on następująco: Etos rycerski w grach komputerowych. Odwołaj się do postaci z gier i książek. Przyjemne czyż nie?
To ja też zadam pytanko
jakie ksązki polecicie do takiego tematu
"Wojna jako romantyczna legenda,jako porażająca prawda...."
alienator
16 09 2006, 18:48
kiepa w tym roku z maturą, bo nie można swoich tematów proponować ;0
Może do tego tematu o wojnie jeszcze oprócz Paragrafu 22, będą pasować Kolumbowie Rocznik 20 Bratnego
QUOTE(alienator @ 16 09 2006, 19:48)

nie wiem jak było u Ciebie ale u mnie swoje tematy na mature można było podawać jakoś w tamtym roku
no można, szkoda że nikt tego w tamtym roku nie ogłosił
Firekage
25 09 2006, 14:54
"Nad Niemnem". Tez sie przyda.
Dodam jeszcze "Na zachodzie bez zmian", "Cienka czerwona linia" - najbardziej znane książki o wojnie w XXw. Z wcześniejszych np. "Wojna i pokój".
dzięki za pomoc temat wybrany więc rozpoczynam nad nim pracę
Może "Przeminęło z wiatrem"?
Edit: a nade wszystko Twoją bazową lektura do tego tematu powinna byc mitologia no i oczywiscie "Iliada"
Ja mam takie pytanko luźno powiązane z tematem, ale nie chce nowymi tematami forum zaśmiecać. Mam temat na mature "Adaptacja filmowa dzieła literackiego" i jako jeden z przykładów wybrałem "Mechaniczną Pomarańczę". Rzecz w tym, że tej książki są dwa tłumaczenia, mianowicie ze slangiem zrusyfikowanym i zangielszczonym i nie wiem, czy muszę deklarować, którą wersję książki wybrałem, czy nie. Miał może ktoś podobny problem i mógłby mi pomóc? Moja babka od polskiego leży trzeci tydzień chora, a do innych nie podchodzę, bo mogłyby mnie źle zrozumieć... Z góry thanks, pozdro.
Musisz w konspekcie podać kilka informacji na temat książki (data i miejsce wydania, itp.) więc o tłumaczeniu wypadałoby wspomnieć, żeby potem nie być zaskoczonym na maturze.
do wsi groteskowej dodalbym serie o Jakubie Wedrowyczu
a mozecie polecic jakies CIEKAWE ksiazki albo filmy pasujace do tematu "inspiracje biblijne we wspolczesnym filmie i literaturze"?
"Na Wschód od Edenu" (powieść Steinbecka + film - obie wspaniałe), "Siedem" (tu nie pamiętam autora), serial "Lost", "Absalomie, Absalomie" Faulknera...
Er_WolvEr
26 11 2006, 20:17
Narazie wybrałem temat -
44.[b] Spełnione fantazje z literatury science fiction. Wybierz przykłady utworów i porównaj z najnowszymi osiągnięciami nauki i techniki. [/b]
MAm mozłiwosci zmiany jeszcze z pół- do miesiąca. Sam nie jestem pewny tematu - przedtem miałem na niego pomysły, potem troche sie one połamały, bo nei wchdoziły do konwencji.
Myślałem jeszcze nad
7. Różnorodne ujęcia motywu utopii w wybranych utworach literackich.
( chyba dosyć dużo nawiązań mozńą znaleśc w literaturze)
24. Bohaterowie literatury polskiej lub obcej wobec śmierci – omów zagadnienie na podstawie wybranych postaci.
97. Groteska jak sposób przedstawiania świata w literaturze XIX i XX w.
49.[b]Literackie i filmowe wizje przyszłości. Omów na wybranych przykładach. [/b]
To jest dosyć rozległy, w sęsie dużo możłiwości. NAjgorsze ejst to, że boje sie że dużo osób to wybrało - mjak wodze ten temat najbardziej nasuwa mi sie na myśl MATRIX oraz ,,1984" Orwel'a. No i troche Eqilibrium czy AI
14. Zjawisko kiczu językowego na przykładzie wybranych tekstów współczesnych piosenek.
22. Komizm słowny i sposoby jego realizacji w wybranych utworach różnych autorów i epok.
Wiem, że dycyzna do mnie należy, ale może dacie jakieś wlasne przemyślenia, który temat jest wsytarczająco ciekawy, by był miły do zredagowania, a przy tym nie był nazbydt łatwy ? NAjbardziej by mi zależało na przykładach ksiażek dopwiadających tym tematom (szczególnie to z numerem 49.
Teraz po przemyśleniu dopiero sie okazało, że nawet jak bym chciał to Orwel'a raczej nie mógłbym dać ;/. Nie skojazylem, że moze i to przypomina wizje przeszlości, ale jest pisane w konwencji alternatywnej teraxniejszości ( co sam tytuł wskazuje, prawda ?).
dziękuje za uwage, i bede wdzięczny za pomoc. Czas decyzji nadchodzi.
MichAelis
26 11 2006, 23:19
Wizja przyszlosci to niekoniecznie Matrix, w co drugiej ksiazce mysleli o jakies tam przyszlosci. Np wszystko co sie wiarze z niepodlegloscia jakies Dziady czy cos tam innego, wydaje mi sie ze to wlasnie o to chodzi w tym temacie.
Wizja przyszlosci:
- ksiazki Dicka
- "Neuromancer" William Gibson
- "Wechikul czasu " Welles
- "Mechaniczna pomarancza" Anthony Burgess
Filmy:
- "Blade Runner" (+ porownanie do :"Czy androidy marza o elektronicznych owcach")
- "Ghost in the shell " Mamoru Oshii
- "Avalon" Mamoru Oshii
- "Metropolis" Fritz Lang
maciek88
29 11 2006, 22:25
QUOTE(alienator @ 16 09 2006, 18:48)

mozna podawac w drugiej klasie. nauczyciele nie oglaszaja zeby nie robic zamieszania. takie prawo ma kazdy uczen chyba, ze ci sie trafi jakas niemiła pani od polaka...
Er_WolvEr
9 12 2006, 15:45
Bardzo dziekuje az pomoc. Dłuuższy czas główkowałem, jaki z tych tematów wybrać. w końcu wybrałem ten, który raczej nie sprawi bym sie zatkał w trakcie omawiania pracy, a i bende miał jak odpowiedzieć na pytania. Temat był pod język i jest taki
7. Analiza języka internautów.
Każdy z NAs zna jezyk internautów, jednakże bende musiał zrobićprace na około 15 minut. Napewno do tego przydałby sie jakiś film albo książka na potwierdzenie - jeżeli ktoś zna, to bende bardzoe wdzięczny za pomoc. Propozycje także byłyby mile widziane.
Pozdrawiam.
^^^ w lolu kiedyś był tekst o tematyce jezyka netowego a to zawsze jakaś publikacja na ten temat
Er_WolvEr
9 12 2006, 17:37
JA wszystko odwoływać. Ja cholerny niezdecydowanik wybrać temat o ekranizacjach znanych trochach literatury.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.